Με την Πόπη Χριστοδουλίδου γνωριζόμαστε στο πειραϊκό και ναυτιλιακό ρεπορτάζ πάνω από 20 χρόνια.
Τον Ιούνιο του 2011 η Πόπη Χριστοδουλίδου ως συνδικαλίστρια μπήκε στο μάτι των εργοδοτών και απολύθηκε από την εφημερίδα «Έθνος».
Ήταν η πρώτη από τους συνδικαλιστές και εργαζόμενους στον κλάδο των Media που οδηγήθηκαν στη «σφαγή» στο βωμό του Μνημονίου αλλά και όσων επιθυμούν να «πνίγουν» τις αδέσμευτες φωνές και πένες.
Συμπτωματικά η Πόπη Χριστοδουλίδου είναι και η πρώτη δημοσιογράφος που υφίσταται λογοκρισία με τον πιο ανάλγητο τρόπο.
«Ή αποσύρεις την ανάρτηση ή κινδυνεύεις να απολυθείς»…
Και όμως οι απειλές δεν πιάνουν. Καμία λογοκρισία δεν θα περάσει.
Η εποχή που υπήρχαν στρατιωτικοί δικαστές επί Χούντας, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.
Η Πόπη Χριστουδουλίδου έκανε το καθήκον της ως δημοσιογράφου αποκαλύπτοντας ένα ρεπορτάζ και αγνοώντας αν αυτό που έγραψε είναι «στρατιωτικό μυστικό».
Αλήθεια όταν οι αστυνομικοί συντάκτες κάνουν ρεπορτάζ κατά καιρούς για τους πιθανούς στόχους τρομοκρατικών επιθέσεων που φρουρούνται, δεν αποκαλύπτουν «μυστικά»;
Γιατί η προϊσταμένη της Εισαγγελίας επέλεξε να διατάξει προκαταρκτική εξέταση για την Πόπη Χριστουδουλίδου η οποία ενόχλησε τα αφεντικά πριν από χρόνια και βρέθηκε στην ανεργία;
Αλήθεια ποιοι γνώριζαν ότι είναι «στρατιωτικό μυστικό» η πληροφορία που δημοσίευσε η συνάδελφος;
Ο Υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Δημήτρης Μπαντιάς και άλλοι υψηλόβαθμοι λιμενικοί.
Ποιος από αυτούς κατήγγειλε την δημοσιοποίηση του «στρατιωτικού μυστικού» στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας;
Αυτό δεν προκύπτει από τη δικογραφία, γεγονός που δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά ως προς την σκοπιμότητα της προκαταρτικής εξέτασης...
Όλοι έχουμε μυαλό και καταλαβαίνουμε ότι η Πόπη Χριστοδουλίδου μέσα από τα ρεπορτάζ της στο μπλογκ «Πειρατικό Ρεπορτάζ» …ενοχλούσε την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και του Λιμενικού Σώματος.
Με την κοινή λογική και πείρα (σ.σ. που λένε και οι εισαγγελικοί λειτουργοί στην Έδρα) εκτιμώ πως αυτοί είχαν το …κίνητρο για την καραμπινάτη πολιτική δίωξη της συναδέλφου.
Όμως οι δημοσιογράφοι δεν απειλούμαστε ούτε εκβιαζόμαστε και υπηρετούμε το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ενημέρωσης του πολίτη.
Οι δημοσιογράφοι είμαστε στο πλευρό της Πόπης Χριστοδουλίδου, όπως το αποδείξαμε άλλωστε με την ψήφο μας αναδεικνύοντας την μέλος του ιατροφαρμακευτικού μας φορέα και θα το αποδείξουμε και πάλι έμπρακτα όποτε και αν χρειαστεί.
Κλείνοντας θα επαναλάβω μια φράση ενός δημοσιογράφου σε αμερικανικό ραδιόφωνο τη μαύρη περίοδο του Μακαρθισμού.
«Καληνύχτα και καλή τύχη»…
ΥΓ Ελπίζω να μην ζήσουμε μέρες Μακαρθισμού στην Ελλάδα το 2014…
Βασίλης Τζήμτσος Πειραϊκός και ναυτιλιακός συντάκτης
Εργασιακός εκπρόσωπος των δημοσιογράφων του τηλεοπτικού σταθμού Αλτερ
και μέλος του Μεικτού Συμβουλίου της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ)