ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

Απάντηση του Θοδωρή Δρίτσα στο «ανακοινωθέν» του Μητροπολίτη Πειραιά

Ομολογώ ότι αμφιβάλλω για τη χρησιμότητα δημόσιας απάντησης στο από 27.5.2014 «Ανακοινωθέν» του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Πειραιά Σεραφείμ. Ενδεχομένως να μην είναι πράξη σωφροσύνης, γιατί διαισθάνομαι ότι δεν είναι εξασφαλισμένοι οι αναγκαίοι κώδικες δημοκρατικού διαλόγου.
Για τούτο άλλωστε από προχθές, μόλις ενημερώθηκα τηλεφωνικώς από συνεργάτη μου για το περιεχόμενο του ανακοινωθέντος, δημοσιοποίησα ένα σύντομο σχόλιο με το οποίο εξέφραζα την ειλικρινή λύπη μου, προσθέτοντας ότι «η ταπεινότητα της θρησκευτικής πίστης την οποία έμαθα να σέβομαι από τους γονείς μου, δεν συνταιριάζει με εκφράσεις διαπνεόμενες από φανατισμό και προκατάληψη».
Παρά ταύτα, κρίνω ότι έχω υποχρέωση να αναλάβω την ευθύνη της δημόσιας απάντησης για δυο βασικούς λόγους. Ο ένας είναι ότι ήμουν επικεφαλής και υποψήφιος Δήμαρχος του δημοτικού συνδυασμού «Το Λιμάνι της Αγωνίας – Πειραιάς, η πόλη μας» εναντίον του οποίου στρέφεται το ανακοινωθέν. Οφείλω δηλαδή να εκπροσωπήσω εκατοντάδες συνεργάτες μου, υποψηφίους και μη, αλλά και 14.090 συμπολίτες μας που μας τίμησαν στις εκλογές της 18ης Μαΐου για τον Δήμο Πειραιά. Ο άλλος λόγος είναι ότι εκπροσωπώ πολίτες ευγενείς και υπερήφανους, οι οποίοι δεν διανοούνται να απαξιώσουν την προσωπικότητα ουδενός, και κατά μείζονα λόγο ενός Μητροπολίτη, ακόμα και αν εκείνος επιδεικνύει ασύγγνωστη επιθετικότητα και έλλειψη σεβασμού προς αυτούς.
Εξοργίστηκε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πειραιά γιατί στην απόφαση της συνέλευσής μας, την Τρίτη 20.5.2014, δυο μέρες μετά τις εκλογές της 18ης Μαΐου, εξηγώντας «γιατί δε στηρίζουμε ούτε Μώραλη, ούτε Μιχαλολιάκο» αναφέραμε μεταξύ άλλων για την υποψηφιότητα Μώραλη (Μαρινάκη – Κόκκαλη) ότι «αθροίζει μεγάλα οργανωμένα συμφέροντα, οικονομικό κατεστημένο,  άγρια οικειοποίηση θρησκευτικού συναισθήματος με ευθύνη και της ηγεσίας της Πειραϊκής Εκκλησίας, γηπεδικό  οπαδισμό, μηχανισμούς και ψήφους της Χ.Α., εκπροσώπους του πιο φθαρμένου αυτοδιοικητικού προσωπικού του Πειραιά και του πολιτικού προσωπικού του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της Ν.Δ. Βρίσκεται έξω από τα όρια της πολιτικής αντιπαράθεσης. Έξω από οποιαδήποτε μορφή αυτοδιοικητικής παράδοσης. Κινείται εκτός κανόνων. Είναι η παραπολιτική, η σκοτεινή πλευρά της πολιτικής».
Οφείλω να είμαι ακριβής. Δεν διαμαρτυρήθηκε για όλα αυτά, αλλά μόνο για την αναφορά στην «άγρια οικειοποίηση θρησκευτικού συναισθήματος με ευθύνη και της ηγεσίας της Πειραϊκής Εκκλησίας».