Στην έκδοση απόφασης για την υπόθεση της δημοσιογράφου Αγγελικής Χατζηδημητρίου προχώρησε το απόγευμα του Σαββάτου, 20 Ιουλίου, το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Βορείου Αιγαίου.
Ομόφωνα προχώρησε στην αθώωση του γιατρού παθολόγου Γιάννη Μαλακού, ενώ αντίθετα έκρινε ένοχο τον ιδιωτικό φύλακα του εργοστασίου της ΔΕΗ Γιώργο Παβίτσο που τον καταδίκασε με 12 μήνες φυλάκιση για βαριά μη σκοπούμενη βλάβη κατά της Αγγελικής.
Στην 3ημερη συνολικά εκδίκα
ση της υπόθεσης για τα όσα συνέβησαν στις 8 Απριλίου του 2006, οι ερωτήσεις της έδρας φάνηκαν να εξετάζουν τις ευθύνες του γιατρού μέχρι την ώρα που ο ίδιος έκανε την εξέταση στα ΤΕΠ. Χαρακτηριστικές ήταν εξάλλου οι καταθέσεις των γιατρών του νοσοκομείου, όπου στην ουσία μετέφεραν τις όποιες ευθύνες για παραλείψεις και λάθη κατά τη νοσηλεία της άτυχης τετραπληγικής και με αλαλία σήμερα δημοσιογράφου στη Χειρουργική κλινική του Νοσοκομείου και στον τότε εφημερεύοντα Επιμελητή. Εχει και αυτό τη σημασία του ότι ο συγκεκριμένoς δεν υπηρετεί πλέον στη Χίο και η πενταετία έχει προ πολλού εξαντληθεί για να κινδυνεύουν άλλοι, να κληθούν ως κατηγορούμενοι.
Μάλιστα στις επίμονες ερωτήσεις της Πολιτικής Αγωγής προς τον και τότε διευθυντή της Χειρουργικής Κλινικής Γιώργο Αμύγδαλο, υπήρξε παρέμβαση της Προέδρου και εν συνεχεία διακοπή της διαδικασίας λίγο πριν το μεσημέρι της Παρασκευής.
Στην ουσία δηλαδή οι ευθύνες βαρύνουν το χειρουργό γιατρό, εφημερεύοντα τότε στη Χειρουργική Αθανάσιο Ρουμελιώτη που πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε 6 μήνες φυλάκιση. Ο κ. Ρουμελιώτης δεν δικάστηκε όμως από το Εφετείο, αφού ο φάκελος του με νόμο για εκκρεμείς υποθέσεις μέχρι 6 μήνες που εν τω μεταξύ ψηφίστηκε τέθηκε στο αρχείο.
Με αυτόν τον τρόπο πιθανόν να ικανοποιείται και το κοινό περί δικαίου αίσθημα ότι το δικαστήριο επέρριψε ευθύνες και σε γιατρό και δεν φταίει μόνο η… κακιά ώρα για τη σημερινή κατάσταση της Αγγελικής που ζητούσε ηθική τουλάχιστον δικαίωση.
Αυτό φάνηκε να εννοεί και στο κλείσιμο της αγόρευσής του ο συνήγορος υπεράσπισης του κ. Μαλακού, ότι για την οικογένεια υπάρχει η διέξοδος με την καταδίκη Ρουμελιώτη. Το μόνο νέο στοιχείο που προέκυψε κατά την ακροαματική διαδικασία ήταν η κατάθεση των τηλεφώνων του γιατρού ακτινολόγου Λάκη Χαλκιά που σύμφωνα με το συνήγορο υπεράσπισης του κ. Μαλακού, ο οποίος ήταν πρωτόδικα συνήγορος υπεράσπισης του κ. Χαλκιά (ο οπίος και αθωώθηκε), φαίνεται να έχει γίνει κλήση πριν τη μία το μεσημέρι της 8ης Απριλίου 2006 στο τηλέφωνο του νευρολόγου γιατρού -που επίσης αθωώθηκε πρωτόδικα- Γιάννη Γιαννούλου. Ερωτηματικά προκαλεί γιατί αυτό δεν ειπώθηκε πρωτόδικα και γιατί δεν κατατέθηκαν τότε τα τηλέφωνα.
Η πρόταση του Εισαγγελέα
Αντίθετα με τους Εφέτες Δικαστές και την Πρόεδρο Αθανασία Σιάπκα, ο Εισαγγελέας της Έδρας Παναγιώτης Καψιμάλης πρότεινε την ενοχή και του παθολόγου γιατρού, επισημαίνοντας ότι δεν διακόπτεται η δική του ευθύνη επειδή οι άλλοι που στη συνέχεια ανέλαβαν την ασθενή δεν ήξεραν. Τονίζοντας ότι ο ίδιος λόγω μη εφημερίας του νευρολόγου, τον αντικαθιστούσε.
Σύμφωνα με την πρόταση του Εισαγγελέα καταδικάστηκε με πιο βαριά ποινή ο ιδιώτης φύλακας. Μεταξύ των άλλων ο εισαγγελέας επισήμανε ότι η ενέργειά του ήταν αυτή που επέφερε το ισχαιμικό επεισόδιο, ενώ εξήγησε οι γιατροί διώκονται γιατί δεν απέτρεψαν αυτό το αποτέλεσμα και όχι γιατί το προκάλεσαν. Τόνισε δε ότι πρωτόδικα εσφαλμένα εφαρμόστηκαν οι διατάξεις περί κατάστασης αμύνης του κατηγορουμένου, αφού θα έπρεπε να έχει το δικαίωμα να αμυνθεί με αυτό τον τρόπο για να δικαιολογηθεί η στάση του.
|