ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Η ΕΡΤ θα πρέπει να υπηρετεί τις ανάγκες του λαού
Διαφωνούμε με τις προτάσεις της κυβέρνησης για το μεταβατικό σχήμα, που θα αποτελέσει το όχημα και για νέες απολύσεις και για καταπάτηση δικαιωμάτων των εργαζομένων, καταπάτηση και αλλαγή μιας σειράς εργασιακών σχέσεων και κατακτήσεων που έχουν οι εργαζόμενοι στο χώρο της κρατικής ραδιοτηλεόρασης. Η ελληνική κρατική ραδιοτηλεόραση θα πρέπει να ανοίξει, με ταυτόχρονη διασφάλιση των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων, χωρίς απολύσεις και βέβαια χωρίς καταπάτηση άλλο των δικαιωμάτων τους.
Ταυτόχρονα, θα πρέπει να αναδείξουμε το ζήτημα ότι χρειάζεται μια κρατική ραδιοτηλεόραση, η οποία δεν θα είναι φερέφωνο της κάθε κυβέρνησης, των κυβερνήσεων που εναλλάσσονται, ούτε βεβαίως νέων σωτήρων που εμφανίζονται και θέλουν να αναλάβουν αυτοί την κυβερνητική εξουσία για να συνεχίσουν μια παρόμοια ή ίδια πολιτική με τη σημερινή. Η ΕΡΤ θα πρέπει να υπηρετεί τις ανάγκες του λαού μας, τις ανάγκες της νεολαίας, να μπορεί να δίνει ψυχαγωγία, πολιτισμό, αθλητισμό και κυρίως ποιοτική ενημέρωση. Αυτός είναι ο ρόλος της και βεβαίως δεν θα πρέπει να αποκλείει το ΚΚΕ, δεν θα πρέπει να αποκλείει το εργατικό ταξικό κίνημα, την προβολή των αγώνων των εργαζομένων, του λαού μας».
Ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ, Π. Καλφαγιάννης, αναφέρθηκε στη συμπαράσταση και αλληλεγγύη του ΚΚΕ στον αγώνα τους, ο οποίος, όπως δήλωσε, θα συνεχιστεί. Σε ό,τι αφορά στο νομοσχέδιο που αναμένεται στη Βουλή, είπε πως κατά τη γνώμη τους δεν λύνει κανένα πρόβλημα, ενώ σχολιάζοντας πληροφορίες που κάνουν λόγο για νέο ραδιοτηλεοπτικό φορέα αμιγώς ενημερωτικό ανέφερε: «Χωρίς ψυχαγωγία, χωρίς πολιτισμό, απλώς ενημέρωση και κάποιες βιντεοκασέτες και κάποια ντοκιμαντέρ, ε, η δημόσια τηλεόραση δεν μπορεί να είναι βιντεοκλάμπ».
Από την πλευρά της η Μάχη Νικολάρα, εκπρόσωπος των δημοσιογράφων στο μεικτό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, δήλωσε πως το μεταβατικό σχήμα που προτείνει η κυβέρνηση δεν έχει άλλο στόχο απ' το να καταπατήσει, να διαλύσει τα ασφαλιστικά και τα εργασιακά δικαιώματα. Πρόσθεσε ότι ο πραγματικός ρόλος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης είναι να είναι ανοιχτή στην κοινωνία, σε όλους τους εργαζόμενους, σε ολόκληρο τον ελληνισμό. Τέλος, εκτίμησε ότι το νομοσχέδιο δεν θα αποτελεί βάση συζήτησης για τους εργαζόμενους και ζήτησε να έχουν αυτοί λόγο στη διαμόρφωση του νέου ραδιοτηλεοπτικού φορέα.