ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Λέσβος:δημοφιλής προορισμός ... για πρόσφυγες...

Βίντεο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ
Lesvosnews
 WWW.LESVOSNEWS.NET
αναδημοσίευση
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) έδωσε σήμερα (Τετάρτη 17/04/2013)  Συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα για την κλιμακούμενη ανθρωπιστική κρίση στη Συρία και την κατάσταση των Σύρων προσφύγων στην Ελλάδα, παρουσιάζοντας σειρά προτάσεων για την προστασία τους.
Κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου, προβλήθηκε βίντεο που σας παρουσιάζει το Lesvosnews.net με μαρτυρίες Σύρων προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα και έχουν περάσει από τη Λέσβο. Στο βίντεο μιλάει και αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος στη Μυτιλήνη.
 
Ο Περιφερειακός Συντονιστής Προσφύγων της Ύπατης Αρμοστείας για την κατάσταση στη Συρία, κ. Πάνος Μουμτζής, αναφέρθηκε στη δραματική ανθρωπιστική κρίση που μαίνεται στην περιοχή, χαρακτηρίζοντάς της ως τη «μεγαλύτερη και πιο γρήγορα επιδεινούμενη στον πλανήτη».  Όσοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη Συρία ξεπερνούν πλέον το 1.3 εκατ., σε σύγκριση με τους 33.000 τον Απρίλιο του 2012. Καθώς δεν υπάρχουν σημάδια υποχώρησης της κρίσης στη Συρία, ο αριθμός αυτός αυξάνεται σχεδόν κατά 8.000 άτομα καθημερινά, με το 71% να είναι γυναίκες και παιδιά.
 
«Για μας όλους που εργαζόμαστε στον ανθρωπιστικό τομέα, είναι μια μάχη 24 ώρες το 24ωρο», τόνισε ο κ. Μουμτζής. «Οι συνθήκες ασφάλειας στη Συρία συνεχίζουν να επιδεινώνονται ραγδαία και αυτό έχει άμεσες δραματικές επιπτώσεις στον άμαχο πληθυσμό».
 
Ο Επικεφαλής του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα, κ Γιώργος Τσαρμπόπουλος, παρουσίασε τα βασικά ζητήματα προστασίας των Σύρων που φτάνουν στην Ελλάδα. Κάλεσε τις ελληνικές αρχές να τους εξασφαλίσουν πρόσβαση στην ελληνική επικράτεια και την ασφάλεια, απρόσκοπτη πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου και διεθνή προστασία σύμφωνα με τα οριζόμενα στη Σύμβαση της Γενεύης του 1951, ή άλλη μορφή συμπληρωματικής προστασίας. Τόνισε επίσης ότι οι Σύροι δεν θα πρέπει να επιστρέφονται στη Συρία ή σε γειτονικές με αυτήν χώρες, μέχρις ότου βελτιωθούν επαρκώς οι συνθήκες ασφάλειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τέλος, επισήμανε ότι οι πρόσφυγες από τη Συρία δεν θα πρέπει να κρατούνται και οι αποφάσεις απέλασης ή επιστροφής τους να αναστέλλονται.
 
Εκ μέρους του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, ο υποστράτηγος Εμμανουήλ Κατριαδάκης υπογράμμισε ότι από τις 9 Απριλίου 2013, είναι σε ισχύ διαταγή, σύμφωνα με την οποία « κανένας Σύρος δεν θα κρατείται στα κέντρα κράτησης, παρά μόνο για λίγες μέρες μέχρι να ταυτοποιηθεί η καταγωγή του. […]. Θα γίνεται αναβολή της απόφασης επιστροφής για έξι μήνες, η οποία θα ανανεώνεται κάθε έξι μήνες μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στη Συρία».
 
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο κ. Κατριαδάκης, το 2012, ο αριθμός των  συλληφθέντων Σύρων για παράνομη είσοδο στην Ελλάδα ανήλθε σε 7.927 άτομα, αντιπροσωπεύοντας αύξηση 420% σε σύγκριση με το 2011, όταν έγιναν 1.522 συλλήψεις. Αντίστοιχα, το πρώτο τρίμηνο το 2013 πραγματοποιήθηκαν 1.276 συλλήψεις.