Ο δημοσιογράφος της εφημερίδας "Εμπρός" της Λέσβου Στρ. Μπαλάσκας συνελήφθη το πρωί της Τετάρτης 20/11 με τη διαδικασία του αυτόφωρου μετά από μήνυση του γυμνασιάρχη του 6ου γυμνασίου Μυτιλήνης.

Στο δημοσίευμα "Προκαλεί με την ανοχή, τίνων" για το οποίο κατηγορείται ο Μπαλάσκας και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Εμπρός" της Λέσβου ασκεί δριμύτατη κριτική στην ανάρτηση του γυμνασιάρχη για το Πολυτεχνείο που ανάρτησε στο προσωπικό του ιστολόγιο με τίτλο: «Το απόλυτο ψεύδος είναι ένα: Αυτό του Πολυτεχνείου του 1973» και καταγγέλλει ως απαράδεκτο και επικίνδυνο ένας εκπαιδευτικός να δημοσιεύει τέτοιες απόψεις.
Ας σημειωθεί ότι πρόκειται για έναν εκπαιδευτικό που αρθρογραφεί συστηματικά και επώνυμα σε τοπική εφημερίδα ενώ διαδικτυακά συχνά χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο "Βαίνων ο Λοκρός". O Στρ. Μπαλάσκας όταν ενημερώθηκε για την μήνυση και την αυτόφωρη διαδικασία πήγε στην Αστυνομία όπου και συνελήφθη εν συνεχεία μεταφέρθηκε στον Εισαγγελέα όπου του απαγγέλθηκε η κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμησης δια του Τύπου και παραπέμφηκε σε δίκη από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο, η οποία αναβλήθηκε τελικά για την επόμενη Τετάρτη 27 Νοεμβρίου.
Στον διωκόμενο δημοσιογράφο συμπαραστάθηκαν από την πρώτη στιγμή, η πρόεδρος της τοπικής ΕΛΜΕ, ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας, ο πρόεδρος του νομαρχιακού τομέα της ΑΔΕΔΥ και άλλοι εκπρόσωποι φορεών.
Το Σωματείο Σωματείου Εργαζομένων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης Λέσβου (ΣΕΜΜΕΛ) εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για τη σύλληψη του δημοσιογράφου και ζητά να σταματήσει η δίωξη του δημοσιογράφου καθώς ο μηνυτής Γυμνασιάρχης κ. Μακρυπούλιας είναι γνωστός για τις "εθνικοσοσιαλιστικές του πεποιθήσεις" και η μήνυση αυτή έχει ως στόχο την τρομοκράτηση και τη φίμωση του δημοσιογράφου.
Ο Σύριζα Λέσβου σε ανακοίνωση του εκφράζει την αλληλεγγύη του στο διωκόμενο δημοσιογράφο σημειώνοντας: «Προκαλεί πραγματική ανησυχία η σπουδή με την οποία οδηγείται να δικαστεί στο αυτόφωτο πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης ο δημοσιογράφος Στρατής Μπαλάσκας, γιατί τόλμησε να ασκήσει κριτική από την τοπική εφημερίδα της Λέσβου «Εμπρός», στις ανιστόρητες απόψεις γνωστού γυμνασιάρχη της Μυτιλήνης, ότι οι νεκροί του Πολυτεχνείου ήταν «ένας μύθος». Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι αντί να διερευνηθεί το βάσιμο των όσων αποκαλύπτει ο δημοσιογράφος και να διερευνηθεί ο ρόλος του γυμνασιάρχη στο σχολείο και η επίδρασή του στη διάδοση φασιστικών ιδεών στους μαθητές, επιλέγεται να παραπέμπεται στο αυτόφωρο, όποιος τολμήσει να ασκήσει κριτική για τις φασιστικές απόψεις του γυμνασιάρχη. Ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου εκφράζει την αλληλεγγύη του στο δημοσιογράφο και ζητά την άμεση παύση της δίωξης».
Τέλος, ο ίδιος ο Στρ. Μπαλάσκας μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στο Κόκκινο στον Κ. Βαξεβάνη, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους διώκεται καταγγέλλοντας ότι με την ανοχή του ελληνικού κράτους, γιατί είχε γίνει ΕΔΕ εις βάρος του γυμνασιάρχη που όμως τον αθώωσε του δηλώνει ότι είναι "Περήφανος που είναι εθνικοσοσιαλιστής" και "καλεί τον κόσμο να ψηφίσει Χ.Α."
Πραγματικά εντυπωσιακό είναι, το πόσο δύσκολο είναι τελικά να δηλώνει κανείς στις μέρες μας εθνικοσοσιαλιστής. Ενώ είσαι υπερήφανος για όσα πιστεύεις, κάθε φορά που κάποιος άλλος σε αποκαλεί έτσι πρέπει να τα αρνείσαι και να τα αντιμάχεσαι. Πόσο μάλλον όταν αυτό γίνεται δημόσια και μάλιστα από δημοσιογράφο. Τότε τρέχεις να τον μηνύσεις, γιατί ως γνωστόν, όποιος ασκεί κριτική σε απόψεις που διατυπώνονται δημόσια και μάλιστα στην προσωπική ιστοσελίδα του γράφοντος, δεν μπορεί να είναι τίποτα άλλο, από ένας κοινός συκοφάντης... Αφού λοιπόν, το Πολυτεχνείο είναι ψεύδος, γιατί να μην είναι και όσα υπερασπίστηκε... η ελευθερία λόγου, ή η δημοκρατία, για παράδειγμα;