ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

ΠΕΑΛΣ: ΤΡΙΜΗΝΗ ΑΔΕΙΑ ΑΝΑΤΡΟΦΗΣ ΤΕΚΝΟΥ ΓΙΑ ΤΡΙΤΕΚΝΟΥΣ- ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ!

Αριθμ. Πρωτ. 39/13

Προς:κ. Μιλτιάδη ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΥπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου Κύριε Υπουργέ

Στο πρόσφατο παρελθόν, με παρέμβασή μας, θίξαμε το εν θέματι ζήτημα που για μεγάλο διάστημα υφίσταται και βαρύνει τους τριτέκνους και πολυτέκνους συναδέλφους μας στο Λ.Σ και αφορά στη μη χορήγηση της τρίμηνης άδειας ανατροφής τέκνου με αποδοχές, σε αναλογική εφαρμογή του νόμου 3528/2007 (ΚΔΥ).


Δυστυχώς, από τότε έως σήμερα, δεν υπήρξε η ανάλογη ανταπόκριση για την διευθέτησή του και για το λόγο αυτό, απευθυνόμαστε σε εσάς, προσβλέποντας στην άμεση αντίδρασή σας για την εξεύρεση μιας δίκαιης λύσης.

Αναλυτικότερα, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Α. Στο εδάφιο β΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 53 του νόμου 3528/2007 (ΚΔΥ) προβλέπεται η χορήγηση τρίμηνης άδειας ανατροφής τέκνου μετ’ αποδοχών στην περίπτωση γέννησης τρίτου (3ου) παιδιού και άνω. 

Β.  Η εν λόγω άδεια έχει θεσπιστεί ως ειδικό μέτρο φροντίδας υπέρ των τριτέκνων και πολυτέκνων οικογενειών στον δημόσιο τομέα, που αποσκοπεί στην προστασία της μητρότητας και της παιδικής ηλικίας και στην δημιουργία κινήτρου για την απόκτηση τρίτου τέκνου, προς αντιμετώπιση του οξυμένου δημογραφικού προβλήματος της χώρας. 

Γ. Ο Συνήγορος του Πολίτη από το έτος 2011, ζήτησε την αναλογική εφαρμογή των διατάξεων του Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων και στην περίπτωση των Λιμενικών, διαπιστώνοντας έκδηλα άνιση μεταχείριση σε βάρος τους. Ενημέρωσε επίσης το Λ.Σ. για την ύπαρξη δικαστικής απόφασης που δικαιώνει ενδιαφερομένους στις Ένοπλες Δυνάμεις και την Ελληνική Αστυνομία, απόφαση που αν και παράγει δεδικασμένο μόνο για τους προσφεύγοντες, η Διοίκηση οφείλει να συνεκτιμήσει τα επιχειρήματα που τεκμηριώνουν την κρίση του Δικαστηρίου και να προχωρήσει σε αναλογική εφαρμογή υπέρ των αιτούντων την άδεια.

Δ. Ο ΣτΠ ενημέρωσε επίσης ότι το ΥΠΕΘΑ και η ΕΛ.ΑΣ. μετά από ανάλογη ενημέρωση, είχαν προβεί ήδη αφενός στην χορήγηση της τρίμηνης άδειας μετά πλήρων αποδοχών και αφετέρου στην τροποποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας για τις Ε.Δ. και την ΕΛ.ΑΣ.

Ε. Η ΔΠ/ΛΣ όμως, αιτιούμενη, τότε (2011), ότι το Λ.Σ. αντιμετώπιζε σοβαρά οργανωτικά και θεσμικά προβλήματα και βρισκόταν υπό αναδιοργάνωση επί μακρόν, αρνήθηκε την αναλογική εφαρμογή όπως επίσης και την τροποποίηση του Π.Δ. 106/2010 (Άδειες προσωπικού Λ.Σ.) προς την κατεύθυνση της εισαγωγής της συγκεκριμένης άδειας για το προσωπικό ΛΣ., γεγονός που μέχρι σήμερα δεν έχει αλλάξει.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω κι επειδή ο χαρακτήρας του Λ.Σ. ως στρατιωτικά οργανωμένου Σώματος και η ύπαρξη ειδικής νομοθεσίας στο Λ.Σ. για τις άδειες ανατροφής, με κανέναν τρόπο δεν εμποδίζουν την αναλογική εφαρμογή των διατάξεων του νόμου 3528/2007 και την χορήγηση της συγκεκριμένης αδείας στο προσωπικό του Λ.Σ., ζητούμε, κατανοώντας την ανάγκη, να επιδείξετε την ανάλογη βούληση, δίδοντας τις απαραίτητες οδηγίες – εντολές για την επίλυση του ζητήματος, με την αναλογική εφαρμογή καταρχήν του υφιστάμενου νόμου και στην συνέχεια με την τροποποίηση και συμπλήρωση του Π.Δ. 106/2010.

Κύριε Υπουργέ, 

Είναι ανάγκη επιτέλους οι έννοιες της διοικητικής μέριμνας και επιμελητείας να πάψουν να είναι λέξεις κενές περιεχομένου για το Λιμενικό Σώμα. Το να βρισκόμαστε για άλλη μια φορά ουραγοί των εξελίξεων, όταν μάλιστα υπάρχουν έτοιμες, θετικές ρυθμίσεις για τα στελέχη Λ.Σ., που τυγχάνουν εφαρμογής από παρόμοιους, ίδιους οργανισμούς, είναι τουλάχιστον τραγικό.

Εν αναμονή των ενεργειών σας, παραμένουμε στην διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω διευκρίνιση ή πληροφορία.

Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος                         Ο Γενικός Γραμματέας
Δημήτριος ΣΑΪΤΑΚΗΣ             Σπυρίδων ΠΑΣΣΑΚΟΣ