ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

ΠΕΜΕΝ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΑΕΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ: 5 από τα 10 κτήρια είναι σε αχρηστία. Εργαστήρια δεν λειτουργούν, μαθήματα γίνονται στα μαγειρεία και σε αποθήκες, χωρίς χώρους υγιεινής (WC). Η σίτιση, η στέγαση, η σπουδαστική ταυτότητα έχουν καταργηθεί!!!



ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
 Προς
§           Γενικό Γραμματέα ΥΝΑ κ.Μπούσιο
§           ΥΝΑ/Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ναυτικών κ.Ματσάγγο
§           Διευθυντή Ναυτικής Εκπαίδευσης κ.Θεοφανόπουλο
§           Διοικητή και Διευθυντές Σπουδών ΚΕΣΕΝ
§           Διοικητές και Διευθυντές Σπουδών ΑΕΝ

Κοινοποίηση:
- ΠΝΟ
- ΜΜΕ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Πειραιάς 4 Δεκέμβρη 2013

          Οξύνονται διαρκώς τα προβλήματα στη Ναυτική Εκπαίδευση – Μετεκπαίδευση σε βάρος των σπουδαστών, μετεκπαιδευόμενων, από τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό υποβάθμιση και απαξίωση της υλικοτεχνικής και κτηριακής υποδομής.

          Χαρακτηριστική είναι η καταγγελία (29/11/2013) της ΑΕΝ/Μακεδονίας στην οποία καταγγέλλεται ότι 5 από τα 10 κτήρια είναι σε αχρηστία. Εργαστήρια δεν λειτουργούν, μαθήματα γίνονται στα μαγειρεία και σε αποθήκες, χωρίς χώρους υγιεινής (WC). Η σίτιση, η στέγαση, η σπουδαστική ταυτότητα έχουν καταργηθεί.
          Πάνω από το 85% των εκπαιδευτικών ωρών γίνεται από έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό, ενώ υπάρχουν ελλείψεις σε κάλυψη μαθημάτων. Πετρέλαιο θέρμανσης δεν υπάρχει εγκυμονώντας  κινδύνους, λόγω των καιρικών συνθηκών, για την υγεία των σπουδαστών και του εκπαιδευτικού προσωπικού.
          Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στην ΑΕΝ/Ασπροπύργου, συνεχίζεται η έλλειψη σε εκπαιδευτικό προσωπικό και ναυτοδιδασκάλους, με αποτέλεσμα να γίνονται απογευματινά μαθήματα και να μην μπορεί  η διεύθυνση των Μηχανικών να  καταρτήσει πρόγραμμα σωστικών μαθημάτων για τους Πρωτοετείς σπουδαστές κωλυσιεργώντας και στην έκδοση των ναυτικών φυλλαδίων τους. Τα βιβλία δόθηκαν  2 μήνες μετά την έναρξη των μαθημάτων, εργαστήρια σε απαξίωση, υποτυπώδης είναι η θέρμανση, έχει καταργηθεί η σπουδαστική  ταυτότητα. Αντίστοιχες συνθήκες επικρατούν στο σύνολο των ΑΕΝ.
          Στο ΚΕΣΕΝ/Μηχανικών η συντριπτική πλειοψηφία είναι ωρομίσθιοι καθηγητές από τους οποίους 2 είναι ναυτοδιδάσκαλοι, τα εργαστήρια έχουν απαξιωθεί και έχουν μετατραπεί σε αίθουσες θεωρητικής διδασκαλίας, ενώ οι μετεκπαιδευόμενοι αποκλείονται από την χορήγηση του δώρου των Χριστουγέννων.
          Η ΠΕΜΕΝ με επανειλημμένες καταγγελίες της έχει αναδείξει την αδιαφανή διαχείριση των κονδυλίων του Κεφαλαίου Ναυτικής Εκπαίδευσης, που έχει να γίνει ισολογισμός από το 2003 καθώς και στα κονδύλια από την Ε.Ε. που ανέρχονται στα 41 εκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2007-2013 και έχει επιβεβαιώσει σε απάντηση που έχει δώσει ο Ευρωπαϊκός Επίτροπος κ. Kallas (2-11-2011) σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γιώργου Τούσσα.
          Καλούμε τους σπουδαστές, τους ναυτεργάτες, να συνεχίσουμε τον αγώνα για Αποκλειστικά Δημόσια Δωρεάν Ναυτική Εκπαίδευση – Μετεκπαίδευση που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες.
          Συμμετέχουμε  στην σύσκεψη των ναυτεργατικών σωματείων την Τετάρτη  11 Δεκέμβρη 2013, στις 10.30 το πρωί στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ, με οργάνωση – συσπείρωση δυνάμεων να αναπτύξουμε πολύμορφες αγωνιστικές πρωτοβουλίες για το σύνολο των οξυμμένων προβλημάτων των ναυτεργατών, των εργαζομένων που προκαλεί η αντιλαϊκή πολιτική του κεφαλαίου.
 Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΜΕΝ