ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Στη Βουλή η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση Εξεταστικής για την ΕΡΤ !

03/07/2013 

www.left.gr
αναδημοσίευση
Ο ΣΥΡΙΖΑ με την πρότασή του επισημαίνει ότι προκύπτουν προφανείς πολιτικές και νομικές (ποινικές, αστικές, διοικητικές) ευθύνες. Η συζήτηση στην Ολομέλεια ξεκινά στις 10 π.μ., ενώ για αύριο έχει προγραμματιστεί η ψήφιση του ν/σ για τη ΝΕΡΙΤ.
Πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τις «άκρως επιζήμιες για τη Δημοκρατία και το δημόσιο συμφέρον ενέργειες, πράξεις και παραλείψεις, παντός υπευθύνου που σχετίζονται με την απόπειρα βίαιης κατάργησης της ΕΡΤ Α.Ε. και την παρεμπόδιση λειτουργίας και εκπομπής της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης στην Επικράτεια», κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Την πρόταση υπογράφει το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι «κατά την περίοδο των τελευταίων εβδομάδων, ελήφθη σειρά πολιτικών και νομικών αποφάσεων και πραγματοποιήθηκαν ενέργειες που συνιστούν απόπειρα βίαιης κατάργησης της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, μέσω ενός ακραία αντιδημοκρατικού, κατάφωρα αντισυνταγματικού και άκρως επιζήμιου για το δημόσιο συμφέρον κυβερνητικού σχεδίου».

Θεωρεί ότι «προκύπτουν προφανείς πολιτικές, και νομικές (ποινικές, αστικές, διοικητικές) ευθύνες, των προσώπων που σχεδίασαν, χειρίστηκαν και εξακολουθούν να υλοποιούν την κυβερνητική απόπειρα κατασυκοφάντησης, απαξίωσης και τελικά κατάργησης της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης»,  οι οποίοι συνίστανται:
  1.  στην κυβερνητική-κομματική χειραγώγηση της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, μέσω της κατάργησης της ΕΡΤ και της δημιουργίας ενός συρρικνωμένου και ελεγχόμενου ραδιοτηλεοπτικού φορέα,
  2. στην εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων και την ενίσχυση της διαπλοκής (κυβερνητικής και κομματικής), όπως προκύπτει από τα ήδη αντλούμενα από ιδιωτικούς φορείς οφέλη
  3. στην ανθρωποθυσία 2.500 και πλέον εργαζομένων στο βωμό της υποταγής στα κελεύσματα των δανειστών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά η Εξεταστική Επιτροπή να ερευνήσει έξι θέματα:
Α.  Παραβίαση του Συντάγματος και της δημοκρατικής νομιμότητας από την απόπειρα κατάργησης της ΕΡΤ Α.Ε.
Β. Καταστρατήγηση του συνταγματικά και υπερνομοθετικά κατοχυρωμένου δικαιώματος των πολιτών πρόσβασης στην πληροφόρηση και παραβίαση των υποχρεώσεων της Ελληνικής Πολιτείας έναντι του Ελληνισμού της Διασποράς.
Γ. Παραβίαση της προσωρινής διαταγής και της απόφασης περί αναστολής του Συμβουλίου της Επικρατείας
Δ. Υπονόμευση του δημοσίου συμφέροντος, πρόκληση οικονομικής ζημίας του Δημοσίου, δια της απόπειρας κατάργησης της ΕΡΤ Α.Ε. Και συγκεκριμένα:
  • ζημία από τις οφειλόμενες αποζημιώσεις στο προσωπικό της ΕΡΤ
  • ζημία από την αντιποίηση των πνευματικών δικαιωμάτων στο Αρχείο της ΕΡΤ και στο περιοδικό Ραδιοτηλεόραση
  • ζημία και διαφυγόντα κέρδη από την ακύρωση προγραμματισμένων εκπομπών
  • ζημία και διαφυγόντα κέρδη από την αδυναμία εκτέλεσης συμβατικών υποχρεώσεων κάλυψης γεγονότων (συμπεριλαμβανομένων αθλητικών γεγονότων, που, ενώ έχουν πληρωθεί από την ΕΡΤ, αναμεταδίδονται από ιδιωτικούς σταθμούς)
  • ζημία από την κατάπτωση ποινικών ρητρών για αθέτηση συμβατικών υποχρεώσεων χωρίς έγκαιρη αναγγελία στον αντισυμβαλλόμενο
  • ζημία από την αδυναμία υλοποίησης προγραμμάτων ΕΣΠΑ
  • ζημία από τον κίνδυνο κατάργησης του προγράμματος της ERT HD και ουσιαστικής αχρήστευσης ανάλογου εξοπλισμού αξίας εκατομμυρίων ευρώ που έχει προμηθευτεί μέχρι σήμερα η ΕΡΤ.
Ε. Διερεύνηση πιθανών ενεργειών διαφθοράς και των πραγματικών υπευθύνων
ΣΤ. Διεθνής έκθεση και δυσφήμηση της χώρας.

Ολόκληρο το κείμενο της πρότασης:
Προς τη Βουλή των Ελλήνων

Πρόταση
για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής
που θα διερευνήσει
τις άκρως επιζήμιες για τη Δημοκρατία και το δημόσιο συμφέρον ενέργειες, πράξεις και παραλείψεις, παντός υπευθύνου
που σχετίζονται με την απόπειρα βίαιης κατάργησης της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. και την παρεμπόδιση λειτουργίας και εκπομπής της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης στην Επικράτεια
(σύμφωνα με τα άρθρα 68 παρ.2 Σ και 144 επ. του Κανονισμού της Βουλής)


Ι. ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Στις 10 Ιουνίου 2013 φέρεται ότι υπογράφεται Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με τίτλο «Τροποποίηση των διατάξεων του άρθρου 14Β του ν. 3429/2005».
Στο Προοίμιο της Πράξης γίνεται επίκληση της παραγράφου 1 του άρθρου 44 του Συντάγματος και «της έκτακτης περίπτωσης εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης για την αντιμετώπιση του κατεπείγοντος θέματος της εφαρμογής της παραγράφου 1 του άρθρου 14Β του ν. 3429/2005 που αφορά την εφαρμογή των διατάξεων του ν. 4046/2012 και του ν. 4093/2012 που αποτελούν προαπαιτούμενες ενέργειες στο πλαίσιο του εγκεκριμένου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016».
Ως «Κυβέρνηση» υπογράφουν οι κκ.: Αντώνης Σαμαράς, Δημήτριος Αβραμόπουλος, Ιωάννης Στουρνάρας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Κωνσταντίνος Χατζηδάκης, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Ιωάννης Βρούτσης, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Νικόλαος − Γεώργιος Δένδιας, Όλγα Κεφαλογιάννη, Κωνσταντίνος Μουσουρούλης, Θεόδωρος Καράογλου, Δημήτριος Σταμάτης, Χρήστος Σταικούρας, Σταύρος Καλογιάννης, Κωνσταντίνος Τζαβάρας, Σταύρος Καλαφάτης, Μάριος Σαλμάς, Μάξιμος Χαρακόπουλος. Η Πράξη δεν φέρει την υπογραφή των κκ. Αντώνη Μανιτάκη, Αντώνη Ρουπακιώτη, Ευάγγελου Λιβιεράτου και Αθανάσιου Τσαυτάρη, δηλαδή των Υπουργών της τότε Κυβέρνησης που είχαν υποδειχθεί από την ΔΗΜ.ΑΡ. και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. αντίστοιχα.
Το πρωί της 11ης Ιουνίου 2013, στην τηλεοπτική εκπομπή της ΝΕΤ «ΝΕΤ ΣΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ», με παρουσιαστές τους Γιώργο Κουβαρά και Μάριον Μιχελιδάκη, οι εκπρόσωποι των τριών κομμάτων που στήριζαν την Κυβέρνηση κκ. Ελίζα Βόζεμπεργκ, Χρήστος Πρωτόπαπας και Βασίλειος Οικονόμου, δηλώνουν άπαντες ότι η ΕΡΤ δεν μπορεί να κλείσει. Δηλώνουν επίσης άγνοια περί οιασδήποτε κυβερνητικής πρωτοβουλίας προς την κατεύθυνση αυτή.
Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας και ώρα 14:13:17 δημοσιεύεται η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου στο ΦΕΚ Α’ 139/11.6.2013, φέροντας τις υπογραφές του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Πρωθυπουργού και των 19 προαναφερθέντων μελών του τότε Υπουργικού Συμβουλίου. Κατά φερόμενη εξουσιοδότηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου εκδίδεται και δημοσιεύεται την ίδια ημέρα Κοινή Υπουργική Απόφαση του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό κ. Σίμου Κεδίκογλου και του Υπουργού Οικονομικών κ. Ιωάννη Στουρνάρα (ΚΥΑ ΟΙΚ. 02/11.6.2013), σύμφωνα με την οποία η ΕΡΤ Α.Ε. και οι θυγατρικές της καταργούνται (αρ. 1 παρ. 1), διακόπτεται η μετάδοση ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και κάθε άλλη δραστηριότητα της ΕΡΤ Α.Ε. έως τη σύσταση νέου φορέα (αρ. 1 παρ. 2), το Δημόσιο εκπροσωπούμενο από τον Υπουργό Οικονομικών καθίσταται διάδοχος του συνόλου των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων της ΕΡΤ Α.Ε. (αρ. 2), λύονται οι συμβάσεις εργασίας του πάσης φύσεως προσωπικού (αρ. 3).
Ταυτόχρονα, μεταδίδονται τηλεοπτικές δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου και αρμόδιου για τα θέματα της ΕΡΤ Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό κ. Σίμου Κεδίκογλου, που συνιστούν εκδήλωση εσκεμμένης υποβάθμισης και συκοφαντικής δυσφήμισης της Ελληνικής Ραδιο-Τηλεόρασης και του προσωπικού της, αλλά και απαξίωση της ιστορίας της, που συνιστά πολύτιμο και ζωντανό κομμάτι της πολιτισμικής, πνευματικής, καλλιτεχνικής, πολιτικής και κοινωνικής μας κληρονομιάς και οργανικό στοιχείο της συλλογικής ιστορικής μνήμης, συνείδησης και ταυτότητας.
Ειδικότερα, η δήλωση που εκφώνησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος το μεσημέρι της 11/06/2013, με την οποία ανήγγειλε αιφνιδιαστικά τον ξαφνικό θάνατο της ΕΡΤ ήταν, επί λέξει, η εξής:
«Σε μια περίοδο που ο Ελληνικός λαός υφίσταται θυσίες, δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις ή για δισταγμούς.
Όπως δεν υπάρχουν περιθώρια ανοχής για «ιερές αγελάδες» που παραμένουν άθικτες, όταν επιβάλλονται περικοπές παντού.
Όταν πρέπει να τελειώνουμε με τα ελλείμματα και να βγούμε από την κρίση, δεν μπορούμε να ανεχόμαστε θύλακες αδιαφάνειας και δημόσιας σπατάλης.
Η Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση, η ΕΡΤ, είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση μοναδικής αδιαφάνειας και απίστευτης σπατάλης.
Κι αυτό τελειώνει σήμερα!
Την ΕΡΤ την πληρώνει ο Ελληνικός λαός με το χαράτσι στους λογαριασμούς ηλεκτρικού: γύρω στα 300 εκατομμύρια το χρόνο! Έχει τριπλάσιο ως επταπλάσιο κόστος από άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς και τετραπλάσιο ως εξαπλάσιο προσωπικό για πολύ μικρή τηλεθέαση: τη μισή σχεδόν και για τα τρία δημόσια κανάλια μαζί, απ’ όση ένα μέσο εμπορικό κανάλι.
Έχει τεράστια περιουσία, η οποία παραμένει αδρανής, αν δεν λεηλατείται υπέρ του ανταγωνισμού.
Έχει καθεστώς αδιαφάνειας στη διαχείρισή της: Μιλάμε για μια εταιρία με έξι λογιστήρια που δεν επικοινωνούν μεταξύ τους!
Καθεστώς αδιαφάνειας στη διαχείριση των συμβάσεων, καθεστώς ακόμα μεγαλύτερης αδιαφάνειας στη διαχείριση του υλικού, το οποίο δεν έχει απογραφεί εδώ και οκτώ χρόνια!
Καθεστώς προνομίων για τους εργαζομένους, που χρεώνουν τεράστιο αριθμό υπερωριών.
Για να μην αναφερθούμε στα τεράστια ποσά τα οποία μοιράζει σε ιδιωτικές παραγωγές που θα μπορούσε να κάνει, με πολύ λιγότερα, χρησιμοποιώντας τα δικά της μέσα. Που τα έχει πληρώσει ακριβά ο Έλληνας φορολογούμενος. 
Για να μην αναφερθούμε στο τεράστιο κόστος εξωτερικών μεταδόσεων που έχουν επιβάλει απαρχαιωμένα συνδικαλιστικά προνόμια, κι έτσι μετακινούνται δεκάδες τεχνικοί κάθε τόσο, για έργο που μπορεί να γίνει από δύο-τρία άτομα.
Για να μην πούμε ότι συντηρεί περιοδικό χωρίς αναγνώστες, ενώ διαθέτει δεκάδες σταθμούς τοπικούς σταθμούς που ουσιαστικά αναμεταδίδουν, τις περισσότερες ώρες της μέρας, το κεντρικό πρόγραμμα.
Η σημερινή ΕΡΤ έχει εξελιχθεί σε ένα σκάνδαλο που το βλέπουν καθημερινά όλοι, αλλά δεν τόλμησε να το αγγίξει κανείς.
Αυτά όλα τελειώνουν σήμερα! Και τελειώνουν οριστικά!
Η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει την ΕΡΤ.
Με το ισχύον νομικό πλαίσιο και με Κοινή Υπουργική Απόφαση σταματούν οι μεταδόσεις της ΕΡΤ μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος σήμερα το βράδυ. Και στη θέση της ΕΡΤ θα δημιουργηθεί ένας σύγχρονος, δημόσιος - αλλά όχι κρατικός, ούτε κομματικά ελεγχόμενος - Οργανισμός Ραδιοτηλεόρασης.
Κατά τα πρότυπα των πιο επιτυχημένων δημόσιων Ραδιοτηλεοπτικών Οργανισμών της Ευρώπης.
Το σχετικό νομοσχέδιο κατατίθεται αμέσως, ώστε να λειτουργήσει το ταχύτερο ο νέος φορέας. 
Το προσωπικό της ΕΡΤ θα αποζημιωθεί κανονικά.
Και όσοι από τους τωρινούς εργαζόμενους το επιθυμούν, θα μπορέσουν να υποβάλουν αίτηση για να προσληφθούν στο νέο Οργανισμό Ραδιοτηλεόρασης.
Υπάρχουν πολλοί άξιοι και ικανοί εργαζόμενοι, η πείρα και η προϋπηρεσία των οποίων είναι απαραίτητη για να σταθεί ο νέος Οργανισμός. Και θα συνεκτιμηθεί κατά τη διαδικασία προσλήψεων, με διαφανείς διαδικασίες και κριτήρια ΑΣΕΠ.
Ο νέος Οργανισμός θα λειτουργήσει με πολύ λιγότερο προσωπικό. Με σαφές οργανόγραμμα, όπως προβλέπουν τα σύγχρονα δεδομένα για τη δημόσια Ραδιοτηλεόραση παντού στον κόσμο.
Το αρχείο της ΕΡΤ – που αποτελεί αληθινό Εθνικό θησαυρό – θα περιφρουρηθεί και θα αξιοποιηθεί πλήρως.
Επίσης θα αξιοποιηθούν οι δορυφορικές υπηρεσίες και οι σύγχρονες τεχνολογίες. Ώστε να υπάρξει - επιτέλους - δυναμικός μοχλός προβολής της Ελλάδας, της ανάπτυξης, της εξωστρέφειας, αλλά και πολύτιμος καθημερινός δεσμός με την Ελληνική Διασπορά σε όλο τον κόσμο.
Ο νέος Οργανισμός Ραδιοτηλεόρασης θα ξεκινήσει να λειτουργεί το συντομότερο. Μέχρι τότε οι πολίτες δεν θα πληρώνουν το χαράτσι που πληρώνουν ως σήμερα.
Κι από τη λειτουργία του και μετά θα πληρώνουν πολύ λιγότερα. Υπολογίζεται ότι θα απαλλαγούν από ένα ποσό που φτάνει τα 100 εκατομμύρια ετησίως.
Ενώ για όσες θέσεις της σημερινής ΕΡΤ κρίνονται υπεράριθμες, θα προσληφθούν με ΑΣΕΠ νέοι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, στα ΚΕΠ και όπου αλλού το δημόσιο έχει ανάγκη.
Μεγάλες αλλαγές δεν γίνονται χωρίς μεγάλες τομές. Τολμηρές και ριζοσπαστικές!
Μέχρι τώρα πολλοί έλεγαν ότι «δεν υπάρχει πολιτική βούληση» για τέτοιες τομές…
Η σημερινή Κυβέρνηση αποδεικνύει ότι διαθέτει την πολιτική βούληση!
Αυτό άλλωστε, ζητάει κι αυτό περιμένει να δει ο Ελληνικός λαός».
Η δήλωση αυτή μεταδόθηκε ζωντανά από την Ε.Ρ.Τ. και οι τηλεθεατές παρακολούθησαν τους παρουσιαστές των ειδήσεων να πληροφορούνται «στον αέρα» την απόλυσή τους και την κατάργηση του φορέα στον οποίο εργάζονται. Οι πολίτες και φορολογούμενοι παρακολούθησαν ζωντανά την αιφνίδια ανακοίνωση της διακοπής της πρόσβασής τους στο δημόσιο φορέα ενημέρωσης, πολιτισμού και ψυχαγωγίας. Παρακολούθησαν επίσης ζωντανά την ανατριχιαστική εικόνα του σύγχρονου γύψου στη δημοκρατία, που διανθίστηκε με ευτελή οικονομικά επιχειρήματα: «η δημοκρατία και η πρόσβαση στην ενημέρωση κοστίζει 100.000.000 ευρώ. Γι’ αυτό, η Κυβέρνηση αποφάσισε να την κλείσει για να σας απαλλάξει από αυτό το κόστος.» Η ενέργεια αυτή και η οπτικοακουστική επένδυσή της με το δικτατορικής κοπής διάγγελμα που εκφώνησε θεατρικά ο κ. Κεδίκογλου δεν έχει ιστορικό προηγούμενο και θα συνοδεύει εκείνους που, σφετεριζόμενοι τη λαϊκή εντολή, χτυπούν τη δημοκρατία, υποσκάπτουν το δημόσιο συμφέρον και ζημιώνουν τη δημόσια περιουσία.
Ακολούθησε κύμα αντιδράσεων, των εργαζομένων στην ΕΡΤ, του πολιτικού κόσμου, ενώ αυθόρμητα διαμορφώθηκε κίνημα συμπαράστασης αλλά και διεκδίκησης του δικαιώματος στην ενημέρωση και στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, με αθρόα προσέλευση δεκάδων χιλιάδων πολιτών στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή. Εκεί μετέβη αμέσως η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ με επικεφαλής τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Αλέξη Τσίπρα, διαδηλώνοντας την πλήρη αντίθεσή της προς την παράνομη απόφαση της Κυβέρνησης να κλείσει πραξικοπηματικά τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση. Οι αρχηγοί και εκπρόσωποι των κομμάτων του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ δήλωσαν ότι η Κυβερνητική πρωτοβουλία δεν είχε τη στήριξη των κομμάτων τους.

Το σήμα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης –αρχικά αναλογικό και ακολούθως ψηφιακό- άρχισε σταδιακά να κόβεται, από τις 22:00 το βράδυ σε διάφορες περιοχές της χώρας. Στις 23:00 η Κυβέρνηση, με τη συνδρομή των δυνάμεων της Αστυνομίας, ξεκίνησε να «κατεβάζει τους διακόπτες» σε Πάρνηθα και Υμηττό. Δυνάμεις της Αστυνομίας εμφανίστηκαν σε όλη την Ελλάδα στα κτίρια της ΕΡΤ. Στο Studio 3, επί της οδού Μουρούζη, στο κέντρο της Αθήνας, και σε απόσταση λίγων μέτρων από τη Βουλή, τα ΜΑΤ απέκλεισαν τους εργαζόμενους απειλώντας τους με αυτόφωρες συλλήψεις εάν δεν εγκαταλείψουν το κτίριο, ενώ ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ Γκίκας Μάναλης έδωσε εντολή εκκένωσης του Ραδιομεγάρου της ΕΡΤ, στο οποίο κόπηκε η πρόσβαση στο διαδίκτυο, καθώς και οι σταθερές τηλεφωνικές γραμμές, άγνωστο μέχρι σήμερα με εντολή τίνος, με δεδομένο ότι όλα αυτά συνιστούν παράνομες και αυθαίρετες ενέργειες, που στρέφονται ευθέως όχι απλώς κατά της νομιμότητας, αλλά κατά του πολιτεύματος.


Εν έτει 2013, η Ελληνική Κυβέρνηση επέβαλε το «μαύρο», ως χρώμα και ως καθεστώς, στις οθόνες των πολιτών.
Η εξουσιοδότηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την εφαρμογή της, στους Υπουργούς Οικονομικών και Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, καταδεικνύει περίτρανα τον προμελετημένα αυταρχικό τρόπο επιβολής των αποφάσεων της Κυβέρνησης, που σε τίποτε δεν θυμίζει δημοκρατική λειτουργία.
Μετά την βίαιη διακοπή του σήματος της ΕΡΤ, που διαπράχθηκε με τη συνδρομή των δυνάμεων της Ελληνικής Αστυνομίας στις 11/6/2013, την τήρηση της συνταγματικής επιταγής του άρθρου 15 παρ. 2 του Συντάγματος, πραγματώνουν με αυτοθυσία και αυταπάρνηση οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, οι οποίοι συνεχίζουν να μεταδίδουν το σήμα της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, όντας και οι μόνοι που μπορούν να εγγυηθούν την απρόσκοπτη λειτουργία της. Η μετάδοση του σήματος της ΕΡΤ γίνεται μέσω συχνοτήτων ιδιωτικών σταθμών και πλήθους διαδικτυακών ιστοτόπων, αλλά και μέσω της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης (EuropeanBroadcastingUnion- E.B.U.).
Η πραγμάτωση της συνταγματικής επιταγής της απρόσκοπτης λειτουργίας της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, που υπηρετήθηκε με την άμεση επικουρία του τηλεοπτικού σταθμού «902» και του ραδιοφωνικού σταθμού «στο Κόκκινο», ώστε να μην πάψει η αναμετάδοση του τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού προγράμματος που ανήκει στους πολίτες, προσέκρουσε σε νέες αυθαιρεσίες της Κυβέρνησης, με την επικουρία ιδιωτικών φορέων και, μάλιστα, της σύμπραξης των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών DIGEA. Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του καταγγέλλει τη διακοπή, στον αέρα, από την Digea του δελτίου ειδήσεων του σταθμού «902».
Στις 13/6/2013 στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής υπήρξε οξύτατη αντιπαράθεση, με αντικείμενο αυθαίρετο και ανυπόγραφο email του Υπουργείου Οικονομικών, με το οποίο επιχειρείτο να εμφανισθεί ως δήθεν παράνομη δράση η αναμετάδοση του σήματος και του προγράμματος της ΕΡΤ. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ αποχώρησε από τη συνεδρίαση της Επιτροπής σε ένδειξη διαμαρτυρίας για αυτή τη νέα πρόκληση του Υπουργείου Οικονομικών.
Η διακοπή του σήματος και η παρέμβαση στις συχνότητες της ΕΡΤ από την Κυβέρνηση συνοδεύτηκε από τη διακοπή μετάδοσης πλήθους τηλεοπτικών σταθμών (ενδεικτικά ET1, NET, ET3, ERTworld, ΕΡΤHD, WEBTVERT, Κανάλι Βουλής, ΡΙΚ SAT, DeutscheWelle, BBCnews, TV5, Euronews) και ραδιοφωνικών σταθμών (ενδεικτικά Πρώτο Πρόγραμμα 105,8, Δεύτερο Πρόγραμμα, Τρίτο Πρόγραμμα, ΦΙΛΙΑ -ξενόγλωσσο πρόγραμμα σε 15 γλώσσες-, ΚΟΣΜΟΣ, Φωνή της Ελλάδας, ΕΡΑ Sport, 95,8 FM & 102 FM -της ΕΡΤ3- και 19 περιφερειακοί ραδιοφωνικοί σταθμοί). Μαύρο έπεσε και στο διαδικτυακό ιστότοπο www.ert.gr. Τα ως άνω μέσα ενημέρωσης υπηρετούν εκατομμύρια πολίτες, με αποτέλεσμα, πέραν της ευθείας παραβίασης του άρθρου 15 του Συντάγματος, να παραβιάζεται κατάφωρα το δικαίωμα στην πληροφόρηση που κατοχυρώνει το άρθρο 5Α παρ. 1 του Συντάγματος. Είναι, άλλωστε, γνωστό ότι για κάποιους πολίτες, τα ως άνω μέσα ενημέρωσης αποτελούσαν τη μοναδική πηγή ενημέρωσης ή συνδέσμου με την πατρίδα τους.
Το «μαύρο» στην ελληνική δημόσια ραδιοτηλεοπτική πραγματικότητα ταξίδεψε αμέσως εκτός συνόρων. Η γνωστοποίηση της είδησης του πραξικοπήματος στην δημόσια ενημέρωση προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων διεθνώς. Καταγράφηκε η ηχηρή δημόσια καταδίκη της αυθαίρετης διακοπής της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, γεγονός το οποίο δεν έχει ιστορικό προηγούμενο σε δημοκρατικά πολιτεύματα. Ο διεθνής αντίκτυπος είναι τεράστιος. Το «μαύρο» στην ΕΡΤ γίνεται πρώτη είδηση σε όλα τα δίκτυα παγκόσμιας εμβέλειας και καταλαμβάνει περίοπτη θέση σε χιλιάδες πρωτοσέλιδα ανά την υφήλιο, με χαρακτηριστικό το μαύρο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Liberation.
Η απερίφραστη δημόσια καταδίκη αποτυπώνεται, μεταξύ άλλων, στην επιστολή του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Μάρτιν Σούλτς, προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, στις 14/7/2013, όπου σημειώνεται ότι η απόφαση αυτή θέτει σοβαρά ερωτήματα για τη συμβατότητά της με το θεμελιώδες νομικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην άνω επιστολή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «θα έβλεπε με ανακούφιση την αναθεώρηση από την ελληνική κυβέρνηση της απόφασής της για το κλείσιμο του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα και τη διατύπωση εναλλακτικών λύσεων αναφορικά με την απαραίτητη αναδιάρθρωση του, αλλά με διατήρηση της λειτουργίας του».
Ο πρόεδρος της EBU, Ζαν Πολ Φιλιπό, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε από την Αθήνα, όπου μετέβη στις 14/7/2013, με αφορμή τις εξελίξεις στην ΕΡΤ, ζήτησε την άμεση επαναφορά του σήματος της δημόσιας τηλεόρασης και ραδιοφωνίας. Ο κ. Φιλιπό σε συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, παρέδωσε επιστολή, την οποία υπογράφουν 51 διευθυντές ευρωπαϊκών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών, με την οποία ζητούν την άμεση επαναφορά του σήματος της ΕΡΤ.
Η αυθόρμητη, μαζική κινητοποίηση των πολιτών προς συμπαράσταση στους εργαζομένους της ΕΡΤ και, κυρίως, προς εκδήλωση της σαφούς, και μη επιδεχόμενης παρερμηνειών, διαμαρτυρίας για το «μαύρο» στις οθόνες αποτέλεσε καθοριστικό ενδείκτη των δημοκρατικών αντανακλαστικών της κοινωνίας. Το ξημέρωμα της 12ης Ιουνίου βρήκε τον προαύλιο χώρο του Ραδιομεγάρου της Αγίας Παρασκευής κατάμεστο από ανθρώπους όλων των ηλικιών, που έσπευσαν εκφράζοντας αφενός την αλληλεγγύη τους αλλά και εγγυώμενοι με την μαζική ειρηνική παρουσία τους την περιφρούρηση της περιουσίας της ΕΡΤ από κάθε επιβουλή ή προβοκάτσια.
Στις 12:00 το μεσημέρι της 12 Ιουνίου 2013, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Αλέξης Τσίπρας πραγματοποίησε διάβημα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια, στον οποίο επισήμανε ότι η μονομερής ενέργεια επιβολής της βίαιης διακοπής των εργασιών και του προγράμματος της ΕΡΤ συνιστάπρωτοφανή ενέργεια υποβάθμισης της δημοκρατίας, συρρίκνωσης της ελευθερίας της έκφρασης, που στοιχειοθετεί θεσμικό πραξικόπημα και ζήτησε την εκ μέρους του Προέδρου ανάληψη όλων εκείνων των πρωτοβουλιών που θα οδηγούσαν στην άμεση αποκατάσταση της δημοκρατικής λειτουργίας, επισημαίνοντας ότιέχουμε όλοι χρέος να αντισταθούμε στην πράξη υπονόμευσης της δημοκρατίας.
Την ίδια ημέρα ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ κατέθεσαν κοινή Πρόταση Νόμου «Περί μη κύρωσης της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου “Τροποποίηση των διατάξεων του άρθρου 14Β του ν. 3429/2005” και λοιπές διατάξεις». Πρόταση Νόμου για την κατάργηση της ανωτέρω πράξης κατέθεσαν και οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ –ΕΚΜ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ενώ το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας κατέθεσε τροπολογίες σε Σχέδια Νόμου της Κυβέρνησης που συζητούνταν εκείνη την εβδομάδα.
Την ίδια ημέρα συνεδρίασε εκτάκτως η Ολομέλεια του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), επισημαίνοντας «τις εκ της καταργήσεως των κρατικών τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών της χώρας επιπτώσεις στο κατά το αρ. 5Α παρ. 1 του Συντάγματος δικαίωμα των πολιτών στην πληροφόρηση». Στην ως άνω απόφαση του ΕΣΡ κατεγράφη και μειοψηφία της Αντιπροέδρου κ. Λίνας Αλεξίου και του μέλους κ. Κωνσταντίνου Αποστολά, μέλους του ΕΣΡ. Η πρώτη αναφέρεται σε «παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας στην Ανεξάρτητη Αρχή», ενώ εισηγείται στην Ολομέλεια του ΕΣΡ «να ζητήσει ανάκληση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου», το οποίο «οφείλει να αντιμετωπίζει το σύστημα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ως άρρηκτα συνδεδεμένο με τις δημοκρατικές, κοινωνικές και πολιτιστικές ανάγκες κάθε κοινωνίας καθώς και με την ανάγκη να διασφαλίζεται η πολυφωνία στα μέσα ενημέρωσης».
Στις 12/6/2013 εκδίδεται νέα ΚΥΑ υπ’ αρ. ΟΙΚ 03/12-6-2013, τροποποιητική της ΚΥΑ ΟΙΚ. 02/11.6.2013, σύμφωνα με την οποία παρέχεται εξουσιοδότηση στον Υπουργό Οικονομικών και στον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό να διορίσουν, με Κοινή Απόφασή τους, ειδικό διαχειριστή στην ΕΡΤ, ορίζοντας ταυτόχρονα τα καθήκοντά του. Η σχετική ΚΥΑ εκδίδεται αμέσως (ΟΙΚ.04/12-6-2013) διορίζοντας ως ειδικό διαχειριστή της ΕΡΤ – Α.Ε. τον κ. Γκίκα Μάναλη, μέχρι πρότινος Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΡΤ, άγνωστο με ποια κριτήρια και ποια διαδικασία.
Αυθημερόν αναρτάται στον διαδικτυακό ιστότοπο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης & Επικοινωνίας Σχέδιο Νόμου με τίτλο «Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία, Ίντερνετ και Τηλεόραση», το οποίο προβλέπει τη σύσταση Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου για την ελληνική ραδιοφωνία, ίντερνετ και τηλεόραση, με τίτλο «Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία, Ίντερνετ και Τηλεόραση Α.Ε. (ΝΕΡΙΤ Α.Ε.)».
Οι εξελίξεις της 12ης Ιουνίου συμπληρώνονται με την προσφυγή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Προσωπικού Επιχειρήσεων Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης (Π.Ο.Σ.Π.Ε.Ρ.Τ.) στο Συμβούλιο της Επικρατείας, που περιέχει και αίτημα προσωρινής διαταγής για την αναστολή της ΚΥΑ.
Στις 13/6/2013 Αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, αποτελούμενη από τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο Παναγιώτη Κουρουμπλή και την Υπεύθυνη επί Θεμάτων Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ζωή Κωνσταντοπούλου, συναντήθηκε με την Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Κουτζαμάνη και ζήτησε την επείγουσα διερεύνηση, υπό την εποπτεία της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, ποινικών αδικημάτων σχετικών με την απόπειρα κλεισίματος της ΕΡΤ και τη βίαιη διακοπή της μετάδοσης του προγράμματός της, την παρέμβαση στην αναμετάδοσή του και τη συνακόλουθη βλάβη του δημοσίου συμφέροντος, της δημόσιας περιουσίας και της δημοκρατικής λειτουργίας.
Στο πλαίσιο της απόπειρας κατασυκοφάντησης και απονομιμοποίησης της ΕΡΤ, των εργαζομένων της και του τεράστιου έργου της στα μάτια των Ελλήνων πολιτών, απόπειρα που υλοποιήθηκε με τις δηλώσεις του κ. Σίμου Κεδίκογλου την 11η Ιουνίου 2013, εντάσσεται και η, από τις 14 Ιουνίου 2013, επιστολή του Υπουργού Οικονομικών, κ. Στουρνάρα, προς την Εισαγγελέα Διαφθοράς, κ. Ράικου, με την οποία ζήτησε Εισαγγελική Έρευνα για περιπτώσεις αδιαφάνειας στην ΕΡΤ, αποφεύγοντας ωστόσο επιμελώς να αναφερθεί στο όργιο κομματοκρατίας, άνωθεν παρεμβάσεων και διορισμών «ημετέρων» από τα δύο κόμματα διαχρονικής διαπλοκής (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ), γεγονότα που έχουν δημοσίως καταγγελθεί από στους εργαζομένους. Η έρευνα ανατέθηκε στους Εισαγγελείς Αντώνη Ελευθεριάνο και Πόπη Παπανδρέου, με την εντολή να διερευνηθούν προμήθειες της ΕΡΤ, συμβάσεις, παραγωγές και η γενικότερη οικονομική διαχείριση, έρευνα η οποία κανονικά θα πρέπει να περιλάβει και τα πολιτικά πρόσωπα, που άμεσα, ως πολιτικώς προϊστάμενοι, ή εμμέσως, παρενέβησαν προς ίδιον όφελος στη λειτουργία και στην περιουσία της ΕΡΤ.
Τη δική τους αυτοτελή σημασία έχουν και οι δημοσιευθείσες στις 14 Ιουνίου 2013 διαρροές «κύκλων της Προεδρίας της Δημοκρατίας» σύμφωνα με τις οποίες πρέπει «να υπάρξει αναδιάρθρωση της ΕΡΤ με την κρατική τηλεόραση εν λειτουργία και αυτό να γίνει το ταχύτερο».
Στις 15 Ιουνίου 2013 πραγματοποιείται «καταδρομική» επιχείρηση διάρρηξης των κτιρίων της ΕΡΤ στη Μεσσηνία, από κλιμάκιο που μετέβη επί τούτου στην περιοχή από την Αθήνα. Μετά από επίσκεψη των τεχνικών της ΕΡΤ, που είναι χρεωμένοι με τον σχετικό τεχνολογικό εξοπλισμό, διαπιστώθηκε ότι είχε παραβιασθεί η περίφραξη του χώρου, είχε γίνει διάρρηξη της πόρτας του κτιρίου και επέμβαση στους πομπούς της ΕΡΤ, του Καναλιού της Βουλής και του συνδρομητικού καναλιού της ΝOVA. Για το γεγονός υποβλήθηκε Μηνυτήρια Αναφορά δύο ημέρες αργότερα από τον Βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ Θανάση Πετράκο.
Την 15η Ιουνίου επίσης, η Κυβέρνηση, με αίτημά της προς την Πρεσβεία του Ισραήλ, παρενέβη στο σήμα της EBU που μετέδιδε διεθνώς το πρόγραμμα της ΕΡΤ WORLD. Την ίδια ημέρα κυκλοφορεί το απεργιακό φύλλο της «ΑΔΕΣΜΕΥΤΗΣ ΓΝΩΜΗΣ» από την ΕΣΗΕΑ και διανέμονται δωρεάν 23.000 φύλλα.
Λίγο μετά τις 06:00 το πρωί της Δευτέρας 17 Ιουνίου 2013 εμφανίστηκε η ένδειξη «ΝΕΡΙΤ» σε δύο κανάλια (το 48 και το 52). Σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων της ΕΡΤ, η εκπομπή του σήματος έγινε από την Digea. Το γεγονός κατήγγειλαν με επιστολή τους στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και στο ΕΣΡ τα Διοικητικά Συμβούλια των Ομοσπονδιών και των συνεργαζόμενων Ενώσεων Τύπου, δεδομένου ότι η ΝΕΡΙΤ στερείται οιασδήποτε νομικής υπόστασης, πρόκειται δηλαδή για ανύπαρκτο νομικό πρόσωπο. Το γεγονός αποτέλεσε, επίσης, αντικείμενο Κοινοβουλευτικού Ελέγχου με την υπ’ αρ. 11973/17-6-2013 ερώτησή του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ Δημήτρη Παπαδημούλη. Την ίδια ημέρα κατατέθηκε και η υπ’ αρ. 11935/17-6-2013 ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ Δημήτρη Παπαδημούλη, Δημήτρη Στρατούλη και Ζωής Κωνσταντοπούλου, αναφορά στην καταστρατήγηση της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας ως προς την απόπειρα ομαδικής απόλυσης των εργαζομένων στην ΕΡΤ.
Το βράδυ της ίδιας ημέρας ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Κωνσταντίνος Μενουδάκος εξέδωσε προσωρινή διαταγή, μερικής αναστολής εκτέλεσης της ΚΥΑ ΟΙΚ. 02/11.6.2013. Συγκεκριμένα, διέταξε την αναστολή της διακοπής της μετάδοσης των ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και της λειτουργίας των διαδικτυακών ιστοτόπων της ΕΡΤ Α.Ε, καθώς και την αναστολή της διάταξης της ΚΥΑ που ορίζει ότι οι συχνότητες της ΕΡΤ Α.Ε. παραμένουν ανενεργές. Διέταξε επίσης τη λήψη άμεσων μέτρων για τη συνέχιση της μετάδοσης ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και τη λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα.
Έκτοτε, και μέχρι την κατάθεση της παρούσης, δεν έχει αποκατασταθεί η μετάδοση. Η μη συμμόρφωση προς τις επιταγές της απόφασης αποδεικνύεται κάθε δευτερόλεπτο από το χρονόμετρο που εμφανίζεται στις οθόνες του προγράμματος των εργαζομένων της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, το οποίο αναμεταδίδεται διαδικτυακά και καταγράφει τη διάρκεια της αδικοπρακτικής συμπεριφοράς εκείνων που είναι υπεύθυνοι για την εφαρμογή της απόφασης.
Αξιοσημείωτο και ερευνητέο γεγονός αποτέλεσε η διαρροή δημοσιευμάτων με τίτλο «Διευκρινίσεις ΣτΕ», για τα οποία ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας τόνισε ότι «Δεν προέρχονται από εμένα» αποδίδοντας τις «διευκρινίσεις» σε «άλλους νομικούς κύκλους». Αντικειμενικό γεγονός συνιστά πάντως ο καταιγισμός δηλώσεων στελεχών της Κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας (βλ. δηλώσεις Ιωάννη Στουρνάρα αμέσως μετά την έκδοση προσωρινής διαταγής) ότι με την απόφασή του αυτή το ΣτΕ θεωρεί ως «καταργημένη» την ΕΡΤ, ενώ η διερεύνηση της ουσίας της υπόθεσης έχει προσδιοριστεί στη δικάσιμο της 27ης Σεπτεμβρίου 2013 από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Την επομένη, στις 18/6/2013 συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας, στο οποίο είχε κατατεθεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, τροπολογία για την κατάργηση της από 10/6/2013 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ Α’ 139/11.6.2013) και της από 11/6/2013 ΚΥΑ (ΟΙΚ. 02/11.6.2013). Η Κυβέρνηση, μέσω του τότε Υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου, αρνήθηκε τη συζήτηση της επίμαχης τροπολογίας, με την αιτιολογία ότι προκαλείται δαπάνη στον Προϋπολογισμό και λείπει η σχετική Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Κάτι τέτοιο, βέβαια, δεν φαίνεται να απασχόλησε την Κυβέρνηση κατά την έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία –εξ ορισμού ως «έκτακτη»- δεν συνοδεύεται από Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Το γεγονός συνιστά υπεκφυγή της Κυβέρνησης, που υποδηλώνει την άρνησή της να συζητήσει το ουσιαστικό περιεχόμενο της πραξικοπηματικής της ενέργειας, γεγονός που καταγγέλθηκε από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης τα οποία και αποχώρησαν από τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της 18ης Ιουνίου 2013. Ωστόσο, ήταν χαρακτηριστική- και εκκωφαντική- η σιωπή των φερομένων τότε ως διαφωνούντων με την Κυβερνητική ενέργεια, βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. Την ίδια ακριβώς κατάληξη είχε και η εκ νέου «μη συζήτηση» παρόμοιας τροπολογίας του ΚΚΕ κατά τη συνεδρίαση της 20ης Ιουνίου 2013 της Ολομέλειας της Βουλής.
Στις 19/6/2013 εκπέμπει και πάλι το Κανάλι της Βουλής από τη συχνότητα της ΕΡΤ HD. Όπως έκανε γνωστό ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής κ. Αθανάσιος Παπαϊωάννου, για την εξέλιξη αυτή προηγήθηκε συμφωνία μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών, του εκκαθαριστή της ΕΡΤ Γκίκα Μάναλη και του Υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων της ΕΡΤ, η εκπομπή του σήματος του Καναλιού της Βουλής γίνεται παράνομα από την Digea.
Η 19η Ιουνίου 2013 ήταν η ημερομηνία λήξης της «Δημόσιας Διαβούλευσης αναφορικά με τον Περιορισμό του Αριθμού των Δικαιωμάτων Χρήσης Ραδιοσυχνοτήτων Επίγειας Ψηφιακής Ευρυεκπομπής και τη Διαδικασία Χορήγησής τους». Το κείμενο προς Δημόσια Διαβούλευση είχε αναρτηθεί από τον Μάιο 2013 στον διαδικτυακό ιστότοπο της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) με ημερομηνία λήξης της Διαβούλευσης την 19η Ιουνίου 2013. Με την θέση της ΕΡΤ σε καθεστώς νομικής και δικαστικής αμφισβήτησης, η Κυβέρνηση κατέστησε ανενεργό το βασικό δημόσιο φορέα παρέμβασης στο ραδιοτηλεοπτικό γίγνεσθαι, στο οποίο το ελληνικό δημόσιο έχει σημαντικό και στρατηγικής σημασίας έννομο συμφέρον και, φυσικά, πρέπει να έχει και τον τελικό και καθοριστικό λόγο στις σχετικές αποφάσεις.
Ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα, στις 18/6/2013, οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Δημήτρης Παπαδημούλης, Νίκος Βούτσης και Ζωή Κωνσταντοπούλου καταθέτουν ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, με αρ. πρωτ. 12.009/18-6-2013, με θέμα «Διαιώνιση του καθεστώτος διαπλοκής και κίνδυνοι για τη δημοκρατία μέσω του διαγωνισμού για τον πάροχο ψηφιακού τηλεοπτικού δικτύου». Επίσης, στις 21/6/2013, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Θανάσης Πετράκος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Δημήτρης Παπαδημούλης, Ζωή Κωνσταντοπούλου και Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, καταθέτουν την υπ’ αρ. Γεν. 615 Ειδ. 117/21-6-2013 τροπολογία, με την οποία ζήτησαν την αναστολή κάθε διαδικασίας προκήρυξης διαγωνισμού και την επανάληψη της Διαβούλευσης εφόσον προηγουμένως:
Α) Επαναφερθεί σε κανονική λειτουργία η ΕΡΤ Α.Ε., με το σύνολο των προγραμμάτων, των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων και του προσωπικού της, και
Β) Ολοκληρωθεί η διαδικασία αδειοδότησης των ιδιωτικών παρόχων τηλεοπτικού περιεχομένου (ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών).
Η τροπολογία δεν έγινε δεκτή από τον Υπουργό των Οικονομικών κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της 26/6/2013. Καταγράφονται δημόσιες καταγγελίες εργαζομένων της ΕΡΤ περί φωτογραφικών διατάξεων και μεθόδευσης του σχετικού διαγωνισμού προς όφελος –με λογική καρτέλ και μονοπωλίου- της Εταιρίας Digea, η οποία αποτελεί consortium των έξι μεγαλύτερων ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, δηλαδή MEGA, ANTENNA, STAR, ALPHA, ΣΚΑΪ και Μακεδονία TV.
Μία ημέρα μετά τη λήξη της Δημόσιας Διαβούλευσης, που βρήκε την ΕΡΤ λαβωμένη και ανήμπορη να ανταποκριθεί στις επιταγές του άρθρου 15 παρ. 2 του Συντάγματος, στις 20/6/2013 κυκλοφορεί στα σημεία διανομής εντύπων περιοδικό με τίτλο «ο κόσμος στη Ραδιοτηλεόραση», πιστή αντιγραφή-πλαστογραφία του περιοδικού «Ραδιοτηλεόραση» το οποίο εκδίδεται από το έτος 1938. Το γεγονός καταγγέλλεται με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο από την εκδότρια του περιοδικού «Ραδιοτηλεόραση» Βασιλεία Ζερβού και την Συντονιστική Επιτροπή των Συνεργαζομένων Ομοσπονδιών και Ενώσεων του Τύπου και συνιστά ενέργεια πλιάτσικου στην περιουσία και πνευματική ιδιοκτησία της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης. Το περιοδικό «Ραδιοτηλεόραση» αρχικώς συκοφαντήθηκε από τον κ. Κεδίκογλου ως «περιοδικό χωρίς αναγνώστες» και εν συνεχεία λεηλατήθηκε κατ’ ευθεία παραβίαση της νομοθεσίας για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας.
Το απόγευμα της 20ης Ιουνίου 2013 συνήλθε η Επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας, υπό πενταμελή σύνθεση, προκειμένου να κρίνει επί της αίτησης αναστολής εκτέλεσης της επίμαχης ΚΥΑ. Η Επιτροπή εξέδωσε την ίδια ημέρα την υπ’ αρ. 236/2013 απόφασή της, στο διατακτικό της οποίας επαναλαμβάνεται το διατακτικό της από 17/6/2013 Προσωρινής Διαταγής, σύμφωνα με το οποίο ο Υπουργός Οικονομικών, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και ο Ειδικός Διαχειριστής της ΕΡΤ, οφείλουν να αποκαταστήσουν άμεσα τη μετάδοση ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και τη λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων, καθώς και να εκτελούν όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για τη διασφάλιση κάθε είδους δικαιωμάτων και συμφερόντων που ανάγονται στον κύκλο δραστηριοτήτων της ΕΡΤ. Έκτοτε, και μέχρι την κατάθεση της παρούσης, δεν έχει αποκατασταθεί η μετάδοση, γεγονός που επιβεβαιώνεται κάθε δευτερόλεπτο στον χρόνο που αναγράφεται στις οθόνες του προγράμματος των εργαζομένων της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, που μεταδίδεται διαδικτυακά με κόπο και αυταπάρνηση των ίδιων των εργαζομένων.
Για τη μη συμμόρφωση με το διατακτικό των άνω δικαστικών αποφάσεων έχουν υποβληθεί μηνυτήριες αναφορές από πολίτες, μέλη δικηγορικών συλλόγων, καθώς και από τους Προέδρους των Ενώσεων ΕΣΗΕΑ, ΕΣΠΗΤ, ΕΤΕΡ για τα αδικήματα της μη συμμόρφωσης σε προσωρινή διαταγή (άρθρο 232 Α παρ. 1 Π.Κ.) και της παράβασης καθήκοντος (άρθρο 259 Π.Κ.). Η ευθύνη των αυτουργών του «κενού» στη δημόσια ραδιοτηλεόραση βαίνει καθημερινώς αυξανόμενη, αφού παρατείνει την παραβίαση της επιταγής του άρθρου 15 παρ. 2 του Συντάγματος.
Την 21/6/2013 αναρτάται στον διαδικτυακό ιστότοπο του Υπουργείου Οικονομικών Ανακοίνωση Τύπου, σύμφωνα με την οποία ο Υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, έχει ήδη δώσει εντολή στην Τράπεζα της Ελλάδος  για την έναντι καταβολή αποζημιώσεων στους εργαζομένους της ΕΡΤ, ενώ «η κυβέρνηση καλεί τους εργαζομένους να εκκενώσουν τις εγκαταστάσεις της πρώην ΕΡΤ, ώστε να υλοποιηθεί απρόσκοπτα και άμεσα η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας». Ουσιαστικά η Κυβέρνηση καλεί τους εργαζομένους να σταματήσουν να εκτελούν την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και τη συνταγματική επιταγή του άρθρου 15 παρ. 2 του Συντάγματος. Πρόκειται για εντελώς προσχηματική ανάρτηση, με την οποία επιχειρήθηκε να δικαιολογηθεί η παραβατική συμπεριφορά των Κυβερνώντων και να εμφανισθούν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ (που, στη διατύπωσης, αναγνωρίζονται ως εργαζόμενοι και όχι ως απολυθέντες) ως παρεμποδίζοντες την υλοποίηση της απόφασης, ενώ στην πραγματικότητα είναι οι μόνοι που υλοποιούν την απόφαση.
Η ακραία και προκλητική διγλωσσία της παρανομούσας και παραβιάζουσας τη δημοκρατική νομιμότητα Κυβέρνησης καταδεικνύεται ακόμη περισσότερο από ανυπόγραφο έγγραφο με τίτλο «Λύση σύμβασης εργασίας/έργου, καταβολή αποζημίωσης και παράδοση υλικού», φέρον ημερομηνία 17/6/2013 (Α.Π. 144/17-6-2013) και το όνομα του εκκαθαριστή της ΕΡΤ Γκίκα Μάναλη. Το έγγραφο κοινοποιείται σε εργαζομένους της ΕΡΤ στις 27/6/2013 και, πέραν των αλλοπρόσαλλων διατυπώσεων αναδρομικής ενημέρωσης περί της υποτιθέμενης λύσης των συμβάσεων εργασίας τους, των αυθαίρετων ανακοινώσεων περί μονομερώς αποφασισθείσης τμηματικής καταβολής αποζημιώσεων (!), γνωστοποιεί (επίσης αναδρομικά…) στους εργαζομένους ότι υπέχουν ευθύνη για τη διαφύλαξη των παντός είδους περιουσιακών στοιχείων της ΕΡΤ που βρίσκονται στην κατοχή τους. Από τη μία μεριά δηλαδή οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ καλούνται να εκκενώσουν τις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ, ενώ από την άλλη θεωρούνται υπεύθυνοι για τη διαφύλαξη της περιουσίας της.
Στις 25/6/2013 παραχωρήθηκε συνέντευξη τύπου των εργαζομένων της ΕΡΤ, κατά την οποία υπήρξε αναλυτική παρουσίαση και τεκμηρίωση της ζημίας για το Ελληνικό Δημόσιο από τη διακοπή του σήματος. Η ζημία εκτιμήθηκε από 300 έως 500 εκατομμύρια ευρώ (αποζημιώσεις προσωπικού, διακοπή εκμετάλλευσης δορυφορικού σήματος της ΕΡΤ WORLD, ακύρωση προγραμματισμένων εκπομπών, αδυναμία εκτέλεσης συμβατικών υποχρεώσεων κάλυψης γεγονότων, αδυναμία υλοποίησης προγραμμάτων ΕΣΠΑ κλπ).

Στις 27 Ιουνίου 2013 τα Μέλη της EBU, που συγκεντρώθηκαν στην Μάλτα στο πλαίσιο της 70ης Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης, εξέφρασαν τις σοβαρές ανησυχίες τους για τη συνεχιζόμενη «μαύρη οθόνη» και τη σιωπή του ελληνικού δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού και ζήτησαν, μεταξύ άλλων, την επείγουσα επαναλειτουργία του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού.

Τα ως άνω περιγραφέντα στο σύνολό τους γεγονότα προκάλεσαν ραγδαίες εξελίξεις στην τρικομματική κυβέρνηση. Η καταφανής έλλειψη δημοκρατικής, πολιτικής και συνταγματικής νομιμοποίησης τόσο σε σχέση με τη διαδικασία όσο και σε σχέση με το περιεχόμενο της απόπειρας κατάργησης της ΕΡΤ Α.Ε., προκάλεσε ενδοκυβερνητική ένταση, με τους δύο εκ των τριών εταίρων της τότε κυβέρνησης, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, να δηλώνουν την αντίθεσή τους στις ενέργειες Σαμαρά, Κεδίκογλου, Στουρνάρα, χωρίς όμως να αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους.

Στις 17, 19 και 20 Ιουνίου 2013 πραγματοποιήθηκαν τρεις διαδοχικές συσκέψεις των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων που στήριζαν την τότε κυβέρνηση (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ), οι οποίες – όχι τυχαία – διεξήχθησαν παράλληλα και ταυτόχρονα με τη δικαστική εξέταση της προσφυγής της ΠΟΣΠΕΡΤ στο Συμβούλιο της Επικρατείας: η πρώτη συνάντηση της 17ης Ιουνίου 2013 «συνέπεσε» με την έκδοση της προσωρινής διαταγής του Προέδρου του ΣτΕ, κ. Μενουδάκου, η δε τρίτη συνάντηση της 20ης Ιουνίου με την έκδοση της απόφασης του Τμήματος Αναστολών του ΣτΕ επί της ίδιας αίτησης.
Στο περιθώριο των συναντήσεων αυτών, οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης έθεσαν εκ μέρους των κομμάτων τους ως εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για την υπέρβαση της κυβερνητικής κρίσης την επαναλειτουργία της ΕΡΤ Α.Ε. με κανονικό πρόγραμμα, σύμφωνα με τις ως άνω αποφάσεις του Προέδρου και του Τμήματος Αναστολών του ΣτΕ.
Το βράδυ της 20ης Ιουνίου ο κ. Φ. Κουβέλης –και προ της αποχώρησης των προταθέντων από τη ΔΗΜΑΡ Υπουργών από την Κυβέρνηση, η οποία οριστικοποιήθηκε την επομένη, 21η Ιουνίου – δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής :
«Δεν προέκυψε κοινός πολιτικός τόπος στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για την ΕΡΤ. […] Το ζήτημα δεν είναι τυπικό, είναι ζήτημα δημοκρατικής ουσίας. […]. Η κυβέρνηση προχώρησε στην έκδοση ΠΝΠ παρά την αντίθεση της ΔΗΜΑΡ, την οποία γνώριζε με σαφήνεια».
Την ίδια μέρα, κινούμενος στο ίδιο μήκος κύματος, ο κ. Ε. Βενιζέλος δήλωσε εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ :
«Η κατάσταση για τη χώρα είναι κρίσιμη. Πριν από 15 μέρες ήρθαμε αντιμέτωποι με ένα τεράστιο θεσμικό πρόβλημα λόγω ατυχούς επιλογής της ΝΔ να ενεργήσει μονομερώς και να διακόψει τη λειτουργία της ΕΡΤ. Οι έλληνες πολίτες ένιωσαν να προσβάλλεται η έννομη τάξη. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι για μας το μεγάλο θέμα είναι η αποκατάσταση της λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών, ειδικότερα η άμεση αποκατάσταση της λειτουργίας της δημόσιας τηλεόρασης».
Ωστόσο, για λόγους που άπτονται μόνο σκοπιμοτήτων και ουδεμία σχέση έχουν με τις ανωτέρω πομπώδεις διατυπώσεις, λόγους οι οποίοι υπόκεινται στην αμείλικτη κρίση της ιστορίας αλλά και κάθε νοήμονα ανθρώπου, ενώ δεν είχε επιλυθεί ούτε κατ’ ελάχιστο το πρόβλημα που προκλήθηκε από την πραξικοπηματική απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ, από την επόμενη κιόλας ημέρα, 22 Ιουνίου 2013, το ΠΑΣΟΚ επέλεξε να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την κατανομή των Υπουργείων στο πλαίσιο μίας νέας, δικομματικής πλέον Κυβέρνησης Ν.Δ.- ΠΑ.ΣΟ.Κ., η οποία ορκίστηκε και επισήμως την 25η Ιουνίου, με τη συμμετοχή 11 μελών προερχόμενων από το ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, και ενώ δεν είχε σημειωθεί η παραμικρή πρόοδος στην επαναλειτουργία της ΕΡΤ, το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε, δια του υποδειχθέντος από το ίδιο Υπουργού, κ. Παντελή Καψή, πρώην Κυβερνητικού Εκπροσώπου της Κυβέρνησης Παπαδήμου, αρθρογράφου της εφημερίδας «ΈΘΝΟΣ» και πρώην Διευθυντή της Εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» ειδικώς δημιουργηθέν χαρτοφυλάκιο, με αντικείμενο τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, αποδεχόμενο έτσι να φέρει σε πέρας το αντιδημοκρατικό κυβερνητικό σχέδιο κατάργησης της ΕΡΤ, το οποίο το ίδιο είχε στην αρχή καταδικάσει.


II. ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΕΡΕΥΝΑΣ

Βάσει των ανωτέρω εκτεθέντων, προκύπτει σαφώς ότι κατά την περίοδο των τελευταίων εβδομάδων, ελήφθη σειρά πολιτικών και νομικών αποφάσεων και πραγματοποιήθηκαν ενέργειες που συνιστούν απόπειρα βίαιης κατάργησης της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, μέσω ενός ακραία αντιδημοκρατικού, κατάφωρα αντισυνταγματικού και άκρως επιζήμιου για το δημόσιο συμφέρον κυβερνητικού σχεδίου.

Η έκδοση διοικητικών και κυβερνητικών πράξεων και αποφάσεων και η, βάσει αυτών, βίαιη διακοπή της λειτουργίας και της μετάδοσης και αναμετάδοσης του σήματος του Δημόσιου Ραδιοτηλεοπτικού φορέα (του μόνου που λειτουργεί νομίμως, ως προς τη χρήση του δημόσιου αγαθού που συνιστούν οι ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες), και ο οποίος επιτελεί κρίσιμο έργο εν σχέσει με την ενημέρωση, τον πολιτισμό, τη δημοκρατία και τη διάσωση της εθνικής μας ταυτότητας, στοιχειοθετεί μνημείο παρανομίας, αυθαιρεσίας και αυταρχισμού, ενώ συνιστά και απόπειρα αύξησης της ανεργίας με την εν μια νυκτί προσθήκη των 2.500 και πλέον εργαζομένων της ΕΡΤ Α.Ε., στο ενάμισι εκατομμύριο ανέργων στη χώρα.

Από τις ανωτέρω περιγραφείσες πράξεις και αποφάσεις, προκύπτουν προφανείς πολιτικές, και νομικές (ποινικές, αστικές, διοικητικές) ευθύνες, των προσώπων που σχεδίασαν, χειρίστηκαν και εξακολουθούν να υλοποιούν την κυβερνητική απόπειρα κατασυκοφάντησης, απαξίωσης και τελικά κατάργησης της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης.

Η εξέταση των ευθυνών που προκύπτουν, πρέπει να διεξαχθεί υπό το πρίσμα των προφανών κυβερνητικών σκοπών που υλοποιούνται δια της απόπειρας κατάργησης της ΕΡΤ–Α.Ε, και οι οποίοι συνίστανται:

α) στην κυβερνητική-κομματική χειραγώγηση της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, μέσω της κατάργησης της ΕΡΤ και της δημιουργίας ενός συρρικνωμένου και ελεγχόμενου ραδιοτηλεοπτικού φορέα,
β) στην εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων και την ενίσχυση της διαπλοκής (κυβερνητικής και κομματικής), όπως προκύπτει από τα ήδη αντλούμενα από ιδιωτικούς φορείς οφέλη
γ) στην ανθρωποθυσία 2.500 και πλέον εργαζομένων στο βωμό της υποταγής στα κελεύσματα των δανειστών.

Για την επίτευξη των ανωτέρω σκοπών η Κυβέρνηση χρησιμοποίησε τις γνωστές μεθόδους του προπαγανδιστικού ψεύδους. Κατ’ αρχήν, με τον καταιγισμό συκοφαντικών ισχυρισμών για την ΕΡΤ επιχείρησε να στρέψει την κοινή γνώμη εναντίον της ΕΡΤ και του προσωπικού της. Η επιχείρηση αυτή έπεσε στο κενό, προσκρούοντας στην έμπρακτη, αμέριστη και αυθόρμητη συμπαράσταση των πολιτών που κατέκλυσαν σε καθημερινή βάση τον προαύλιο χώρο του Ραδιομεγάρου της ΕΡΤ.

Ειδικότερα, επιχειρήθηκε η παραπλάνηση της κοινής γνώμης, με τον ισχυρισμό ότι δήθεν η ΕΡΤ επιβαρύνει δυσανάλογα τους πολίτες εμφανίζοντας ως δυσβάσταχτο «χαράτσι», το γνωστό τέλος για την ΕΡΤ που αποδίδεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Σημειωτέον ότι το ειδικό αυτό τέλος είναι από τα μικρότερα στην Ευρώπη. Επιπλέον, από το συνολικά εισπραττόμενο ετησίως ειδικό τέλος, 1/3 του ποσού καταβάλλεται ως εισφορά για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, 1/3 του ποσού αφορά φόρους και παρακρατήσεις, μέρος των οποίων ενισχύει τον κρατικό προϋπολογισμό, και το εναπομένον 1/3 του ποσού καταβάλλεται στην ΕΡΤ.

Έτερος ψευδής ισχυρισμός της Κυβέρνησης αφορά τα περί δήθεν πλεονάζοντος προσωπικού και περί αδυναμίας αναδιάρθρωσης της Εταιρείας εν λειτουργία. Σημειωτέον ότι τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί το προσωπικό της ΕΡΤ Α.Ε. κατά 40% περίπου, με τη δημόσια ραδιοτηλεόραση εν πλήρη λειτουργία (από 4.000 και πλέον εργαζομένους σε 2.500). Η Κυβέρνηση Σαμαρά παρέλαβε από την πρώην Διοίκηση Ταγματάρχη, μία ΕΡΤ πλεονασματική, με εισφορά στον Κρατικό Προϋπολογισμό και οφείλει να λογοδοτήσει στον Ελληνικό Λαό για την επιχείρηση κατασυκοφάντησής της προς όφελος των ιδιωτικών ραδιοτηλεοπτικών παικτών.

Ζητήματα που πρέπει απαραιτήτως να αποτελέσουν αντικείμενο έρευνας και αναζήτησης ευθυνών από το Κοινοβούλιο, διότι συνιστούν, πλήν άλλων επικίνδυνο πλήγμα για τη δημοκρατία, τη συνταγματική νομιμότητα και το δημόσιο συμφέρον αναλύονται ως εξής :

Α. Παραβίαση του Συντάγματος και της δημοκρατικής νομιμότητας από την απόπειρα κατάργησης της ΕΡΤ Α.Ε.

Η Βουλή πρέπει άμεσα να εξετάσει πώς, κατ’ ευθεία παραβίαση του συνταγματικού πλαισίου, δρομολογήθηκε ο ξαφνικός θάνατος της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης. Η κατάργηση της ΕΡΤ Α.Ε. με μονομερή απόφαση της εκτελεστικής εξουσίας, ενεργούσης μάλιστα εκτός συνταγματικής νομιμότητας έχει ιδιαίτερη απαξία για τη δημοκρατική νομιμότητα σε ένα κράτος δικαίου και σε μία χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η απαξία εντείνεται ακόμη περισσότερο, καθώς η επίμαχη Πράξη υπογράφεται από τους Υπουργούς μόνον ενός εκ των τριών κομμάτων που συγκροτούσαν την Κυβερνώσα πλειοψηφία. Το Υπουργικό Συμβούλιο, ως συλλογικό όργανο που αποτελεί την Κυβέρνηση (άρθρο 81 του Συντάγματος), λαμβάνει αποφάσεις που αντανακλούν τη βούληση της Κυβέρνησης που έχει λάβει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Σε περιπτώσεις Κυβερνήσεων συνεργασίας, οι αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου πρέπει να βασίζονται στην συναίνεση της Κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, η οποία εν προκειμένω δεν αποτυπώθηκε, αλλά αμφισβητήθηκε ευθέως, με δηλώσεις εκπροσώπων των 2 εκ των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Ευθέως, επομένως, αμφισβητείται η υπόσταση καθεαυτή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, καθώς ελλείπει η πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου, ως τυπική προϋπόθεση που επιβάλλει το άρθρου 44 παρ. 1 του Συντάγματος.

Το γεγονός αυτό είναι αυταπόδεικτο, καθώς οι Υπουργοί του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ δεν υπέγραψαν την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ούτε και την φερόμενη ως Πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου, που πρέπει να διερευνηθεί υπό ποιες συνθήκες υποβλήθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εν όψει μάλιστα του ότι, μία ημέρα μετά την υπογραφή της Πράξης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τη δημοσίευσή της στο ΦΕΚ, τα δύο κόμματα της Συγκυβέρνησης κατέθεσαν κοινή Πρόταση Νόμου «Περί μη κύρωσης της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου “Τροποποίηση των διατάξεων του άρθρου 14Β του ν. 3429/2005” και λοιπές διατάξεις».

Επομένως, πρέπει να διευκρινιστεί όλο το παρασκήνιο της μη υπογραφής της Πράξης από τους Υπουργούς του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, αλλά και της υπογραφής της από τα υπογράφοντα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου. Πρέπει να διερευνηθεί γιατί δεν συνεκλήθη το Υπουργικό Συμβούλιο και πώς υπέγραψαν το κείμενο της Πράξης ως υπογράφοντες Υπουργοί.

Περαιτέρω, πρέπει να διερευνηθεί πόθεν προέκυψε και πώς επινοήθηκε η δήθεν συνδρομή «έκτακτης περίπτωσης εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης», που συνιστά ουσιαστική προϋπόθεση για την έκδοση Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου από το άρθρο 44 παρ. 1 του Συντάγματος. Όσοι υπέγραψαν τη συγκεκριμένη Πράξη οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων για την προσφυγή στο «Δίκαιο της Ανάγκης», που κατοχυρώνεται στο Σύνταγμά μας ως απολύτως «εξαιρετικό Δίκαιο», διότι αυτή η Πράξη συνιστά παράκαμψη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και, τελικώς, αντιποίηση της νομοθετικής λειτουργίας.

Η εξόχως ασαφής και αόριστη «αιτιολογία» στο Προοίμιο της επίμαχης Πράξης επιχειρεί να υπαγάγει στο εξαιρετικό δίκαιο κάθε διάταξη «που αφορά την εφαρμογή των διατάξεων του ν. 4046/2012 και του ν. 4093/2012 που αποτελούν προαπαιτούμενες ενέργειες στο πλαίσιο του εγκεκριμένου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016». Μια τέτοια προσέγγιση συνιστά παραβίαση της κοινοβουλευτικής λειτουργίας του Πολιτεύματος. Η Βουλή έχει την υποχρέωση να προστατεύσει τη συνταγματικώς κατοχυρωμένη νομοθετική της αρμοδιότητα, στην οποία δεν επιτρέπεται να υπεισέρχεται πραξικοπηματικά η εκτελεστική εξουσία επικαλούμενη προσχηματικά το «Δίκαιο της Ανάγκης».

Η προσφυγή στο άρθρο 44 παρ. 1 του Συντάγματος και στο «Δίκαιο της Ανάγκης» θέτει εξ ορισμού ζητήματα παραβίασης της αρχής της διάκρισης των εξουσιών. Η Κυβέρνηση, από της αναλήψεως των καθηκόντων της, τον Ιούνιο 2012, έχει προβεί στην έκδοση 20 συνολικά Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, με αιτιολογίες, ως προς τον επείγοντα χαρακτήρα τους, που στερούνται συνολικής πολιτικής, νομικής και επιστημονικής τεκμηρίωσης και δημοκρατικού ερείσματος. Η πολιτειακή διολίσθηση που συντελείται με την καταχρηστική επίκληση του άρθρου 44 παρ. 1 του Συντάγματος είναι προφανής, γεγονός που έχει επισημανθεί από το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης, από μεμονωμένους βουλευτές της Συγκυβέρνησης, από εκπροσώπους της Δικαστικής Εξουσίας, αλλά και από το σύνολο του νομικού κόσμου της χώρας. Η Βουλή έχει δημοκρατική υποχρέωση, ως το συλλογικό δημοκρατικό όργανο άσκησης της νομοθετικής λειτουργίας, να λάβει αποφασιστικά μέτρα διερεύνησης και τερματισμού της συνταγματικής αυτή ανωμαλίας, που επιτελείται συστηματικά το τελευταίο έτος έχοντας καταγράψει ιστορικό ρεκόρ σε καιρό ειρήνης και δημοκρατίας.

Β. Καταστρατήγηση του συνταγματικά και υπερνομοθετικά κατοχυρωμένου δικαιώματος των πολιτών πρόσβασης στην πληροφόρηση και παραβίαση των υποχρεώσεων της Ελληνικής Πολιτείας έναντι του Ελληνισμού της Διασποράς.

Εξάλλου, όπως ήδη αναφέρθηκε, η διακοπή του σήματος και η παρέμβαση στις συχνότητες της ΕΡΤ από την Κυβέρνηση είχε ως αποτέλεσμα τη διακοπή μετάδοσης πλήθους τηλεοπτικών (ενδεικτικά ET1, NET, ET3, ERTworld, ΕΡΤHD, WEBTVERT, Κανάλι Βουλής, ΡΙΚ SAT, DeutscheWelle, BBCnews, TV5, Euronews) και ραδιοφωνικών σταθμών (ενδεικτικά Πρώτο Πρόγραμμα 105,8, Δεύτερο Πρόγραμμα, Τρίτο Πρόγραμμα, ΦΙΛΙΑ -ξενόγλωσσο πρόγραμμα σε 15 γλώσσες-, ΚΟΣΜΟΣ, Φωνή της Ελλάδας, ΕΡΑ Sport, 95,8 FM & 102 FM -της ΕΡΤ3- και 19 περιφερειακοί ραδιοφωνικοί σταθμοί). Επιπλέον, το «μαύρο» επεκτείνεται και στη διαδικτυακό ιστότοπο www.ert.gr.

Τα ως άνω μέσα ενημέρωσης παρακολουθούν εκατομμύρια πολίτες, με αποτέλεσμα να θίγεται το δικαίωμα στην πληροφόρηση που κατοχυρώνει το άρθρο 5Α παρ. 1 του Συντάγματος, σύμφωνα και με όσα επισήμανε η ανωτέρω μνημονευόμενη απόφαση του ΕΣΡ της 12ης Ιουνίου 2013. Για κάποιους πολίτες, μάλιστα, και ιδιαιτέρως για τους κατοίκους των παραμεθόριων περιοχών, καθώς και για τον Ελληνισμό της Διασποράς και για τους ναυτικούς της ποντοπόρου ναυτιλίας, τα ως άνω μέσα ενημέρωσης αποτελούσαν τη μοναδική πηγή ενημέρωσης ή συνδέσμου με την πατρίδα τους.

Επομένως, η Βουλή πρέπει να διερευνήσει τις βαρύτατες ευθύνες που σχετίζονται με την αποκοπή των ανθρώπων αυτών από τον εθνικό κορμό και τον πλήρη αποκλεισμό τους από την πρόσβαση όχι μόνο στην ενημέρωση, αλλά και στον ελληνικό πολιτισμό, την παράδοση, την ιστορία και τη γλώσσα, κατά παράβαση των άρθρων 5Α, 15 και 108 του Συντάγματος. Της διερεύνησης δεν πρέπει να διαλάθει και η ενεργοποίηση ιδιωτικών παραγόντων και συμφερόντων προς επικουρία της παραβίασης του συντάγματος.

Γ. Παραβίαση της προσωρινής διαταγής και της απόφασης περί αναστολής του Συμβουλίου της Επικρατείας

Σημαντικότατο και ομοίως ερευνητέο ζήτημα νομιμότητας και δημοκρατίας αποτελεί και η μη συμμόρφωση, μέχρι και τη στιγμή της κατάθεσης της παρούσας, των υπευθύνων της ελληνικής Κυβέρνησης στην προσωρινή διαταγή του Προέδρου του ΣτΕ, κ. Μενουδάκου, αλλά και στην απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ, με βάση τα ανωτέρω προεκτεθέντα.

Επειδή η εκτέλεση των προσωρινών διαταγών, επ’ απειλή ποινικών κυρώσεων, πρέπει να είναι άμεση, δηλαδή η προσωρινή διαταγή ισχύει από την έκδοσή της και τη γνώση των υποχρέων, η Βουλή πρέπει να διερευνήσει γιατί δεν έγινε η παραμικρή ενέργεια προς συμμόρφωση στο διατακτικό της από 17/6/2013 Προσωρινής Διαταγής, το οποίο εξάλλου επαναλαμβάνεται στο διατακτικό της υπ’ αρ. 236/2013 απόφασης της Επιτροπής Αναστολών, σύμφωνα με τα ανωτέρω εκτιθέμενα.

Το Κοινοβούλιο έχει υποχρέωση να διερευνήσει, όχι μόνο τους λόγους για τους οποίους οι υπεύθυνοι δεν συμμορφώνονται προς τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά και την ευθύνη των αυτουργών του «κενού» στη δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Δ Υπονόμευση του δημοσίου συμφέροντος, πρόκληση οικονομικής ζημίας του Δημοσίου, δια της απόπειρας κατάργησης της ΕΡΤ Α.Ε.

Η μετάδοση του σήματος και του προγράμματος της ΕΡΤ, η πραγμάτωση δηλαδή της συνταγματικής επιταγής αλλά και της απόφασης του ΣτΕ, συνάντησε την αντίσταση της Κυβέρνησης, η οποία με κάθε τρόπο απέδειξε την βούλησή της να επιβληθεί το «μαύρο» στη συχνότητα της ΕΡΤ και να υπάρξει ιστορικό «κενό» στη δημόσια ραδιοτηλεόραση και την αντίστοιχη, συνταγματικώς κατοχυρωμένη, δημόσια υπηρεσία, κατ΄ ευθεία παραβίαση της απόφασης του ΣτΕ, με την οποία, πέραν της άμεσης αποκατάστασης της μετάδοσης ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και της λειτουργίας διαδικτυακών ιστοτόπων, διατάχθηκε και η άμεση εκτέλεση όλων των απαιτούμενων ενεργειών για τη διασφάλιση κάθε είδους δικαιωμάτων και συμφερόντων που ανάγονται στον κύκλο δραστηριοτήτων της ΕΡΤ.

Στο σημείο αυτό εστιάζει την ανάλυσή της η μειοψηφία της Συμβούλου της Επικρατείας Μ. Καραμανώφ, κατά τη γνώμη της οποίας «η κατάργηση του νομικού προσώπου της ΕΡΤ Α.Ε. χωρίς την ταυτόχρονη ίδρυση νέου αντίστοιχου φορέα, δυναμένου, ως εκ της νομικής του φύσεως, να τη διαδεχθεί στα δικαιώματα και υποχρεώσεις της ως διαχειριστή δημόσιας υπηρεσίας, η οποία αποτελεί συγχρόνως αγαθό μεγάλου οικονομικού ενδιαφέροντος κατά το ενωσιακό δίκαιο, έχει ως σφόδρα πιθανολογούμενη συνέπεια να αποστερηθεί η ΕΡΤ Α.Ε., μόνος μέχρι σήμερα φορέας ασκήσεως της δημόσιας υπηρεσίας ραδιοτηλεόρασης υπό τη λειτουργική της έννοια, μεταξύ άλλων, δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, τα οποία θα ηδύνατο να ασκήσει κατά το μεσολαβούν μέχρι την ίδρυση του νέου φορέα χρονικό διάστημα. Η βλάβη δε αυτή είναι αμφίβολο αν δύναται να θεραπευθεί με την περιέλευση στο Δημόσιο των δικαιωμάτων της ΕΡΤ Α.Ε., τουλάχιστον στο μέτρο που αυτά δύνανται, ως αντιστοιχούντα σε αγαθά μεγάλου οικονομικού ενδιαφέροντος, να ασκούνται μόνο μέσω φορέα, έστω και δημοσίου, ιδρυθέντος πάντως και λειτουργούντος υπό καθεστώς ελεύθερου ανταγωνισμού. Πιθανολογείται επομένως ανεπανόρθωτη βλάβη των αιτούντων ως εργαζομένων επιφορτισμένων με την εκτέλεση της ανατεθείσης στην ΕΡΤ Α.Ε. δημόσιας υπηρεσίας, συντρέχει δε, εν όψει και της αρχής της συνεχούς λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών, περίπτωση αναστολής εκτελέσεως της προσβαλλόμενης πράξης στο σύνολό της».

Η ανωτέρω επιχειρηματολογία πρέπει να απασχολήσει την Βουλή των Ελλήνων κατά τη διερεύνηση της ζημίας που υπέστη η ΕΡΤ και το Ελληνικό Δημόσιο από το βίαιο κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Η διερεύνηση της ζημίας αφορά πλείστες επιμέρους πλευρές της, μεταξύ των οποίων:

- Ο αποκλεισμός του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα από τις διαδικασίες «Δημόσιας Διαβούλευσης αναφορικά με τον Περιορισμό του Αριθμού των Δικαιωμάτων Χρήσης Ραδιοσυχνοτήτων Επίγειας Ψηφιακής Ευρυεκπομπής και τη Διαδικασία Χορήγησής τους» και οι σχετικές δημόσιες καταγγελίες περί φωτογραφικών διατάξεων και μεθόδευσης του σχετικού διαγωνισμού προς όφελος –με λογική καρτέλ και μονοπωλίου- της Εταιρίας Digea. Η διαφαινόμενη «προώθηση» της Digea σε κύριο παίκτη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, πρέπει να ερευνηθεί υπό το πρίσμα της εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων και της διαπλοκής (κυβερνητικής και κομματικής) με τέτοιου είδους συμφέροντα, διαπλοκής η οποία εκδηλώνεται έμπρακτα με τη συνεχή παράταση του καθεστώτος ανομίας, σχετικά με την αδειοδότηση των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, αλλά και με τις συνεχείς αναβολές της επιβολής φόρου 20% επί της αξίας των τηλεοπτικών διαφημίσεων που θεσπίστηκε με το άρθρο 5 παρ. 12 Ν. 3845/2010, πόρος ο οποίος χαρίζεται για τέταρτη συνεχή χρονιά.

Συναφώς προς τα ανωτέρω πρέπει να διερευνηθούν οι καταγγελίες για την εκπομπή του σήματος της ΝΕΡΙΤ, δηλαδή ανύπαρκτου νομικού προσώπου, από τα κανάλια 48 και 52 μέσω της Digea στις 17/6/2013. Επίσης, οι καταγγελίες για παράνομη εκπομπή, μέσω Digea, του Καναλιού της Βουλής μέσα από τις συχνότητες της ΕΡΤ HD από τις 19/6/2013, καθώς και οι καταγγελίες για συμμετοχή της εν λόγω εταιρίας στην επέμβαση επί της εκπομπής του σήματος στον σταθμό «902».

Το Κοινοβούλιο οφείλει να διερευνά κάθε επιζήμια για το δημόσιο συμφέρον ενέργεια των ασκούντων την εξουσία. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να εξεταστεί η συνολική ζημία του Ελληνικού Δημοσίου από την διακοπή του σήματος της ΕΡΤ, να αποδοθούν οι πολιτικές ευθύνες και να αναζητηθούν και διερευνηθούν οι ποινικές, αστικές και διοικητικές ευθύνες όλων των ενεχομένων προσώπων.

Ενδεικτικώς αναφέρονται οι εξής ενότητες προς διερεύνηση:

  • ζημία από τις οφειλόμενες αποζημιώσεις στο προσωπικό της ΕΡΤ
  • ζημία από την αντιποίηση των πνευματικών δικαιωμάτων στο Αρχείο της ΕΡΤ και στο περιοδικό Ραδιοτηλεόραση
  • ζημία και διαφυγόντα κέρδη από την ακύρωση προγραμματισμένων εκπομπών
  • ζημία και διαφυγόντα κέρδη από την αδυναμία εκτέλεσης συμβατικών υποχρεώσεων κάλυψης γεγονότων (συμπεριλαμβανομένων αθλητικών γεγονότων, που, ενώ έχουν πληρωθεί από την ΕΡΤ, αναμεταδίδονται από ιδιωτικούς σταθμούς)
  • ζημία από την κατάπτωση ποινικών ρητρών για αθέτηση συμβατικών υποχρεώσεων χωρίς έγκαιρη αναγγελία στον αντισυμβαλλόμενο
  • ζημία από την αδυναμία υλοποίησης προγραμμάτων ΕΣΠΑ
  • ζημία από τον κίνδυνο κατάργησης του προγράμματος της ERTHD και ουσιαστικής αχρήστευσης ανάλογου εξοπλισμού αξίας εκατομμυρίων ευρώ που έχει προμηθευτεί μέχρι σήμερα η ΕΡΤ.


Οι ανωτέρω ενότητες αποτελούν ενδεικτική απαρίθμηση των ζητημάτων που χρήζουν διερεύνησης από την Βουλή των Ελλήνων. Η έρευνα πρέπει να επεκταθεί και στο «πλιάτσικο» που επιχειρείται πάνω στην λαβωμένη ΕΡΤ. Ενδεικτικώς αναφέρεται η χαριστική εκχώρηση του δικαιώματος μετάδοσης του τρίτου τελικού του Ελληνικού Πρωταθλήματος Καλαθοσφαίρισης στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και η πρωτοφανής κυκλοφορία περιοδικού με τίτλο «ο κόσμος στη Ραδιοτηλεόραση», πιστής αντιγραφής-πλαστογραφίας του περιοδικού «Ραδιοτηλεόραση» το οποίο συνιστά περιουσιακό στοιχείο της ΕΡΤ Α.Ε. και εκδίδεται από το έτος 1938.

Όπως ήδη αναφέρθηκε, η συνολική ζημία του Δημοσίου από την βίαιη διακοπή του σήματος της ΕΡΤ και τη θέση της σε καθεστώς νομικής και δικαστικής αμφισβήτησης, υπολογίζεται σύμφωνα με δημοσιοποιηθείσες εκτιμήσεις στο ύψος των 300 έως 500 εκατομμυρίων ευρώ, πρέπει όμως να αποτελέσει αντικείμενο ενδελεχούς διερεύνησης και εκτίμησης από ειδική εξεταστική κοινοβουλευτική επιτροπή. Συναφώς, επιβάλλεται να διερευνηθεί και ποιοι ήταν οι ωφεληθέντες από αυτές τις έκνομες ενέργειες.

Ε. Διερεύνηση πιθανών ενεργειών διαφθοράς και των πραγματικών υπευθύνων

Σε σχέση με τον απαράδεκτο, αντιδημοκρατικό και αντισυνταγματικό τρόπο με τον οποίο δρομολογήθηκε – μέσω της ανωτέρω Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου – η κατάργηση της ΕΡΤ Α.Ε., και σε συνδυασμό με τις συκοφαντικές καταγγελίες που εξαπέλυσαν εναντίον της ΕΡΤ Α.Ε. και των εργαζομένων της, οι κκ. Κεδίκογλου και Στουρνάρας, ο τελευταίος μάλιστα ζητώντας και εισαγγελική παρέμβαση, προκειμένου αυτές να χρησιμοποιηθούν ως δικαιολογητική βάση για το «μαύρο» στις οθόνες των πολιτών, το Ελληνικό Κοινοβούλιο οφείλει να διερευνήσει, κατ’ αρχήν, πώς ενσαρκώθηκε από τους εκάστοτε κυβερνώντες ο «άμεσος έλεγχος του Κράτους» με σκοπό «την αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων, καθώς και των προϊόντων του λόγου και της τέχνης, την εξασφάλιση της ποιοτικής στάθμης των προγραμμάτων που επιβάλλει η κοινωνική αποστολή της ραδιοφωνίας και της τηλεόρασης και η πολιτιστική ανάπτυξη της Χώρας» που επιτάσσει το άρθρο 15 παρ. 2 του Συντάγματος.

Η διερεύνηση πρέπει να επικεντρωθεί στο κατά πόσον ο Κρατικός έλεγχος ήταν πράγματι τέτοιος ή εξετράπη σε κυβερνητικό ή κομματικό έλεγχο και σε ποιο βαθμό οι αποφάσεις των εκάστοτε Κυβερνώντων λαμβάνονταν με γνώμονα τις συνταγματικές επιταγές του άρθρου 15 παρ. 2 του Συντάγματος, καθώς αποτελεί τουλάχιστον πρόκληση το γεγονός ότι τα ίδια πρόσωπα και πολιτικά κόμματα που ευθύνονται για τις παθογένειες που σώρευσαν στην ΕΡΤ, τώρα «κουνούν το δάχτυλο» στους εργαζόμενους και τους πολίτες.

Συγκεκριμένα, πρέπει να ελεγχθεί το έργο των Διοικήσεων της ΕΡΤ Α.Ε., τα κριτήρια με τα οποία οι εκάστοτε κυβερνώντες προέβαιναν στους διορισμούς των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων, οι κυβερνητικές παρεμβάσεις στο ουσιαστικό περιεχόμενο του ραδιοτηλεοπτικού προγράμματος, ο αριθμός των εντεταλμένων συμβούλων και το έργο τους, όπως και κάθε συναφές ζήτημα.

Επίσης πρέπει να διερευνηθεί, στο ίδιο ανωτέρω πλαίσιο, εάν υπάρχει κυβερνητική δέσμευση έναντι των δανειστών, όπως φέρονται ότι έχουν συμφωνήσει οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων της τότε Κυβέρνησης, για συγκεκριμένο αριθμό απολύσεων, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ποιο ακριβώς είναι το κείμενο και το περιεχόμενο μιας τέτοιας συμφωνίας, από ποιους υπογράφεται, στο πλαίσιο ποιας μελέτης και ποιου προγραμματισμού, ποιων πραγματικών αναγκών και ποιων δημοκρατικών και δικαιικών εγγυήσεων.

ΣΤ. Διεθνής έκθεση και δυσφήμηση της Χώρας.

Η αυταρχική και πραξικοπηματική, σε ευθεία παράβαση της λαϊκής εντολής, διακοπή μετάδοσης του σήματος και του προγράμματος της ΕΡΤ, το «μαύρο» που κατέκλυσε ξαφνικά τις οθόνες όλων όσοι παρακολουθούσαν το πρόγραμμα της ΕΡΤ σε Ελλάδα και εξωτερικό δεν έχει ιστορικό προηγούμενο σε Δημοκρατικά πολιτεύματα.

Συνιστά δε ανυπολόγιστο πλήγμα στη διεθνή εικόνα της χώρας, όπως καταγράφηκε από τις δημόσιες τοποθετήσεις της διεθνούς κοινότητας και της κοινής γνώμης. Η Βουλή των Ελλήνων έχει την υποχρέωση να εξετάσει τις ευθύνες εκείνων που τόσο αψήφιστα και με την επίκληση ανύπαρκτων ευρωπαϊκών και διεθνών παραδειγμάτων, κατατάσσουν με τις ενέργειές τους ένα δημοκρατικό ευρωπαϊκό κράτος όπως η Ελλάδα στην κατηγορία απολυταρχικών και δικτατορικών καθεστώτων.

Για τους λόγους αυτούς

Οι βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Ε.Κ.Μ. που υπογράφουμε την παρούσα προτείνουμε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής σύμφωνα με τα άρθρα 68 παρ. 2 του Συντάγματος και 144 επ. του Κανονισμού της Βουλής για την διερεύνηση όλων των ανωτέρω εκτιθέμενων ζητημάτων που συνιστούν άκρως επιζήμιες για τη Δημοκρατία και το δημόσιο συμφέρον ενέργειες, πράξεις και παραλείψεις, παντός υπευθύνου, που σχετίζονται με την απόπειρα βίαιης κατάργησης της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. και την παρεμπόδιση λειτουργίας και εκπομπής της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης στην Επικράτεια

Αθήνα, 3/7/2013

Οι προτείνοντες Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΕΚΜ
Τσίπρας Αλέξης
Αγαθοπούλου Ειρήνη - Ελένη
Αθανασίου Νάσος
Αλεξόπουλος Απόστολος
Αμανατίδης Γιάννης
Αμμανατίδου Ευαγγελία
Αποστόλου Ευάγγελος
Βαλαβάνη Νάντια
Βαμβακά Τζένη
Βαρεμένος Γεώργιος
Βούτσης Νικόλαος
Γαϊτάνη Ιωάννα
Γάκης Δημήτρης
Γελαλής Δημήτρης
Γερμανίδης Αθανάσιος
Γεροβασίλη Όλγα
Γεωργοπούλου – Σαλτάρη Έφη
Γλέζος Μανώλης
Δερμιτζάκης Κωνσταντίνος
Διακάκη Μαρία
Διαμαντόπουλος Ευάγγελος
Διώτη Ηρώ
Δούρου Ρένα
Δραγασάκης Γιάννης
Δρίτσας Θεόδωρος
Δριτσέλη Παναγιώτα
Ζαχαριάς Κωνσταντίνος
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Ζερδελής Γιάννης
Θεοπεφτάτου Αφροδίτη
Ιγγλέζη Αικατερίνη
Καλογερή Αγνή
Κανελλοπούλου Μαρία
Καραγιαννίδης Χρήστος
Καρά Γιουσούφ Αϊχάν
Κατριβάνου Βασιλική
Καφαντάρη Χαρούλα
Κοδέλας Δημήτρης
Κοντονής Χαράλαμπος - Σταύρος
Κουράκης Αναστάσιος
Κουρουμπλής Παναγιώτης
Κριτσωτάκης Μιχάλης
Κωνσταντοπούλου Ζωή
Κυριακάκης Βασίλης
Λαφαζάνης Παναγιώτης
Μαντάς Χρήστος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μητρόπουλος Αλέξιος
Μιχαλάκης Νικόλαος
Μιχελογιαννάκης Γιάννης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μπόλαρη Μαρία
Ξανθός Ανδρέας
Ουζουνίδου Ευγενία
Παναγούλης Ευστάθιος
Πάντζας Γεώργιος
Παπαδημούλης Δημήτριος
Πετράκος Αθανάσιος
Σακοράφα Σοφία
Σαμοΐλης Στέφανος
Σταθάς Γιάννης
Σταθάκης Γεώργιος
Σταμπουλή Αφροδίτη
Στρατούλης Δημήτρης
Συρμαλένιος Νικόλαος
Τατσόπουλος Πέτρος
Τριανταφύλλου Μαρία
Τσακαλώτος Ευκλείδης
Τσουκαλάς Δημήτρης
Φωτίου Θεανώ
Χαραλαμπίδου Δέσποινα
Χατζηλάμπρου Βασίλης