ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Ντίλερ των ασφαλιστικών εταιρειών Βρούτσης και Σπυρόπουλος προβάρουν τα επαγγελματικά ταμεία!!!

19 November 2013


http://paratypos.blogspot.gr

αναδημοσίευση


Ως ντίλερ των εταιρειών ιδιωτικής ασφάλισης εμφανίστηκαν ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης και ο πρόεδρος του μεγαλύτερου δημόσιου ασφαλιστικού φορέα, του ΙΚΑ, Ρ. Σπυρόπουλος, σε συνέδριο για την απασχόληση και την ασφάλιση που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο. 
Αφού οι πολιτικές προ και μετά τα μνημόνια οδήγησαν το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα στη διάλυση, με τα συσσωρευμένα χρέη να ανέρχονται σε 8 δις. ευρώ και η εισφοροδιαφυγή μόνο στο ΙΚΑ να υπερβαίνει τα 300 εκατ. ευρώ μηνιαίως, έρχονται τώρα όλοι εκείνοι που το καταβαράθρωσαν για να εμφανίσουν ως σωτήρες τις ιδιωτικές ασφαλιστικές, που ήδη τρίβουν τα χέρια τους για τις τρελές μπίζνες και το ζεστό χρήμα ασφαλισμένων που οσμίστηκαν. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρόεδρος των Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, Α. Σαρρηγεωργίου, δεν μπόρεσε να κρύψει την αδημονία του, και έσπευσε να πει πως οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες περιμένουν το άνοιγμα της επαγγελματικής αγοράς ασφάλισης!
Το βρώμικο ρόλο των υποσχέσεων προς τα αρπακτικά των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά και της προετοιμασίας της κοινής γνώμης ανέλαβε ο διοικητής του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλος. Το σχέδιο είναι απλό: τσουβαλιάζουμε όλα τα αποθεματικά και τις εισφορές σε ένα κορβανά, φτιάχνοντας ένα ταμείο-μαμούθ, πετσοκόβουμε άγρια και καθολικά τις συντάξεις περίπου στο ύψος της εθνικής σύνταξης των 360 ευρώ και από εκεί και πέρα αναλαμβάνει να. καθαρίσει ο ιδιωτικός πυλώνας ασφάλισης. Το νέο στοιχείο στην ατζέντα «ασφαλιστικό» είναι το εδώ και μία δεκαετία ψηφισμένο «επαγγελματικό ταμείο» επί Δ. Ρέππα, που ανέσυρε από τη ναφθαλίνη ο Σπυρόπουλος. «Πρόσθετες παροχές θα μπορούσαν να δημιουργηθούν μέσω των επαγγελματικών ταμείων και της συνεργασίας με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες», είπε χωρίς περιστροφές. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης που μίλησε για σταδιακή μείωση της κρατικής χρηματοδότησης στο ασφαλιστικό. 
Ο διοικητής του ΙΚΑ πρότεινε τη δημιουργία ενός ενιαίου εθνικού φορέα κοινωνικής ασφάλισης και τη συγχώνευση της κύριας και επικουρικής ασφάλισης, δηλαδή το άγρια ψαλίδισμα των επικουρικών. Το σχέδιο Σπυρόπουλου προβλέπει ότι ο νέος αυτός φορέας που θα δημιουργηθεί σταδιακά σε 4-5 χρόνια θα πρέπει να αποτελείται από τρεις κλάδους: μισθωτών (δημοσίου και ιδιωτικού τομέα), ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών με κοινούς όρους ασφάλισης και ενιαία βάση παροχών. Για να ελπίζει ότι θα απολάβει μια στοιχειωδώς αξιοπρεπή σύνταξη, ο ασφαλισμένος θα εξωθηθεί να καταφύγει για «συμπληρωματική σύνταξη και υπηρεσίες υγείας μέσω των επαγγελματικών ταμείων και της συνεργασίας με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες», όπως ειπώθηκε. Δεν είναι όμως μόνο αυτά, αφού και πριν την πραγματοποίηση του συνεδρίου, εκτενή ρεπορτάζ στον Τύπο παρουσίασαν το κυβερνητικό σχέδιο το οποίο ουσιαστικά θα στοχεύσει στη σύνδεση του ύψους των κάθε φορά παρεχόμενων συντάξεων και παροχών με τις «αντοχές της οικονομίας» και την «ανταγωνιστικότητά της»! Όπως ακριβώς έγινε και με τους μισθούς. Προφανώς σε περιόδους όπως η σημερινή, συρρίκνωσης της οικονομίας, οι συντάξεις θα κατρακυλούν από τον πάτο στον. απόπατο. Τέλος, εξαγγέλθηκε η «επαγγελματική διαχείριση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας όλων των ασφαλιστικών ταμείων», το οποίο ουσιαστικά μεταφράζεται σε «σκότωμα» των όποιων περιουσιακών στοιχείων έχουν απομείνει στα ταμεία, είτε μέσω περάσματος στο ΤΑΙΠΕΔ είτε μέσω άμεσου ξεπουλήματος. Έχουμε και λέμε λοιπόν, συγκεντρωτικά: "Σκότωμα" των εσόδων μέσω εισφοροδιαφυγής και μείωσης μισθών. "Σκότωμα" των αποθεματικών μέσω Χρηματιστηρίου, αλλά κυρίως μέσω του PSI που επέβαλαν με το έτσι θέλω οι υπηρέτες των τροϊκανών. "Σκότωμα" των παροχών επειδή πρέπει να εξοικονομηθούν τα λεφτά που θα πάνε στους δανειστές. "Σκότωμα" των ακινήτων των Ταμείων για να ωφεληθούν ντόπιοι και ξένοι αετονύχηδες του real estate. Και "σκότωμα" των ασφαλισμένων εν τέλει - και μη μιλήσουμε για τις εκατοντάδες χιλιάδες που ήδη πλουτίζουν τις στρατιές των ανασφάλιστων... 
Όσον αφορά τα επαγγελματικά ταμεία, όπως ορίζεται στο νόμο του 2002, πρόκειται για νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που δημιουργούνται ανά κλάδο ή κλάδους, με την πρωτοβουλία εργαζόμενων ή εργοδοτών με ελάχιστο όριο τους 100 ασφαλισμένους. Θα λειτουργούν με βάση το κεφαλαιοποιητικό σύστημα, όπου δηλαδή οι ασφαλισμένοι θα καταβάλλουν προκαθορισμένες εισφορές σε ατομικούς λογαριασμούς, τους οποίους θα διαχειρίζονται ειδικοί φορείς. Ωστόσο τα μεγάλα ερωτήματα έπονται. Κανείς δε δεσμεύεται εάν τα «ατομικά βιβλιάρια ασφάλισης» θα έχουν εγγυημένη απόδοση, ή αν ο επενδυτικός φορέας που διαχειρίζεται το συνταξιοδοτικό τους λογαριασμό δεν επενδύει σε χρηματοπιστωτικά προϊόντα υψηλού ρίσκου και αβέβαιης απόδοσης, τύπου δομημένων ομολόγων. Ούτε και ποιο θα είναι το ύψος της προμήθειας, που θα διαμορφωθεί στην «αγορά» των επενδυτικών οργανισμών, για τη διαχείριση των «λογαριασμών» των ασφαλισμένων. Σύμφωνα με το υφιστάμενο εγχώριο νομικό πλαίσιο, τα επαγγελματικά ταμεία θα τοποθετούν 10% σε ακίνητα, 70% σε μετοχές και 20% σε έντοκα ή καταθέσεις.