Απεργία πείνας ξεκίνησαν χτες 12 Αφγανοί παράνομοι μετανάστες, που κρατούνται στο χώρο της Λιμενικής Αστυνομίας στο λιμάνι της Μυτιλήνης εδώ και περισσότερες από 10 ημέρες. Η ενέργειά τους αυτή αποτελεί, όπως λένε, ύστατη προσπάθεια προκειμένου να… συλληφθούν από την Αστυνομία!
Και στη συνέχεια να αποκτήσουν το χαρτί προσωρινής διαμονής, έγγραφο που ας σημειωθεί πως δόθηκε με ταχύρρυθμες διαδικασίες σε άλλους ομοεθνείς τους όταν διαπιστώθηκε πως έπασχαν από… ψώρα!
Στο χώρο της Λιμενικής Αστυνομίας βρίσκονται 40 άτομα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, άλλη μία αποβίβαση πολλών ατόμων έγινε χτες σε παραλιακή περιοχή κοντά στο Μανταμάδο και φυσικά ο αριθμός των «ανύπαρκτων» αυτών ανθρώπων θα έφτανε στα ύψη.
Οι 12 Αφγανοί βρίσκονται συνολικά στο νησί 35 μέρες. Μεταξύ τους βρίσκονται κι εκείνοι που κοιμόντουσαν για αρκετές ημέρες σε υπνόσακους στην προκυμαία Μυτιλήνης. Χτες αποφάσισαν να προχωρήσουν στην απεργία, κρίνοντας ότι είναι ο μοναδικός τρόπος για να αποκτήσουν το «paper» για το οποίο κάνουν λόγο ξανά κι ξανά, και να φύγουν από το νησί.
Στον… «πάγο»
Την ίδια στιγμή που οι αφίξεις των παράνομων μεταναστών και των προσφύγων αυξάνονται και όσο ο καιρός καλυτερεύει ολοένα και θα αυξάνονται, εξακολουθεί να μη γίνεται τίποτα σχετικά με τη δημιουργία ηέντρου υποδοχής και προσωρινής διαμονής στο πρώην στρατόπεδο του 296 ΤΕ στη Μόρια. Έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι πέραν της επισκέψεως που έγινε στις αρχές του χρόνου από στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας τής ΕΛΑΣ στο στρατόπεδο, δεν έχει γίνει καμμία απολύτως παρέμβαση, ενώ το όλο θέμα φαίνεται πως έχει μείνει στις μελέτες. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο να αρχίσουν να μεταφέρονται συλληφθέντες μετανάστες στο Κέντρο Φιλοξενίας που υπάρχει στη Χίο και το οποίο για άγνωστους λόγους παραμένει κλειστό.


Με φόντο κρουαζιερόπλοια!
Την ίδια ώρα, η παρουσία μεταναστών στον περίκλειστο χώρο του λιμανιού αποτελεί πραγματική δυσφήμηση για τον τουρισμό στο νησί, καθώς εκεί αποβιβάζονται Τούρκοι επισκέπτες και άλλοι ξένοι τουρίστες που έρχονται με κρουαζιερόπλοια που δένουν στο σημείο αυτό.
Απόδειξη του αρνητικού αυτού αντίκτυπου αποτελεί το γεγονός ότι πλοίαρχοι κρουαζιερόπλοιων που έχουν αντικρίσει τη συγκεκριμένη εικόνα, την περιγράφουν σε συναδέλφους τους με αποτέλεσμα οι δεύτεροι να προχωρούν σε ακυρώσεις αφίξεων, αφού όπως υποστηρίζουν δεν πληρούνται οι βασικές προδιαγραφές ασφάλειας και υγιεινής.
Απαίτηση πολλών φορέων που εμπλέκονται με τον τουρισμό, αλλά και πολιτών, είναι να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει και οι αρμόδιοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Αναφορά γίνεται κυρίως στις υπηρεσίες στην Αθήνα, που παρά το γεγονός ότι πληροφορούνται καθημερινά για την κατάσταση που επικρατεί στη Μυτιλήνη, δεν ανταποκρίνονται στις εκκλήσεις του Λιμενικού και της Αστυνομίας.
 Εντολή «περιμένετε...

 Οι όποιες διαδικασίες, προχωρούν με ρυθμούς χελώνας, 
καθώς όπως είπε ο λιμενάρχης Μυτιλήνης, 
Μανώλης Βόμβας, τα άτομα που αποβιβάζονται στο νησί καθημερινά μπορεί να είναι δεκάδες, ωστόσο
 εξ Αθηνών δίνεται εντολή τα έγγραφα προσωρινής παραμονής 
να δίνονται σε ελάχιστους κάθε βδομάδα.
Μάλιστα, ο κ. Βόμβας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο γεγονός ότι παρ’ όλο που για τους Σύρους προβλέπεται, λόγω του ειδικού καθεστώτος που επικρατεί στη χώρα τους, να κινούνται ταχύρρυθμα οι διαδικασίες, ούτε αυτό γίνεται. «Γνωστό είναι στους διοικούντες ότι στην ανθρωπιά της μικρής κοινωνίας μας οφείλεται ότι τα άτομα, που φιλοξενήθηκαν στο χώρο αυτό, σιτίζονται, έχουν φάρμακα και μία κουβέρτα να ζεσταθούν», είπε ο κ. Βόμβας, ο οποίος τόνισε τη λειτουργία των εθελοντικών οργανώσεων σε όφελος αυτών των ανθρώπων. «Αλλά ως πότε μπορεί αυτό να συνεχιστεί;», αναρωτιέται ο λιμενάρχης της Μυτιλήνης.
Υπενθυμίζεται ότι το Λιμενικό σε αντίθεση με την Αστυνομία δε διαθέτει χρήματα για τα έξοδα κράτησης των ανθρώπων αυτών.
Η καρτ-ποστάλ
Έως ότου διευθετηθεί η κατάσταση, οι Τούρκοι τουρίστες και όλοι όσοι έρχονται με τα κρουαζιερόπλοια θα βγάζουν φωτογραφία την πρώτη εικόνα που βλέπουν. «Βγάζουν από την τσάντα τους τη φωτογραφική μηχανή, τραβάνε φωτογραφίες και γελάνε με τα χάλια μας», είπε ο τουριστικός πράκτορας Ηλίας Πίκουλος, ο οποίος ασχολείται συστηματικά με την κρουαζιέρα. «Ελεεινή και τρισάθλια» ήταν η πρόταση που χρησιμοποίησε για να χαρακτηρίσει την κατάσταση. Εξήγησε ότι είναι απαράδεκτο στο λιμάνι της Μυτιλήνης, που είναι το πρώτο πράγμα που θα συναντήσει κανείς όταν φτάσει στο νησί, να βλέπει ανθρώπους τυλιγμένους σε κουβέρτες να περιφέρονται ή να κοιμούνται όπου βρουν.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου, Κώστα Κορδώνη. «Η εικόνα είναι τραγική, η βιτρίνα της Μυτιλήνης βρίσκεται σε μαύρο χάλι και οι αρμόδιοι δεν κάνουν τίποτα», διαμαρτύρεται, υποστηρίζοντας ότι δεν επιτρέπεται να κυριαρχεί αυτή η κατάσταση στο χώρο όπου βρίσκεται το Τελωνείο, που οι εγκαταστάσεις πρέπει να είναι απολύτως καθαρές και να ελέγχεται ο καθένας που εισέρχεται σε αυτόν. Καταλήγοντας στις δηλώσεις του, είπε ότι οι αρμόδιοι πρέπει να ενεργοποιηθούν.
«Τρομερή διαφήμιση» χαρακτήρισε, τέλος, ειρωνικά, ο κ. Κώστας Παπαδάκης την κατάσταση στο λιμάνι την οποία καθημερινά βλέπει, καθώς είναι υπάλληλος στο ξενοδοχείο «Blue Sea», που βρίσκεται ακριβώς απέναντι. Μάλιστα, μέσω του «Ε» και απευθυνόμενος στους αρμόδιους υπουργούς, θέτει το ερώτημα: «Πρόκειται επιτέλους κανένας να νοιαστεί αυτόν τον τόπο, τους κατοίκους του, αλλά και τους ανθρώπους που η ανάγκη τούς οδήγησε εδώ;»
 Επιστολή για το μεταναστευτικό
Να αναλογιστούν το ρόλο τους και να αναλάβουν τις ευθύνες τους ζητούν με επιστολή τους από τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Νάσο Γιακαλή, και το δήμαρχο Λέσβου, Δημήτρη Βουνάτσο, ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης «Με τους πολίτες κόντρα στον καιρό» Βασίλης Τεντόμας, ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης «Οικολογικός Άνεμος Βορείου Αιγαίου» Μιχάλης Μπάκας και ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Αλλαγή Πορείας» Γιώργος Πάλλης.
Μεταξύ άλλων, αναφέρουν στην επιστολή ότι πρέπει να γίνει άμεσα συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης, της Αστυνομίας και του Λιμενικού, για να διευθετηθεί το πρόβλημα.