Ανακοίνωση:
Συνεδρίασε σήμερα το πρωί το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Τροιζηνίας και εξέλεξε το προεδρεία, καθώς και την Οικονομική Επιτροπή:
Παρέστησαν 20 από τους 21 δημοτικούς συμβούλους. Απουσίαζε ο Κ. Ηρειώτης.
Πρόεδρος εξελέγη ο Σπύρος Καρνέζης με 17 ψήφους, αντιπρόεδρος ο Κωνσταντίνος Πατουλιάς ( από την μειοψηφία) με 18 ψήφους και η γραμματέας ( από την πλειοψηφία) η Δήμητρα Λεβειδιώτη με 17 ψήφους.
Στην Οικονομική Επιτροπή, εξελέγησαν από την πλειοψηφία οι Β. Καράμπαμπας, με 16 ψήφους, οι Ν. Δαρσινός με 14 ψήφους, Κ. Φύτρας με 14 ψήφους, Τ. Δέδες με 10 ψήφους και από την μειοψηφία οι Σάββας Αθανασίου και Νίκος Μπόγρης με 13 και 14 ψήφους αντίστοιχα.
Αναπληρωματικά μέλη της Οικονομικής Επιτροπής εξελέγησαν από την πλειοψηφία οι Α. Δανόπουλος, Κ. Μοσχογιάννης, Χ. Χατζαντωνά και Γ. Αντωνίου. Από την μειοψηφία εξελέγησαν οι Μαρία Δέδε και Γεωργία Ανδριανοπούλου.
Από την πλευρά της η μειοψηφία μίλησε και κατέθεσε υπόμνημα αποτίμησης της περασμένης διετίας, τόσο για το συνολικό έργο του δημοτικού συμβουλίου, όσο και για την λειτουργία του οργάνου. Αναλυτικά οι θέσεις της μειοψηφίας έχουν ως εξής:
Αποτίμηση της διετούς θητείας του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Τροιζηνίας
Πέρασαν 24 μήνες από την εκλογή και λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Τροιζηνίαςκαι μπορούμε πλέον να αποτιμήσουμε το έργο της δημοτικής αρχής. Να αξιολογήσουμε επίσης, τιςαδυναμίες από την εφαρμογή του Καλλικράτη και πως χειρισθήκαμε τα σημαντικά και τα καθημερινάθέματα που απασχολούν τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Τροιζηνίας.
Η εκτίμηση μας είναι ότι το δημοτικό συμβούλιο δεν ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις των πολιτών καιούτε κατόρθωσε να αρθρώσει μία αναπτυξιακή πρόταση και να την υλοποιήσει.
Το δόγμα που επικράτησε από την πλειοψηφία ήταν “έχουμε την αριθμητική υπεροχή και κάνουμε ό,τιθέλουμε.” Αυτή η λογική όμως μας οδήγησε σε μία διετία απραξίας, στασιμότητας και γενικότερηςανυποληψίας. Ο δανεισμός, οι οφειλές σε διάφορους προμηθευτές, καθώς και οι εκατοντάδες αποφάσειςγια απ' ευθείας αναθέσεις σε αμφιβόλου αναγκαιότητας μικροέργα, πρακτική μιας ολόκληρηςδωδεκαετίας που ξεκίνησε από το 1999, δυστυχώς έφεραν σε πλήρη αδυναμία τον δήμο Τροιζηνίας ναανταποκριθεί στις σύγχρονες και αναγκαίες επιλογές και προοπτικές που χρειάζεται ο τόπος μας.
Από την 1 Ιανουαρίου του 2011 μέχρι και την 31 Δεκεμβρίου του 2012, η περιοχή μας γνώρισε μεγάληανεργία, απαξίωση του πρωτογενούς τομέα, μείωση των μονίμων κατοίκων της,τον ακτοπλοϊκό αποκλεισμό από τον Πειραιά, περαιτέρω υποβάθμιση της ιατρικής περίθαλψης των κατοίκων της.
Κάτω από το βάρος του οικονομικού αδιεξόδου, που η ίδια δημοτική αρχή δημιούργησε, αύξησε υπέρογκα τα δημοτικά τέλη, τα τέλη αποχέτευσης, τα τέλη ύδρευσης. Οι υπηρεσίες που δώσαμε στουςκατοίκους δεν ήταν αντίστοιχες με τα έσοδα που εισέπραξε ο δήμος. Για το λόγο αυτό απαιτούνταιτομές. Χρειάζεται όραμα, που δεν μπορεί να διατυπώσει η σημερινή πλειοψηφία. Η απόδειξη τηςανικανότητας της είναι ορατή και χειροπιαστή:
Δεν άνοιξε ούτε ένα δρόμο. Δεν έκανε καμία επέκταση του σχεδίου πόλεως. Δεν αύξησε ούτε έναχιλιοστό τους οικισμούς. Δεν χάραξε τα ρέματα. Δεν προστάτευσε τους κατοίκους της απόεγκληματικές πράξεις συμμοριών που δρουν στην περιοχή. Δεν μπόρεσε να λειτουργήσει αποδοτικά το σύστημα της ανακύκλωσης των σκουπιδιών. Η αποκομιδή των σκουπιδιών δεν αποδίδει. Υπάρχουν εστίες σκουπιδιών και ρύπανσης σε μεγάλες εκτάσεις. Το κυριότερο: δεν εξασφάλισε κατάλληλο πόσιμονερό, δεδομένου ότι σε αρκετές περιπτώσεις στα Μέθανα και στην Τακτικούπολη, οι ελεγκτικέςυπηρεσίες της Αντιπεριφέρειας Νήσων το έβγαλε ακατάλληλο.
Όσον αφορά στην αποχέτευση εισπράττει το 80% επί της κατανάλωσης του νερού, στο τέλοςαποχέτευσης, ενώ στον δήμο Πόρου, που έχει και την ευθύνη της λειτουργίας του ΒΙΟΚΑ, οι κάτοικοιτου νησιού πληρώνουν μόνο 35% επί της κατανάλωσης του νερού. Από το 2008 ο δήμος εισέπραξε απότους κατοίκους του Γαλατά περί το 1 εκατ. Ευρώ και οφείλουν σήμερα οι υπεύθυνοι να μας πουν πουπήγαν τα χρήματα αυτά.
ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ
Όσον αφορά στο θέμα της λειτουργίας, του δημοτικού συμβουλίου, έχουμε να επισημάνουμε τα εξής:
1.Παρήλθαν 2 έτη και το προεδρείο δεν συνήλθε ούτε μία φορά για να διατυπώσει προτάσεις καλύτερης λειτουργίας του.
2.Συμπληρώσαμε δύο χρόνια λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου και δεν υπάρχουν ακόμαπρακτικά των συνεδριάσεων. Αναρτώνται αποφάσεις χωρίς να υπάρχουν πρακτικά, τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά, τα οποία πρέπει να υπογραφούν από τους δημοτικούς συμβούλους.
- Καθυστέρησε η ψήφιση του Κανονισμού Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά ακόμα και μετην ψήφιση του δεν τηρείται η ισχύουσα νομοθεσία.
- Παραβιάζεται συστηματικά το άρθρο 66 του Κώδικα, όπου προβλέπεται η δημοτική αρχή να παραχωρείστην δημοτική παράταξη της μειοψηφίας κατάλληλα εξοπλισμένο χώρο, καθώς και γραμματειακήυποστήριξη. Παρά τις έγγραφες και προφορικές μας παρεμβάσεις, η πλειοψηφία αρνείται να εφαρμόσειτο σχετικό άρθρο.
- Η πλειοψηφία εκ συστήματος αρνείται να μας δίνει τις εισηγήσεις και τα έγγραφα, τις μελέτες, τιςεγκυκλίους των θεμάτων που έρχονται προς ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο, κατά παράβαση κάθενομιμόητας, λογικής και δεοντολογίας.
- Αρνείται, ο δήμαρχος και η πλειοψηφία, να μας επιδώσει έγγραφα, παραστατικά και δεν απαντά στιςσχετικές μας ερωτήσεις, ως οφείλει από το άρθρο 61 του Κώδικα Δήμων.
- Συγκροτήθηκε επιτροπή για την επεξεργασία νομικού κειμένου για την διεκδίκηση του χερσαίου χώρουτου δήμου Πόρου που βρίσκεται στην Ανατολική Τροιζηνία, ουδέποτε μέχρι σήμερα ενημερωθήκαμεστο δημοτικό συμβούλιο για τις πρωτοβουλίες που πήρε και ουδέποτε επί της ουσίας έπραξαν τίποτα.
- Η Επιτροπή για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας , δημιουργήθηκε με απόφαση του συμβουλίου, αλλά δεν έχει συνεδριάσει ούτε μία φορά!
- Η πλειοψηφία αρνείται να πραγματοποιεί σε χώρο που να διασφαλίζονται αξιοπρεπείς συνθήκες για τιςσυνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, ενώ πεισματικά αρνείται να συνεδριάζει το δημοτικόσυμβούλιο εκ περιτροπής στις έδρες των τοπικών συμβουλίων, προκειμένου να υπάρξει συμμετοχή τωνκατοίκων όλων των κοινοτήτων στις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου.
- Έχουν εγκαταλειφθεί τα χωριά, ενώ η Λουτρόπολη των Μεθάνων βιώνει την μεγαλύτερη υποβάθμισητης από την εποχή της Τουρκοκρατίας.
- Παραμένουν αναξιοποίητα τα δημοτικά και δημόσια περιουσιακά στοιχεία, τα οποία θα μπορούσαν ναπαίξουν βασικό μοχλό ανάπτυξης της περιοχής. Δεν κάνουμε τον ετήσιο προγραμματισμό αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας όπως προβλέπει ο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων.
- Ο καθορισμός της ημέρας και της ώρας συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου δεν γίνεται με προσυνεννόηση με την μειοψηφία, αλλά γίνεται με αυθαίρετη επιλογή του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου.
- Στη Διαύγεια, αναρτώνται αποφάσεις χωρίς να έχουν την άποψη της μειοψηφίας, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις δεν αναφέρονται απαραίτητα στοιχεία της απόφασης.
- Το δημοτικό συμβούλιο αγνοεί παντελώς τις δραστηριότητες της δημοτικής κοινωφελούς επιχείρησης, του Λιμενικού Ταμείου, καθώς και του Αναπτυξιακού Συνδέσμου. Αντί να δίνει κατευθύνσεις το δημοτικό συμβούλιο, υπάρχει αυτόνομη και μη ελεγχόμενη πρακτική.
- Η διάρθρωση του δήμου, το οργανόγραμμα, δεν υπάρχει πουθενά. Ο πολίτης αγνοεί, ποιο είναι το δημοτικό συμβούλιο, οι διευθυντές, οι υπάλληλοι και σε ποιές θέσεις εργάζονται.
Η αποτίμηση δεν είναι ευχάριστη. Σαφώς και δεν μας ικανοποιεί. Χρειάζεται ενεργοποίηση όλων τωνκατοίκων προκειμένου να ξεφύγουμε από το σημερινό τέλμα και να ανατρέψουμε την σημερινήπλειοψηφία που οδηγεί στην πλήρη υποβάθμιση ολόκληρης της Τροιζηνίας. Εμείς πρωτοστατούμε ώστε να εξοστρακίσουμε τις μεθόδους και τις πρακτικές, που δυστυχώς αντικατοπτρίζονται σε όλο τοφάσμα της πολιτικής σκηνής και σε όλες τις βαθμίδες κρατικής και δημοτικής εξουσίας.
ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΗΣ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΣΑΒΒΑΣ
ΜΠΟΓΡΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ
ΠΑΤΟΥΛΙΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΔΕΔΕ ΜΑΡΙΑ
ΠΑΥΛΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ