31/01/2013
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
Θέμα : Ένταξη στον Κανονισμό Βαρέων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ των Ναυτών όλων των κατηγοριών εμπορικών και επιβατηγών πλοίων.
Λόγω της φύσεως του επαγγέλματος, αλλά και ως επακόλουθο της σταδιακής μείωσης των θέσεων εργασίας στην ελληνική ναυτιλία, πολλοί ναυτικοί υποχρεώθηκαν, τα τελευταία χρόνια πριν τη συνταξιοδότησή τους, να εργαστούν στη στεριά σε ειδικότητες που είχαν και στα πλοία και οι οποίεςεμπίπτουν στις διατάξεις των βαρέων, όπωςοικοδόμοι, ελαιοχρωματιστές, καθαριστές καιμεταφορείς. Όταν όμως οι ασφαλισμένοι προσέρχονταιστο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ως τελευταίο φορέα ασφάλισής τους,προκειμένου να υποβάλουν αίτηση για σύνταξη, ενημερώνονται εμβρόντητοι ότι το επάγγελμα τουNαύτη δεν ανήκει στα βαρέα και ανθυγιεινά.
Το ΙΚΑ ΕΤΑΜ δεν έχει συμπεριλάβει το επάγγελμα του Ναύτη στη λίστα των επαγγελμάτων που εντάσσονται στα βαρέα, με αποτέλεσμα να μησυνυπολογίζει το χρόνο που έχουν πραγματοποιήσειοι τέως ναυτικοί, στο σύνολο του χρόνου που απαιτείται από το Νόμο για συνταξιοδότηση με τιςδιατάξεις των βαρέων, δηλαδή στο σύνολο των 3600 ή 7500 στα βαρέα. Θα πρέπει να τονισθεί ότι όσοι συνταξιοδοτούνται από το ΝΑΤ, και όχι με διαδοχική ασφάλιση από το ΙΚΑ, αντιμετωπίζονται ως εργαζόμενοι στα βαρέα και ανθυγιεινά, με μειωμέναδηλαδή όρια ηλικίας και ημέρες ασφάλισης, καθώς με νομοθετική ρύθμιση το επάγγελμα του ναυτικού έχει χαρακτηρισθεί βαρύ, ανθυγιεινό και επικίνδυνο.
Στα κατά καιρούς ερωτήματα κάποιων ευσυνείδητων υπαλλήλων προς τη Διοίκηση του ΙΚΑ, η γνωμοδότηση ήταν αρνητική, με μόνη αιτιολογία ότι το επάγγελμα του Ναύτη δεν υπάρχει στον Κανονισμό Βαρέων του ΙΚΑ! Στην επεξεργασία που έγινε το 2012 δεν ελήφθησαν υπόψη οι προτάσεις της επιτροπής τουΓ.Λεβέντη, ούτε και το ότι το ναυτικό επάγγελμαπληροί όλα τα κριτήρια των επιτροπών, όπως είναι ηβάρδια με νυχτερινό ωράριο, σε ύψος ή βάθος, σε περιορισμένο χώρο, σε υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες, η κατανάλωση άνω των 2.000 θερμίδων για άνδρες και 1.400 θερμίδων για γυναίκες κατά τη διάρκεια του οκταώρου εργασίας σε χειρονακτική εργασία, η έκθεση σε βλαπτικούς παράγοντες.
Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1)
Οι ερωτώντες βουλευτές
Στρατούλης Δημήτρης
Λαφαζάνης Παναγιώτης
Δρίτσας Θεόδωρος