ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ Εργαζομένων Praktiker: Απέρριψε μαζικά τους εργοδοτικούς εκβιασμούς για μειώσεις μισθών και ατομικές συμβάσεις

Μαζική η γενική συνέλευση ενώ στο πλευρό τους βρέθηκαν το ΠΑΜΕ Εμπορίου - Υπηρεσιών και ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας
 
Κυρ, 20/10/201
Από τη σημερινή μαζική γενική συνέλευση των εργαζομένων στα Praktiker
 
Τους εκβιασμούς της εργοδοσίας, που προσπαθεί να επιβάλει μειώσεις 7% στους μισθούς και απειλεί με ατομικές συμβάσεις στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι δε συναινέσουν στη νέα επιχειρησιακή σύμβαση που προτείνει, απέρριψαν οι εργαζόμενοι στα Praktiker, στην ιδιαίτερα μαζική Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησαν το πρωί της Κυριακής 20 Οκτώβρη.

Οι εκατοντάδες εργαζόμενοι που πήραν μέρος στη Συνέλευση, αρκετοί από τους οποίους ταξίδεψαν από την Πάτρα, τη Θεσσαλονίκη, τα Γιάννενα, το Βόλο και τη Λάρισα, με αποφασιστικότητα τάχθηκαν στο πλευρό του σωματείου και στήριξαν την πρόταση που εισηγήθηκε το Διοικητικό του Συμβούλιο και το εξουσιοδότησαν να πάρει αποφάσεις για απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις:
  Να διεκδικήσουν την υπογραφή επιχειρησιακής Σύμβασης με αυξήσεις 2%, μιας και οι μισθοί τους είναι «παγωμένοι» στα 920 ευρώ (μεικτά για τους 8ωρους) για πέντε χρόνια, ενώ η επιχείρηση εμφάνισε κέρδη 3,5 εκατομμύρια, προ φόρου, για το 2012. 
Να μη δεχθούν καμία μείωση, να μην υπογράψει κανείς ατομική σύμβαση κάτω από τις πιέσεις, τους εκβιασμούς και τα διλήμματα που θα κλιμακωθούν
Έστειλαν ακόμα μήνυμα πως αν η εργοδοσία προχωρήσει σε απολύσεις, οι εργαζόμενοι από όλα τα καταστήματα θα βρεθούν σαν μια γροθιά στο δρόμο. 
Τέλος, αποφάσισαν να εναντιωθούν στην κατάργηση της Κυριακής αργίας και να μη δουλέψουν την Κυριακή 3 Νοέμβρη, την πρώτη δηλαδή Κυριακή που η επιχείρηση εκμεταλλευόμενη το νέο νομικό πλαίσιο, θέλει να ανοίξει τα καταστήματά της αλλά και να δώσουν το παρόν με το πανό τους στην πανεργατική απεργία στις 6 Νοέμβρη.
Ο πρόεδρος του Σωματείου, Γεράσιμος Τσεκούρας, τόνισε πως οι μειώσεις που αξιώνει η επιχείρηση αφορούν τους υφιστάμενους εργαζόμενους ενώ για τους νεοπροσλαμβανόμενους επιδιώκει να μην ισχύει η επιχειρησιακή Σύμβαση, πράγμα που σύντομα θα οδηγήσει σε αντικατάσταση όλων των σημερινών εργαζομένων με φθηνότερους. Τόσο η διοίκηση του Σωματείου όσο και οι εργαζόμενοι που πήραν το λόγο υπενθύμισαν πως τα τελευταία 2-3 χρόνια έχουν απολυθεί πάνω από 300 εργαζόμενοι από τα καταστήματα σε όλη τη χώρα.

«Δουλεύω για 20 χρόνια στην εταιρεία, όταν είχε 3 καταστήματα», ανέφερε μια εργαζόμενη και έθεσε το ερώτημα, με ποιο τρόπο έφτιαξε η επιχείρηση άλλα 11 καταστήματα μέσα σε αυτά τα χρόνια. «Από τον πλούτο που παράγουμε εμείς με τη δουλειά μας», έδωσε στη συνέχεια την απάντηση. Αναφέρθηκε επίσης στους νέους των 20 και των 25 ετών που δουλεύουν στα Praktiker μέσα από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ και αποτελούν στην ουσία τζάμπα εργαζόμενους. «Αυτά τα παιδιά είναι τα δικά μας παιδιά» σημείωσε και τόνισε πως οφείλουν να παλέψουν ενάντια στο σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα.
Χαιρετισμό στη συνέλευση απηύθυνε ο Γιάννης Κομνηνός, εκ μέρους της Πανελλαδικής Γραμματείας Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ. Υπογράμμισε πως οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ θα είναι δίπλα στις αποφάσεις και τις κινητοποιήσεις του Σωματείου, πως στηρίζουν την πάλη για την επιχειρησιακή Σύμβαση και προβάλλουν το αίτημά τους για 920 ευρώ μισθό ως αίτημα όλου του κλάδου. Στάθηκε στη μάχη της απεργίας στις 6 Νοέμβρη, που αφορά τα ζητήματα της Σύμβασης, της ασφάλισης, της απόκρουσης των αντιλαϊκών μέτρων. Από το βήμα της Συνέλευσης ανήγγειλε τέλος την κινητοποίηση των κλαδικών Σωματείων Εμποροϋπαλλήλων της Αθήνας και του Πειραιά την Κυριακή 3 Νοέμβρη ενάντια στην κατάργηση και τη συγκέντρωση στις 10 το πρωί στα γραφεία τους (Αγίας Φιλοθέης 5Β).