ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Αγώνας για ακτοπλοΐα υπέρ του λαού!



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

αναδημοσίευση


Η «αναδιάρθρωση» των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών που προωθεί η συγκυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, με γνώμονα την ενίσχυση του εφοπλιστικού κεφαλαίου, των μονοπωλιακών ομίλων, απειλεί ευθέως τα νησιά με απομόνωση, που σημαίνει υπονόμευση της δημόσιας υγείας, διαρκή μείωση του πληθυσμού και σταδιακή εγκατάλειψη. Για τους ναυτεργάτες, αποτελεί κατά μέτωπο επίθεση στο σύνολο των εργασιακών τους δικαιωμάτων, ενώ ισχυρό θα είναι το χτύπημα και σε ό,τι έχει σχέση με την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα. Το πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί από το υπουργείο Ναυτιλίας και αποτελεί τη βάση του «κοινωνικού διαλόγου», είναι επί της ουσίας οι αξιώσεις των εφοπλιστών και προβλέπει την ολοκλήρωση της απελευθέρωσης της ακτοπλοΐας, δηλαδή την πλήρη εφαρμογή του κανονισμού 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη διαμόρφωση του οποίου συνέβαλαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ως κυβερνήσεις και υποστήριξε ο ΣΥΝ.
Aυτό που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι ναυτεργάτες και οι εργατικές, λαϊκές οικογένειες των νησιών ενδεικτικά είναι:
-- Ο τεμαχισμός του ακτοπλοϊκού δικτύου σε 5 ζώνες εκμετάλλευσης, υποβαθμίζοντας ακόμα περισσότερο και ραγδαία τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, με νησιά να απειλούνται ευθέως να μείνουν χωρίς καράβι.
-- Η κατάργηση της υποχρεωτικής δεκάμηνης δρομολόγησης και επάνδρωσης των πλοίων, ώστε οι εφοπλιστές, με βάση βέβαια τα κέρδη τους, να καθορίζουν από τη συχνότητα των δρομολογίων τις τιμές των εισιτηρίων, μέχρι τον αριθμό του πληρώματος και τις εργασιακές σχέσεις.
-- Πλοία - γαλέρες δηλαδή, που, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι ακτοπλόοι εφοπλιστές για τη «μείωση του κόστους» αντικαθιστούν πλοία καινούργια με υπέργηρα κα υπερήλικα (χαρακτηριστικό το παράδειγμα της αντικατάστασης του «ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ» με το 40χρονο «ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ» στη γραμμή Ικαρίας, Σάμου), θα είναι πλωτές «βόμβες» για την ανθρώπινη ζωή.
Σε αυτά, αν προστεθεί η απόφαση της συγκυβέρνησης, για ιδιωτικοποίηση λιμανιών, μαρίνων, η παραχώρηση αιγιαλών των νησιών, η κατάσταση γίνεται άκρως επικίνδυνη.
Οι εξελίξεις είναι τέτοιες που δεν αφήνουν περιθώρια αναμονής. Τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, με τα Εργατικά Κέντρα, Λέσβου, Σάμου, Β. Δωδεκανήσου εκπέμπουν το σύνθημα του αγωνιστικού ξεσηκωμού σε νησιά, καράβια, λιμάνια, προειδοποιώντας ότι: «Το μέλλον των νησιών μας προδιαγράφεται ζοφερό, η διαβίωση σ' αυτά πολύ δύσκολη, η επικοινωνία των κατοίκων τους, μεταξύ τους και με την ηπειρωτική Ελλάδα επίσης, η ακτοπλοϊκή πρόσβαση σε επισκέπτες - τουρίστες προβληματική και η αεροπορική σύνδεση πανάκριβη. Η κατάσταση κινδυνεύει να γίνει μη αναστρέψιμη αν δεν αντιδράσουμε άμεσα».
Το πρώτο βήμα γίνεται σήμερα Σάββατο, οπότε και στις 10.30 το πρωί, στην αίθουσα συνελεύσεων της ΠΕΜΕΝ συνδικαλιστικοί, μαζικοί φορείς από τους μικρούς επαγγελματοβιοτέχνες και φτωχούς αγρότες των νησιών, λαϊκές επιτροπές, γυναικείοι Σύλλογοι, θα καθορίσουν το κοινό πλαίσιο πάλης που θα έχει μπούσουλα ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι τα κέρδη των εφοπλιστών. Συντονισμός που καλείται να συμβάλει αποφασιστικά στην ανάπτυξη αγωνιστικών πρωτοβουλιών και στην οργάνωση του λαού για ακτοπλοϊκό δίκτυο ασφαλές και σύγχρονο, αντίστοιχο των σύγχρονων αναγκών νησιωτών, ναυτεργατών, όλων των λαϊκών - εργατικών οικογενειών.