ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Οι πλοηγοί μήνυσαν τον λιμενάρχη Πειραιά!


27/09/13  ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Η Εφημερίδα των Στντακτών 

Τον θεωρούν υπεύθυνο για το «σπάσιμο» της απεργίας τους.


  
Της Χριστίνας Παπασταθοπούλου
Μηνυτήρια αναφορά κατά του λιμενάρχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά και κατά παντός άλλου υπευθύνου κατέθεσαν χθες το πρωί στον εισαγγελέα Πειραιά ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ενωσης Πλοηγών (ΠΕΠ), καθώς τον θεωρούν υπεύθυνο για το «σπάσιμο» της απεργίας τους.

Οι πλοηγοί, όπως εξηγούν και στη μηνυτήρια αναφορά τους, συμμετείχαν στην 48ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου τηρώντας όλες τις νόμιμες διαδικασίες για τη συμμετοχή τους στις απεργιακές κινητοποιήσεις.

 Για τον λόγο αυτό από τις 22 Σεπτεμβρίου είχαν ενημερώσει όλα τα Λιμεναρχεία της χώρας ότι θα απεργήσουν τις συγκεκριμένες μέρες και ότι κατά τη διάρκεια της απεργίας στους σταθμούς θα υπηρετεί μόνο προσωπικό ασφαλείας.

Οπως τονίζουν με έμφαση, και στον Πλοηγικό Σταθμό του Πειραιά υπήρχε ικανό και αναγκαίο προσωπικό να εξυπηρετήσει τις περιπτώσεις που η διοίκηση του Σταθμού θα έκρινε ως αναγκαίες και επείγουσες.
Παρ’ όλα αυτά, όπως σημειώνουν, ο λιμενάρχης Πειραιά χαρακτήρισε την απεργιακή τους κινητοποίηση «ανωτέρα βία» και έδωσε εντολή ο απόπλους και ο κατάπλους των πλοίων να γίνεται χωρίς την επιβίβαση πλοηγού αλλά με τη συνοδεία ρυμουλκών.
Επειδή όμως η Πανελλήνια Ενωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών και Ναυαγοσωστικών προκήρυξε δυο τετράωρες στάσεις εργασίας σε ένδειξη συμπαράστασης στους πλοηγούς, ο λιμενάρχης έδωσε και νέα εντολή να μπαίνουν και να βγαίνουν τα πλοία χωρίς ρυμουλκά.
Από την πλευρά του ο κεντρικός λιμενάρχης Πειραιά μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε ότι εντολή τού ΥΝΑ ήταν να μη δημιουργηθεί πρόβλημα στους κατάπλους πλοίων και ότι σ’ αυτές τις περιπτώσεις το Λιμεναρχείο έχει το δικαίωμα, υπό προϋποθέσεις, να θέσει σε ισχύ τις νομοθετικές διατάξεις που διέπουν τη λειτουργία των πλοηγικών σταθμών αλλά και του Κώδικα Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου, ενώ για το θέμα είχε ενημερωθεί και ο προϊστάμενος της εισαγγελικής αρχής Πειραιά.
Αναφορικά με τα επεισόδια που έγιναν το πρωί της Τετάρτης στο λιμάνι, όταν ο αρχιπλοηγός, που δεν απεργούσε, θέλησε να επιβιβαστεί σε κοντέινερ, κάτι που αρνήθηκαν αρχικά να πράξουν οι απεργοί πλοηγοί, αλλά, όπως αναφέρουν, το έκαναν λόγω της πίεσης του λιμενάρχη, υποστήριξε ότι τα κατώτερα πληρώματα της πλοηγικής υπηρεσίας στο πλαίσιο των διατάξεων του νόμου δεν του είχαν γνωστοποιήσει επισήμως ότι συμμετέχουν στην απεργία.
ch.papastath@efsyn.gr