ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Τη διερεύνηση του κουρέματος-ληστείας των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

05/04/2013

 www.left.gr

αναδημοσίευση

 Με επιστολή τους προς τον Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, κ. Μπέζα Αντώνιο και τον Πρόεδρο της Βουλής, κ. Μεϊμαράκη Ευάγγελο, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ζητάνε από τη Βουλή να διερευνήσει τη ζημιά στα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων που προξένησαν οι χειρισμοί της Τράπεζας της Ελλάδας.
Για να θυμίσουμε την υπόθεση, δείτε τι γράφαμε στις 7 Ιουλίου για το ίδιο θέμα:
Η Τράπεζα της Ελλάδος και το "κούρεμα" των ταμειακών αποθεματικών κεφαλαίων

 Παρά τη ζοφερή εικόνα της κοινωνικής ασφάλισης, για την οποία οι ευθύνες των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και του πελατειακού κράτους που δημιούργησαν είναι ανυπολόγιστες, ούτε το τεράστιο σκάνδαλο με τη διαχείριση των διαθέσιμων κεφαλαίων των ταμείων από την Τράπεζα της Ελλάδος, ήταν ικανό να διαταράξει τη νιρβάνα των κρατούντων. Υπενθυμίζεται ότι ενώ το κούρεμα του χρέους ήταν προ των πυλών και κοινό μυστικό της αγοράς, η επιφορτισμένη με την εποπτεία των αποθεματικών των ταμείων, ΤτΕ, ως θεσμικό όργανο του κράτους, εξακολούθησε να επενδύει τα χρήματα των ασφαλισμένων σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Αποτέλεσμα ήταν το ασφαλιστικό σύστημα να υποστεί περίπου 20 δισ. ζημιά, αφού τα ομόλογα που είχαν στην κατοχή τους τα ταμεία δεν εξαιρέθηκαν από το κούρεμα που ίσχυσε και στο χρέος προς τους δανειστές.

Η ΤτΕ έχοντας γνώση από το 2009 της οικονομικής κατάστασης της χώρας και του υπέρογκου της χρέους, όχι μόνο δε προστάτευσε το συμφέρον των εργαζομένων, αλλά διαχειρίστηκε τις εισφορές τους σα να ήταν δικά της λεφτά, μη λογοδοτώντας στα ταμεία και επενδύοντας τις στα επισφαλέστατα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Όχι μόνο κανείς δεν κλήθηκε να λογοδοτήσει για αυτήν την εξόφθαλμη καταλήστευση δημόσιου πλούτου, αλλά η ΤτΕ συνεχίζει και μετά τις νέες εκλογές στο ίδιο βιολί, αφού σύμφωνα με καταγγελίες και Ομοσπονδιών ασφαλισμένων σε διάφορα ταμεία "τελευταία προχωράει και στην «εξαφάνιση» των μετρητών που είναι απαραίτητα για την καταβολή συντάξεων, τα οποία επενδύει όπως φαίνεται μέχρι το τελευταίο Ευρώ στα νέα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου. Αποτέλεσμα όταν ένα Ταμείο χρειάζεται μετρητά από αυτά που έχει καταθέσει, να χάνει τεράστια ποσά από την ρευστοποίηση σε αγοραία αξία των ΟΕΔ". (Δελτίο τύπου ΤΕΑΙΤ 3/7/2012)

Το κράτος των δανειστών

Είναι φανερό πλέον δια γυμνού οφθαλμού ότι οι δρομολογούμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό δεν έχουν καμία πρόθεση να επιλύσουν τα σοβαρά προβλήματά του. Το ελληνικό κράτος δανείζεται μέσω ομολόγων τα λεφτά των ασφαλισμένων, προκειμένου να αποπληρώνει το χρέος του προς τους δανειστές και όταν αυτό το χρέος γίνεται μη διαχειρίσιμο το κουρεύει, φορτώνοντας τη ζημιά στους εργαζόμενους, όπως συνέβη πρόσφατα και θα συμβεί μάλλον και στο μέλλον - εάν πάντα αποφευχθεί η χρεοκοπία, στην περίπτωση της οποίας το σύνολο των ταμειακών αποθεμάτων θα "εξαϋλωθεί", αφού είναι τοποθετημένα στα "ριψοκίνδυνα" ελληνικά ομόλογα.
Αν συνδυάσει κανείς τα παραπάνω με τις δρομολογούμενες ιδιωτικοποιήσεις της δημόσιας περιουσίας, τις απολύσεις στο δημόσιο και τη διάλυση παιδείας και υγείας, δύσκολα δε θα του περάσει από το μυαλό ότι οι δανειστές απομυζούν τη χώρα από κάθε της πλούτο, για να καταλήξει έπειτα σαν στυμμένη λεμονόκουπα στο κάλαθο των αχρήστων. Σε αυτό τους το έργο, σημαντικοί σύμμαχοι έχουν αποδειχθεί τόσο οι κυβερνήσεις Παπανδρέου και Παπαδήμου, όσο και η νέα κυβέρνηση Σαμαρά, όπως ήδη έχει επιδείξει με τη μετεκλογική της στάση - την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, ο πρωθυπουργός συναντιέται με την τρόικα, πριν καν παραβρεθεί στις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή. Δηλώνει έτσι συμβολικά ποιον υπηρετεί, τους δανειστές και όχι το λαό.

Ολόκληρη η επιστολή των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Αξιότιμοι κύριοι Πρόεδροι,

Οι μειώσεις που υπέστησαν τα διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων είναι αυθαίρετες, παράνομες, αντισυνταγματικές και καταστροφικές για το Ασφαλιστικό Σύστημα. Στις χρόνιες πληγές του συστήματος, στην κατασπατάληση και στη διαχρονική κακοδιαχείριση των αποθεματικών τους, προστέθηκε και αυτός ο αιφνιδιαστικός ακρωτηριασμός, που τους αποστερεί τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στις ανάγκες των συνταξιούχων το επόμενο ορατό διάστημα.

Οι καταθέσεις των Ασφαλιστικών Ταμείων στην Τράπεζα της Ελλάδος σε ρευστό στις 31/10/2011 ανέρχονταν στο ποσό των 18,67 δισ. ευρώ. Είναι πλέον γνωστό ότι η Τράπεζα της Ελλάδος προέβη σε αγορά ομολόγων από τα χρήματα των Ασφαλιστικών Ταμείων ύψους 16 δισ. ευρώ, χωρίς να ενημερώσει τις Διοικήσεις των Ταμείων και την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας. Τα παραπάνω συνέβησαν κατά την ιδιαιτέρως κρίσιμη περίοδο από 10/2011 έως και 3/2012, οπότε και ολοκληρώθηκε το PSI. Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως προκύπτει από την ισχύουσα νομοθεσία, δεν ορίζεται ρητά η υποχρέωση μετατροπής του ρευστού των Ταμείων σε ομόλογα, απλώς παρέχεται η δυνατότητα αξιοποίησής τους, με την ταυτόχρονη υποχρέωση προστασίας τους. Ακόμη και οι μνημονιακοί νόμοι που μιλούν για «αναγκαστικές» επενδύσεις σε ομόλογα του Δημοσίου από την Τράπεζα της Ελλάδας, δεν αναφέρονται σε επενδύσεις με σκοπό το «κούρεμα» της αξίας τους. Είναι σαφές ότι από τις εκάστοτε αυτές επενδύσεις έχουν και η Τράπεζα της Ελλάδος και οι μέτοχοί της ίδιον όφελος. Η ισχύουσα νομοθεσία δεν προβλέπει την υποχρέωση των Ταμείων να υποστούν τη ζημία των ομολόγων της Τράπεζας της Ελλάδος, εφόσον δεν συμμετείχαν στη διαδικασία αγοράς τους. Η Τράπεζα της Ελλάδος και οι μέτοχοί της οφείλουν να αναλάβουν την ευθύνη των ζημιών, εφόσον αποδειχτεί ότι δεν προστάτευσαν επαρκώς τα αποθεματικά των ταμείων. Όχι μόνο επειδή δεν τα προστάτευσαν ως όφειλαν, αλλά και επειδή από την επενδυτική τους δραστηριότητα όλα αυτά τα χρόνια αποκόμισαν κέρδη.

Από τα ανωτέρω στοιχεία προκύπτουν εύλογα ερωτήματα όπως για ποιο λόγο η Τράπεζα της Ελλάδος, χωρίς να ενημερώσει τις Διοικήσεις των Ασφαλιστικών Ταμείων και εν μέσω κρίσης, επένδυσε το 80% των διαθεσίμων τους, ενώ ήταν γνωστό ότι επίκειται το περιβόητο «κούρεμα». Αν προκύψουν ευθύνες από τον τρόπο διαχείρισης των αποθεματικών, ποιες θα πρέπει να είναι οι συνέπειες για την Τράπεζα της Ελλάδος;

Εάν τελικά η Τράπεζα της Ελλάδος προέβη στην αγορά ομολόγων ύψους 16 δισ. ευρώ στην ονομαστική και όχι στην τρέχουσα αξία τους, με βάση την απόφαση της Συνόδου Κορυφής του Οκτωβρίου του 2011, τα Ασφαλιστικά Ταμεία εξαιτίας της μονομερούς πρωτοβουλίας της Τραπέζης Ελλάδος χάνουν το 53% των ενεργητικών κατατεθέντων κεφαλαίων τους και αναμένεται να υποστούν και απώλεια ετησίων εσόδων ύψους περίπου 500 εκατομμυρίων ευρώ.

Η όλη διαδικασία είναι καταφανώς αντισυνταγματική, διότι το Σύνταγμα προβλέπει ως βασική συνταγματική αρχή, που διαπερνά πολλές διατάξεις του τις οποίες δεν μπορεί ο κοινός νομοθέτης να μεταβάλλει, την αρχή του Κοινωνικού Κράτους Δικαίου, που περιλαμβάνει και την προστασία της αυτονομίας των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων και των μορφωμάτων Κοινωνικής Οικονομίας όπως τα πάσης φύσεως Ασφαλιστικά Ταμεία, καθώς και την εξασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβίωσης των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Με το «κούρεμα» η εν λόγω αρχή παραβιάστηκε κατάφωρα, ιδιαίτερα δε από τη στιγμή που οι Διοικήσεις των Ταμείων δεν γνώριζαν τίποτε για αυτή την απόφαση. Παρατηρήθηκε μάλιστα το εξωφρενικό, να «κουρεύονται» ακόμη και οι οικονομίες των ερανικών ή συνδρομητικών Ταμείων ή των Ταμείων Αλληλεγγύης, Πανεπιστημίων, Νοσοκομείων, ακόμα και Ιδρυμάτων χρόνιων παθήσεων, οι καταθέσεις των οποίων μετατράπηκαν σε ομόλογα ταυτόχρονα με το «κούρεμά» τους, εν αγνοία των Διοικήσεων.

Προκειμένου να διερευνηθούν τα ζητήματα καίριας σημασίας που προκύπτουν παρακαλούμε πολύ όπως κληθούν, σύμφωνα με το άρθρο 41 Α του κανονισμού της Βουλής, ενώπιον συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής:

α) Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας
β) Ο Υπουργός Οικονομικών
γ) Ο Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας
δ) Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ
ε) Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία
στ) Ο Πρόεδρος της ΟΤΟΕ
ζ) Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών

Η παρουσία τους θα συμβάλει ουσιαστικά στη διερεύνηση των ακόλουθων ζητημάτων κατά την ακροαματική διαδικασία:

1. Εφόσον δεν υπήρξε συγκατάθεση των Ταμείων, η ζημία που μπορεί να προκύψει από τις επενδυτικές «πρωτοβουλίες» της Τράπεζας της Ελλάδος εν μέσω οικονομικής κρίσης δεν μπορεί παρά να βαρύνει την ίδια και τους μετόχους της.

2. Η Διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος οφείλει να ενημερώσει άμεσα και να προβεί σε κατάθεση στη Βουλή όλων των εγγράφων που αφορούν τις τοποθετήσεις σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου από το 2000 μέχρι σήμερα.

3. Έχει προχωρήσει η Τράπεζα της Ελλάδος σε αγορά ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά; Εάν ναι, σε ποιες τιμές τα αγόρασε (στην τρέχουσα ή στην ονομαστική) και από ποιους; Ποιες Τράπεζες ή ΕΠΕΥ μεσολάβησαν στις συναλλαγές αυτές;

4. Ποιο το ύψος των αμοιβών που έχει λάβει η Τράπεζα της Ελλάδος ως διαχειριστής του Κοινού Κεφαλαίου των Ταμείων; Τι αποδόσεις είχε ο λογαριασμός αυτός τα τελευταία τέσσερα χρόνια;

5. Πώς δικαιολογεί η Τράπεζα της Ελλάδος την απόφασή της το 2009 να καταργήσει τον διακανονισμό των συναλλαγών στην αγορά ομολόγων τρεις ημέρες μετά τη συναλλαγή (Τ+3) και να επιτρέψει την αυτοματοποιημένη επανεισαγωγή των μη διακανονισθεισών συναλλαγών για 10 επιπλέον ημέρες, παρά την αντίθετη γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας της,  απόφαση που διευκόλυνε τη χειραγώγηση της αγοράς και την υποτιμητική κερδοσκοπία εναντίον των ελληνικών τίτλων μέσω ανοικτών πωλήσεων;

6. Οι εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου προς το τραπεζικό σύστημα ύψους 23 δισ. ευρώ που προέβλεπε ο ν. 3723/2008 αποπληρώθηκαν από τα πιστωτικά ιδρύματα ή κατέπεσαν αυξάνοντας ισόποσα το δημόσιο χρέος;

7. Η Τράπεζα της Ελλάδος θα πρέπει να καταθέσει στη Βουλή το μετοχολόγιό της προκειμένου να γνωρίζει ο ελληνικός λαός ποιοι είναι οι μέτοχοί της.

8. Ποιος είναι ο σκοπός λειτουργίας της Τράπεζας της Ελλάδος; Λειτουργεί ως Α.Ε. με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια; Σκοπός της είναι το κέρδος των μετόχων ή το δημόσιο συμφέρον;

Οι υπογράφοντες Βουλευτές

Κουρουμπλής Παναγιώτης
Τσακαλώτος Ευκλείδης
Βαλαβάνη Όλγα - Νάντια
Λαφαζάνης Παναγιώτης
Γάκης Δημήτριος
Γελαλής Δημήτρης
Δερμιτζάκης Κωνσταντίνος
Διακάκη Μαρία
Διαμαντόπουλος Ευάγγελος
Ζεϊμπέκ Χουσεϊν
Ιγγλέζη Αικατερίνη
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Σαμοΐλης Στέφανος
Κόλλια - Τσαρουχά Μαρία
Μαριάς Επαμεινώνδας (Νότης)
Μιχελογιαννάκης Ιωάννης