πηγή:ΤΟ "ΒΉΜΑ"
www.theseanation.gr
αναδημοσίευση
Πέμπτη, 04 Απριλίου 2013
Στο πακέτο των τροποποιήσεων, πάντως, δεν περιλαμβάνεται καμία αλλαγή στα «καυτά» ζητήματα του νομοσχεδίου, όπως τα εργασιακά, που έχουν προκαλέσει σχεδόν την καθολική αντίδραση συνδικάτων και φορέων (μοναδική εξαίρεση η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών), με αποτέλεσμα οι ναυτεργάτες να απειλούν με νέες απεργιακές κινητοποιήσεις τις επόμενες ημέρες.
Οι νομοτεχνικές βελτιώσεις διαμορφώθηκαν μετά τις απόψεις που διατύπωσαν οι φορείς της Ναυτιλίας, παρεμβαίνοντας κατά τη συζήτηση στη Επιτροπή, αλλά και τις αλλαγές που ζήτησαν οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, που μετέχουν στη συγκυβέρνηση.
Η πρώτη αλλαγή αναφέρεται «στο πρώτο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 22 το οποίο αναδιατυπώνεται ως εξής: Οι ναυτιλιακές επιχειρήσεις που υπάγονται ή έχουν ήδη υπαχθεί στις διατάξεις του άρθρου 25 του ν. 27/1975 (Α' 77), όπως ισχύει, έχουν την υποχρέωση να ναυτολογούν, κατ' ελάχιστον, αντίστοιχο αριθμό σπουδαστών των ΑΕΝ σε σχέση με τον αριθμό των πλοίων που διαχειρίζονται, ανεξαρτήτως σημαίας».
Ακόμη «η παράγραφος 6 του άρθρου τέταρτου του ν. 2932/2001, όπως αντικαθίσταται με την παράγραφο 2 του άρθρου 38, αναδιατυπώνεται ως ακολούθως: Με απόφαση Υπουργού, ύστερα από γνώμη του Σ.Α.Σ. γίνεται αποδεκτό αίτημα πλοιοκτήτη να δρομολογεί ένα επιπλέον πλοίο, κατά τη χρονική περίοδο από Ιούνιο μέχρι και Σεπτέμβριο, στη δρομολογιακή γραμμή ή μέρος αυτής, για την οποία του έχει ανακοινωθεί δήλωση δρομολόγησης πλοίου σύμφωνα με την παράγραφο 3 και για συνεχόμενο χρονικό διάστημα το οποίο δεν μπορεί να είναι μικρότερο των εξήντα ημερών, με την προϋπόθεση ότι από την έναρξη της τρέχουσας δρομολογιακής περιόδου δεν έχει διακόψει τα δρομολόγια του για διάστημα πέραν των εξήντα ημερών.
Το αίτημα για τη δρομολόγηση του επιπλέον πλοίου υποβάλλεται τουλάχιστον τέσσερις μήνες πριν από την έναρξη των δρομολογίων. Για τη δρομολογιακή περίοδο που άρχισε την 1η Νοεμβρίου 2012 και τελειώνει την 31η Οκτωβρίου 2013 το αίτημα για τη δρομολόγηση του επιπλέον πλοίου υποβάλλεται τουλάχιστον ένα μήνα πριν από την έναρξη των δρομολογίων.
Αν για οποιοδήποτε λόγο το πλοίο, για το οποίο έχει ανακοινωθεί δήλωση δρομολόγησης σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου τέταρτου, διακόψει τα δρομολόγια του για χρονικό διάστημα που υπερβαίνει τις 60 ημέρες, με απόφαση του Υπουργού μετά από γνώμη του Σ.Α.Σ. δύναται να ανακαλείται η δήλωση δρομολόγησης του επιπλέον πλοίου».
Επιπλέον για το θέμα της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων αναφέρεται ότι: «Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ρ.Α.Λ. ορίζεται με Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου κατόπιν εισήγησης του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου και πολιτικοί υπάλληλοι του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου δύνανται μετά από αίτησή τους να μεταφερθούν στη Ρ.Α.Λ., ως διοικητικό προσωπικό αυτής, διατηρώντας την ίδια σχέση εργασίας». Επίσης «κατά των αποφάσεων της Ρ.Α.Λ., οι οποίες έχουν εκτελεστό χαρακτήρα, επιτρέπεται η άσκηση αιτήσεως ακυρώσεως ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας».
Ορισμένες νομοτεχνικές βελτιώσεις ακόμη αναφέρονται σε ζητήματα της ακτοπλοΐας, της πλοηγικής υπηρεσίας και του προσωπικού του Λιμενικού Σώματος.
Σήμερα Πέμπτη είναι η τελευταία ημέρα επεξεργασίας του νομοσχεδίου στην Επιτροπή, οπότε θα γίνει η ψήφιση κατ΄ άρθρο και η δεύτερη ανάγνωση. Στη συνέχεια θα πάρει τον δρόμο για την Ολομέλεια της Βουλής προς συζήτηση και ψήφιση, διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί την ερχόμενη εβδομάδα.
Επίσης, όπως αναφέρουν πληροφορίες, αύριο Παρασκευή αναμένεται να ενταχθούν στο νομοσχέδιο τροπολογίες (το περιθώριο είναι έως τρεις) από το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, χωρίς να έχει διευκρινιστεί το περιεχόμενό τους.
Στην ιστοσελίδα της Βουλής είχαν αναρτηθεί πριν ξεκινήσει η συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή αντίγραφο του νομοσχεδίου καθώς επίσης η Αιτιολογική Εκθεση και Λοιπές Συνοδευτικές Εκθέσεις.