ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Ξεσηκώθηκαν για τα τεράστια προβλήματα στην Υγεία οι κάτοικοι των Λειψών!

WWW.902.GR
αναδημοσίευση
 13/10/2013
Από την πορεία διαμαρτυρίας των κατοίκων στους δρόμους του νησιού 
 
Σε κινητοποιήσεις για τα ιδιαίτερα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε ό,τι αφορά τα θέματα υγείας-πρόνοιας προχωρούν οι κάτοικοι των Λειψών. Μέσα στην εβδομάδα πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στους δρόμους του νησιού, ενώ με επιστολή τους προς τον υπουργό Υγείας περιγράφουν την ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν με δυναμικές κινητοποιήσεις μέχρι να υπάρξει ανταπόκριση στα αιτήματά τους.

Όπως τονίζουν, το νησί αντιμετωπίζει τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό αλλά και σε φαρμακευτικό υλικό και άλλο εξοπλισμό. Τα προβλήματα που είχαν γνωστοποιήσει με παλιότερη επιστολή τους προς τον υπουργό οι κάτοικοι του νησιού (το Γενάρη του 2013), όχι μόνο δε λύνονται, αλλά πολλαπλασιάζονται, γεγονός που συνεπάγεται μεγάλους κινδύνους για την υγεία τους.
Συγκεκριμένα, από τον Αύγουστο, το Περιφερειακό Πολυδύναμο Ιατρείο έμεινε με μόνο ένα γιατρό, λόγω λήξης της θητείας της αγροτικής γιατρού και μη αντικατάστασής της κι ενώ παραμένουν κενές οι άλλες θέσεις ειδικευμένων γιατρών και βοηθών ιατρικών επαγγελμάτων, μαίας κτλ. Ο μοναδικός πλέον γιατρός εφημερεύει από τον Αύγουστο καθημερινά, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να καλύψει πλήρως τις ανάγκες των κατοίκων, ενώ ταυτόχρονα δεν πληρώνεται για αυτές τις εφημερίες.
Οι κάτοικοι του νησιού δηλώνουν στην επιστολή τους διατεθειμένοι να υπερασπιστούν με κάθε τρόπο το δικαίωμά τους σε δωρεάν και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας και διεκδικούν:
  • Να στελεχωθεί ΑΜΕΣΑ το ΠΠΙ Λειψών με το απαραίτητο μόνιμο ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και να καλυφθούν ειδικότητες απαραίτητες για την υγειονομική κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού (π.χ. παιδίατρος).
  • Να υλοποιηθεί το Οργανόγραμμα του ΠΠΙ Λειψών, όπως αυτό καθορίστηκε με το ΦΕΚ 1949/8-9-2009.
  • Να καλυφθούν άμεσα, με ευθύνη του κράτους, οι ελλείψεις σε ιατροφαρμακευτικό υλικό και να μην εξαρτάται η λειτουργία του ΠΠΙ από τη χορήγηση δωρεών από ιδιώτες.
  • Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε σε περίπτωση διακομιδής έκτακτου περιστατικού, αφενός η διακομιδή να γίνεται άμεσα και να μη θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του ασθενούς και αφετέρου να μη μένει το νησί ακάλυπτο από γιατρό (σε περίπτωση συνοδείας του περιστατικού).
  • Να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για υπερωρίες και εφημερίες γιατρών.
  • Να αποπληρωθούν τώρα τα χρωστούμενα από τον ΕΟΠΥΥ προς τους φαρμακοποιούς, ώστε να γίνεται απρόσκοπτα η χορήγηση φαρμάκων προς τους ασθενείς, χωρίς επιπρόσθετη επιβάρυνσή τους.
  • Να μην τεθεί σε εφαρμογή το «χαράτσι» του 1 ευρώ που θα είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι για κάθε ιατρική συνταγή που θα εκτελείται στα φαρμακεία.
  • Να υπάρξει κρατική μέριμνα προληπτικής ιατρικής με τακτικές επισκέψεις ειδικοτήτων, όπως προληπτική οδοντιατρική, test pap, γυναικολογικός έλεγχος, ορθοπεδικός έλεγχος.