ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Κυριακή 11 Αυγούστου 2013

Καταρχήν ναι, στα κέντρα διαμονής μεταναστών!

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΡΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ...


           Σάββατο, 10 Αυγούστου 2013 

    
Θετικά αντιμετωπίζει ο δήμαρχος Ρόδου Στάθης Κουσουρνάς, τη δημιουργία χώρων προσωρινής διαμονής μεταναστών σε νησιά που παρουσιάζεται αυξημένο πρόβλημα λαθρομετανάστευσης, βάσει των όσων ανακοίνωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. 
Ο δήμαρχος εμφανίζεται διατεθειμένος να εξετάσει το ζήτημα - το οποίο όπως ξεκαθάρισε ότι θα να αφορά το νησί της Ρόδου - εφόσον οι τοπικές κοινωνίες των νησιών είναι θετικές σε μία τέτοια εξέλιξη.
Της Άννας Σαρρή
«Ενημερώθηκα για την ανακοίνωση του υπουργού περί δημιουργίας προσωρινών χώρων διαμονής μεταναστών, αλλά αυτό είναι λογικό να μην αφορά τη Ρόδο, αφού το νησί δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα λαθρομετανάστευσης», εξήγησε ο δήμαρχος Ρόδου Στάθης Κουσουρνάς, προσθέτοντας ότι κατά το παρελθόν ήταν μόλις δύο οι φορές που έφτασαν παράνομοι αλλοδαποί στο νησί και η άφιξή τους ήταν έμμεση και όχι άμεση, απευθείας από την Τουρκία.
«Το θέμα θα πρέπει να συζητηθεί με τις τοπικές κοινωνίες, τους δήμους. Μπορεί η δημιουργία χώρων προσωρινής διαμονής μεταναστών να είναι και θετική για τα νησιά που δέχονται αυξημένα ρεύματα λαθρομεταναστών», πρόσθεσε ο δήμαρχος, ενώ επανέλαβε ότι όποιες ενέργειες και να γίνουν θα πρέπει να έχουν τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών. 
Η ανακοίνωση 
του Υπουργού 
Εντολή προς τις αρμόδιες τοπικές Λιμενικές Αρχές των νησιών του Αιγαίου φέρεται να έχει δώσει ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, προκειμένου να δημιουργηθούν χώροι προσωρινής διαμονής λαθρομεταναστών. Με βάση το protothema.gr ο υπουργός έχει αναλάβει πρωτοβουλία για τη βελτίωση των συνθηκών προσωρινής διαμονής των παράνομων μεταναστών που εντοπίζονται στα νησιά του Αιγαίου και σε διάφορες περιοχές της χώρας, αλλά και για τη βελτίωση της «διαχείρισής» τους από το Λιμενικό Σώμα.
Πηγές από το υπουργείο Ναυτιλίας, ανέφεραν στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, ότι ο υπουργός έχει δώσει ήδη εντολή στις τοπικές λιμενικές Αρχές, να αναζητηθούν υπαίθριοι χώροι όπου θα «στηθούν» σκηνές για την προσωρινή φιλοξενία των μεταναστών, που θα διαρκεί τρεις ημέρες το περισσότερο μέχρι την παραλαβή τους από την αστυνομία. Στους χώρους αυτούς θα μένουν σε διαφορετικά σημεία οι άντρες από τις γυναίκες, ενώ θα υπάρχουν και χημικές τουαλέτες. 
Παράλληλα, θα εκδοθεί υπουργική απόφαση προκειμένου να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα χρήματα από τον προϋπολογισμό του υπουργείου για τη σίτιση των παράνομων μεταναστών, ενώ για το θέμα θα υπάρξει συνεργασία και με τη Διεθνή Αμνηστία, η οποία μπορεί να διαθέσει κάποια κονδύλια. Επίσης, θα ζητηθεί η παροχή ιατρικής βοήθειας από τους ιατρικούς συλλόγους στους μετανάστες, στα σημεία φιλοξενίας, πριν μεταφερθούν αν χρειάζεται σε κάποιο νοσοκομείο, ενώ όποτε κρίνεται απαραίτητο, θα ζητείται η νομική υποστήριξη από τους δικηγορικούς συλλόγους.
Κύκλοι από το υπουργείο, ανέφεραν ότι το θέμα της αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης, αλλά και της εξασφάλισης καλύτερης διαβίωσης των μεταναστών, αποτελεί κυρίαρχη προτεραιότητα του υπουργού Ναυτιλίας από την πρώτη στιγμή ανάληψης των νέων καθηκόντων του.
 
Σχέδιο 16 προτάσεων 
 για την αναδιοργάνωση των Δήμων
 
Με βάση την πρόταση 16 σημείων, των Ομάδων Αξιολόγησης και Αναδιοργάνωσης των δομών των δήμων που εργάστηκαν υπό την επίβλεψη ΕΕΤΑΑ (Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης) θα γίνει η αξιολόγηση και αναδιοργάνωση των ΟΤΑ σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας». Η πρόταση έχει δοθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών από τον Απρίλιο.
 
Οι 16 προτάσεις είναι:
 
1) Συγχώνευση δύο ή περισσότερων μονάδων που ασκούν συναφείς δραστηρίοτητες
 2) Κατάργηση μιας μονάδας που λειτουργεί εκτός δήμου με τη μορφή ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ, ή δημοτικής επιχείρησης και μεταφορά των αρμοδιοτήτων σε μονάδα εντός δήμου ή και το αντίθετο, δηλαδή κατάργηση οργανικής μονάδας δήμου και μεταφορά αρμοδιοτήτων της σε οργάνωση δομή, εκτός δήμου.
 3) Επιλογή υπηρεσιών που υλοποιούν βασικές πολιτικές Δήμου, στελέχωση και ενίσχυσή τους με προσωπικό και αντίστοιχα κατάργηση ή μείωση μονάδων που δεν ασκούνβασικές πολιτικές και μεταφορά του προσωπικού στις πρώτες.
 4) Εσωτερικές μετακινήσεις προσωπικού.
 
5) Εκπαίδευση και ανάπτυξη προσωπικού, ώστε να αντεπεξέλθει σε αυξημένες υπηρεσιακές ανάγκες.
 6) Άρση όλων των αποσπάσεων και επιστροφή των αποσπασμένων στους δήμους.
 7) Συγχώνευση οργανικών μονάδων προκειμένου να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακας.
 
8) Περιορισμός θέσεων συμβούλων και ειδικών συνεργατών.
 9) Απλούστευση διαδικασιών λειτουργίας.
 10) Αξιοποίηση εργαλείων διοίκησης ολικής ποιότητας( τακτική αξιολόγηση, βελτίωση του τρόπου λειτουργίας και οργάνωσης).
 11) Εφαρμογή συστημάτων διοίκησης μέσω στόχων και διοίκησης απόδοσης.
 
12) Συστέγαση των υπηρεσιών των δήμων σε ένα κτήριο.
 13) Συνέργειες μεταξύ των δομών του δήμου για συμπληρωματική παροχή υπηρεσιών.
 14) Δημιουργία πιο ευέλικτων δομών με αξιοποίηση ομάδων εργασίας από διαφορετικές διευθύνσεις.
 15) Συνεργασία με άλλους ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού.