Ο πρώην και για μία πενταετία βουλευτής Δωδεκανήσου, αλλά και αντινομάρχης επί σειρά ετών του Γιάννη Μαχαιρίδη, ο πολιτικός μηχανικός απ’ την Κω Νίκος Ζωίδης θα είναι ο διάδοχος του Γιάννη Σπιλάνη στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Η απόφαση ορισμού του «κλείδωσε» την προηγούμενη βδομάδα, μετά από βέτο του προέδρου τού ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, στον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Επισήμως ο ορισμός του κ. Ζωίδη, που βρίσκεται ήδη στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, οριστικοποιείται με την επιστροφή του πρωθυπουργού απ’ το Ισραήλ, ενώ η «εγκατάσταση» του νέου γενικού γραμματέα αναμένεται να γίνει σε μία βδομάδα από σήμερα, απ’ τον κ. Βαρβιτσιώτη, στη Μυτιλήνη.
Μιλώντας στο «Ε», ο νέος γενικός γραμματέας δήλωσε γνώστης των προβλημάτων της νησιωτικότητας, αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξουν επιτέλους ειδικές νησιωτικές πολιτικές και καταθέτοντας την προσωπική του γνώμη για τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, υπογράμμισε πως πρέπει να υπάρχει μια δομή στο ρόλο θεματοφύλακα για ό,τι προβλέπει το Σύνταγμα για τα νησιά.

Η επιλογή

Προχθές δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η κοινή απόφαση του πρωθυπουργού και του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, με ημερομηνία 7 Οκτωβρίου, με την οποία έγινε αποδεκτή η παραίτηση του κ. Σπιλάνη, που σημειωτέον είχε υποβληθεί στις 25 Ιουνίου 2013.
Στο ερώτημα γιατί τόσο καιρό, πάνω από 100 μέρες, καθυστέρησε η αποδοχή της παραίτησης, η απάντηση απ’ το γραφείο του υπουργού ήταν πως θα έπρεπε προηγουμένως να γίνει η επιλογή του νέου γενικού γραμματέα.
Τις προηγούμενες μέρες και σε συνέχεια δημοσιευμάτων του ροδιακού Τύπου και των ιστοσελίδων που αφορούν στα Δωδεκάνησα, συνεργάτες του κ. Βαρβιτσιώτη διέψευδαν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να αναλάβει ο κ. Ζωίδης, επιμένοντας ότι περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνει ο διατελέσας γενικός γραμματέας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου Φώτης Χατζημιχάλης. Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, η θέση ήταν γνωστό πως στο πλαίσιο της συγκυβέρνησης «ανήκει» στο ΠΑΣΟΚ.
Απ’ την ίδια πηγή, χθες μας ανέφεραν ότι τελικά στις «διαπραγματεύσεις» που μεσολάβησαν ανάμεσα στους κ.κ. Βαρβιτσιώτη και Βενιζέλο για πρόσωπο κοινής αποδοχής, επιλέχθηκε ο κ. Ζωίδης, και μάλιστα η σχετική απόφαση - σε συνέχεια και της απόφασης αποδοχής της παραίτησης - έχει σταλεί στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης και εντός των ημερών θα οδεύσει στο Εθνικό Τυπογραφείο.
Με την απόφαση ορισμού γενικού γραμματέα δίνεται ταυτόχρονα τέλος και στην όλη παραφιλολογία που είχε ανθίσει το τελευταίο διάστημα, δεδομένης και της καθυστέρησης στην κάλυψη της θέσης, για τη «διατηρησιμότητα» ή μη του διοικητικού φορέα για το Αιγαίο και τη Νησιωτική Πολιτική. Το γεγονός ότι επιλέχθηκε νησιώτης, πρόσωπο που έχει από διαφορετικές θέσεις διαχειριστεί τα θέματα της νησιωτικότητας και της νησιωτικής ανάπτυξης, αν μη τι άλλο δείχνει πως σε κυβερνητικό επίπεδο δεν μπαίνει σε αμφισβήτηση η «οντότητα» της Γενικής Γραμματείας.

Ο Νίκος Ζωίδης δήλωσε στο «Ε»:
«Ξέρω τα θέματα, δεν έχω άλλοθι άγνοιας»
Μέσα στη βδομάδα αναμένει να γίνει και επισήμως ο ορισμός του στη θέση του γενικού γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, ενώ στα τέλη της προσεχούς εβδομάδας, μετά την επιστροφή του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη απ’ το εξωτερικό, θα γίνει και η «εγκατάστασή» του στη Μυτιλήνη, αφού ο υπουργός, όπως μας είπε ο Νίκος Ζωίδης, εξεδήλωσε την πρόθεσή του να έρθει στη Λέσβο και να παρίσταται στην ανάληψη των καθηκόντων του νέου γραμματέα.
«Οι νησιωτικές πολιτικές είναι το κύριο πρόβλημα και πλεονέκτημα που παραδοσιακά απασχολούν τη νησιωτικότητα, αφού έως τώρα και παρά τα όσα το Σύνταγμα επιβάλλει με το Άρθρο 101, Παράγραφος 4, δε λαμβάνονται υπόψη στα νομοθετήματα οι γνωστές και εντοπισμένες νησιωτικές ιδιαιτερότητες», ανέφερε ο κ. Ζωίδης, τονίζοντας πως δυστυχώς στα περισσότερα σημεία τους οι προβλέψεις για ειδική αντιμετώπιση και σεβασμό στα προβλήματα της νησιωτικότητας παραμένουν λόγια, κενά περιεχομένου.
Η ατζέντα θεμάτων
«Και αυτός είναι ένας τομέας ενεργοποίησης όλων των δομών των νησιωτικών κοινωνιών», επισήμανε ο Κώος πολιτικός για την εφαρμογή ειδικών νησιωτικών πολιτικών, σημειώνοντας πως στις πρώτες προτεραιότητές του με την ανάληψη των καθηκόντων του θα είναι η θεραπεία των βασικών αναγκών, τα τρέχοντα θέματα που απασχολούν τη Γραμματεία, όπως οι συγκοινωνίες, η υδροδότηση και το περιβάλλον, για το οποίο εξ άλλου τόνισε πως «αποτελεί συστατικό και προϋπόθεση του μοναδικού πόρου που έχει απομείνει στα νησιά, του τουρισμού. Αυτά είναι κάποια απ’ τα ζητήματα που μπαίνουν πρώτα στη σειρά της ατζέντας. Σας δηλώνω λοιπόν ότι έχοντας υπηρετήσει την αυτοδιοίκηση και το κοινοβούλιο από θέσεις ευθύνης ως εκπρόσωπος των νησιωτών, ξέρω τα θέματα και για όλα αυτά δεν έχω το άλλοθι της άγνοιας.».
Σε ό,τι αφορά στο επίμαχο ζήτημα της συζητούμενης υποβάθμισης/κατάργησης της Γενικής Γραμματείας, ο κ. Ζωίδης επεσήμανε ότι μόλις εγκατασταθεί, θα ανοίξει κύκλο συνεργασιών με όλους τους εμπλεκομένους, αλλά διατυπώνοντας την προσωπική του άποψη σχολίασε ότι θεωρεί πως «επιβάλλεται να υπάρχει μια ξεχωριστή δομή-θεματοφύλακας για ό,τι το Σύνταγμα επιτάσσει για τα νησιά».