ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ http://syspeirosi.wordpress.com/
Σε ραδιοφωνική συνέντευξή του στη Νόνη Καραγιάννη του 9,84 -στις 6/9/2013- ο Υφυπουργός Δημόσιας Τηλεόρασης, κ. Καψής είπε:
«Πριν από λίγες ημέρες διάβασα ότι η κ. Κατσίμη, που είναι γραμματέας της Ένωσης Συντακτών και είναι και εκ των εκπροσώπων των απολυμένων που είναι στην Αγία Παρασκευή, δήλωσε ότι αν οι 1.800 τους ζητήσουν να φύγουν για να προσληφθούν, τότε πρέπει να φύγουν. Λοιπόν, μέσα στο επόμενο διάστημα θα βγουν αυτοί οι 1.800, οι οποίοι θα προσληφθούν εφόσον ανοίξουν οι εγκαταστάσεις της Αγίας Παρασκευής. Άρα, με βάση και τις δηλώσεις περιμένω ότι θα αποχωρήσουν πλέον”.
Επ’ αυτών και μιας και ο κ. Καψής αναφέρθηκε σε μένα προσωπικά θα ήθελα να πω δύο πράγματα: Στη συνέντευξή μου είπα ότι αν οι 1.800 υπογράψουν συμβάσεις, (θυμίζω ότι ακόμη δεν έχουν υπογράψει καν αυτοί που ήδη δουλεύουν στη ΔΤ!) και αν δημοσιευτεί η προκήρυξη θέσεων για τη ΝΕΡΙΤ, τότε θα έπρεπε να φύγουμε. Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη. Δεσμεύει εμένα και κανέναν άλλον. Την προσωπική μου άποψη άλλωστε μου ζητήσαν από την “Εφημερίδα των Συντακτών”.
Αν τεθεί ζήτημα έκφρασης της θέσης των συντεταγμένων οργάνων της ΕΣΗΕΑ (και προφανώς των εργαζομένων της ΕΡΤ) αυτό δεν θα γίνονταν μέσω μιας συνέντευξης μου αλλά δια του θεσμικά ενδεδειγμένου τρόπου.
Το τι λοιπόν θα γίνει στην Αγία Παρασκευή, στη Θεσσαλονίκη και στις άλλες πόλεις όπου λειτουργεί η ΕΡΤ, θα είναι προϊόν διαβούλευσης των ανθρώπων εκεί και όχι αποτέλεσμα της δικής μου προσωπικής – ή του οποιουδήποτε άλλου – άποψης. Τόσο απλά.
Το δεύτερο όμως που θα ήθελα να πω με αφορμή αυτά που είπε ο κ. Καψής είναι ότι μου προκαλεί αμηχανία το ότι ο αρμόδιος υπουργός σπεύδει να πει ότι στο «επόμενο διάστημα θα βγουν οι 1.800» να ζητήσουν να ανοίξουν οι εγκαταστάσεις… Εδώ ομολογώ πως διακρίνω μια σύγχυση: πώς γίνεται ο κ. Καψής να προαναγγέλλει τι θα κάνουν οι συνάδελφοί μας; Είναι μήπως ο εκπρόσωπός τους;
Σε κάθε περίπτωση, γνωρίζουμε πώς έχουν τα πράγματα στη ΔΤ, όπου η δημόσια εξουσία ασκείται ως ιδιωτική επιστασία. Θα περίμενα αυτό τουλάχιστον να μην προβάλλεται ή αν μη τι άλλο να γίνεται προσπάθεια ώστε να μην εκφέρεται από τα κατεξοχήν αρμόδια χείλη. Αλλά εδώ βλέπω το αντίθετο… Ψυχραιμία λοιπόν, κ. Καψή.
Μαριλένα Κατσίμη
Και η απάντηση της Μάχης Νικολάρα και του Νίκου Τσιμπίδα στον κ. Καψή
Προκαλεί κατάπληξη το γεγονός ότι ο υφυπουργός αρμόδιος για τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση αναγκάζεται να καταφεύγει σε ψεύδη για να καλύψει τη διαδικασία-τραγέλαφο με την οποία επιχειρείται να στελεχωθεί η ΔΤ. Οι καταγγελίες δεν είναι ατεκμηρίωτες. Οι εισαγγελικές αρχές οι οποίες ήδη διενεργούν έρευνα για το θέμα θα τις αξιολογήσουν. Επανειλημμένως οι εκπρόσωποι των δημοσιογράφων της ΕΡΤ έχουν δηλώσει στον υφυπουργό ότι δεν αναγνωρίζουν την διαδικασία προσλήψεων και ο λόγος που επισημαίνουν τις παρανομίες που την διέπουν, είναι ακριβώς για να καταδείξουν, πως εκείνοι που επέλεξαν το μαύρο για την Δημόσια Ραδιοτηλεόραση δεν είναι σε θέση να εγγυηθούν τη διαφάνεια και την αξιοκρατεία που ευαγγελίζονται. Η πραγματικότητα άλλωστε το αποδεικνύει.
Όσο για το επικοινωνιακό πυροτέχνημα της πρόσκλησης των εκπροσώπων να γίνουν ελεγκτές των δικαιολογητικών που υποβάλουν συνάδελφοι τους, λες και θα μπορούσαν ποτέ να νομιμοποιήσουν μια διαδικασία που δεν αναγνωρίζουν, μόνο θυμηδία μπορεί να προκαλέσει. Ο υφυπουργός γνωρίζει καλά ότι ουδέποτε υπέβαλε τέτοιο αίτημα, όπως γνωρίζει πολύ καλά ότι ουδέποτε θα μπορούσαμε να το αποδεχθούμε.
Πιο συγκεκριμένα:
Οι ανταποκριτές της ΕΡΤ στο εξωτερικό σε πιο ακριβώς σημείο της πρόσκλησης ενδιαφέροντος προβλέπονταν; Ξεχνάει ο υφυπουργός ότι στις συναντήσεις με τους εκπροσώπους των εργαζομένων είχε δηλώσει ότι θέσεις για ανταποκριτές μόνιμης απασχόλησης δεν προβλέπονται ούτε στο μεταβατικό στάδιο ούτε στη “λιτή¨ΝΕΡΙΤ παρά μόνο με σχέση εργασίας κατ’ αποκοπήν; Πρόκειται για προφανή γκάφα την οποία έσπευσαν να διορθώσουν εκτός διαδικασίας.
Χρειάζεται υπεύθυνη δήλωση για να διαπιστώσει η “ειδική επιτροπή” αν κάποιος δημοσιογράφος εργάζεται και σε άλλο μέσο; Η φύση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος είναι τέτοια που ο κάθε τηλεθεατής, ακροατής, αναγνώστης εύκολα εντοπίζει τους δημοσιογράφους της ΔΤ που παράλληλα εργάζονται σε ραδιοφωνικούς σταθμούς ή εφημερίδες.Είναι πάγια η θέση των Δημοσιογραφικών Ενώσεων ότι δεν απαγορεύεται στους δημοσιογράφους να έχουν παράλληλη απασχόληση. Ωστόσο υπο τις παρούσες συνθήκες, καλπάζουσας ανεργίας στον κλάδο, το συγκεκριμένο κριτήριο προτίμησης θα ήταν απολύτως σωστό αρκεί να το σέβονταν εκείνοι που το έθεσαν.
Αγγίζει τα όρια του παραλόγου ο ισχυρισμός του υφυπουργού ότι η σύμβαση που υπογράφουν όσοι στελεχώνουν τη ΔΤ, η οποία πρωτοφανώς δεν ορίζει καν το ποσό της αμοιβής τους, δεν καθιστά νομικά αδύναμες τις αγωγές που σχεδόν όλοι έχουν κάνει διεκδικώντας το παράνομο και άκυρο της απόλυσης τους. Ποιός άλλος λόγος θα υπήρχε άλλωστε να συνομολογεί, σε αυτή τη σύμβαση, ο κάθε εργαζόμενος με τον ειδικό διαχειρηστή της μεταβατικής ΔΤ την ΚΥΑ με την οποία καταργήθηκε η ΕΡΤ και απολύθηκαν 2.656 εργαζόμενοι;
Οι “οδηγίες” για νομιμότητα και διαφάνεια δεν είναι αρκετές, ακόμη και αν υλοποιούνταν, για να καλύψουν την αντιδημοκρατική και αυταρχική απόφαση της κυβέρνησης να φιμώσει την Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση.
Οι εκπρόσωποι
ΝΕΤ Μάχη Νικολάρα
ΕΡΑ Νίκος Τσιμπίδας