ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Δημήτρης Μπαντιάς: «Πάλι συγγνώμη θα ζητούσα για το Φαρμακονήσι»....

  Το παρασκήνιο της απομάκρυνσης του απερχόμενου αρχηγού του Λιμενικού

Δημήτρης Μπαντιάς: «Πάλι συγγνώμη θα ζητούσα για το Φαρμακονήσι»Helios Plus στις 21 Φεβρουαρίου 2014   tovima.gr
www.peals-online.blogspot.gr
αναδημοσίευση
«Ακόμα και σήμερα να έπρεπε να πάω στη Βουλή να μιλήσω για το περιστατικό στο Φαρμακονήσι, πάλι συγγνώμη θα ζητούσα» λέει ο απερχόμενος αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, αντιναύαρχος (ΛΣ) Δημήτρης Μπαντιάς, ο οποίος την Τρίτη στις 11.00 το πρωί θα αποχαιρετήσει και τυπικά την υπηρεσία με τον βαθμό του ναυάρχου εν αποστρατεία.
Την Παρασκευή - φορώντας πολιτικά πλέον, «για να συνηθίζω την αποστρατεία μου»όπως έλεγε χαρακτηριστικά - υποδεχόταν χαμογελαστός στελέχη του Σώματος που ήθελαν να τον αποχαιρετήσουν.  
«Δεν έχω πικρία για την απομάκρυνσή μου» σημείωνε, ωστόσο δεν έκρυβε τη στενοχώρια του. Ο ίδιος, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε προτείνει να αποστρατευτεί το καλοκαίρι μετά το τέλος της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ, ωστόσο η ώρα της κρίσης ήρθε νωρίτερα.

Στους διαδρόμους του Αρχηγείου του Λιμενικού, αν και ανέμεναν εξελίξεις μετά το«συγγνώμη», εν τούτοις υποδέχθηκαν «μουδιασμένα» την ανακοίνωση της αποστρατείας του κ. Μπαντιά - για τον οποίο μιλούν με τα καλύτερα λόγια - σημειώνοντας ότι κανείς, ούτε καν ο ίδιος, δεν το περίμενε. Παράλληλα ξαφνιάστηκαν, όπως λένε, από την επιλογή του νέου αρχηγού με το σκεπτικό ότι θα διαδεχόταν τον κ. Μπαντιά ένας από τους δύο υπαρχηγούς.

Η αντικατάσταση
Μια «συγγνώμη» φαίνεται να ήταν η αφορμή για την πολιτική ηγεσία του Σώματος - όπως λένε άτομα που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις στην Ακτή Βασιλειάδη - για να εισηγηθεί την αντικατάστασή του από έναν «νεότερο», τον υποναύαρχο (ΛΣ)Αθανάσιο Αθανασόπουλο - προήχθη στον βαθμό του αντιναυάρχου.

Στις 20 Ιανουαρίου 2014 στο Φαρμακονήσι βρέθηκαν στη θάλασσα αρκετοί μετανάστες, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, και αρκετοί έχασαν τη ζωή τους. Ο απερχόμενος αρχηγός του Λιμενικού αντιμετώπιζε έντονες κατηγορίες προερχόμενες από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και μεταναστευτικές οργανώσεις που έκαναν λόγο για «λιμενικούς-δολοφόνους».

Στις 29 Ιανουαρίου και με πρόταση του υπουργού Ναυτιλίας κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη έγινε ενημέρωση για το περιστατικό σε αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Τότε ο κ. Μπαντιάς, ενώπιον βουλευτών και έχοντας δίπλα του τον υπουργό, είπε: «Ως αρχηγός του Λιμενικού Σώματος θα αναλάβω την ευθύνη μου. Θα ξεκαθαρίσω ένα πράγμα. Ζητάμε συγγνώμη. Εγώ ως αρχηγός του Λιμενικού. Και από τις οικογένειες των θυμάτων και από όλους εσάς, τον κ. υπουργό, την κυβέρνηση, όλους τους Ελληνες, που σας φέραμε σε αυτή τη θέση. Προσπαθήσαμε, αλλά κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε. Από εκεί και πέρα ο καθένας να σκεφθεί οτιδήποτε άλλο».

Μια λέξη προκάλεσε τότε αίσθηση σε πολλούς. Αρκετοί - ακόμα και σήμερα - δεν διστάζουν να πουν ότι τότε «άδειασε» το Σώμα αλλά και τον υπουργό. Ο ίδιος θεωρεί πως «ήταν μια πράξη γενναιότητας και όχι δειλίας». Κάποιοι ωστόσο σε κατ' ιδίαν συζητήσεις υποστήριζαν ότι «θα έπρεπε να υποβάλει παραίτηση και ας αποφάσιζε ο υπουργός αν θα τον κρατούσε ή όχι στη θέση του». Ο ίδιος ήξερε πως τότε πήρε ρίσκο, αλλά προσθέτει ότι δεν το μετάνιωσε.

Αμεση ήταν και η αντίδραση των συνδικαλιστικών εκπροσώπων των αξιωματικών οι οποίοι εξέφραζαν την έκπληξη και την απορία τους «για τη σκοπιμότητα της δήλωσης»και ζητούσαν διευκρινίσεις από τη φυσική τους ηγεσία. Για το περιστατικό ο κ. Μπαντιάς αναφέρει ότι το πλήρωμα του σκάφους του Λιμενικού έκανε αυτά που έπρεπε και μπορούσε με βάση τις συνθήκες που επικρατούσαν.

Τα ρίσκα και οι σχέσεις με τον υπουργό
Κατά τη διάρκεια της θητείας του ο κ. Μπαντιάς λέει ότι πήρε ρίσκα για τα οποία αν κάτι πήγαινε στραβά κινδύνευε με φυλάκιση. Ενα από αυτά ήταν η απόφαση να διαθέσει πέρυσι τον Ιούλιο στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων του Λιμενικού στην επιχείρηση εντοπισμού των δραπετών των φυλακών Τρικάλων σε δύσβατα σημεία στην Ηπειρο. Μάλιστα λέγεται ότι οι λιμενικοί ήταν εκείνοι που εντόπισαν τον Μαριάν Κόλα, ο οποίος στη συνέχεια έπεσε νεκρός από τα πυρά αστυνομικών. Τότε τα στελέχη του Λιμενικού ήταν «ακάλυπτα» σε περίπτωση τραυματισμού ή απώλειας της ζωής τους. Λίγους μήνες μετά ο κ. Βαρβιτσιώτης προώθησε απόφαση με την οποία μπορούσαν να συμμετέχουν σε ανάλογες επιχειρήσεις.

Ενα ακόμη ρίσκο, όπως λέει, πήρε 48 ώρες πριν από την απόφαση για την απομάκρυνσή του. Εδωσε την έγκριση για την κατάδυση ανδρών του Λιμενικού στο Φαρμακονήσι - σε βάθος 73 μέτρων και υπό ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες - για την ανάσυρση από το ναυάγιο των σορών μεταναστών. Μια αποστολή δύσκολη, αν και δεν ήταν λίγοι όσοι τον παρότρυναν να μην το κάνει λόγω του βαθμού επικινδυνότητας.

Στην Ακτή Βασιλειάδη δεν είναι λίγοι όσοι λένε ότι οι σχέσεις του κ. Μπαντιά με τον υπουργό κ. Βαρβιτσιώτη ήταν καλές αλλά τυπικές. Σημείωναν μάλιστα ότι πολύ πριν από το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι ο υπουργός ήθελε να τον αντικαταστήσει. Ο κ. Μπαντιάς πάντως - σύμφωνα με πληροφορίες - θα ευχαριστήσει τον υπουργό για τη συνεργασία τους κατά την αποχαιρετιστήρια ομιλία του την Τρίτη και δεν πρόκειται να αφήσει αιχμές. Οπως λέει, «κατά τη θητεία μου είχαμε εποικοδομητικές διαφωνίες» σε ζητήματα που αφορούν το Λιμενικό και παράλληλα αναγνωρίζει ότι κ. Βαρβιτσιώτης παρείχε άμεσα στήριξη στους λιμενικούς που δέχθηκαν τα πυρά για το Φαρμακονήσι.

Η «κληρονομιά» στον νέο αρχηγό
Την Πέμπτη εκδόθηκε και η τυπική ανακοίνωση: «Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας με την αριθ. 3 Απόφαση της 2ης Συνεδρίασης της 19 Φεβρουαρίου 2014, η οποία κυρώθηκε με το από 20.2.2014 ΠΔ (ΦΕΚ 201 Γ'/20.2.2014), αποφάσισε την αποστρατεία του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναυάρχου ΛΣ Δημήτριου Μπαντιά του Παρασκευά, ο οποίος διατηρεί επί τιμή τον τίτλο της θέσης του Αρχηγού Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, θεωρώντας αυτόν ως "Ευδοκίμως τερματίσαντα τη σταδιοδρομία του" και του απένειμε το βαθμό του Ναυάρχου Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής εν αποστρατεία».

Με την ίδια απόφαση οι αρχαιότεροι «του επιλεγέντος νέου Αρχηγού Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, Υπαρχηγούς Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, Κωνσταντίνο Κουνουγέρη του Γεωργίου και Δημήτρη Τσιαδή του Σπυρίδωνα να τεθούν σε αυτεπάγγελτη αποστρατεία, λόγω επιλογής νεοτέρου τους ως Αρχηγού Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής. Οι πρώην Υπαρχηγοί θεωρούνται ως "Ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους" και διατηρούν επί τιμή τον τίτλο της θέσης του αρχαιότερου και νεότερου Υπαρχηγού Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, αντιστοίχως».

Ολοι πλέον περιμένουν να δουν τους άμεσους συνεργάτες του νέου αρχηγού, τους υπαρχηγούς του. Ο κ. Αθανασόπουλος πάντως τον επόμενο μήνα έχει να ασχοληθεί με τις ετήσιες τακτικές κρίσεις των αξιωματικών του Σώματος και επιπλέον αναμένει τα πορίσματα της δικαστικής διερεύνησης για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι.

Ο κ. Μπαντιάς τού αφήνει «τα πλωτά εν κινήσει» και έχει δρομολογήσει διαδικασίες για νέες προμήθειες μέσων αλλά και χορηγίες. Αποχωρεί με το παράπονο ότι δεν είδε τον νέο Οργανισμό. Τον λιμενικό «Καλλικράτη» καλείται πλέον να τον «τρέξει» ο άνθρωπος που τον έστησε, ο νέος αρχηγός του Σώματος, ωστόσο εκφράζονται επιφυλάξεις για την υλοποίηση των αλλαγών στο σύνολό τους καθώς έχουν ήδη διατυπωθεί αντιδράσεις από τοπικούς φορείς.

Ο κ. Αθανασόπουλος θα κληθεί πάντως να αντιμετωπίσει την παράνομη είσοδο μεταναστών μέσω Τουρκίας ενώ θα τον απασχολήσουν και οι προσλήψεις.