Συνέντευξη με τις ΓΙΟΥΛΗ ΣΠΑΝΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΩΤΗΡΙΑΔΟΥ
«Με τη φουρτούνα και το Σιρόκο,
ήρθε μια σκούνα απ' το Μαρόκο. Με τον αγέρα και με τ' αγιάζι, πάει μια
μπρατσέρα για τη Βεγγάζη». «Με την Ελλάδα καραβοκύρη» στιχουργούσε ο
Γκάτσος και μας ταξίδευε ο Χατζιδάκις εκεί στα 1966.
Στις μέρες μας ένα δημιουργικό δίδυμο, γεμάτο ελπίδα, φαντασία
και αισιοδοξία, η Δήμητρα Σωτηριάδου και η Γιούλη Σπανού, με ευφάνταστες
εικαστικές δημιουργίες καλωσορίζουν την άνοιξη με «σκούνα και αερικά»
στην Πλάκα, στο στέκι τους, το «Βρυσάκι», από 15 έως 29 Μαρτίου.
- «Εν αναμονή» της εαρινής ισημερίας;
«"Εν αναμονή" μιας χαρούμενης αυγής. Μόνο θλίψη και αρνητικά συναισθήματα εισπράττουμε κάθε μέρα. Πρέπει μόνοι μας να αντλήσουμε δύναμη και να διαχειριστούμε την καθημερινότητά μας. Να λέμε και ένα "όχι". Τι είναι αυτό πια! Παντού λέμε "ναι", μην και ταράξουμε τα λιμνάζοντα νερά, μην και δημιουργήσουμε κραδασμούς στο κατεστημένο. "Εν αναμονή" λοιπόν της άνοιξης, μιας άλλης ματιάς της ζωής μας».
- Για πού το 'βαλε η ομάδα «σκούνα και αερικά»;
«Τα καράβια μας περιμένουν την πλημμυρίδα για να συνεχίσουν την περιπλάνηση. Σε όλο το διάστημα της αναμονής, ανάμεσα στο όνειρο και την πραγματικότητα, ξεχωριστή θέση παίρνουν τα αερικά της Γιούλης. Χειροποίητες κούκλες από χαρτί ονειρεύονται, σκορπούν αέρα ελευθερίας. Οι σκούνες και τα αερικά προσπερνούν πολλά εμπόδια μέχρι να φτάσουν σε "ελεύθερα λιμάνια". Ενας τέτοιος σταθμός θα 'ναι για δεκατέσσερις μέρες ο χώρος τέχνης "Βρυσάκι", Βρυσακίου 17, Πλάκα, τηλ. 210-3210179, όπου θα εκθέσουμε τις νέες δημιουργίες μας».
- Η ζωή μας κάνει κύκλους;
«Δεν ξέρω πόσους, αλλά στροβιλίζεσαι κάθε φορά στη δίνη τους. Ούτε ξέρεις τι σε περιμένει στην επόμενη στροφή. Κύκλοι που διαγράφουν ανατρεπόμενες ισορροπίες, αντιθέσεις, σε τέτοιους κύκλους έχουμε μπει και εγώ ως δημοσιογράφος και η Γιούλη ως γραφίστρια και έχουμε βγει σώες και με μεγαλύτερη όρεξη για δημιουργία».
- Εικαστικά της κρίσης;
«Καράβι είναι ταξίδι, είναι διαφυγή, "κόντρα" στο κύμα. Το "όχι" που είπαμε στην αρχή. Είναι τρόπος ζωής. Μπορεί να βρίσκεις το ξύλο εύκολα στο ποτάμι, ποια ρότα όμως θα ακολουθήσει η σκούνα, τι σχήμα θα 'χει, τι μήνυμα θα μεταφέρει στα αμπάρια της, είναι θέμα αντίληψης».
- Αερικό είναι η υφάντρα τύχη;
«Σαν τη γυναίκα του Μυλοποτάμου της Κρήτης που, όπως τη θέλει η παράδοση, ξέρει με μοναδικό τρόπο στον αργαλειό της να μετατρέπει τη λύπη και τη χαρά σε έργα τέχνης, με χρώματα όλο ζωντάνια. Ταξίδι ανάμεσα στο όνειρο και την πραγματικότητα».
- Δίνετε χρόνο για τα όνειρά σας;
«Δεν θέλουμε να τα σβήσει ο χρόνος. Τα καλύτερα τα φέρνουμε στη μνήμη μας και φτιάχνουμε καράβια, σαν σενάρια. Μεταποιούμε παλιές χειροποίητες καρέκλες του παππού Νικόλα από τη Λευκάδα, παίρνουν μίνιμαλ μορφή καραβιού και έτσι κρατάμε σαν όνειρο το παλιό. Ετσι κρατάμε στο χρόνο και τη δαντέλα από το βελονάκι της γιαγιάς Ελένης, ως πανί στη σκούνα μας».
- Επιστροφή στη φύση;
«Από τη φύση παίρνουμε ανάσες και ιδέες. Προς το παρόν εγκλωβίζουμε τους καρπούς της. "Στα δίχτυα της ελιάς... η ομορφιά όλη". Γιατί στα λιόπανα έχουμε εγκλωβίσει καρπούς και φύλλα ελιάς, τριαντάφυλλα, ακόμα και χρωματιστά φύλλα από το καλοκαίρι. Πρόκειται για τα "αυγουστιάτικα σημάδια" που τα μεταφέρουμε στην πόλη των χαμένων αισθήσεων».
- Ο κύκλος κλείνει και για τους φίλους;
«Στενεύει χρόνο με το χρόνο. Και δεν ακούγεται καν θόρυβος από την απώλεια. Εάν μάλιστα δεν ανήκεις στην κατηγορία των συντηρητικών ανθρώπων, το "πάμε γι' άλλα" είναι εύκολη υπόθεση. Νέο ταξίδι αρχίζει μόνο με τους εκλεκτούς».