ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Τρίτη 20 Μαΐου 2014

Στο σφυρί και η Ελαφόνησος - Τι λέει τώρα μετά το σάλο το ΤΑΙΠΕΔ

Στο σφυρί και η Ελαφόνησος - Τι λέει τώρα μετά το σάλο το ΤΑΙΠΕΔ
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ: http://www.ertopen.com
Στο σφυρί βγάζει με σχέδιο νόμου το υπουργείο Οικονομικών τις παγκόσμια γνωστές ενταγμένες στο δίκτυο Natura, παραλίες του Σίμου και του Σαρακίνικου της Ελαφονήσου. Οι συγκεκριμένες παραλίες εντάχθηκαν στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ το οποίο προσφέρει προς πώληση τα 175 στρέμματα ολόλευκης αμμουδιάς , μετά την εισφορά τους ως κρατικών ακινήτων (με Property Code ΑΒΚ 382). Οι ιδιώτες που θα τις αποκτήσουν αποκτούν και το αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης αιγιαλού και παραλίας για πενήντα χρόνια. Μετά το σάλο που προκάλεσε η είδηση για εκποίηση των παραλιών Σίμος και Σαρακίνικο το ΤΑΙΠΕΔ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ισχυρίζεται ότι η Ελαφόνησος δεν έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα αξιοποίησης και ότι η μελλοντική αξιοποίησή της θα είναι αποτέλεσμα δημόσιας διαβούλευσης.
Ειδικότερα, σε συνδυασμό με το άρθρο 14 του Ν. 3986/2011 (Εφαρμοστικός Νόμος του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου ΦΕΚ 152 Α) με την πώληση παραλίου ακινήτου, μπορεί να αποκτηθεί από ιδιώτη το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης αιγιαλού και παραλίας για 50 χρόνια.
 
Αν βρεθεί αγοραστής για την παράκτια αυτή έκταση, μπορεί και να διεκδικήσει και να αποκτήσει την αποκλειστική χρήση της παραλίας μπροστά του, χωρίς δικαίωμα χρήσης από κάποιον άλλο για 50 ολόκληρα χρόνια!
 
Η πρόσβαση δεν θα είναι επιτρεπτή παρά μόνο στους πελάτες του... «επενδυτή» ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνά κανείς και τον τον πρόσφατο νόμο έκτρωμα για το μπάζωμα των ακτών και την εκμετάλλευση τους από τους ... «επενδυτές».
 



Θύελλα αντιδράσεων
Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών έχει ξεσηκώσει θυέλλα αντιδράσων κατοίκων και περιβαλλοντικών οργανώσεων που κάνουν λόγο για οικολογική καταστροφή.
Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ και τον υπουργό Οικονομικών ο Δήμαρχος Ελαφονήσου τονίζει:
 
«Ο Δήμος Ελαφονήσου, αλλά και σύσσωμοι οι κάτοικοι και φορείς του νησιού είμαστε κάθετα αντίθετοι στο ξεπούλημα του Σίμου, του Σαρακίνικου ή οποιασδήποτε άλλης δημόσιας έκτασης της Ελαφονήσου. Με κάθε τρόπο θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε το μοναδικό και ευαίσθητο φυσικό μας περιβάλλον. Δεν αναγνωρίζουμε κανέναν επενδυτή που στο όνομα της όποιας "αξιοποίησης" ή οικονομικού ανταλλάγματος θα θίξει τον δημόσιο χαρακτήρα των μαγευτικών μας παραλιών».
 
Για ξεπούλημα, κάνει λόγο ο Σύλλογος Επιστημόνων Ελαφονήσου
 
«Βγάζουν στο σφυρί όλα τα κατάλευκα αμμογυάλια του και το σπάνιο κεδροδάσος και αφήνουν στους ντόπιους, στην Πελοπόννησο, στη Ν. Ελλάδα και σε όλους τους Ελληνες πολίτες τα βράχια και τα κατσάβραχα! Ο σύλλογος καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων και όλους τους Ελληνες βουλευτές του Κοινοβουλίου να στηρίξουν τον δίκαιο αγώνα μας. Καλεί τους αναρίθμητους φίλους, επισκέπτες και λάτρεις της Ελαφονήσου και της Πελοποννήσου να στηρίξουν τον αγώνα μας».
 
Πέραν των δυο παραλιών της Ελαφόνησου, στην ίδια λίστα με τις προς πώληση παραλίες του ΤΑΙΠΕΔ περιλαμβάνονται ακόμα μεγάλες εκτάσεις μεταξύ αυτών, στην Κορωνησία, στο Καλαμίτσι στη Χαλκιδική, τη Νέα Προποντίδα και τη Νέα Φώκαια, τη Γιάλοβα και την Καβάλα.

Η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ
 
Μετά το σάλο που προκάλεσε η είδηση για εκποίηση των παραλιών Σίμος και Σαρακίνικο το ΤΑΙΠΕΔ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ισχυρίζεται ότι η Ελαφόνησος δεν έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα αξιοποίησης και ότι η μελλοντική αξιοποίησή της θα είναι αποτέλεσμα δημόσιας διαβούλευσης.

Σε συνέχεια δημοσιευμάτων σχετικά με ακίνητο του Ελληνικού Δημοσίου στην Ελαφόνησο που μεταβιβάστηκε για αξιοποίηση στο ΤΑΙΠΕΔ, διευκρινίζεται ότι αφενός, η συγκεκριμένη έκταση δεν έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα αξιοποίησης, αφετέρου το όποιο μελλοντικό σχέδιο αξιοποίησής της θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και ανοικτό διάλογο με τις τοπικές και περιφερειακές αρχές με γνώμονα τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος.

Εξάλλου, οι χρήσεις που αναφέρονται στην ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ είναι μόνο ενδεικτικές και σε κάθε περίπτωση αφορούν σε ιδιαίτερα ήπια και οικολογική ανάπτυξη, με ειδική μέριμνα για την προστασία των ευαίσθητων περιβαλλοντικά ή και προστατευόμενων δημοσίων ακινήτων. Επιπλέον, η όποια αξιοποίηση παραθαλάσσιων εκτάσεων προβλέπει ρητά την ελεύθερη πρόσβαση των λουόμενων στις παραλίες.

Η πάγια διαδικασία για την αξιοποίηση ακίνητης δημόσιας περιουσίας που προβλέπεται από τον ιδρυτικό νόμο του ΤΑΙΠΕΔ, προϋποθέτει την κατάρτιση ΕΣΧΑΔΑ και περιλαμβάνει τρεις ουσιώδεις ασφαλιστικές δικλείδες:

(1) κατάρτιση Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Μελέτης (ΣΜΠΕ) για την όποια ανάπτυξη, όπου είναι αυτονόητος ο απόλυτος σεβασμός στις περιβαλλοντικές και άλλες δεσμεύσεις κάθε ακινήτου,

(2) δημόσια διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες και την Περιφερειακή Διοίκηση επί του σχεδίου ανάπτυξης και την ΣΜΠΕ και

(3) γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας ως προς την πληρότητα της ΣΜΠΕ και τη νομιμότητα της προτεινόμενης ανάπτυξης.