ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο «Τουριστικά πλοία και άλλες διατάξεις» που προκαλεί αντιδράσεις σε ναυτεργάτες και λιμενικούς...

αναδημοσίευση
"Η Εφημερίδα των Συντακτών"

Της Χριστίνας Παπασταθοπούλου

Μετά από δύο χρόνια συζητήσεων και επεξεργασίας, τέθηκε τελικά την Τρίτη σε δημόσια διαβούλευση, η οποία θα διαρκέσει μόνο τρεις μέρες, καθώς είχε προηγηθεί την περασμένη άνοιξη κι άλλη, το νομοσχέδιο με τίτλο «Τουριστικά πλοία και άλλες διατάξεις».
Στόχος είναι, με αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ναυτιλίας, η συνολική αναμόρφωση του πλαισίου δραστηριοποίησης των τουριστικών πλοίων, κυρίως μέσω της απλούστευσης των διαδικασιών και της καταπολέμησης της πολυπλοκότητας και της γραφειοκρατίας. Το σχέδιο νόμου με τίτλο «τουριστικά πλοία και άλλες διατάξεις» είχε αναρτηθεί σε διαβούλευση στις 30 Απριλίου έως και 14 Μαΐου 2013, όταν υπουργός Ναυτιλίας ήταν ο Κωστής Μουσουρούλης, αλλά τελικά ποτέ δεν προχώρησε και δεν έφτασε στη Βουλή.

Στα 17 πρώτα άρθρα του σχεδίου νόμου αναφέρονται θέματα που αφορούν αποκλειστικά τα τουριστικά πλοία, όπως ναύλωση, ναυλοσύμφωνο, πλήρωμα, φορολογικές ρυθμίσεις, στελέχωση επαγγελματικών πλοίων αναψυχής, ενώ στα υπόλοιπα 24 συμπεριλαμβάνονται ρυθμίσεις που αφορούν θέματα σχετικά με τα εξής: Την κατάργηση του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ) και τη συγχώνευσή του με τον Οίκο Ναύτου, το Λιμενικό Σώμα (οι ρυθμίσεις έχουν προκαλέσει την αντίδραση των συνδικαλιστών λιμενικών), την πλοηγική υπηρεσία, τη ναυτική εκπαίδευση, την κρουαζιέρα, την ακτοπλοΐα κ.ά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πληροφορίες που υπήρχαν, και τις οποίες είχε δημοσιεύσει και η «Εφ.Συν.», ότι ο υπουργός Ναυτιλίας θα συμπεριλάβει στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο το άρθρο 26 που αναφέρεται στην καθιέρωση του «πλοίου ασφαλείας» σε περιόδους απεργίας, τελικά επιβεβαιώθηκαν. Το άρθρο αυτό, που είχε προσπαθήσει να περάσει και ο Κωστής Μουσουρούλης αλλά το απέσυρε λόγω των αντιδράσεων, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης το συμπεριέλαβε τελικά στο σχέδιο νόμου. Η Πανελλήνια Ενωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) καταγγέλλει για «προσχηματικό και υποκριτικό χαρακτήρα» τη διαβούλευση, καθώς το σχέδιο νόμου δόθηκε στη διαβούλευση την Τρίτη και θα παραμείνει μέχρι αύριο Παρασκευή στη 1 μεσημέρι, ενώ στα ναυτεργατικά σωματεία μέχρι χθες δεν είχε φτάσει.

«Απεργοκτόνο» άρθρο

Οι συνδικαλιστές αναφέρονται και πάλι στο άρθρο 26, το χαρακτηρίζουν «απεργοκτόνο», τις διατάξεις του «φασιστικής έμπνευσης», που «κατακρεουργούν το συνταγματικό δικαίωμα της απεργίας» των ναυτεργατών και θέτουν σε μόνιμη και διαρκή πολιτική επιστράτευση τα πληρώματα των επιβατηγών-οχηματαγωγών ακτοπλοϊκών πλοίων, καθώς και τα επιβατηγά-οχηματαγωγά που εκτελούν δρομολόγια στο εξωτερικό. Επίσης, υποστηρίζουν ότι στο σχέδιο νόμου υπάρχουν μια σειρά από διατάξεις που ωφελούν για μια ακόμη φορά τα συμφέροντα των πλοιοκτητών, διευρύνοντας με τον τρόπο αυτό τα προνόμιά τους, επιβεβαιώνοντας, όπως τονίζουν, για πολλοστή φορά την εκτίμησή τους ότι το ΥΝΑ είναι το εργαλείο στα χέρια του εφοπλιστικού κεφαλαίου για να υλοποιεί τους δικούς τους επιχειρηματικούς σχεδιασμούς.