από peals.blogspot.gr
αναδημοσίευση
Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα συνεχιστεί την Τρίτη και θα ολοκληρωθεί με την δεύτερη ανάγνωση την Πέμπτη, ώστε στη συνέχεια να πάρει τον δρόμο για την Ολομέλεια.
ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ
Ο πρόεδρος της ΠΕΑΛΣ Δημήτρης Σαϊτάκης
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΠΛΣ Γιώργος Δριβάκος
Ο εκπρόσωπος της ΠΟΥΥΕΝ Δημήτρης Γκερλές
Ο πρόεδρος του ΠΣΥΕΝ Σπύρος Στρομπούλας
Ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ Γιάννης Χαλάς
Ο πρόεδρος του ΣΕΕΝ Μιχάλης Σακέλλης
Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης
O ΓΓ της ΚΕΔΕ Απ. Κοιμήσης
Ο πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ Αντώνης Νταλακογεώργος
Ο πρόεδρος της Ένωσης Προσωπικού Πλοηγικής Τρ. Γρυπαίος
Ο πρόεδρος της Ένωσης Πλοηγών Αγ. Βασιλάκος
Ο πρόεδρος της Ένωσης Λιμένων Ελλάδας Γ. Ανωμερίτης
Ο πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ Γιώργος Γεωργακόπουλος
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θ. Βενιάμης
Ο πρόεδρος του Δικτύου Μικρών Νησιών Ελ. Κεχαγιόγλου
ΟΜΙΛΙΕΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΑΪΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών του ΛΣ (ΠΕΑΛΣ)):
Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Κύριοι Βουλευτές, κύριοι εκπρόσωποι των φορέων. Ευχαριστούμε για την πρόσκληση να παραστούμε ενώπιον της Επιτροπής σας και να τοποθετηθούμε αναφορικά με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου. Πριν από 2 περίπου χρόνια, εδώ στον ίδιο χώρο στην ίδια Επιτροπή, με άλλη σύνθεση βέβαια, καταθέταμε τις θέσεις, τις απόψεις και τη διαφωνία μας, για ένα άλλο σχέδιο νόμου που αφορούσε στην κατάργηση του τότε Υπουργείου Ναυτιλίας, την αποκοπή του ΛΣ από ναυτιλία και τον διαμελισμό των αρμοδιοτήτων του σε δύο διαφορετικά Υπουργεία.
Σε αυτή τη λαθεμένη πολιτική επιλογή, μοναδική εξαίρεση αποτελούσε η θεσμοθέτηση του Αρχηγείου. Που ερχόταν να ικανοποιήσει μια διαχρονική απαίτηση των στελεχών του ΛΣ, αλλά και μια διαρκής ανάγκη του σώματος. Η σημερινή μας παρουσία, επιβεβαιώνει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, την τότε αντίθεση μας, αφού καλούμαστε να τοποθετηθούμε για ένα νέο σχέδιο νόμου που φέρει η Κυβέρνηση, στο πλαίσιο των όσων τότε υποστηρίξαμε με σθένος.
Εμείς, από την πλευρά μας, προσβλέπουμε να αποκατασταθούν οι δυσλειτουργίες και τα προβλήματα του τότε. Να δημιουργηθούν σταθερές και διαχρονικές δομές, διατηρώντας κατακτήσεις που λειτούργησαν όπως αυτή του Αρχηγείου, μέσα σε ένα ισχυρό θεσμικό πλαίσιο που δίδει απαντήσεις αντί να γεννά ασάφειες και ερωτηματικά. Και σήμερα, υπεύθυνα όπως και τότε, χωρίς εγωισμούς και προκαταλήψεις, χωρίς την παραμικρή διάθεση για στείρα αντιπαράθεση, αφού μελετήσαμε τις προτεινόμενες διατάξεις, δηλώνουμε συμφωνία επί της αρχής, με το παρόν σχέδιο νόμου. Καθόσον μας αφορά, αφού όπως διαπιστώνουμε συμπληρώνει τις αρμοδιότητες και την αποστολή του Λιμενικού.
Αλλά, και διατηρεί όπως φαίνεται την αυτοτέλεια του Αρχηγείου, στη λειτουργία του νέου φορέα. Με την επιφύλαξη βέβαια, της αποδοχής των παρατηρήσεων και των προτάσεων, τις οποίες καταθέσαμε μόλις στον Πρόεδρο της Επιτροπής, στον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου αλλά και στα κόμματα. A PRIORI εκφράζουμε την συμφωνία μας, με τα άρθρα 57, 58, 59, τα οποία ρυθμίζουν ζητήματα και δαπάνες του προσωπικού του ΛΣ. Ταυτόχρονα όμως, επειδή διαπιστώνουμε την απουσία συγκεκριμένων ρυθμίσεων, για τις οποίες είχαμε ζητήσει την ενσωμάτωση τους, στο εν λόγο σχέδιο νόμου τις καταθέτουμε ως τροπολογίες νόμου, και ζητούμε από τον αρμόδιο Υπουργό αλλά και τους Εισηγητές των κομμάτων την αποδοχή και υπερψήφιση τους.
Συγκεκριμένα, οι τροπολογίες αυτές αφορούν την εξόφληση δεδουλευμένων ημερησίων αποζημιώσεων πλεύσιμα, του προσωπικού του ΛΣ που υπηρετεί στα περιπολικά, ναυαγοσωστικά, αντιρρυπαντικά πλοία-σκάφη και την απρόσκοπτη καταβολή τους στο εξής. Την αναδρομική ισχύ από 1/1/2012 των διατάξεων του άρθρου 1, του ΠΔ 127/2005 για την αποζημίωση των ιατρικών επισκέψεων των στελεχών του ΛΣ, καθώς και των μελών των οικογενειών τους. Και επομένως, την άμεση αποκατάσταση πλήρους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για τα στελέχη του Λιμενικού.
Την μεταφορά με την έναρξη της ισχύος του παρόντος νόμου, των πόρων που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία και των πιστώσεων που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό για το ΛΣ Ελληνική Ακτοφυλακή, στους αντίστοιχους κωδικούς εσόδων-εξόδων του ειδικού φορέα ΛΣ. Τη σύσταση ελεγκτηρίου υγειονομικών δαπανών ΛΣ στο Αρχηγείο, για την εκκαθάριση των υγειονομικών δαπανών του προσωπικού του Λιμενικού και των προστατευομένων μελών. Την κατά έτος εισαγωγή στελεχών στο ΛΣ, δεδομένης της έλλειψης νομοθετικού πλαισίου που να προβλέπει την σταθερή κατά έτος κατάταξη στις παραγωγικές σχολές.
Την προσθήκη συγκεκριμένων διατάξεων που αφορούν το ταμείο αρωγής του ΛΣ, με στόχο την κατά τρόπο δίκαιο και χωρίς διάκριση, μεταχείριση μεταξύ παλαιών και νέων μετόχων, καθώς στο εξορθολογισμό των παροχών του ταμείου. Την ειδική στελέχωση ελικοπτέρων έρευνας και διάσωσης, για την εύρυθμη και αποτελεσματική εκτέλεση της αποστολής των πληρωμάτων των επιχειρησιακών αυτών μέσων. Την συμπλήρωση της παρ. 57 του παρόντος σχεδίου νόμου, για την αναγνώριση στο προσωπικό του ΛΣ προερχόμενο από Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού και τις πρώην ανώτερες δημόσιες σχολές εμπορικού ναυτικού, χρόνου σπουδών δύο ετών, προσμετρούμενο για τον υπολογισμό του χρόνου, θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος.
Την αναγνώριση του ελάχιστου χρόνου παραμονής στο βαθμό του Σημαιοφόρου, ως χρόνο πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας για τους κατατασσόμενους με το βαθμό του ανθυποπλοιάρχου λιμενικού ειδικότητας τεχνικού, υγειονομικού, οικονομικού, ιερέα, νομικού. Και τον συνυπολογισμό τους, μόνο στην χορήγηση του επιδόματος χρόνου υπηρεσίας. Την τροποποίηση των διατάξεων του ΠΔ 81 και συγκεκριμένα των παρ. 2,3 του άρθρου 55, προκειμένου να αποφευχθούν σημαντικά προβλήματα στην κατανομή των βαθμών και των ιεραρχικών θέσεων στους ανωτέρους αξιωματικούς.
Και την προσθήκη της παρ. 6 του άρθρου 55, προκειμένου να απαλειφθεί μια αδικία και να υπάρξει ενιαία και ομοιόμορφη εφαρμογή του νόμου, για όλους τους αξιωματικού προερχόμενους ΕΚΔΗΛΣ. Οι οποίοι προήχθησαν με όμοιες διατάξεις, την επίλυση του θέματος της ασφάλισης των στελεχών, προερχόμενων από πολυτεχνικές και ιατρικές σχολές. Των επανακαθορισμό των μάχιμων υπηρεσιών, την αναπροσαρμογή των τελών υπέρ του δημοσίου και η ΚΟΕΜ, με σκοπό την ανταπόκριση του ύψους των ανωτέρω εισφορών στα οικονομικά δεδομένα και τις ανάγκες της εποχής.
Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, κύριοι Βουλευτές, από εδώ και στο εξής ένα μένει και αυτό ελπίζουμε να γίνει, τελικά να αποδείξετε ότι μπορείτε να αποκωδικοποιείτε τις ανάγκες και να δίνετε τις κατάλληλες κάθε φορά λύσεις, για το κοινό καλό. Η διαχρονική προσφορά του Λιμενικού Σώματος, η ποιότητα και η επάρκεια των στελεχών του, για την υποστήριξη των λειτουργιών του διοικητικού φορέα της Ελληνικής Εμπορικής Ναυτιλίας, και εξίσου για την πρόληψη και καταστολή του κοινού και οργανωμένου εγκλήματος και των έκτροπών ενεργειών στη θάλασσα και στα λιμάνια. Όπως και για τη προστασία των θαλασσίων συνόρων τη χώρας, αποτελεί την εγγύηση για την επιτυχία του εγχειρήματος.
Παρά τις σοβαρότατες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, και επιχειρησιακά μέσα, αλλά και τις μεγάλες περικοπές που έχουμε υποστεί τα τελευταία χρόνια. Απαίτηση μας είναι η πολιτεία, επιτέλους να αντιληφθεί και να αναγνωρίσει τις θυσίες και την συνεισφορά μας, αποκαθιστώντας άμεσα τις σε βάρος μας αδικίες.
Σας ευχαριστώ.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΡΙΒΑΚΟΣ (Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος (Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ.)): Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε. Κύριε
Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, κύριοι αντιπρόσωποι των φορέων, θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε για την δυνατότητα που μας δίνεται να εκφράσουμε τις θέσεις και τις απόψεις μας επί του σχεδίου νόμου, για την ανασυγκρότηση των υπηρεσιών του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, και άλλες διατάξεις. Θέλω να κάνω μια πρώτη παραπομπή στην τοποθέτηση του κ. Ανωμερίτη σχετικά με το ενιαίο των λιμενικών αρχών. Πιστεύω ότι τις λιμενικές αρχές που έχει στην αρμοδιότητά του το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, Ελληνικής Ακτοφυλακής δεν συμπεριλαμβάνονται σε αυτό το ενιαίο, γιατί όπως καταλαβαίνετε δεν μπορούν να ομογενοποιηθούν με εταιρείες ή άλλες υπηρεσίες. Θα ήθελα να κάνω μια δεύτερη παραπομπή προς τον αγαπητό φίλο και συνάδελφό τον κ. Γκερλέ σε σχέση με τον κλάδο Οικονομικό, του Υπουργείου, όπου θεωρούμε ότι δεν μπορεί να σταθεί ένας κλάδος οικονομικών με προμήθειες για στρατιωτικά υλικά χωρίς να έχει έναν αξιωματικό του λιμενικού.
Ως ομοσπονδία θα αναφερθούμε στα άρθρα του νομοσχεδίου που αφορούν στο Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος, Ελληνικής Ακτοφυλακής καθότι για μια σειρά ζητημάτων που απασχολούν τα στελέχη του και απαιτούν ρύθμιση ή ρυθμίζονται από τις διατάξεις του παρόντος σχεδίου νόμου. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν δίνει λύσεις ουσίας, δεν βελτιώνει υφιστάμενες δομές, κινείται σε εντελώς διαφορετική βάσει από αυτήν που είχε τεθεί προεκλογικά από τον πρωθυπουργό, υποβαθμίζει συνειδητά το ρόλο του αρχηγείου με το να ακυρώνει σε μεγάλο βαθμό το συστατικό και ιδρυτικό του νόμο αντί να χτίζει πάνω σε αυτόν τις όποιες αλλαγές που στην ουσία είναι μόνο οι προσθήκες, σε ό,τι αφορά στην υποστήριξη της ναυτιλίας, τις οποίες αποδεχόμαστε ως αρμοδιότητες και αφήνει μεγάλες εκκρεμότητες σε μια σειρά απαιτούμενων ρυθμίσεων για την εύρυθμη λειτουργία του σώματος, αλλά και των συνθηκών εργασίας του προσωπικού. Όλα αυτά την ίδια στιγμή που εδώ και τέσσερα χρόνια δεν έχουμε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αφού κανένας γιατρός ή φαρμακείο δεν δέχεται τα βιβλιάρια μας, δεν καλύπτονται οι οδοιπορικές δαπάνες του προσωπικού που μετακινείται συνεχώς σε όλη τη χώρα, καλύπτοντας τα κενά της οργανικής σύνθεσης, δεν καταβάλλονται τα πλεύσιμα στα πληρώματα των σκαφών, δεν δίνεται ισόποσα το επικίνδυνο επίδομα όπως στα άλλα σώματα, δεν καλύπτονται ανάγκες για εξοπλισμό και μέσα, αναγκάζοντάς μας να μετακινούμαστε πολλές φορές με ιδία μέτρα και αγοράζοντας τον ατομικό εξοπλισμό μας, για την ασφάλειά μας, από τα χρήματα μας, μειώνεται δραστικά ο προϋπολογισμός του σώματος κάθε χρόνο αγγίζοντας πλέον το σκληρό πυρήνα των δαπανών για τις λειτουργικές τους ανάγκες. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κατανοήσει ότι είναι διαφορετικό να κάνει περικοπές ένα Υπουργείο σε χαρτί και μελάνι, και διαφορετικό σε ένα Υπουργείο που έχει άμεσο αντίκτυπο στην ασφάλεια των πολιτών και της χώρας. Το σώμα στηρίζεται, αποκλειστικά και μόνο, στην αλτουριστική διάθεση των στελεχών του. Στελέχη που η κυβέρνηση καταδίκασε σε βιοποριστική εξαθλίωση για όλη τους τη ζωή τόσο στην ενέργεια, όσο και στην αποστρατεία με τις νέες μειώσεις των αποδοχών τους, οι οποίες δεν θα είναι και οι τελευταίες, αφού ακολουθεί ένα νέο μισθολόγιο από 1/1/2014.
Αναλυτικά επί των άρθρων, έχουμε να κάνουμε συγκεκριμένες επισημάνσεις. Στο άρθρο 1, παράγραφος 2γ αναφέρεται ότι η διοίκηση του σώματος ανήκει στις γενικές αρμοδιότητες του Υπουργείου, για το ίδιο πράγμα στο άρθρο 4, παράγραφος 4 αναγράφεται τόσο σωστό, δηλαδή ότι η διοίκηση του σώματος ασκείται από τον αρχηγό του. Θεωρούμε ότι η λέξη «διοίκηση» πρέπει να αφαιρεθεί από το άρθρο 1, παράγραφος 2γ. Θα μου πείτε ότι ο αρχηγός είναι στην υπηρεσία του Υπουργείου και θα σας απαντήσω ότι αυτή είναι η βασική μας διαφορά με το νομοσχέδιο και η διαφορετική αντίληψη που έχουμε για το νομοσχέδιο.
Στο άρθρο 2, περίπτωση ζ αναφέρεται ότι το Ταμείο Αρωγής του λιμενικού σώματος εποπτεύεται από τον Υπουργό, ενώ θα έπρεπε να εποπτεύεται από τον αρχηγό.
Στο άρθρο 4, παράγραφος 1γ ζητάμε να συμπληρωθεί η λέξη «σώμα ασφάλειας», ως προσδιορισμός του ένοπλου σώματος ώστε να φαίνεται σαφώς και επαρκώς ο προσανατολισμός του σώματος άσχετα με τα διευρυμένα καθήκοντα που αυτό θα έχει. Να διατηρηθεί το δεύτερο συνθετικό του ονόματος, του αρχηγείου που είναι ελληνική ακτοφυλακή, για τον ίδιο λόγο που προανέφερα, αλλά και γιατί εκφράζει το μόνο μετρήσιμο μέγεθος της αποστολής του σώματος σε σχέση με την κοινωνία. Αυτό είναι μόνο ο επιχειρησιακός του τομέας. Άλλωστε, δεν κατανοούμε γιατί ξενίζει αυτό το όνομα, αφού είναι η επίσημη μετάφραση της αγγλικής φορολογίας Hellenic Cost Guard, η οποία προβλέπεται από την παράγραφο 6, του άρθρου 4.
Να διατηρηθεί το άρθρο 2, του νόμου 3922 του 2011, στο οποίο και εξειδικεύονται επιμέρους οι αρμοδιότητες του σώματος, με την προσθήκη των ζ, η και θ, της παραγράφου 2, το άρθρο 5 του εν λόγω σχεδίου. Να αφαιρεθεί από τις καταργούμενες διατάξεις του άρθρου 62, παράγραφος 2, το άρθρο 9 του νόμου 3922, που αφορά τις οργανικές θέσεις του σώματος ή να προστεθεί νέα διάταξη που να εναρμονίζεται με το προεδρικό διάταγμα 58, που μιλάει για τις θέσεις του προσωπικού.
Επίσης ζητάμε με τροπολογίες, που σας καταθέτουμε, μια σειρά ρυθμίσεων που βελτιώνουν υφιστάμενες αδικίες και παραλείψεις, αλλά βοηθούν να αποβληθούν χρόνιες παθογένειες που έχουν ταλαιπωρήσει και έχουν δημιουργήσει σειρά προβλημάτων στο σώμα και στα στελέχη του.
Με την αποδοχή των παραπάνω προτάσεων θεωρούμε ότι η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία, θα τύχει της αναγνώρισης των στελεχών του λιμενικού, θα δώσει στην πράξη περιεχομένων σε πολλά από τα ανοικτά μέτωπα και προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και γενικά θα προσθέσει ένα λιθαράκι στην βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας του σώματος και των στελεχών του.
Τέλος, πιστεύουμε ότι ο κ. Υπουργός αλλά και όλες οι πτέρυγες της Βουλής αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες που καταβάλλουμε και το έργο που προσφέρουμε, παρά τα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε δεν θα διστάσει να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και παρεμβάσεις που χρειάζονται ώστε η Βουλή των Ελλήνων να ψηφίσει ένα νόμο που πραγματικά θα δίνει απαντήσεις και λύσεις ικανές να κάνουν τη διαφορά. Ευχαριστώ.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΣΤΡΟΜΠΟΥΛΑΣ (Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Υπαλλήλων Εμπορικής Ναυτιλίας): Άκουσα από πολλούς ομιλητές σήμερα να αναφέρονται
στην προϊστορία του Υπουργείου Ναυτιλίας σχετικά με τον προηγούμενο νόμο που το διαχώρισε σε αρμοδιότητες και υπηρεσίες και μετά από σχεδόν τρία χρόνια επανέρχεται πάλι αυτή η ιστορία υποτίθεται με ένα καινούργιο Υπουργείο. Στην πραγματικότητα, όμως δεν είναι καινούργιο είναι μια αναπαλαίωση η οποία γίνεται μέσω ενός νομοσχεδίου του Υπουργού στο οποίο δεν φαίνεται πουθενά ποιος είναι ο χαρακτήρας του Υπουργείου. Είναι ένα Υπουργείο το οποίο είναι οικονομικό παραγωγικό; Είναι το αντίστοιχο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τη θάλασσα; Τι είναι αυτό το Υπουργείο; Παρακολουθώ επί 7 – 8 μήνες στο Υπουργείο τις δηλώσεις του, τις δημοσιεύσεις του, τις ομιλίες του, τα πάντα και δεν έχει αναφέρει ποτέ μέχρι σήμερα τι Υπουργείο είναι αυτό και τι Υπουργείο πάει να κάνει. Αν θέλουμε, λοιπόν ένα οικονομικό παραγωγικό Υπουργείο, το νομοσχέδιο αυτό είναι έξω από κάθε δεοντολογία, δεν μπορεί να ισχύει. Επειδή είμαστε από αυτούς που έχουμε υποστεί σε μεγάλο βαθμό τις συνέπειες της διάσπασης του Υπουργείου και της διάλυσης της οποίας, έγινε θέλουμε το καινούργιο Υπουργείο το οποίο θα γίνει να είναι βασισμένο επάνω σε σωστά υλικά. Θέλουμε να είναι επάνω σε πραγματικά γεγονότα και να είναι ένα Υπουργείο το οποίο πρέπει να παίξει ρόλο για μια οικονομία όπως είναι η οικονομία της ναυτιλίας η οποία «παίζει» από τους σοβαρότερους ρόλους στη χώρα. Δεν γίνεται διαφορετικά. Αντί για αυτό έχουμε ένα Υπουργείο το οποίο επιχειρείται να εκχωρήσει βασικές του αρμοδιότητες. Έχουμε ένα Υπουργείο στο οποίο νομοθετείται η κατάργηση συλλογικών συμβάσεων ναυτικών και έχουμε ένα Υπουργείο το οποίο σε ότι μας αφορά μας σπρώχνει στο περιθώριο.
Με τον Γιώργο Δριβάκο, είμαστε συνάδελφοι και είμαστε πάρα πολλά χρόνια μαζί και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει, όμως θα ήθελα να του πω, τεχνικά καθαρά και ελπίζω ότι θα το δουν και οι νομικοί, ότι ο Γενικός Διευθυντής των Οικονομικών Υπηρεσιών ο οποίος θα προΐσταται άσχετα αν θα είναι λιμενικός ή πολιτικός υπάλληλος δεν έχει καμία σχέση, δεν μπορεί να έχει υφιστάμενη υπηρεσία και την υπηρεσία προμηθειών. Αυτό είναι ένα λάθος το οποίο έχει κάνει ο κ. Υπουργός, και θα το δει διότι δεν μπορεί ο Γενικός Διευθυντής να εγκρίνει τα χρήματα, να υπογράφει τις συμβάσεις ως τελικός υπογράφων και να εκκαθαρίζει και να κάνει και την πληρωμή. Υπάρχει ένα ζήτημα. Εάν αυτό είναι το επιχείρημα, δηλαδή ότι βάζουμε Γενικό Διευθυντή λιμενικό, γιατί οι προμήθειες του λιμενικού, και είναι γεγονός, είναι πάρα πολλές όπως, όμως αντίστοιχα είναι πολλές και οι προμήθειες που γίνονται από την υπηρεσία των πολιτικών υπαλλήλων, που μόνο 25 εκατομμύρια ευρώ, είναι οι προμήθειες για τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού συν το ΕΣΠΑ 2 που έρχεται. Πρέπει να το δούμε τεχνικά, αλλά πρέπει να το δούμε και ως δεοντολογία το τι σημαίνει αυτό που λέμε εμείς «στρατιωτικοποιήσεις πολιτικών υπηρεσιών». Άκουσα και τον κ. Βενιάμη, που είπε ότι ο «κορμός» του Υπουργείου θα πρέπει να είναι λιμενικοί. Δεν υπάρχει καμία αντίρρηση. Καθαρές κουβέντες. Νιώθουμε και εμείς πολύ υπερήφανοι και ικανοποίηση όταν τους βλέπουμε να σώζουν ανθρώπους στη θάλασσα, να πιάνουν λαθραία, να αστυνομεύουν και να κρατάνε αυτό που πρέπει να κρατάνε. Δεν έχουν, όμως καμία δουλειά σε υπηρεσίες όπως είναι η υπηρεσία που παίρνει την αλληλογραφία, όπου συγκεντρώνεται σε μια Γενική Γραμματεία και είναι μόνο λιμενικοί. Βέβαια δεν είναι κακό, το κακό είναι, και παρακολουθείτε όλοι φαντάζομαι τις ανακοινώσεις, τα μεγάλα κενά που έχει το λιμενικό σώμα στις Περιφέρειες. Λείπει προσωπικό και υπάρχουν άνθρωποι εκεί που κάνουν 15 ώρες την ημέρα βάρδια. Γιατί αυτό; Για να «λιμνάζει» το προσωπικό στο Υπουργείο, στις κεντρικές υπηρεσίες και στον Πειραιά; Εάν αυτό είναι η προοπτική που δίνετε κ. Υπουργέ, πραγματικά το θεωρούμε απαράδεκτο.
Πιθανώς εσείς σε ότι αφορά και την οικονομική υπηρεσία δεν ήσασταν στο Υπουργείο, όμως ο κ. Μπούσιος, ήταν πολλά χρόνια πριν. Ποιος έκανε κ. Μπούσιο, και τον Τακτικό Προϋπολογισμό και το Πρόγραμμα των Επενδύσεων του Υπουργείου; Το έκαναν πολιτικοί υπάλληλοι εφόσον μιλάμε για οικονομικές υπηρεσίες. Ποιος έκανε τα θέματα των προμηθειών; Κύριε Υπουργέ, στους έξι μήνες που βρίσκεστε εκεί γνωρίζετε πολύ καλά ποιοι είναι αυτοί που τραβάνε το «κουπί» για να πληρώνονται οι ακτοπλοϊκές υπηρεσίες- 80 με 90 εκατομμύρια ευρώ-το τραβάνε οι πολιτικοί υπάλληλοι μόνοι τους και χωρίς καμία υποστήριξη. Κατά την άποψή μας το άρθρο 57 παρ. 8Α , πρέπει να φύγει.
Όμως, υπάρχουν και κάποια άλλα ζητήματα τα οποία τα προσπερνάμε ίσως πολύ εύκολα όπως ποια είναι η ΡΑΛ που πάμε να κάνουμε; Άκουσα τον κ. Ανωμερίτη να λέει για ανεξάρτητη. Είναι άλλο πράγμα αυτό που πάει να κάνει ο Υπουργός. Πόσο θα είναι το κόστος της ΡΑΛ; Πόσο είναι κ. Ανωμερίτη, το 0.3% στα έσοδα του λογαριασμού των εσόδων του ΟΛΠ; Πόσο είναι στο σύνολο των λιμενικών ταμείων; Όλα αυτά για να πληρώνουμε 9 μέλη του Δ.Σ. διότι από ότι λέτε υπάρχουν δημόσιοι υπάλληλοι και υπηρεσίες που θα πληρώνονται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Έχουμε, λοιπόν, ένα τεράστιο ποσό από έσοδα που θα επιχορηγείται επιπλέον από τον Τακτικό Προϋπολογισμό στο 10% του συνόλου αυτού, στο οποίο βέβαια το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους απέφυγε να γράψει πόσο είναι αυτό το 10%. Δεν υπάρχει μέσα στην Έκθεση. Αυτά δεν έπρεπε να είναι σαφή; Για ποιο λόγο, λοιπόν, στήνουμε αυτή την Ρυθμιστική Αρχή που στην πραγματικότητα δεν θα είναι τίποτα; Ή θα είναι Ανεξάρτητη ή οτιδήποτε άλλο. Οι αρμοδιότητες που περιγράφονται μέσα στο νομοσχέδιο είναι αρμοδιότητες μιάμισης υπηρεσίας του Υπουργείου στη Γενική Γραμματεία Λιμένων. Τόσες είναι οι υπηρεσίες και την κάνετε Ρυθμιστική Αρχή με τίτλους κ.λπ. Βέβαια, έχετε και μια παράγραφο στο τέλος που λέει ότι «θα κάνει αναθέσεις έργων και μελετών» χωρίς, όμως να λέτε πώς θα γίνεται. Θα γίνεται με διαδικασία του Δημοσίου ή από μόνη της; Επίσης, θυμόσαστε μετά από 50 χρόνια την χωροθέτηση της επισκευαστικής ζώνης. Μπαίνει θέμα χωροθέτησης; Δεν γνωρίζουμε μετά από 50 χρόνια ποια είναι η επισκευαστική ζώνη; Τώρα θα την χωροθετήσουμε; Μήπως αυτός είναι ένας έμμεσος τρόπος για να αλλάξουμε την χρήση γης και να «σπρώξουμε» τα κοντέινερ της COSCO μέχρι το Πέραμα;
Όσον αφορούν οι διατάξεις σε εμάς να αποσυρθούν και συγκεκριμένα: το άρθρο 29, που αναφέρεται και θα ήθελα να ακούσω και τον κ. Βενιάμη, τις εισφορές που δίνει το ΚΝΕ στις επαγγελματικές ενώσεις των εφοπλιστών και γενικά των πλοιοκτητών. Είναι γεγονός ότι μειώθηκε από την προηγούμενη φορά. Παραμένει ένα ποσοστό. Πρέπει το Κεφάλαιο Ναυτικής Εκπαίδευσης που στην ουσία είναι φαλιρισμένο να δίνει αυτά τα χρήματα σε Ενώσεις Πλοιοκτητών; Επίσης, σε ότι αφορά στην πλοηγική υπηρεσία αν δεν είναι δημόσια υπηρεσία δεν μπορεί να παίξει τον ρόλο τον οποίο προορίζεται να παίξει. Κύριε Υπουργέ, μας καλέσατε στο Υπουργείο όλους, γύρω από ένα τραπέζι, συνδικαλιστές και υπηρεσιακούς παράγοντες για το θέμα της πλοηγικής και μας είπατε «εάν αυτό το «τραπέζι» συμφωνεί να αποσύρω το άρθρο, να το αποσύρω». Όλοι συμφωνήσαμε για αυτό το άρθρο, όμως δεν το αποσύρατε. Δεν μπορούμε, λοιπόν, να δεχτούμε εμείς να «κρεμάσουμε την πέτρα στο λαιμό». Το νομοσχέδιο αυτό οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε απολύσεις πολιτικών υπαλλήλων και μη μου πείτε ότι «εγγυάστε» διότι δεν θα σας ρωτήσει κανένας. Αποφασίζουν άλλοι στην Ελλάδα για τις απολύσεις. Αυτές, λοιπόν, οι απολύσεις θα γίνουν για να κάνουμε διευθυντές, δύο - τρεις αξιωματικούς του Λιμενικού Σώματος και να διώξουμε δεκάδες υπαλλήλους. Η αυτουργία αυτή δεν θα είναι ηθική, είναι φυσική. Θα είστε ο φυσικός αυτουργός αυτών των απολύσεων
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΚΕΡΛΕΣ (Μέλος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας): Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστούμε που μας δίνετε τη
δυνατότητα να εκφραστούμε στην Επιτροπή σας. Θεωρούμε ως εργαζόμενοι στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, ότι ο εκσυγχρονισμός και η ανάπτυξη της δημόσιας ναυτικής διοίκησης και αναδιάρθρωση των υπηρεσιών αποτελεί προτεραιότητα. Ένα νομοσχέδιο που φέρει τον τίτλο «Ανασυγκρότηση του Υπουργείου Ναυτιλίας» θα πρέπει να έχει μία από τις βασικές προτεραιότητές του, την αξιοποίηση όλου του προσωπικού που υπηρετεί σε αυτό και τη δίκαιη κατανομή αρμοδιοτήτων, ώστε να προσφέρουν όλοι τα μέγιστα στην υλοποίηση της πολιτικής του Υπουργείου. Αυτό δυστυχώς, δεν περιέχεται στο νομοσχέδιο που σήμερα συζητάμε, διότι η συντριπτική πλειοψηφία των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου, προβλέπεται να ασκούνται μόνο από το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος χωρίς να αξιοποιείται η εμπειρία του πολιτικού προσωπικού, τα στελέχη που υπηρετούν 20 – 25 -30 χρόνια, καθώς και τα νεώτερα στελέχη που προσλήφθηκαν την τελευταία 10ετία μέσω ΑΣΕΠ, με αξιοκρατικές διαδικασίες, με πτυχία, με αρκετά μεταπτυχιακά και διδακτορικά. Η μόνη αρμοδιότητα που δεν θα ασκείται από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, φαίνεται ότι μπορεί να είναι ένα κομμάτι της Γενικής Γραμματείας Λιμανιών που σήμερα συζητάμε κιόλας και ίσως η Υπηρεσία Ναυτικής Εκπαίδευσης, η οποία μετονομάζεται ως Υπηρεσία από Διεύθυνση.
Θα πρέπει να θυμίσουμε ότι όταν δημιουργήθηκε η Γενική Γραμματεία Λιμανιών επί κ. Ανωμερίτη, λίγο πριν, την ίδια περίοδο, είχε δημιουργηθεί και μία Ρυθμιστική Αρχή Θαλασσίων Συγκοινωνιών. Δεν ξέρω ποια είναι η πιο χρήσιμη, η Ρυθμιστική Αρχή Λιμανιών ή η Ρυθμιστική Αρχή Θαλασσίων Συγκοινωνιών, γι’ αυτό υπάρχουν άλλοι αρμόδιοι. Αυτό, όμως, που μπορώ να πω και γνωρίζω, είναι ότι η Ρυθμιστική Αρχή των Θαλασσίων Συγκοινωνιών καταργήθηκε μετά από 2 χρόνια, γιατί όπως εισηγήθηκε το τότε αρμόδιος Υπουργός ήταν πολυδάπανη, οι αμοιβές ήταν υψηλές και αρκετό προσωπικό και τις αρμοδιότητες μπορούσαν να τις ασκούν οι υπηρεσίες του Υπουργείου.
Η Γενική Γραμματεία Λιμανιών που συστήθηκε τότε, το 2002 περίπου και άρχισε να λειτουργεί το 2003, στελεχώθηκε από αξιωματικούς και υπαξιωματικούς του Λιμενικού Σώματος, από το καλύτερο προσωπικό του πολιτικού προσωπικού και από νέο προσωπικό, που προσλήφθηκε με ειδικά προσόντα, πτυχία, μεταπτυχιακά και στελεχώνει τη συγκεκριμένη υπηρεσία. Είναι 4 συγκεκριμένες υπηρεσίες. Η μία καταργείται, η Πλοηγική Υπηρεσία και οι άλλες συγχωνεύονται. Η Ρυθμιστική Αρχή φαίνεται ότι θα πάρει ένα μεγάλο κομμάτι των αρμοδιοτήτων της Γενικής Γραμματείας. Επομένως, δεν ξέρουμε αν υπάρχει και λόγος των αρμοδιοτήτων αυτών να υπάρχει σαν Γενική Γραμματεία.
Για τη ρυθμιστική αρχή και για την εθνική λιμενική πολιτική, θα υπάρχει ένα αμειβόμενο εννεαμελές συμβούλιο, το οποίο θα έχει διευθύνσεις και τμήματα, θα έχει έσοδα το 3% από τα έσοδα των οργανισμών λιμένων, περίπου 600.000, θα έχει το 0,3% των λιμενικών ταμείων και θα έχει και ένα ποσοστό μέχρι 10% του προϋπολογισμού του Υπουργείου Ναυτιλίας, και θα μπορεί να αναθέτει – δεν ξέρω αν η ρυθμιστική αρχή μπορεί να το κάνει αυτό, υπάρχουν πιο ειδικοί – το 20% του προϋπολογισμού της για μελέτες. Μια ρυθμιστική αρχή θα αναθέτει και μελέτες. Αυτό ας το κρίνουν οι ειδικότεροι στην αίθουσα αυτή.
Θεωρώ ότι αυτό το κομμάτι μπορούν να το κάνουν κάλλιστα οι υπηρεσίες του Υπουργείου Ναυτιλίας, που έχουν και την εμπειρία και, σημειωτέον, πολλοί απ αυτούς δίνουν συμβουλές σε εταιρείες που θέλουν να έρθουν και παρέχουν υπηρεσίες. Μπορούν να το κάνουν αυτό και για όποιο κομμάτι του ανταγωνισμού δεν προβλέπεται, υπάρχει η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Δηλαδή, από τη μια συρρικνώνουμε το Δημόσιο, καταργούμε υπηρεσίες, τμήματα, αρμοδιότητες και, από την άλλη, δημιουργούμε μια άλλη υπηρεσία με διευθύνσεις και τμήματα. Αυτό δεν ξέρω αν είναι σωστό. Εγώ το θεωρώ παράλογο.
Ένα άλλο ζήτημα είναι η άσκηση των αρμοδιοτήτων του γενικού διευθυντή οικονομικών υπηρεσιών, που προβλέπεται από το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, προβλέπεται να ασκείται από αξιωματικό του Λιμενικού Σώματος. Αυτό αποτελεί μια παγκόσμια πρωτοτυπία. Δηλαδή, ένα οικονομικό παραγωγικό υπουργείο να λειτουργεί από στρατιωτικό, έρχεται σε αντίθεση με τον υπαλληλικό κώδικα, με το σύστημα επιλογής προϊσταμένων, με τη σύσταση του γενικού διευθυντή οικονομικών υπηρεσιών. Ο γενικός διευθυντής οικονομικών υπηρεσιών σε όλα τα υπουργεία επιλέγεται από συγκεκριμένο ειδικό υπηρεσιακό συμβούλιο με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και προσόντα και πενταετή θητεία. Εδώ πώς μπορεί να γίνει αυτό; Θα επιλέγεται από ειδικό υπηρεσιακό συμβούλιο; Θα είναι πενταετίας ο διευθυντής οικονομικών υπηρεσιών και ο γενικός διευθυντής ο στρατιωτικός, που μετατίθεται κάθε χρόνο μέσα από την κινητικότητα και την προαγωγή; Πώς θα αποδώσει αυτός ο άνθρωπος; Θα εποπτεύει, βέβαια και τα λιμενικά ταμεία και τις ανώνυμες εταιρείες. Αυτά προβλέπονται στις αρμοδιότητες του γενικού διευθυντή οικονομικών υπηρεσιών, σύμφωνα με τις τελευταίες ντιρεκτίβες και της Τρόικας. Θα συνομιλεί με αυτούς και θα αναφέρεται σε αυτούς. Δεν θα αναφέρεται στον Αρχηγό. Θα αναφέρεται στον Υπουργό και στην Τρόικα. Αυτά προβλέπονται.
Άλλη μια πρωτοτυπία είναι η κατάργηση της γενικής διεύθυνσης διοικητικής υποστήριξης. Ένα Υπουργείο που έχει περίπου 1.000 υπαλλήλους στη γενική διεύθυνση, δεν θα έχει γενική διεύθυνση, παρόλο που ο Υπουργός είχε δεσμευτεί ότι θα υπάρχει γενική διεύθυνση. Δεν θα έχουμε γενική διεύθυνση διοικητικής υποστήριξης. Όπως και στο Λιμενικό Σώμα δικαίως έχουν το αρχηγείο τους και οι πολιτικοί υπάλληλοι πρέπει να έχουν σημείο αναφοράς. Τι σημείο αναφοράς θα έχουν; Ποιο υπουργείο δεν έχει γενική διεύθυνση διοικητικής υποστήριξης; Έστω, ας είναι διοικητικής υποστήριξης και οικονομικών υπηρεσιών, όπως έχουν τα άλλα υπουργεία. Εδώ τίποτα. Φαίνεται ότι οδηγούμαστε σε μια διαδικασία συρρίκνωσης και απομάκρυνσης και φαίνεται ότι δεν θεωρούνται ικανοί οι υπάλληλοι από τον Υπουργό.
Στο Υπουργείο Ναυτιλίας υπηρετούν ένστολοι με εξαιρετικά προσόντα. Έχουν υπηρετήσει άψογα το Υπουργείο Ναυτιλίας και έχουν την αρμοδιότητα του επιχειρησιακού ελέγχου. Υπάρχουν υπάλληλοι στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου που ασκούν αρμοδιότητες ναυτιλιακής και νησιωτικής πολιτικής, θαλάσσιου περιβάλλοντος και θαλάσσιων συγκοινωνιών και βέβαια, αυτό το κομμάτι στην κεντρική υπηρεσία το ασκούν ένστολοι. Εδώ δεν ξέρω αν αυτό είναι αντίφαση ή αν θα πρέπει να διορθωθεί ή αν πρέπει να ανασυγκροτηθεί, γιατί κάποιοι λένε ότι έχουν την εμπειρία και η Γενική Γραμματεία Αιγαίου έχει συσταθεί πριν από 25 χρόνια, με μικρότερη εμπειρία. Στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου στην αρμόδια διεύθυνση θαλάσσιων συγκοινωνιών υπηρετούν 5 υπάλληλοι και θεωρώ ότι η δουλειά γίνεται άψογα. Μπορούσε κάλλιστα το ίδιο να ισχύσει και στην κεντρική υπηρεσία. Επομένως, θεωρούμε την κατάργηση της γενικής διεύθυνσης διοικητικής υποστήριξης σαν μια αιτία πολέμου. Καταργούνται οι διευθύνσεις, από 9 πάνε 3, που σημαίνει συρρίκνωση των οργανικών μονάδων και των οργανικών θέσεων και απόλυση. Για όλα αυτά είμαστε υποχρεωμένοι να αμυνθούμε και να προχωρήσουμε στη διαδικασία των κινητοποιήσεων την ερχόμενη Τετάρτη.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΑΛΑΣ (Γενικός Γραμματέας Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ)):
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Θέλω να πω καταρχήν ότι πριν 3,5 περίπου χρόνια, όταν καταργήθηκε το Υπουργείο
Ναυτιλίας, αντιδράσαμε έντονα γιατί θεωρούμε ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας είναι απαραίτητο να υπάρχει στο χώρο μας, γιατί είμαστε στην Ελλάδα, είμαστε ναυτιλιακή χώρα, έχουμε ναυτικούς ανθρώπους και
θα έπρεπε να υπάρχει το Υπουργείο. Όταν πριν από μικρό χρονικό διάστημα επανήλθαμε και άρχισε η ανασυγκρότηση του Υπουργείου Ναυτιλίας, πιστεύαμε ότι σε τελική ανάλυση κάποια από τα θέματα τα οποία δεν είχαμε λύσει θα τα λύναμε. Δυστυχώς όμως, αντί να λύσουμε θέματα δημιουργήθηκαν άλλα τόσα θέματα και το ένα είναι χειρότερο από το άλλο με αποτέλεσμα η ναυτεργασία να υποφέρει στο βαθμό που πράγματι δεν μπορούμε να την συγκρατήσουμε.
Στην τοποθέτησή μου εδώ έδωσα ένα υπόμνημα σχετικά με τα θέματα στα οποία αναφερόμαστε και βεβαίως, είμαστε υπέρ της άρσης του νομοσχεδίου πέρα για πέρα και αυτό το συζητήσαμε και το έχουμε επαναλάβει και στο Υπουργείο και παντού, αλλά στην προκειμένη περίπτωση θα αναφερθώ σε κάποια κύρια θέματα τα οποία μας δημιουργούν τεράστια προβλήματα. Θα ήθελα καταρχήν να πω ότι με το άρθρο 11 του νομοσχεδίου επέρχονται τροποποιήσεις στον κώδικα δημοσίου ναυτικού δικαίου. Με την παράγραφο 5, προστίθεται νέα παράγραφος 3 αναφορικά με τη σύνθεση του προσωπικού πλοίων. Σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα η σύνθεση του προσωπικού πλοίου έβγαινε με βάση το μέγεθος του πλοίου, την ιπποδύναμη, τις κλίνες και τους επιβάτες που μετέφερε. Τώρα, δεν ισχύουν όλα αυτά και βγαίνει με βάση τον απαιτούμενο αριθμό ναυτικών για την στελέχωση των σωστικών μέσων. Αυτό θα πει ότι θα υπάρχει τεράστια μείωση του προσωπικού των εργαζομένων και δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει σε καμία περίπτωση στις απαιτήσεις του πλοίου με ό,τι αυτό συνεπάγεται, γιατί πέραν από την ασφάλεια, δεν προσφέρεται καμία υπηρεσία πλέον. Πέραν αυτού όμως, με Προεδρικά Διατάγματα γινόταν η στελέχωση του πλοίου, ενώ τώρα, με αποφάσεις του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας ανά πάσα στιγμή και για κάθε πλοίο μπορεί να ορίζεται σύνθεση και οπωσδήποτε δημιουργεί τεράστιο θέμα.
Με το εδάφιο γ της παραγράφου 6 τροποποιείται το άρθρο 164 του κώδικα δημόσιου ναυτικού δικαίου, όριο απομάκρυνσης του πλοίου. Μέχρι σήμερα ξέραμε ότι είναι τριάντα πέντε χρόνια το όριο απομάκρυνσης του πλοίου, ενώ τώρα δεν ξέρω πού φτάνει, γιατί δεν αναφέρεται πουθενά το νέο όριο. Επίσης, αναφορικά με τις προϋποθέσεις δρομολόγησης, πρώτα υπήρχαν κάποιες προϋποθέσεις για την υγεία του πλοίου και άλλα σχετικά προκειμένου να δρομολογηθεί ένα πλοίο. Τώρα, ανεξάρτητα με αυτά μπορεί ανά πάσα στιγμή να δρομολογηθεί ένα πλοίο.
Το άλλο πολύ μεγάλο θέμα είναι η ναυτολόγηση σε ποντοπόρα φορτηγά πλοία. Κατά τη γνώμη μας επέρχεται ευθεία κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, διότι η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία υπογραφεί σύμβαση για όλο το πλήρωμα και δεν μπορεί να ξεχωρίζει το κατώτερο πλήρωμα από το ανώτερο πλήρωμα. Αυτό, όπως είναι, λέει ότι όταν δεν υπάρχει σύμβαση, προχωρούν στις ατομικές συμβάσεις, όμως, θεωρούμε ότι ξεκάθαρα καταργούνται οι συλλογικές συμβάσεις με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Πέραν από αυτό, για πλοία άνω των 3.000 κόρων καθώς και για τα σκάφη αναψυχής. Θα ήθελα εδώ να τονίσω ότι η εισφοροαπαλλαγή των πλοιοκτητών η οποία επιβαρύνει το ΝΑΤ, ακούστηκε σήμερα ότι δεν υπάρχει εντός του νομοσχεδίου. Αυτό όμως το οποίο δημιουργείται με τη ναυτολόγηση ή με τις ατομικές συμβάσεις και τα λοιπά υπάγεται στο σχετικό άρθρο 12 του νόμου 3569, το οποίο λέει ξεκάθαρα ότι εφόσον υπηρετούν στο πλοίο περισσότεροι κατά αριθμό έλληνες ναυτικοί από τους οριζόμενους - οι οποίοι είναι δύο - ο πλοιοκτήτης δεν καταβάλλει την δική του εισφορά στο ΝΑΤ, υπέρ ΝΑΤ, Ταμείου Πρόνοιας Αξιωματικών, Ταμείου Πρόνοιας Κατώτερων Πληρωμάτων και (…………………), για όσους Έλληνες ναυτικούς υπηρετούν πέρα από αυτών που ορίζονται με το παραπάνω νομοσχέδιο. Σε τελευταία ανάλυση η φοροαπαλλαγή δεν είναι το κυρίαρχο θέμα, αλλά το να μπορούν να ταξιδεύουν με βάση τις ισχύουσες συλλογικές συμβάσεις εργασίας τους.
Με το άρθρο 30, υπάρχει μείωση στο ένα δεύτερο του ξενοδοχειακού προσωπικού από το Σεπτέμβριο μέχρι και 31 Μαρτίου. Αυτό δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα στην ήδη πολύ μεγάλη ανεργία που έχουμε. Να φανταστείτε, με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν, οι εν ενεργεία Έλληνες ναυτικοί αυτή τη στιγμή δεν είναι παραπάνω από 16.000 με 17.000. Εξ αυτών, οι 12.000 είναι άνεργοι αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Ένας μεγάλος αριθμός από αυτούς, όχι μονάχα φυτοζωεί, δεν ζει, καθώς συντηρούνται με τα εκκλησιαστικά συσσίτια και με τη βοήθεια του θεού.
Εάν μειώσουμε ακόμη και τον αριθμό αυτό, θα έχει μεγαλύτερο πρόβλημα η ήδη υπάρχουσα εργασία. Όσον αφορά το θέμα της μη κατάργησης της δεκάμηνης απασχόλησης, καταργείται και καταργείται με τον εξής τρόπο. Προηγουμένως, ήταν ξεκάθαρο ότι το πλοίο μπορεί για δύο μήνες να κάνει την ετήσια επιθεώρηση. Επομένως, 10 μήνες μένανε για να κάνει ταξίδια. Έδινε το δικαίωμα όμως, για ένα μήνα μετά εάν έχει κάτι το ιδιαίτερο να κάνει να το κάνει. Αλλά, το πλήρωμα θα έμενε μέσα το πλοίο θα ήταν στελεχωμένο. Εδώ τώρα, του δίνει 45 ημέρες τώρα, χωρίς να στελεχώνει το πλοίο με το πλήρωμα του. Αυτό θα πει κατευθείαν κατεβαίνουμε στις 8,5 και αν είναι παραπάνω, αυτό υπόκεινται στη διαδικασία του Υπουργείου και του Υπουργού. Αυτά προς το παρόν τα υπόλοιπα μετά.
ΜΙΧΑΗΛ ΣΑΚΕΛΛΗΣ (Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (Σ.Ε.Ε.Ν.)): Κυρίες και κύριοι, θα τοποθετηθώ πάρα πολύ γρήγορα, για
θέματα που αφορούν την ναυτιλία, για την ακτοπλοΐα μας και τις διεθνείς γραμμές, κυρίως τις γραμμές της Αδριατικής. Αυτή τη στιγμή το 100% των γραμμών της Αδριατικής εξυπηρετείται με νεότευκτα πλοία ενώ το 70% της κίνησης, εξυπηρετείται με καινούργια πλοία, νεότευκτα μέσου όρου ηλικίας κάτω των 10 ετών.
Οι ακτοπλοϊκές εταιρείες έχουν κάνει επενδύσεις οι οποίες πλησιάσουν το 2,4 δις , είναι ιδιωτικές, δεν έχουν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.
Είναι ενδεικτικό και το λέμε χωρίς να είναι υπερβολή, ότι αν τα χρήματα που διαθέτει το κράτος για τον ΟΣΕ τα διέθετε για την ακτοπλοΐα, τότε όλοι οι επιβάτες θα ταξίδευαν δωρεάν.
Τα νησιά μας τα οποία εξυπηρετούν τα ακτοπλοϊκά μας πλοία, δέχονται το 60% του τουρισμού μας. Είναι αδύνατον να εξυπηρετηθούν διαφορετικά, αφού είναι ελάχιστα α αεροδρόμια και μάλιστα με πολύ χαμηλή δυνατότητα μεταφορικού έργου.
Συνεπώς η ακτοπλοΐα μας εξυπηρετεί αποκλειστικά τα νησιά. Η επιβίωση των νησιών διακινδυνεύει χωρίς καλές ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Πρέπει να κάνουμε την καλύτερη δυνατή προσπάθεια για να διατηρηθούν αυτές οι υπηρεσίες που προσφέρει η ναυτιλία.
Επίσης, η ακτοπλοΐα είναι σημαντική για την προστασία των εθνικών μας συμφερόντων και την ανάπτυξη των νησιών μας.
Σε ότι αφορά την εργασία οι μισοί περίπου ναυτικοί είναι ναυτολογημένοι στα ελληνικά ακτοπλοϊκά πλοία, επίσης υπάρχουν και 3000 υπάλληλοι οι οποίοι δουλεύουν στην ξηρά.
Πιστεύουμε ότι ο μεγάλος κίνδυνος για τη ναυτική εργασία δεν είναι αυτά που ανέφερε ο φίλος μου ο ………….αλλά είναι η πιθανότητα να κινητοποιηθούν πλοία λόγω αδυναμίας να προσφέρουν πλέον τις υπηρεσίες τους.
Τα τρία τελευταία χρόνια οι ζημιές θα ξεπεράσουν τα 850 εκατομμύρια, ενώ η κίνηση πέφτει συνεχώς και δυστυχώς και τη φετινή περίοδο αντιμετωπίζουμε προβλήματα μείωσης της κίνησης η οποία ξεπερνάει το 20% τη χειμερινή περίοδο. Λαμβάνοντας υπόψη τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων, περιμένουμε μια πολύ καλή χρονιά το καλοκαίρι.
Είναι αξιοσημείωτο εδώ να πούμε ότι το 90% των επιβατών στις ακτοπλοϊκές γραμμές, αφορά τον εσωτερικό τουρισμό και αυτά τα στοιχεία τα οποία έχουμε στη διάθεση του εξωτερικού μας τουρισμού, ελάχιστα επηρεάζουν την ακτοπλοϊα και κυρίως την επηρεάζουν στο κομμάτι της εσωτερικής διακίνησης. Πάγια αιτήματα του κλάδου μας είναι η μείωση του ΦΠΑ, κυρίως είναι μεγάλο το πρόβλημα των καυσίμων και προσπαθούμε να βρούμε λύσεις. Πιστεύουμε ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να επιδοτηθούν, γιατί δε θα μπορούν πλέον τα πλοία να κινηθούν, αλλά είναι και οι θεσμικές αλλαγές.
Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε όλοι μας είναι ότι με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η ακτοπλοΐα είναι αδύνατο να αντέξει την οποιαδήποτε επιβολή δημόσιας υπηρεσίας.
Στο νομοσχέδιο αυτό υπάρχουν κάποιες υπερβολές, π.χ. το θέμα της μείωσης της σύνδεσης 50% τη χειμερινή περίοδο στα επιβατηγά πλοία, το θεωρούμε ανεπαρκές με την έννοια ότι η χειμερινή περίοδος περιορίζεται στους 5 μήνες αντί για τους 8 που είναι η πραγματική περίοδος.
Επίσης, πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι ήδη ισχύει 30% μείωση του πληρώματος τη χειμερινή περίοδο, συνεπώς δεν μιλάμε για 50% μείωση, αλλά μιλάμε από το 30% μέχρι το 50%.
Σε ότι αφορά τα πλοία της Αδριατικής με το νέο νομοσχέδιο προτείνονται σημαντικές αλλαγές. Αυτό είναι απαραίτητο για να μπορέσει το ελληνικό πλοίο να διατηρηθεί στις γραμμές της Αδριατικής. Το 2001 είχαμε 28 ελληνικά πλοία δρομολογημένα στην Αδριατική και σήμερα έχουμε μόνο 5. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό θέμα, να προσέξουμε να μην καταντήσουν οι γραμμές της Αδριατικής όπως ακριβώς έγινε με την κρουαζιέρα, όπου δεν υπάρχει κανένα ελληνικό πλοίο αυτή τη στιγμή.
Κατά τα άλλα πιστεύουμε ότι δεν είναι σωστό να συζητάμε για κατάργηση του 10μήνου το οποίο δυστυχώς δεν καταργείται, υπάρχει 10μηνη υποχρεωτική απασχόληση. Είναι στο χέρι του Υπουργού να αποφασίσει αν το 10μηνο μπορεί να γίνει 9μηνο π.χ. αλλά αυτή την εξουσία ο Υπουργός την έχει και τώρα.
Όπως επίσης είναι υπερβολή να λέμε για τα καταμαράν ότι μειώνεται ο χρόνος εργασίας, γιατί ουδέποτε τα καταμαράν εργαζόντουσαν περισσότερο από 4 ή 5 μήνες, γιατί δεν υπάρχει μεταφορικό έργο. Τα καταμαράν είτε πουλήθηκαν είτε αποδρομολογήθηκαν , συνεπώς δεν ήταν δρομολογημένα τη χειμερινή περίοδο ποτέ.
Κατά τα άλλα λυπούμαστε γιατί στο νομοσχέδιο δεν επιχειρούνται θαρραλέες αλλαγές τις οποίες είχαμε προτείνει και μέρος μόνο των προτάσεών μας υλοποιείται ουσιαστικά με το νομοσχέδιο που κατατίθεται για συζήτηση. Παραμένει ανώτατη τιμολόγηση, η ακτοπλοΐα παραμένει ποινικοποιημένη σε όλο της το φάσμα, επιβάλλονται υποχρεώσεις δημόσιας υπηρεσίας, τις οποίες τα πλοία δεν μπορούν πια να αντέξουν.
Θα ήθελα πάρα πολύ να λάβετε υπόψη σας τη σοβαρότητα του θέματος της ακτοπλοΐας, θα υποβάλλω ένα υπόμνημα λεπτομερώς για όλα αυτά τα οποία έχουμε προτείνει. Για ορισμένες αλλαγές που πρέπει να γίνουν. Η ακτοπλοΐα δε μπορεί να αντέξει σήμερα καμία επιβάρυνση δημόσιας υπηρεσίας. Αν θέλουμε να προφυλάξουμε τη ναυτική εργασία, πρέπει αυτό να το κάνουμε μέσω της ανάπτυξης, μέσω της εκτέλεσης δρομολογίων και της διατήρησης των δρομολογίων στο επίπεδο που είναι σήμερα.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΧΑΙΡΙΔΗΣ(Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου): Εκπροσωπώ την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας.
Κατ’ αρχάς, να εκφράσουμε την ικανοποίησή μας, γιατί και η άποψη η δική μας ήταν να επανασυσταθεί το Υπουργείο Ναυτιλίας και μάλιστα σαν αιγαιοπελαγίτες εκφράσαμε και τη δ
υσφορία μας και την αντίθεσή μας στην πρώτη απόφαση, διεκδικώντας βεβαίως την επάνοδο του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.
Κύριε Υπουργέ, να πούμε ότι συμφωνούμε με τις προβλέψεις και τις αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου, θα πρέπει όμως πέραν της γενικότητας της ολοκληρωμένης στρατηγικής πολιτικής, να προβλεφθούν και οι αντίστοιχοι πόροι για την άσκηση αυτής της πολιτικής και κάτι τέτοιο δεν το βλέπω. Αυτό ισχύει για το κεφάλαιο 1.
Στο κεφάλαιο 2, συμφωνούμε με το ρόλο που αναλαμβάνει η Γενική Γραμματεία σαν θεματοφύλακά της παρακολούθησης της εφαρμογής του άρθρου 101 του Συντάγματος, που προβλέπει όταν ο νομοθέτης δρα κανονιστικά, να λαμβάνει υπόψη την ιδιαιτερότητα του νησιωτικού χώρου. Ξέρετε ότι στα περισσότερα νομοθετήματα κάτι τέτοιο δεν ισχύει με αποτέλεσμα οι ασκούμενες πολιτικές να είναι ένα στεριανό «κουστούμι», το οποίο φοριέται στο νησιωτικό χώρο και να δημιουργεί μύρια όσα προβλήματα.
Επίσης, συμφωνούμε με το συμβούλιο νησιωτικής πολιτικής και πολύ περισσότερο με το Ερευνητικό Ινστιτούτο Νησιωτικής Πολιτικής, όμως θα πρέπει και εδώ να προβλεφθεί το απαραίτητο εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό.
Δεν μπορούμε να ασκήσουμε ή εν πάση περιπτώσει, να μελετάμε προβλήματα, τα οποία απαιτούν ειδικές γνώσεις και βεβαίως, απαιτούν και έμπειρους επιστήμονες, γνωστές σύνθετων προβλημάτων οποία αντιμετωπίζει ο νησιωτικός χώρος. Θα πω κάτι, κύριε Υπουργέ και αυτό, ίσως, φανεί λίγο υπερβατικό. Πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη. Κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, να υπάρχει απρόσκοπτη σύνδεση και εφοδιασμός των νησιών σε περιόδους όπου παρατηρείται εργασιακή ένταση. Όπως προβλέπεται, όταν απεργεί η Δ.Ε.Η, να υπάρχει ένα προσωπικό ασφαλείας, έστω το μίνιμουμ, λέμε τα νησιά μας δεν μπορούν να είναι αποκλεισμένα για μακρό χρονικό διάστημα και να έχουμε ασθενείς οι οποίοι πρέπει να μετακινούνται, να έχουμε εφόδια τα οποία πρέπει να μετακινηθούν ή από τον Πειραιά προς τα νησιά ή από τα νησιά στον οποίο προορισμό. Πρέπει να υπάρχει το μίνιμουμ, στοιχειωδώς, έστω κάτι να υπάρχει, προκειμένου να μην αισθανόμαστε ότι έχουμε, αν θέλετε, αυτό το φαινόμενο του πλήρους αποκλεισμού. Και όταν μιλάω για ζητήματα τα οποία άπτονται της εξυπηρέτησης, μιλάμε για προβλήματα υγείας, μιλάμε για προβλήματα επιβίωσης. Κάτι πρέπει να γίνει κάτι πρέπει να προβλεφτεί, σε συνεννόηση, βεβαίως, με τους εργαζόμενους, αλλά να υπάρξει μια μίνιμουμ πρόβλεψη.
Επίσης, κύριε Υπουργέ, εμείς, ξέρετε, παράλληλα είμαστε και τόποι τουριστικοί. Πρέπει ο επισκέπτης είτε ημεδαπός είπε αλλοδαπός, έγκαιρα να γνωρίζει τα δρομολόγια των πλοίων. Άρα, τουλάχιστον, θα έλεγα τρεις, το λιγότερο δύο μήνες πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου, πρέπει να υπάρχει ανάρτηση στο διαδίκτυο, προκειμένου να γνωρίζουμε τί πλοία έχουμε, τί τακτικότητα δρομολογίων έχουμε, ποια λιμάνια προσεγγίζουν, με τί ταχύτητες ή εν πάση περιπτώσει, πόση ώρα απαιτείται για να προσεγγίσουν τον προορισμό τους. Ξέρετε ότι ο περισσότερος κόσμος να έχει τη δυνατότητα να ταξιδεύει αεροπορικώς. Πολλοί ταξιδεύουν ακτοπλοϊκώς. Θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση, βεβαίως, με τις επιχειρήσεις τις ακτοπλοϊκές, να υπάρξει αυτή η πρόβλεψη. Επίσης, κύριε Υπουργέ, οι 45 μέρες ακινησίας είναι πολλές. Πρέπει να μειωθούν και κυρίως, να υπάρξει νομοθετική πρόβλεψη υποχρεωτικής αντικατάστασης του πλοίου, το οποίο πάει για δεξαμενισμό είτε από πλοίο της ίδιας εταιρείας είτε από πλοίο του ίδιου ομίλου και εν πάση περιπτώσει, υποχρεωτικά η αντικατάσταση του πλοίου, όταν πάρει για δεξαμενισμό.
Στο Ι΄ κεφάλαιο, στην ανάπτυξη του ελληνικού λιμενικού συστήματος. Κύριε Υπουργέ, στον πρώτο πυλώνα και στα τέσσερα λιμενικά δίκτυα, νομίζω ότι πρέπει να προβλεφθεί και ένα πέμπτο και είναι αυτό το δίκτυο του νοτίου Αιγαίου, με τα 48 νησιά, με δύο υποδίκτυα, ένα για τα Δωδεκάνησα και ένα για τις Κυκλάδες. Είμαστε η πολυνησιακή περιφέρεια. Σαράντα οχτώ νησιά, που σημαίνει σαράντα οχτώ λιμάνια. Μικρά - μεγάλα. Νομίζω ότι πρέπει να υπάρξει μια ειδική πρόβλεψη, γιατί θέλουμε να παινευόμαστε ότι, ναι, έχουμε μύρια τόσα προβλήματα σε ό,τι αφορά την ακτοπλοΐα, αλλά, ξέρετε το 75% της ακτοπλοΐας αφορά κυρίως στο νότιο Αιγαίο. Και άρα, θα πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να λειτουργήσουμε καλύτερα, ακόμα και σε αυτό το επίπεδο. Δηλαδή, να υπάρξει ένα δίκτυο στο νότιο Αιγαίο με τα δύο αυτά υποσυστήματα.
Τώρα, νομίζω ότι ειδικά στις παραμεθόριες περιοχές θα πρέπει να υπάρξει και μια ειδική μέριμνα για τη μεγαλύτερη συμμετοχή της αυτοδιοίκησης, στη διοίκηση και στην άσκηση πολιτικής, από τις εταιρείες οι οποίες θα συσταθούν και νομίζω ότι έχουν και πρέπει οι τοπικές κοινωνίες να έχουν λόγο. Μιλάω πάντα για τις παραμεθόριες περιοχές. Σε ό,τι αφορά τώρα τη συμμετοχή των λιμενικών ταμείων, με ένα ποσοστό στο ταμείο των άγονων γραμμών, θεωρούμε ότι θα ήταν πολύ πιο δίκιο, κύριε Υπουργέ, όπως οι νησιώτες που ταξιδεύουν στην ηπειρωτική Ελλάδα πληρώνουν τα διόδια και με αυτά συντηρούνται τα εθνικά δίκτυα, νομίζω ότι ένα ποσοστό από τα διόδια αυτά θα μπορούσε να διατεθεί για την κάλυψη των άγονων γραμμών. Συμμετέχουν οι νησιώτες. Δόξα τω Θεώ είμαστε ένα εκατομμύριο περίπου. Ταξιδεύουμε και εμείς σε όλη την Ελλάδα και πληρώνουμε και εμείς διόδια. Άρα, ένα ποσοστό από αυτά, θα μπορούσε να μετακινηθεί προς την κάλυψη αυτών των αναγκών.
Και κλείνοντας, επειδή συμμετέχω στο συμβούλιο ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, νομίζω ότι τα περισσότερα θέματα τα οποία μας απασχολούν, είναι ζητήματα τα οποία πρέπει να μην απασχολούν το συμβούλιο ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, που ασχολούνται ούτως ή άλλως οι λιμενικές αρχές. Έτσι θα διευκολυνθεί και το έργο του συμβουλίου ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, στο οποίο νομίζω ότι πρέπει να ανατεθούν οι αρμοδιότητες, οι οποίες να έχουν να κάνουν με την άσκηση της λιμενικής πολιτικής. Σαν γνωμοδοτικό όργανο - ούτως ή άλλως γνωμοδοτικό όργανο είναι - αλλά νομίζω ότι πρέπει να μεταφερθούν κάποιες πιο ουσιαστικές αρμοδιότητες και να μην ασχολούμαστε με την δρομολόγηση ή την αποδρομολόγηση των πλοίων, κάτι το οποίο, ως αρμοδιότητα, μπορεί να την έχει το λιμενικό σώμα.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΙΜΗΣΗΣ (Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, (ΚΕΔΕ) και δήμαρχος Αμφιλοχίας):
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε, κύριοι βουλευτές, κύριε Υπουργέ, είμαι στη
δυσάρεστη, δυστυχώς, θέση και αναγκάζομαι να ευχαριστήσω έναν Υπουργό ναυτιλίας και τους συνεργάτες του, εκπροσωπώντας την Κεντρική Ένωση των Δήμων. Τον
προϊστάμενο ενός Υπουργείου, με το οποίο μας συνδέουν δεσμοί μισούς παλαιόθεν. Ένα Υπουργείο το οποίο την υπαίτιο για την καταστροφή, την αισθητική ασχήμια, το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί σε όλο το παράλιο μέτωπο των πόλεων της Ελλάδας. Και ελπίζω αυτή την αφορμή, αυτή η αφετηρία, ίσως το σοκ που υπεστήκατε με την κατάργησή σας, να είναι μια νέα αρχή, ώστε να προσεγγίζετε πρόβλημα στις πραγματικές του διαστάσεις και να ανοίξετε τα αυτιά σας και στην αυτοδιοίκηση και στους επιστήμονες και στους πολιτικούς και στους ανθρώπους που βιώνουν τα προβλήματα από πρώτο χέρι.
Είχαμε αλλεπάλληλες συναντήσεις και ειλικρινά, οι ευχαριστίες δεν είναι τυπική υποχρέωση, αλλά είναι μια ουσία, που διορθώσαμε πάρα πολλά πράγματα στο αρχικό νομοσχέδιο που είδε το φως της δημοσιότητας. Νομίζω όμως, κύριε Υπουργέ, τι και σε αυτό το νομοσχέδιο υπάρχουν ακόμη περιθώρια βελτίωσης και σε μια επόμενη φάση, θα πρέπει να ληφθούν και άλλες πρωτοβουλίες, ώστε να περιορίσουμε στο μέγιστο δυνατό τα προβλήματα. Η πρώτη σημαντική παρατήρηση είναι ότι υπάρχει μια ασυμφωνία μεταξύ του εθνικού χωροταξικού σχεδίου του ΥΠΕΧΩΔΕ, όσον αφορά στις μεταφορές και του δικού σας σχεδίου. Αυτό θα πρέπει να έχει μεταξύ του συμβατότητα, γιατί θα δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα νομικής(;) μορφής και επιχειρησιακών εμπλοκών. Όταν θα πάνε να γίνουν, δηλαδή, επενδύσεις ή θέματα που έχουν σχέση με τις τοπικές υποδομές.
Το δεύτερο έχει σχέση με τη συμμετοχή εκπροσώπων των τοπικών αρχών, της αυτοδιοίκησης γενικότερα, πρώτου - δεύτερου βαθμού, στα όργανα λήψεως αποφάσεων. Δεν θέλουμε να φτιάξουμε συσχετισμούς ή οτιδήποτε άλλο, ακόμα και χωρίς δικαίωμα ψήφου. Θέλουμε όμως και νομίζουμε ότι είναι λογικό, να μεταφέρεται η γνώμη και η γνώση των εκπροσώπων τοπικών αρχών, όσον αφορά στις λειτουργίες που συνθέτουν τις συνέπειες στο παράλιο μέτωπο. Γιατί μέχρι σήμερα υπήρχε η αίσθηση, όπου έχουν γίνει σημαντικές επενδύσεις στα παραλιακά μέτωπα, ότι πρέπει να μεταφέρουμε τις οικονομικές δραστηριότητες από το κέντρο ή από την ενδοχώρα του αστικού ιστού, στο θαλάσσιο μέτωπο. Και αυτό είναι λάθος. Θα πρέπει να αλλάξουμε αυτή τη λογική. Από τη θάλασσα να φέρουμε χρήμα στην πατρίδα μας. Όχι να κάνουμε μετατόπιση κάποιων οικονομικών δραστηριοτήτων. Τη γνώση αυτή λοιπόν και τον σχεδιασμό, την έχουν οι άνθρωποι που ασχολούνται με τα σχέδια που διαμορφώνουν τη ζωή και τις παραγωγικές και οικονομικές σχέσεις μια περιοχή. Η συμμετοχή λοιπόν, αυτό εξασφαλίζει. Δεν θέλουμε ούτε δικαίωμα ψήφου, ούτε να φτιάξουμε κανένα συσχετισμό. Αλλά πρέπει να υπάρχει συμμετοχή, γιατί ποια λογική βάζει έναν υπάλληλο, ο οποίος δεν έχει κανένα ενδιαφέρον, σε ένα όργανο που παίρνει κρίσιμες αποφάσεις και δεν έχει καμία επιστημονική γνώση, άλλα παίρνει αποφάσεις και καθορίζει θέματα ζωής και παραγωγικών και οικονομικών σχέσεων, σε μια περιοχή, που αν είναι σωστές την αναπτύσσει, αν είναι λάθος την έχει χαντακώσει, την έχει χρεώσει. Αυτό πρέπει να το προλάβουμε από τώρα.
Η άλλη παρατήρηση έχει σχέση με το θέμα του ΤΑΙΠΕΔ. Ωραία, δεν έχουμε αντίρρηση να υπάρξουν επενδύσεις, να υπάρξουν πρόχειρη τιμές διαδικασίες, αλλά το ΤΑΙΠΕΔ δεν μπορεί να είναι ο μόνος φορέας, ο οποίος θα αποφασίζει για τις μελέτες βιωσιμότητας. Δεν μπορεί να είναι ο μόνος φορέας. Πρέπει να διορθωθεί αυτό. Επίσης, θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη το γεγονός ότι το τέλος 5%, με το οποίο είμαστε σύμφωνοι - πρέπει να ενισχύσουμε το μεταφορικό ισοδύναμο. Δεν ξέρω αν αυτό που ακούστηκε είναι υπερβολή, από τον εκπρόσωπο, τον κύριο που ήταν εκεί. Δεν το φανταζόμουν ότι μπορούσε, δηλαδή, ο προϋπολογισμός του (?) να διαμορφώσει συνθήκες αδάπανου μεταφοράς όλου του πληθυσμού με τα πλοία. Αν αυτό είναι το πρόβλημα, προφανώς πρέπει να υπάρξει ενίσχυση στο μεταφορικό ισοδύναμο. Δεν το συζητάμε. Όπως υπάρχει και στις αστικές μεταφορές, αλλά εάν αυτό όμως ακουμπήσει τα ασθενή δημοτικά λιμενικά ταμεία, θα τα καταστρέψει εν τη γενέσει τους.
Για να το πω απλά, 3000 € για ένα δημοτικό λιμενικό ταμείο μικρής κλίμακας είναι πάρα πολύ σημαντικό ποσό, ενώ 3000 € γι αυτό το ταμείο είναι ασήμαντο ποσό. Δηλαδή, αν συγκεντρωθούν, για παράδειγμα, 50.000, 60.000, 70.000 ή 100.000 το χρόνο δεν λέει τίποτε. Απλώς πρέπει να φύγει και αυτό.
Είμαστε ανοιχτοί για να μπορέσουμε να κάνουμε και άλλες ρυθμίσεις, όπως έχετε κάνει, για παράδειγμα, για τις ανώνυμες εταιρείες που μπορούν να εκπονήσουν έργα με 100.000 € με απόφαση του γενικού γραμματέα της περιφέρειας. Γιατί δεν μπορούν οι δήμοι να εκτελέσουν αντίστοιχα έργα και πρέπει να κάνουν αυθαίρετες κατασκευές που είναι κακέκτυπες, δεν έχουν καμία επιστημονική θωράκιση, αντιμετωπίζουν λειτουργικά προβλήματα και σερνόμαστε στα δικαστήρια, διότι κάνουμε παράβασης καθήκοντος.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΝΤΑΛΑΚΟΓΙΩΡΓΟΣ(Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού)
:Παίρνοντας ως αφορμή την τοποθέτηση που έκανε ο εκπρόσωπος της ένωσης πλοιοκτητών επιβατηγού ναυτιλίας, όπου
είπε ότι δεν συμπεριλαμβάνονται το σύνολο των προτάσεων που έχουν καταθέσει σχετικά με την κρίση και την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην ακτοπλοΐα. Όμως, αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές και αντικειμενικοί, σε ό,τι αφορά τη ναυτιλία, το σύνολο των προτάσεων περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο αποτελεί θέσεις, απόψεις, αξιώσεις και απαιτήσεις που κατά διαστήματα έχουν εκφράσει και διατυπώσει οι εφοπλιστές του χώρου της ακτοπλοΐας και ευρύτερα της επιβατηγού ναυτιλίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την πλευρά της ηγεσίας του υπουργείου δεν τηρήθηκαν στοιχειωδώς ούτε τα προσχήματα. Ανάμεσα στα 60 άρθρα του υπήρξε και ένα άρθρο στο αρχικό νομοσχέδιο, το οποίο υιοθετούσε μια πρόταση της δικής μας πλευράς που είχε σχέση με τους φύλακες των παροπλισμένων πλοίων, που δεν ήταν δική μας πρόταση, αλλά πρόταση - εισήγησή της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου. Αυτή η διάταξη έλεγε ότι, πρώτον, αυτή που θα δουλεύουν, θα απασχολούνται ως φύλακες και θα είναι ασφαλισμένοι στο ΝΑΤ, δεύτερον, θα είναι εν ενεργεία ναυτικοί και, τρίτον, πως θα αμείβονται. Με επίσημη αντίδραση από την πλευρά της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και των λοιπών οργανώσεων πήγε στον κάλαθο των αχρήστων αμέσως. Όλα τα υπόλοιπα που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο θίγουν θεμελιακά δικαιώματα των ναυτεργατών και των ευρύτερα εργαζομένων στους φορείς της ναυτιλίας. Δεν υπάρχει ούτε ένα αίτημα ή πρόβλημα που ο υπουργός, με την ευθύνη που έχει, να το θέτει εδώ σήμερα για να το αντιμετωπίσει, από την πλευρά των ναυτεργατών. Όλα αυτά που περιλαμβάνει, συνιστούν πάγιες θέσεις του εφοπλιστή που κεφαλαίου και ιδιαιτέρως στο κομμάτι της επιβατηγού ναυτιλίας που είναι το τελευταίο κομμάτι που μένει όρθιο από πλευράς απασχόλησης των Ελλήνων ναυτικών. Δεν υπάρχει τίποτα άλλο. Όλα τα έχουμε διαλύσει στη λογική της ανταγωνιστικότητας των πλοίων και στη λογική της κερδοφορίας των εφοπλιστών.
Ο κ. υπουργός εισάγει διάταξη, την οποία καταργεί ένα θεσμοθετημένο δικαίωμα με αγώνες και αίμα, διότι κατακτήθηκε αμέσως μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου εμείς οι Έλληνες ναυτεργάτες χάσαμε περισσότερους από δυόμισι χιλιάδες ανθρώπους, για να μη μιλήσω για τους τραυματίες και άλλες απώλειες. Καταργεί το θέμα της συλλογικής σύμβασης εργασίας. Δεν έχω αυταπάτες και καμία διαβεβαίωση ότι, όταν αύριο ο ίδιος δεν θα είναι σ αυτό το υπουργείο, δεν θα επεκταθεί. Καταργεί στα ποντοπόρα πλοία, όσον αφορά τα κατώτερα πληρώματα. Το πιο δύσκολο κομμάτι από πλευράς απασχόλησης είναι το ναυτεργατικό δυναμικό στην ποντοπόρα ναυτιλία, του οποίου σας είναι γνωστές οι αντιξοότητες, οι κίνδυνοι και τα προβλήματα που συνεπάγεται η άσκηση του επαγγέλματος. Αυτοί οι άνθρωποι θα είναι με μισθό 1100 €; Κατά συνέπεια, κίνδυνος επεκταθούν αυτές οι ρυθμίσεις στην ακτοπλοΐα και στα επιβατηγά και σε όλες τις κατηγορίες πλοίων είναι άμεσος ορατός και μάλλον βέβαιος. Ίσως κάποιος άλλος υπουργός αναλάβει τη διαχείριση του θέματος.
Αναφορικά με την κατάργηση των συνθέσεων τονίζουμε υπογραμμίζουμε ότι δεν είναι μόνο η απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας των Ελλήνων ναυτεργατών στην ακτοπλοΐα και γενικότερα στην επιβατηγό ναυτιλία. Βεβαίως, επειδή συμμετέχω στο ΔΣ του ΝΑΤ, κάναμε μια συζήτηση με την αναλογιστική υπηρεσία. Μιλάμε για πολλά εκατομμύρια κόστους δαπάνης του κρατικού προϋπολογισμού εξαιτίας των μέτρων που αφορούν τη μείωση των συνθέσεων στα επιβατηγά πλοία.
Μιλάμε για δεκάμηνη δρομολόγηση και στελέχωση των πλοίων. Αναφέρθηκε πώς καταστρατηγείται και πώς υπονομεύεται στην πράξη. Η δεκασμένη δρομολόγηση έχει σχέση και μ τακτικήε σύνδεση του ακτοπλοϊκού στόλου με το νησιωτικό σύμπλεγμα. Εδώ τα προβλήματα που θα προκύψουν, με τεράστια και ανυπέρβλητα. Η εκτίμησή μας είναι ότι τις συνέπειες θα υποστούν όχι μόνο οι εργαζόμενοι στα πλοία, αλλά και οι νησιώτες που θα αναγκάζονται να κυκλοφορούν με τα παλιά και γερασμένα σαπιοκάραβα να κυκλοφορούν στο Αιγαίο. Ξέρουμε τα προβλήματα που είχαν δημιουργήσει, καθυστερήσεις δρομολογίων, ταλαιπωρία των επιβατών, χαμηλό επίπεδο ποιότητας υπηρεσιών, διότι στις κερδοφόρες γραμμές υπάρχει εκσυγχρονισμός και ανανέωση του στόλου, αλλά στο μεγάλο κομμάτι που αφορά τις άγονες γραμμές που είναι το 60%, το 70% και το 80% της ελληνικής ακτοπλοΐας ποιος θα εξυπηρετεί; Θα του εξυπηρετεί μια νέα «ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΑ», ένα νέο «ΡΟΔΑΝΘΗ»; Αυτή είναι η ποιότητα που σχεδιάζει, τόνων και μεθοδεύει η κυβέρνηση σχετικά με το τι πρέπει να προσφέρει στο νησιωτικό σύμπλεγμα της χώρας μας; Αυτή Είναι η αντιμετώπιση;.
Πιστεύουμε ότι τις συνέπειες και τα προβλήματα θα τα βιώσει η πλευρά των νησιωτών και θα είναι τραγικό. Μιλάω για όλο το φάσμα, για τον παραγωγό, τον αγρότη, τον διδακτική γενικά τον χρήστη των ακτοπλοϊκών πλοίων. Θεωρούμε ότι τα μέτρα που προωθούνται με την ριζική αλλαγή και ανατροπή του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, δεν συνιστούν ενεργεία που καταργεί θεμελιωμένη δικαιώματα των εργαζομένων στο χώρο της ναυτιλίας, αλλά στην ουσία υποβαθμίζει την ποιότητα των υπηρεσιών του ακτοπλοϊκού στόλου προς τα νησιά μας.
Δεν πρόκειται να μπούμε στη λογική ούτε απειλής ούτε εκβιασμού ούτε θα δεχθούμε τα όποια τετελεσμένα. Έχετε το δικαίωμα να τα παίρνετε, όπως κάνατε πρόσφατα για τέταρτη φορά την τελευταία δεκαετία, να επιστρατεύσετε έναν αγωνιζόμενο κλάδο που βρίσκεται στις επάλξεις και στην πρώτη γραμμή του εργατικού κινήματος, μερικές και νόμιμες διεκδικήσεις, αλλά έχουμε αποφασίσει εικοσιτετράωρη απεργία με αίτημα όλων των φορέων να αποσυρθεί το νομοσχέδιο. Δεν διορθώνεται και δεν συμπληρώνεται. Η γνώμη μας είναι ότι πρέπει να αποσυρθεί.. Έχουμε αποφασίσει εικοσιτετράωρη απεργία την επόμενη Τετάρτη και πριν εισέλθει το νομοσχέδιο στην ολομέλεια της Βουλής θα πάμε σε νέες απεργιακές κινητοποιήσεις.
Υπάρχει η δυνατότητα, έστω την τελευταία στιγμή, η κυβέρνηση να αναλογιστεί και να αναλάβει τις ευθύνες της. Δεν πρέπει να είναι μονίμως κατηγορούμενοι οι εργαζόμενοι σε κάθε νόμιμη και δίκαιη διεκδίκησή τους. Είναι η πολιτική της κυβέρνησης που ευθύνεται για τους αγώνες και για τις αντιδράσεις, οι οποίες είναι σίγουρο ότι παρά τους επιμέρους χειρισμούς που κάνει με πρόσκαιρη επιτυχία η κυβέρνηση, θα κλιμακωθούν και θα εισπράξει τα αποτελέσματα κυβέρνηση ποικιλοτρόπως.
ΤΡΥΦΩΝΑΣ ΓΡΥΠΑΙΟΣ (Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Προσωπικού Πλοηγικής Υπηρεσίας): Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Πρόεδρε, καταρχήν θέλω να σας ευχαριστήσω για την τιμή που μας κάνατε και δεχτήκατε να μιλήσουμε στους συναδέλφους σας για
το επικείμενο νομοσχέδιο και συγκεκριμένα για το άρθρο 49, που αφορά την Πλοηγική Υπηρεσία. Η Πλοηγική Υπηρεσία, είναι δημόσια υπηρεσία και προβλέπεται να γίνει η μετεξέλιξή της σε Α.Ε..
Η πλειοψηφία του προσωπικού της Πλοηγική Υπηρεσίας έχει ξεκαθαρίσει εδώ και καιρό και έχει δηλώσει ρητά και κατηγορηματικά ό,τι είναι κάθετα αντίθετη σε τέτοια πρόχειρη κατασκευή, δεν διαπραγματευόμαστε και δεν θα συναινέσουμε στην αναφ λόγου και αιτίας μετατροπή της σε μία Ανώνυμη Εταιρεία.
Είμαστε σίγουροι ό,τι η εν λόγω ενέργεια αποτελεί το ενδιάμεσο στάδιο και ανοίγει τον δρόμο για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της Πλοηγική Υπηρεσίας και θα αγωνιστούμε με όλα μας τα μέσα, για την εξαφάνιση αυτού του άρθρου από το επικείμενο νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί και να καθίσουμε μαζί με τον κ. Υπουργό, όπως αυτό έχει γίνει και στο παρελθόν, ώστε να βρούμε μία λύση που θα είναι βιώσιμη για την Πλοηγική Υπηρεσία.
Η παροχή ακτοπλοϊκών υπηρεσιών, θα πρέπει απαραίτητα να διατηρήσει το δημόσιο χαρακτήρα της, που μόνον έτσι εξασφαλίζονται τα εχέγγυα ασφαλούς πλοήγησης, την ασφάλεια των πλοίων, των επιβατών και της εν γένει ναυσιπλοΐας, η προστασία του περιβάλλοντος και η απρόσκοπτη και διαρκής και αδιάλειπτη παροχή των πλοηγικών υπηρεσιών.
Την θέση μας αυτή την έχει ενστερνιστεί και η ηγεσία του Υπουργείου, όταν ήταν σε δημόσια διαβούλευση η ρύθμιση της Πλοηγικής Υπηρεσίας, υπήρχαν τέσσερα άρθρα και η Αιτιολογική της Έκθεση, ανέφερε ότι την ενδιαφέρει την ηγεσία του Υπουργείου, να υπάρχει δημόσιος χαρακτήρας.
Στο καινούργιο άρθρο που έγινε 1, το νούμερο 49, η Αιτιολογική Έκθεση αναφέρει ό,τι θα είναι εποπτεύων το Υπουργείο. Η παροχή των πλοηγικών Υπηρεσιών, είναι δημόσια υπηρεσία χωρίς εμπορικό σκοπό. Εάν απεμπολήσει αυτό το σκοπό της και μετατραπεί σε εμπορική και κερδοσκοπική πράξη, τότε είναι μαθηματικά βέβαιο ότι στον βωμό του κέρδους θα καταβαραθρωθεί, η ποιότητα, η αξιοπιστία και η ασφάλεια της παροχής των πλοηγικών υπηρεσιών.
Εξάλλου για αυτό το λόγο και το 2001 και το 2004 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ήρθε ρύθμιση προς ψήφιση για απελευθέρωση των πλοηγικών Υπηρεσιών, η οποία καταψηφίστηκε.
Ενόψει των ανωτέρω, εγείρονται σοβαρά ερωτηματικά, για το σκεπτικό και τα κίνητρα που οδήγησαν στην απόφαση για τη σύσταση μίας ακόμη δημόσιας επιχείρησης, που το μέλλον της είναι παντελώς αβέβαιο.
Εύλογα, διερωτόμαστε και για ποιον λόγο κρίθηκε μονόδρομος η βεβιασμένη μετατροπή της Πλοηγικής σε Ανώνυμη Εταιρεία. Ενώ συνομολογείτε από όλους ότι είναι μία υγιείς υπηρεσία, της οποίας το έργο θεωρείτε απόλυτα επιτυχημένο και αποτελεσματικό και ανέκαθεν, είχε πλεονασματικούς προϋπολογισμούς. Η πλοηγική, λειτουργούσε και λειτουργεί, μέχρι και αυτή την στιγμή που μιλάμε με δικά της έσοδα και χωρίς να επιβαρύνει ούτε με 1 ευρώ τον κρατικό προϋπολογισμό.
Ποιές είναι εν τέλει οι δισεπίλυτες δυσλειτουργίες που δεν μπορούν να αρθούν αλλιώς, παρά μόνον με μία σχεδιαζόμενη μετατροπή της.
Θα αναφέρω ένα παράδειγμα που δεν νομίζω ότι το γνωρίζετε. Το μήνα Φεβρουάριο, ο πλοηγικός σταθμός του Πειραιά που έχει 5 σκάφοι και λειτουργούν μόνον τα 3, ξαφνικά έμεινε χωρίς σκάφος. Με προσωπική παρέμβαση και του κεντρικού λιμενάρχη που είναι και ο διοικητής της πλοηγικής, μέσα σε 2 ημέρες λύθηκε το πρόβλημα και είχαμε σκάφοι στην Πλοηγική Υπηρεσία πάλι από τις βλάβες.
Λύσεις για την βελτίωση της λειτουργία της Πλοηγικής Υπηρεσίας διατηρώντας τον δημόσιο χαρακτήρας της, υπάρχουν και προτάθηκαν. Για ποιόν όμως λόγο απορροφήθηκαν; Αυτές οι συγκεκριμένες λύσεις, που προτείνει, τόσο η Ένωση μας όσο και το Ναυτικό Επιμελητήριο και θα σας αναφέρω ότι έχει κάνει 2 προτάσεις, όπου η 1η είναι η βελτίωση του ήδη υπάρχοντος καθεστώτος και η 2η είναι η μετατροπή της σε Α.Ε.. Καθώς επίσης και η προϊσταμένη της πλοηγικής υπηρεσίας και οι υπάλληλοι του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος, δηλαδή στον δημόσιο τομέα.
Αν μη τι άλλο, εκ μόνης της υποβολής των εν λόγο προτάσεων, καταδεικνύετε ότι υπάρχει περιθώριο αναδιάρθρωσής της με το υφιστάμενο καθεστώς και αν δεν υπήρχε, δεν θα επιβαρυνόταν ούτε αυτές.
Καλούμε, λοιπόν, τον κ. Υπουργό, σήμερα να αποσύρει το άρθρο 49 από το επικείμενο νομοσχέδιο και να καθίσουμε όλοι μαζί οι Φορείς, ούτως ώστε να βρούμε την λύση που θα διασφαλίσει την παροχή των Πλοηγικών Υπηρεσιών μέσα από τον δημόσιο χαρακτήρα του. Σας ευχαριστώ πολύ.
ΑΓΓΕΛΟΣ ΒΑΣΙΛΑΚΟΣ (Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοηγών):
Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, κύριοι βουλευτές και Φορείς, ονομάζαμε Βασιλάκος Άγγελος και είμαι ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοηγών.
Η Πλοηγική Υπηρεσία έως σήμερα αποτελεί Διεύθυνση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου. Σε
αυτή υπάγονται οι 13 υφιστάμενοι πλοηγικοί σταθμοί και οι πλοηγήσεις διενεργούνται από 40 υπηρετούντες πλοηγούς, οι οποίοι έχουν διατελέσει πλοίαρχοι του εμπορικού ναυτικού Α τάξης και προσβλήθηκαν κατόπιν διαγωνιστικής διαδικασίας και καλύπτουν όλη την ελληνική επικράτεια.
Σημαντικός και αναγκαίος είναι ο ρόλος των πλοηγών, στην έγκαιρη και ασφαλή προσέγγιση των εμπορικών πλοίων, των πολεμικών πλοίων, στην ανάπτυξη της κρουαζιέρας και στη διαφύλαξη των θεμάτων που άπτονται της εθνικής μας ασφάλειας.
Σάκο προωθείται η της παροχής των πλοηγικών υπηρεσιών, είναι ο έλεγχος και η ασφαλής ναυσιπλοΐα, έντονες επικίνδυνων ή ευαίσθητων σημείων, η αποτροπή ναυτικών ατυχημάτων και συνεπακόλουθα η προστασία του περιβάλλοντος διά της αποτροπής της θαλάσσιας ρύπανσης.
Η λειτουργία της δε, δεν επιβαρύνει τα δημόσια έσοδα, αφού όλες οι δαπάνες καλύπτονται από το ειδικό κεφάλαιο Πλοηγικής Υπηρεσίας.
Όλοι οι Έλληνες πλοηγοί είναι μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοηγών, η οποία με τη σειρά της είναι μέλος της Πανευρωπαϊκής Ένωσης Πλοηγών, ΕΝΠΑ.
Στην πράξη στα περισσότερα ευρωπαϊκά-κράτη οι πλοηγικές υπηρεσίες, παρέχονται, αποκλειστικά από 1 μόνον πάροχο, στον οποίο συμμετέχουν οι πλοηγοί του συγκεκριμένου κράτους που τους έχει παρασχεθεί το αποκλειστικό δικαίωμα των πλοηγήσεων.
Βάση της πρακτικής αυτής, η Πανελλήνια Ένωση Πλοηγών προέβη σε σχετική πρόταση στα πλαίσια των εργασιών της Επιτροπής του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, που λειτούργησε υπό τον Γενικό Γραμματέα κ. Μουντζούρη και το πόρισμα δε της Επιτροπής, ήταν σε αυτή την κατεύθυνση. Στην ίδια κατεύθυνση και η σχετική μελέτη του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
Σε αντίθεση ο κ. Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, εξέδωσε διαβούλευση στο νομοσχέδιο διατάξεις που προέβλεπαν στην δημιουργία Δ.Ε.Κ.Ο. μετά από καθολική αντίδραση των ναυτιλιακών Φορέων, τροποποίησε την αρχική ρύθμιση και κατέληξε στο παρόν άρθρο 49.
Παρότι εμείς εμμένουμε στην αρχική μας πρόταση, έχουμε συγκεκριμένες παρατηρήσεις επί του άρθρου και ειδικότερα: Στην παράγραφο 1β, το δικαίωμα παροχής του συνόλου των πλοηγικών υπηρεσιών να παραχωρείτε για χρονικό διάστημα 10 ετών αντί του προτεινόμενου χρόνου των 5 ετών.
Δεύτερον, η παράγραφος 3α, στην Επιτροπή, μετέχουν ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων Λιμενικής Πολιτικής των Ναυτιλιακών Επενδύσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, ως Πρόεδρος, 1 εκπρόσωπος του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, 1 Αρχιπλοηγός, 1 εκπρόσωπος από κάθε συνδικαλιστικό όργανο του ναυτικού προσωπικού της υπάρχουσας Διεύθυνσης της Πλοηγικής Υπηρεσίας, 1 εκπρόσωπος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, 1 εκπρόσωπος της Ένωσης Λιμένων, 1 εκπρόσωπος της Διεθνούς Ένωσης, 1 εκπρόσωπος του Σωματίου ναυτικών πρακτόρων Αττικής και Πειραιώς.
Την Επιτροπή, δίνατε να επικουρήσει το έργο της, 2 επιστήμονες εγνωσμένου κύρους, ειδικοί σε σχέση με τα ανωτέρω ζητήματα, τα οποία θα γνωμοδοτούν επί των θεμάτων που εξετάζει η Επιτροπή, χωρίς να είναι μέλη αυτής.
Τρίτον, να προστεθεί η παράγραφος 4γ, οι διατάξεις του νόμου 3142 του 55 και των διαταγμάτων που έχουν εκδοθεί κατά εξουσιοδότηση του νόμου αυτού και αφορούν την μισθολογική κατάσταση του ανωτέρου και κατωτέρου ναυτικού προσωπικού των πλοηγικών σταθμών, όπως έχει διαμορφωθεί κατά την ψήφιση του παρόντος, συνεχίζουν να ισχύουν και να διέπουν το προσωπικό που θα προσληφθεί από την Α.Ε. και θα προέρχεται από την Πλοηγική Υπηρεσία ανεξαρτήτως δικαίου που θα διέπει την σχέση εργασίας τους.
Τέλος, η διάρκεια της παραχώρησης, αιτιολογώ αυτό που σας είπα προηγουμένως, πρέπει να είναι τέτοια, ώστε να θεωρείται ευλόγως και ικανός, κατά τις συναλλαγές, χρόνος, για να πραγματοποιηθούν και να καλυφθούν οικονομικά οι αναγκαίες επενδύσεις. Η Επιτροπή πρέπει να είναι λειτουργική και ευέλικτη, γι αυτό τα μέλη της πρέπει να αναφέρονται περιοριστικά και όχι ενδεικτικά. Η ρύθμιση της μισθολογικής κατάστασης των ήδη υπηρετούντων, θα εξασφαλίσει τη ζητούμενη ομαλή μετάβαση από το ένα καθεστώς στο άλλο, χωρίς να επιφέρει καμία επιβάρυνση στα δημόσια έσοδα. Το ναυτικό προσωπικό της Πλοηγικής Υπηρεσίας διέπεται από ειδικό μισθολογικό καθεστώς, που προσδιορίζει τη φύση της εργασίας του και σήμερα οι αποδοχές του, που καλύπτονται από τα πλοηγικά τέλη, που καταβάλλουν οι χρήστες, χωρίς την παραμικρή επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού. Όλα τα έξοδα λειτουργίας της Πλοηγικής Υπηρεσίας καλύπτονται από το ανεξάρτητο κεφάλαιο αυτής, στο οποίο το κράτος δεν συμβάλλει ούτε κατά το ελάχιστο. Ως προς το τελευταίο θέμα, επισημαίνεται ότι λόγω της εξαρχής μη επιβάρυνσης του κρατικού προϋπολογισμού και των δημοσίων εσόδων δεν απαιτείται η διερεύνηση του από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΝΩΜΕΡΙΤΗΣ( Πρόεδρος του Δ.Σ της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος (Ε.ΛΙΜ.Ε) ): Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, κύριε Πρόεδρε, το λιμενικό σύστημα της χώρας μας μέχρι και πριν από είκοσι χρόνια
ήταν ανύπαρκτο και δικαιολογημένα. Δεν είχε ποτέ εσωτερικό μεγάλο εμπόριο και φυσικά τα σύνορα, για λόγους διάφορους, ήταν στην ουσία κλειστά προς την υπόλοιπη ενωμένη Ευρώπη και την ανατολική Ευρώπη. Οι αλλαγές όμως, που επήλθαν στα θέματα των θαλάσσιων μεταφορών και ιδιαίτερα, στα θέματα των μεταφορτώσεων κατέστησαν τη χώρα κέντρο διακίνησης εμπορευματικών μεταφορών και πάνω σε αυτό, ιδιαίτερα στο λιμάνι του Πειραιά, αν και είμαι εδώ σαν Πρόεδρος της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος, έχει παίξει σημαντικότατο ρόλο.
Το λιμενικό σύστημα άλλαξε όμως και σήμερα πρέπει να ξανά αλλάξει, γιατί είμαστε στην εποχή της συγκέντρωσης του κεφαλαίου και της συγκεντροποίησης των επιχειρήσεων. Δεν μπορεί κάθε χωριό, κάθε δήμος, κάθε κοινότητα να αποτελεί και διαχειριστή σημαντικών λιμανιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν λιμάνια που έχουν ένα δήμαρχο, έναν πρόεδρο και κανέναν υπάλληλο. Και όμως, αυτά τα λιμάνια αποτελούν κορυφαία λιμάνια της χώρας. Προς αυτή την κατεύθυνση, έχουν γίνει μελέτες και έχουν υποβληθεί οι προτάσεις. Πηγαίνετε να κάνετε εσείς τουρισμό κρουαζιέρας στη Σαντορίνη με το δήμαρχο πρόεδρο, τον εξαίρετο κατά τα άλλα, φίλο μας τον Γιώργο τον Δαρζέτα και κανέναν υπάλληλο και να δέχεστε 700 πλοία το χρόνο. Ή στο Κατάκωλο, που δεν έχει κανέναν υπάλληλο, με 471 πλοία το χρόνο. Δεν γίνεται έτσι, πρέπει να πάρουμε αποφάσεις.
Εγώ θα μείνω στο Κεφάλαιο Ι , με δύο λόγια, συμφωνώ στη στρατηγική ανάπτυξης, θέλουμε όμως, άλλους χρόνους, δεν μπορούμε να συμπεριφερόμαστε όπως ήμασταν παλιά, βρισκόμαστε σε άλλους καιρούς και απαιτούμε να υπάρχει ένα λιμενικό σύστημα που να λειτουργεί. Η Αρχή Λιμένος πρέπει να γίνει κάποτε ακόμα και αν υπάρξει μεταβατικό στάδιο, Ανεξάρτητη Αρχή Λιμένος. Αρχή Λιμένος που να είναι υπηρεσία ενός Υπουργείου δεν μπορεί να λειτουργήσει. Πρέπει λοιπόν, εξελικτικά αυτό το άρθρο να μετατραπεί σε μια Ανεξάρτητη Αρχή Λιμένων, όπως και μεγάλο βήμα ήταν η ΕΣΑΛΠ που παραμένει, γιατί χωρίς την ΕΣΑΛΠ, για κάθε λιμενικό έργο, πριν από την ΕΣΑΛΠ πηγαίναμε σε εννέα Υπουργεία. Πρέπει όμως, και εδώ να τρέξουμε όσο μπορούμε πιο γρήγορα. Η Λιμενική Αρχή πρέπει να είναι ενιαία. Γίνονται κάποια βήματα, αλλά δεν φθάνουν. Πρέπει να είμαστε πιο τολμηροί. Σήμερα οι λιμενικές αρχές είναι πολλών ταχυτήτων και πολλών υπηρεσιών. Γι αυτό και δεν λειτουργούν πολλές φορές. Λιμενική αρχή δεν είναι το λιμενικό σώμα, δεν είναι μόνο ο οργανισμός, δεν είναι μόνο ένα δημοτικό λιμενικό ταμείο, είναι τα τελωνεία, είναι η πλοηγική, είναι οι ελεύθερες ζώνες, είναι εκατό πράγματα. Όλα αυτά πρέπει να περάσουν, μέσα από ένα σαφή διαχωρισμό σε Αρχή Λιμένος και επιχειρηματικό κομμάτι για τον λιμένα, σε μια άλλη διαχείριση.
Πιστεύω ότι όλα αυτά πρέπει να λάβουν υπόψη το ευρωπαϊκό μοντέλο, το οποίο ευρωπαϊκό μοντέλο και η θεσμική προσαρμογή του σύμφωνα με τις αποφάσεις της ΕΣΠΟ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης Λιμένων, πρέπει να έχει μέτοχο το δημόσιο, την αυτοδιοίκηση, τα επιμελητήρια, το ναυτιλιακό και τουριστικό επιχειρηματικό κεφάλαιο και τις εταιρείες logistic, αλλά δεν μπορεί να είναι ούτε ιδιωτικό μονοπώλιο, αλλά ούτε και εκατό τοις εκατό κρατικό μονοπώλιο. Πιστεύω ότι αυτή η κατεύθυνση, η οποία συμπεριελήφθη ακόμα και στο Μνημόνιο 3, αποτελεί μονόδρομο, διότι τα λιμάνια είναι λιμάνια πολλών επιχειρήσεων, πολλών αρμοδιοτήτων και πολλών λειτουργιών.
Όταν είπα προηγουμένως «πολλών ταχυτήτων στις Λιμενικές Αρχές» εννοώ και την Πλοηγική Υπηρεσία. Η Πλοηγική Υπηρεσία σε όλα τα λιμάνια είναι υπηρεσία λιμανιού. Εποπτεύεται μεν, γιατί συμφωνώ ότι είναι δημόσια υπηρεσία και έχω δώσει μάχη για αυτό και στο Ευρωκοινοβούλιο και στην Επιτροπή, είναι δημόσια υπηρεσία, εποπτεύεται από το Υπουργείο, ελέγχεται από το Υπουργείο, αλλά η Πλοηγική Υπηρεσία πρέπει να είναι κομμάτι των λιμανιών. Σήμερα, αν θέλουμε να το δούμε, γιατί ξέρω τις απόψεις και ιδιαίτερα των μικρών λιμανιών, λιμάνια είναι ο ΟΛΠ και ο ΟΛΘ. Όλα τα λιμάνια μαζί, ο τζίρος τους, δεν μιλάμε για τα κέρδη τους και όλες τους οι λειτουργίες δεν είναι ούτε καν ο ΟΛΠ. Θέλουμε όμως, ένα μεγάλο λιμενικό σύστημα. Η Ελλάδα σήμερα συμμετέχει σε αυτή την προσπάθεια του να συγκεντρώσει φορτία. Τα φορτία που ακούτε από τον άλφα ή το βήτα είναι φορτία διακίνησης, είναι transit, είναι διαμετακόμιση, γιατί έχουμε ένα δώρο, είμαστε στο κέντρο του ανατολικού Αιγαίου και μετά από το Σουέζ. Και μάλιστα, όπως έχω πει με μελέτες, κύριε Υπουργέ, αν θυμόσαστε, όσο ακριβαίνει το πετρέλαιο, τόσο πιο ανταγωνιστικοί γινόμαστε. Σας ευχαριστώ.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ (Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος (ΟΜ.Υ.Λ.Ε.)) : Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να ευχαριστήσω και εσάς και την Επιτροπή, η οποία
μας δίνει τη δυνατότητα να μιλήσουμε γι’ αυτό το νομοσχέδιο, το οποίο έρχεται στη Βουλή. Θα μιλήσω, κυρίως, για το Κεφάλαιο Ι’, το οποίο αναφέρεται στη λιμενική πολιτική. Πριν, όμως, επιτρέψτε μου ένα σχόλιο για το θέμα του τέως Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας που επανασυστήνεται. Νομίζω, ότι μετά από ένα αρνητικό τριετές διάλειμμα που έδωσε μια διαλυτική κατάσταση στο Υπουργείο, έχουμε μια επιστροφή. Μόνο που αυτή η επιστροφή είναι επιστροφή στο κακό παρελθόν. Αντί να προχωρήσουμε σε ένα αναπτυξιακό Υπουργείο, πολιτικά δομημένο, που θα έχει ρόλο στις ζωτικές αναπτυξιακές ανάγκες που έχει ο τόπος, στον τουρισμό, στη ναυτιλία, φτιάχνουμε πάλι ένα στρατικοποιημένο Υπουργείο.
Όσον αφορά στο Κεφάλαιο Ι’ της λιμενικής πολιτικής, θεωρώ ότι βασικό στοιχείο της φιλοσοφίας αυτού του Κεφαλαίου είναι η ιδιωτικοποίηση των λιμανιών, στο οποίο είμαστε ριζικά αντίθετοι είτε αυτό γίνεται και αφήνεται ανοικτό με το θέμα της πώλησης μετοχικού κεφαλαίου των μετοχών, οι οποίες, όπως γνωρίζετε, έχουν μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ. Εδώ θέλω να κάνω μια παρατήρηση. Τέτοιο πρότυπο δεν υπάρχει πουθενά σε καμία χώρα της Ευρώπης. Το μόνο που γίνεται και γνωρίζουν όσοι είναι στον Πειραιά, υπάρχουν ισχυρές πιέσεις από την COSCO και από άλλα ιδιωτικά ντόπια επιχειρησιακά συμφέροντα που θέλουν να πάνε σε αυτό το μοντέλο. Αυτό το μοντέλο έχει ένα πρότυπο τον άκρατο φιλελευθερισμό της Θάτσερ, το οποίο και οι ίδιοι οι νεοφιλελεύθεροι, το θεωρούν πλέον αποτυχημένο.
Θα σας πω μια εμπειρία. Όταν είχα, πριν έξι χρόνια, επισκεφθεί το Λίβερπουλ στο κεντρικό σημείο της πόλεως, είδα μεγάλους όγκους από χώματα διαφόρων χρωμάτων. Θεώρησα ότι κάποια έργα γίνονται εκεί. Ρώτησα, λοιπόν, τους συναδέλφους και μου είπαν όχι. Επέλεξε η διαχειρίστρια εταιρεία να φέρει αυτά τα χύδην φορτία στο κέντρο του Λίβερπουλ. Φανταστείτε αύριο το πρωί στον Πειραιά ή στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όταν επιλέξει η COSCO ή οποιαδήποτε άλλη διαχειρίστρια εταιρεία να μεταβάλει το κέντρο του Πειραιά σε χωματουργική χύδην φορτίου μεταφοράς προϊόντων.
Βέβαια, θα έχουμε ένα ιδιωτικό μονοπώλιο που αν το συνδέσουμε και με την ενοποίηση των τριών άλλων λιμανιών στην Αττική, αντιλαμβάνεστε τι θα γίνει. Είμαστε βέβαια ριζικά αντίθετοι και στο θέμα των παραχωρήσεων τύπου COSCO, διότι η εμπειρίας μας, παρά αυτά τα οποία λέγονται και μπορούμε σε ένα δημόσιο διάλογο να τα στοιχειοθετήσουμε. Υπάρχει και απεμπόληση του δημόσιου συμφέροντος και του δημόσιου ελέγχου και κυρίως πλήρης αποδιοργάνωση των εργασιακών σχέσεων.
Θα υπεισέλθω στο νομοσχέδιο, γιατί έρχεται και στο θέμα των εργασιακών σχέσεων. Στο άρθρο 41 έρχεται και λέει, ότι επειδή θα ενοποιηθούν τρία λιμάνια, ο Πειραιάς, το Λαύριο, η Ραφήνα, η Ελευσίνα, εάν γίνει αυτό, θα καταργηθεί ο γενικός κανονισμός προσωπικού στο λιμάνι του Ο.Λ.Π., ο οποίος έχει γίνει με τη διαδικασία συλλογικής σύμβασης και θα γίνει νέος με απόφαση του Δ.Σ. χωρίς τη διαδικασία των συλλογικών συμβάσεων. Άρα, τι πάμε να κάνουμε; Με πρόσχημα την ενοποίηση, να καταργήσουμε τις εργασιακές σχέσεις. Νομίζω, ότι αυτό το πράγμα θα πρέπει ανεξάρτητα της γενικής απόσυρσης που είναι η θέση μας του νομοσχεδίου, να μην υπάρχει στο νομοσχέδιο.
Ρυθμιστική αρχή λιμένων. Δεν είναι αυτόνομη, όταν διορίζονται από την Κυβέρνηση, από τους Υπουργούς κάθε δύο χρόνια, αυτό δεν μπορεί να θεωρείται αυτόνομη λειτουργία της Ρ.Α.Λ.. Επιπλέον, δεν υπεισέρχεται σε ένα βασικό σημείο. Στην Ευρώπη όπου υπάρχουν ιδιωτικά λιμάνια σε ένα από τα κύρια ζητήματα που υπεισέρχεται μία τέτοια Ρυθμιστική Αρχή, είναι το θέμα το εργασιακό, για να αποσοβεί το εργασιακό dapping, δηλαδή, τη δυνατότητα την οποία υπάρχει να ανταγωνίζεται ένα λιμάνι με μειωμένο κόστος το άλλο λιμάνι. Εδώ έχουν γίνει πάρα πολλές παρεμβάσεις από το διεθνές δίκτυο εργαζομένων στα λιμάνια, όπου έχει πει, ότι αυτό το οποίο έχει δημιουργηθεί στο λιμάνι της COSCO, αποτελεί ένα καρκίνωμα, το οποίο φοβούνται ότι θα επεκταθεί και στα άλλα λιμάνια, εκεί που δραστηριοποιείται η COSCO. Εδώ, βέβαια, υπάρχουν και οι μνημονιακές παρεμβάσεις στον Ο.Λ.Π. και στον Ο.Λ.Θ. με τις αμοιβές και κυρίως στα μικρά λιμάνια Πάτρα, Βόλο, Ηράκλειο, όπου τους έβαλαν στο ενιαίο μισθολόγιο. Καλά κάνανε και τους βάλανε. Θεωρεί κανένας ότι μπορεί ένα λιμάνι 24ώρου βάσεως να λειτουργήσει ως ληξιαρχείο; Όποιος αυτό το λέει, ας χαίρεται και την προσπάθεια για αναπτυξιακή διαδικασία της χώρας.
Όσον αφορά στο δίκτυο των λιμανιών δύο παρατηρήσεις. Είναι αυθαίρετο χωρίς να υπάρχει συνολική πολιτική για τα λιμάνια, πρόχειρο χωρίς τη δυνατότητα συνεργειών και του στοιχείου της αμοιβαιότητας. Θεωρώ ότι είναι μια πρόχειρη κατάσταση. Θέση δική μας είναι ο δημόσιος χαρακτήρας των λιμανιών και οι θεσπισμένες εργασιακές σχέσεις. Βρισκόμαστε στη θέση και ζητάμε την απόσυρση του σχεδίου νόμου. Είμαστε αλληλέγγυοι με τις θέσεις για τα άλλα ζητήματα της Π.Ν.Ο. και των εργαζομένων υπαλλήλων.
Θέλω να τονίσω ότι όλα τα Κόμματα θα πρέπει να πάρουν θέση πάνω στο βασικό ζήτημα της ιδιωτικοποίησης των λιμανιών, γιατί δεν είναι ένα ευκαιριακό θέμα μιας Κυβέρνησης, αλλά είναι εθνικό ζήτημα.
Τελειώνοντας, θέλω να πω, ότι εμείς πάντα λειτουργούμε με βάση την τεκμηρίωση και τη θέληση για διάλογο μέσα από τεκμηριωμένες απόψεις. Έχουμε καταθέσει απόψεις και στο παρελθόν, έχουμε κάνει και ειδική μελέτη με το Πανεπιστήμιο του Πειραιά και το Ινστιτούτο Εργασίας της Γ.Σ.Ε.Ε. και είμαστε ανοικτοί στο διάλογο. Δηλώνουμε, όμως, κατηγορηματικά, ότι έχουμε μάθει και το δρόμο του αγώνα και το έχουμε δείξει στο παρελθόν και αυτόν θα ακολουθήσουμε, εάν δεν υπάρχει ανταπόκριση από την άλλη πλευρά.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΒΕΝΙΑΜΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών): Κύριε Πρόεδρε, κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, είχα την τιμή να είμαι σε αυτήν την αίθουσα πριν μερικά
χρόνια με την κατάργηση και του Υπουργείου Ναυτιλίας και των υπηρεσιών. Προφανώς, σήμερα είμαι ιδιαίτερα ευτυχής, διότι
αυτό το νομοσχέδιο επαναφέρει τη ναυτιλία εκεί που ανήκει και, προφανώς, πολλοί θα αναρωτηθείτε τι άλλο θα μπορούσα να πω εγώ.
Σε αυτή τη χώρα, πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για κάτι το οποίο έχουμε, όπως έχουμε τον ήλιο και τη θάλασσα. Συμβαίνει να έχουμε την εμπορική ελληνική ναυτιλία την πρώτη ναυτιλία στον κόσμο και πρέπει να είμαστε υπερήφανοι και να στηρίζουμε αυτήν τη ναυτιλία, η οποία μπορεί να γίνει και θα είναι και έπρεπε να είναι, μετά από αυτήν την τριετία που περάσαμε χωρίς Υπουργείο και χωρίς το Λιμενικό, στη θέση που πρέπει να κατέχει στη διαδικασία της εμπορικής ναυτιλίας, διότι η ναυτιλία είναι ο καλύτερος πρεσβευτής της Ελλάδος παντού. Είμαι σίγουρος ότι πάρα πολλοί Βουλευτές πηγαίνετε σε διάφορες αποστολές, σε διάφορες χώρες και ακούτε για την πρωτοκαθεδρία της ελληνικής ναυτιλίας. Αναρωτιέμαι και έχω αναρωτηθεί πάρα πολλές φορές και ειδικά τα προηγούμενα χρόνια, γιατί κάτι το οποίο είναι πολύ καλό να θέλουμε να το καταστρέψουμε. Είναι αδιανόητο να θέλουμε να καταστρέψουμε ή να θέλουμε να στοχοποιήσουμε με την εμπορική ναυτιλία, επειδή προοδεύει εκτός Ελλάδος. Για το τι προσφέρει ή το τι συνεισφέρει στον τόπο, ίσως είμαι ο τελευταίος που πρέπει να το πω. Θα σας παραπέμψω μόνο στη μελέτη του ΙΟΒΕ, η οποία βγήκε αρχές Ιανουαρίου.
Χαίρομαι για το νομοσχέδιο αυτό που έχει φέρει στη Βουλή ο Υπουργός μας, διότι το οργανόγραμμα του Υπουργείου επαναφέρεται, έχοντας βασικό κορμό το Λιμενικό Σώμα και είμαι σίγουρος – δεν ξέρω αν θα ερωτηθώ, αλλά βλέποντας και ορισμένους αγαπητούς συνδικαλιστές στην αίθουσα, τους οποίους τιμώ και σέβομαι – ότι πολλοί ίσως θα έχετε αναρωτηθεί για αυτό το άρθρο για την προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα. Συμβαίνει να είμαι πολλά χρόνια στην Ένωση Εφοπλιστών, αλλά θα θυμίσω στους αγαπητούς συνδικαλιστές τη δεκαετία του ‘60 και του ‘70, ακόμη και τη δεκαετία του ‘80, που τα ελληνικά βαπόρια είχαν επάνω 25 άτομα Έλληνες και γι αυτό το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο ήταν ένα υγιές ταμείο.
Δούλευαν πολύ και εισέπραξαν ελάχιστες συντάξεις, στη συνέχεια χάλασε η ιστορία. Δεν τα παρελθοντολογήσω, λέγοντας τι συνέβη μετά το 1980 και μετά, αλλά πρέπει να δώσουμε το δικαίωμα και την ελπίδα, σε νέους που θέλουν να μπουν στο ναυτικό επάγγελμα, να πάνε στη θάλασσα, να πάρουν έναν ανταγωνιστικό μισθό. Ότι δίνει ο οποιοσδήποτε εφοπλιστής ανά τον κόσμο, χωρίς εθνότητα. Δεν υπάρχει κανένας εφοπλιστής που να ταξιδεύει στον κόσμο, που δίνει για τα κατώτερα πληρώματα περισσότερο από τη σύμβαση της ITF. Ο Πρόεδρος της ΠΝΟ τα ξέρει πολύ καλά. Πρέπει να ανοίξουμε την πόρτα στους νέους για να μπουν στον ναυτικό επάγγελμα, να δώσουμε ελπίδα, να δώσουμε τροφή σε οικογένειες που έχουν ανέργους και να επαναφέρουμε τους ναυτικούς στα βαπόρια, για όσο χρόνο υποφέρει η Ελλάδα. Στη συνέχεια η επιλογή θα είναι δική τους και όχι δική μας. Λέμε «ναι» για την εμπορική ναυτιλία, για τα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν ελλιμενισμένα στην Ελλάδα 17.000 ιδιωτικά σκάφη αναψυχής. Αυτά τα 17.000 σκάφη, δεν θα πάρουν ούτε ένα Έλληνα ναύτη ή καμαρότο; Ας τους δώσουμε το δικαίωμα να πιάσει δουλειά και να πάρει ένα μισθό, με τον οποίο θα μπορεί να ζήσει αυτός και η οικογένειά του. Το σκοπό αυτό έχει το συγκεκριμένο άρθρο για την προσέλκυση των νέων στο ναυτικό επάγγελμα. Είμαι σίγουρος ότι ακούσατε και άλλους, έτσι δεν θέλω να ξοδέψω άλλο τον χρόνο σας. Ευχαριστώ.
.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ (Πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών): Καταρχήν θα σας πω ότι συμφωνούμε απόλυτα με όσα
ακούστηκαν στην Αίθουσα και ειδικά με τις θέσεις των αυτοδιοικητικών και αναφέρομαι στον κ. Κοιμήση, και τον Περιφερειάρχη τον κ. Μαχαιρίδη. Είμαστε υπέρ της θέσης της τοπικής αυτοδιοίκησης να υπάρχει, όπου είναι δυνατόν, ειδικά σε θέματα που αφορούν τον ακτοπλοϊκό χάρτη της χώρας.
Κύριε Πρόεδρε, φανταστείτε να έχουμε ένα δήμο που δεν έχει προσωπικό και προχωρούμε στην κατάργηση του δήμου. Φανταστείτε στα Δωδεκάνησα τους μικρούς νησιωτικούς δήμους που δεν έχουν προσωπικό να έρθει αύριο μια απόφαση, όπως είπε ο κ. Ανωμερίτης, για να τους καταργήσουμε και να κάνουμε μια Α.Ε στη θέση τους, μετά να μαζέψουμε αυτά τα μικρά λιμενικά ταμεία και να τα δώσουμε σε έναν ιδιώτη ή σε μια ανώνυμη εταιρεία με έναν προϋπολογισμό μεγαλύτερο από των δήμων, και πείτε μου ποιός θα χαράζει πολιτική αύριο το πρωί στο Αιγαίο;
Το νομοσχέδιο εμείς το κοιτάξαμε καθαρά από την πλευρά που αφορά Ελληνικά Μικρά Νησιά. Όπως πάντα βάζουμε ένα ερώτημα, εάν θέλουν ή όχι τα Ελληνικά Μικρά Νησιά και πιστεύουμε ότι το νομοσχέδιο απαντάει θετικά, στα άρθρα που αφορά εμάς, ως Δίκτυο Μικρών Νησιών. Για το λόγο αυτό θέλουμε να ευχαριστήσουμε και τον Υπουργό αλλά και τον κ. Πλακιωτάκη, τον Εισηγητή στην Ολομέλεια για το νομοσχέδιο στα θέματα που μας αφορούν.
Θα είναι σύντομος και θα κλείσω με μόνο μία παρατήρηση, μια πρόταση εάν είναι δυνατόν. Κύριε Υπουργέ στο άρθρο που αφορά το Συμβούλιο Νησιωτικής Πολιτικής, να προβλεφθεί ότι το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών θα λαμβάνει υπόψη του τις αποφάσεις του Συμβουλίου Νησιωτικής Πολιτικής, ώστε να μην έχουμε θέμα που το ένα συμβούλιο λέει ναι και το άλλο συμβούλιο λέει όχι. Εισηγείται, δηλαδή, αρνητικά σε θέματα που αφορούν την πολιτική. Δεν μιλάμε για συγκεκριμένα θέματα ενός δρομολογιακού σκάφους αλλά εν πάση περιπτώσει, γενικά στην κατεύθυνση που θα προβλέπει η πολιτική γραμμή, που θα έχει να κάνει με το Συμβούλιο της Νησιωτικής Πολιτικής απέναντι στο ΣΑΣ. Σας ευχαριστώ.