ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Περιοδεία αντιπροσωπείας της ΠΕΜΕΝ στα Χανιά!

 www.902.gr
 αναδημοσίευση

: Δευ, 28/01/2013 - 20:49

Από την εκδήλωση στην ΑΕΝ 
 
Αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού επισκέφτηκε σήμερα, Δευτέρα 28/1 τα Χανιά, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Ένωσης, Σάββα Τσιμπόγλου.
Η αντιπροσωπεία της ΠΕΜΕΝ το πρωί περιόδευσε στην ΑΕΝ Κρήτης στη Σούδα Χανίων και το μεσημέρι συναντήθηκε με εκπροσώπους της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων καθώς και τον Αγροτικό Σύλλογο Κουντούρας.

Η περιοδεία στην ΑΕΝ σημείωσε μεγάλη επιτυχία καθώς η συμμετοχή ήταν υπερδιπλάσια σε σχέση με προηγούμενες περιοδείες, δείγμα της αναγνώρισης της συμβολής της ΠΕΜΕΝ στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ναυτεργατών. Όπως τόνισε ο Σ. Τσιμπόγλου, οι εφοπλιστές για τη διασφάλιση της μέγιστης δυνατής κερδοφορίας τους καταστρατηγούν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και αφήνουν απλήρωτους ναυτεργάτες, αξιοποιώντας τους αντεργατικούς νόμους που έχουν ψηφίσει όλα αυτά τα χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσεις.
Στη συζήτηση αναδείχτηκαν τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σπουδαστές, όπως η διακοπή εδώ και ένα χρόνο της σίτισης στη σχολή, η μεταφορά από και προς τη σχολή, η μη χορήγηση πάσο καθώς και κτιριακά προβλήματα.
Στην εκδήλωση παρευρέθησαν αρκετοί καθηγητές της σχολής που επεσήμαναν τις μειώσεις που έχουν υποστεί οι μισθοί τους (να σημειωθεί ότι πολλοί από αυτούς είναι ωρομίσθιοι με μισθούς πείνας) και τις μεγάλες ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό ιδιαίτερα στη σχολή μηχανικών.
Παράλληλα η κυβέρνηση παραδίδει τις λιμενικές υποδομές στο μεγάλο κεφάλαιο προκειμένου να λειτουργήσουν κατά το πρότυπο της COSCO που περιλαμβάνει εκ περιτροπής εργασία μέχρι την μαύρη ανασφάλιστη εργασία όπως και τη μη αναγνώριση κάθε συνδικαλιστικής εκπροσώπησης.
Τέλος, ο Σ. Τσιμπόγλου απέναντι στην επιθετικότητα του εφοπλιστικού κεφαλαίου, κάλεσε τους σπουδαστές να αντιτάξουν το συλλογικό οργανωμένο αγώνα με πρώτο σταθμό την πανελλαδική 48ωρη απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων από την Πέμπτη 31 Γενάρη.
Στη συνάντηση του Σάββα Τσιμπόγλου με την Ενωτική Ομοσπονδία και τον Αγροτικό Σύλλογο έγινε ενημέρωση που αφορά την προκηρυγμένη 48ωρη απεργία των ναυτεργατών από τις 31/1. Ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ αναφέρθηκε στο επαίσχυντο σχέδιο νόμου που προωθούν Κυβέρνηση- εφοπλιστές-κεφάλαιο για την «Ανασυγκρότηση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου» που καταργεί τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, το σύνολο των δικαιωμάτων των ναυτεργατών και των εργαζομένων, σε πλοία και λιμάνια. Τόνισε ότι το νέο σχέδιο νόμου δεν αφορά μόνο τους ναυτεργάτες αλλά το σύνολο του ελληνικού λαού. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Το νομοσχέδιο αποτελεί κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό κανιβαλισμό με θύματα όχι μόνο τους ναυτεργάτες αλλά όλους τους Έλληνες εργαζόμενους. Να σκεφτούμε τι ρόλο παίζει στην κοινωνία η ναυτιλία και ο καθένας να σταθμίσει τις εξελίξεις και να πάρει θέση. Γίνεται σήμερα να δουλεύει ο εργαζόμενος και να μην πληρώνεται; Γίνεται να μην ανανεώνονται οι συμβάσεις; Γίνεται να μην έχουμε κλαδική σύμβαση εργασίας;»
Ο Σάββας Τσιμπόγλου κάλεσε τους μικρομεσαίους αγρότες να αναλογιστούν τις συνέπειες που έχει σε αυτούς η δράση των μονοπωλίων στη ναυτιλία για την παραγωγή τους, να μην τσιμπήσουν στο δόλωμα του κοινωνικού αυτοματισμού, αλλά να αποτελέσουν κρίκο της Λαϊκής Συμμαχίας σε συμπαράταξη με τους ναυτεργάτες απεργούς. «Το νομοσχέδιο αυτό έχει φτιαχτεί όχι με βάση τις κοινωνικές ανάγκες των μικρών και μεσαίων στρωμάτων, αλλά με βάση τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου. Πρέπει ο καθένας να διαλέξει πλευρά, ή με το μεγάλο κεφάλαιο ή με τους εργάτες. Γίνονται αλλαγές στα ελληνικά λιμάνια προκειμένου να παραδοθούν στα μονοπώλια, όπως π.χ στον Πειραιά. Απευθυνόμαστε λοιπόν σε όλους τους εργαζόμενους και βαδίζουμε σε 48ωρη απεργία με προοπτική κλιμάκωσης. Χρειάζεται να εξετάσουμε πως θα οργανώσουμε αγώνες πολύμορφους και παρατεταμένους, με κατεύθυνση να ανατραπεί αυτή η πολιτική και να συμβαδίσουν όλα τα εργατικά κέντρα και οι αγροτικοί σύλλογοι στην κατεύθυνση αυτή», τόνισε ο Σάββας Τσιμπόγλου.
Σε ερώτηση που του απεύθυναν οι εκπρόσωποι των Αγροτικών Συλλόγων για το πώς μπορούν εκείνοι να βοηθήσουν στην επιτυχία της απεργίας των ναυτεργατών απάντησε: «Με οργάνωση συνελεύσεων στους Αγροτικούς Συλλόγους και αποφάσεις αλληλεγγύης στο δίκαιο αγώνα μας, με συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια των αγροτών παράλληλα με τους ναυτεργάτες τις ημέρες της απεργίας.»