
Άρθρο από τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος [ΠΕΑΛΣ] , κ. Δ. Σαιτάκη
αναδημοσίευση
Τον διττό αυτό ρόλο στο πλαίσιο της αποστολής του, παρά τα προβλήματα και τις ελλείψεις, υπηρετούν με επάρκεια και επιτυχία, πλέον από εννέα δεκαετίες, τα στελέχη του Λ.Σ.
Η προ τριετίας κατάργηση του άρρηκτα συνδεδεμένου με το Λ.Σ. Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και ο διαμελισμός των αρμοδιοτήτων του σε άλλα Υπουργεία, δημιούργησαν κλυδωνισμούς τόσο στον τομέα των υπηρεσιών που προσφέρονταν για την προαγωγή της ελληνικής ναυτιλίας όσο και στον τομέα της ασφάλειας, δημιουργώντας σύγχυση και αδυναμία στην εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών. Εξαιτίας των προβλημάτων αυτών, η πολιτεία αναγκάστηκε τελικά να ανασυστήσει το νέο Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου.
Συγκεκριμένα, η εν γένει ναυτιλιακή δραστηριότητα αλλά και οι επιμέρους τομείς της, όπως αυτοί διαμορφώνονται από την εξειδικευμένη νομοθεσία στο πλαίσιο του διεθνούς και κοινοτικού περιβάλλοντος, χρήζουν ενιαίας προσέγγισης από εξειδικευμένο προσωπικό, όπως είναι το προσωπικό Λ.Σ, λόγω της διεπιστημονικής του κατάρτισης, σε ότι αφορά την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, την αστυνόμευση του θαλάσσιου χώρου, την προστασία των θαλασσίων συνόρων, τη ναυτική ασφάλεια, τον έλεγχο της ναυτικής πιστοποίησης και εργασίας καθώς και τον έλεγχο-επιθεώρηση των εμπορικών πλοίων.
Επίσης, το Λιμενικό Σώμα θα πρέπει να αποτελεί το βασικό μοχλό προάσπισης και εξασφάλισης της ασφάλειας και της ποιότητας ζωής των πολιτών στο ιδιόμορφο, ιδιαίτερο και απαιτητικό περιβάλλον της θάλασσας και των λιμένων. Θα πρέπει να έχει ως κύρια αποστολή, την εφαρμογή του νόμου στο θαλάσσιο χώρο, στα πλοία, στους λιμένες και στους χερσαίους χώρους αυτών και να διατηρεί τον κυρίαρχο ρόλο στην άσκηση του εθνικά σημαντικού έργου της έρευνας και διάσωσης. Παράλληλα, καθίσταται το όργανο ελέγχου εφαρμογής των απαιτήσεων που διαμορφώνει η πολιτεία, στο πλαίσιο των αντίστοιχων υποχρεώσεών της.
Μια απλή όμως ανασύσταση του Υπουργείο, με το Λιμενικό Σώμα, δεν αρκεί χωρίς τα αναγκαία συνοδευτικά μέτρα, όπως η επαρκής χρηματοδότηση, ο εκσυγχρονισμός των μέσων - χερσαίων, πλωτών και εναέριων - η εκμετάλλευση των νέων τεχνολογιών, η σύγχρονη εκπαίδευση και μετεκπαίδευση των στελεχών, η ανάπτυξη της διακλαδικότητας και της συνεργασίας. Υπάρχει εξάλλου μία τεράστια διαφορά σε σχέση με το παρελθόν. Έχει ήδη θεσμοθετηθεί από την πολιτεία το Αρχηγείο Λ.Σ.-ΕΛΑΚΤ, ικανοποιώντας διαχρονική αναγκαιότητα και επιταγή τόσο δικιά μας όσο και του συνόλου των στελεχών του ΛΣ.
Με τα νέα δεδομένα, και προκειμένου εξασφαλιστεί η επιτυχής δράσης ενός σύγχρονου σώματος ασφαλείας στη θάλασσα και στα λιμάνια και ενός δυναμικού ελεγκτικού μηχανισμού της εθνικής και διεθνούς ναυτιλίας το Λιμενικό Σώμα καλείται να συνδυάσει και να συγκεράσει:
Στον τομέα της Ναυτιλίας, την υιοθέτηση και ενσωμάτωση, εντός της κρατικής δομής του Αρχηγείου Λ.Σ. –ΕΛ. ΑΚΤ πέραν των αστυνομικών αρμοδιοτήτων και εκείνων των αποφασιστικών αρμοδιοτήτων, προκειμένου να ανταποκριθεί (το Αρχηγείο) άμεσα και αποτελεσματικά σε θέματα εφαρμογής της διεθνούς νομοθεσίας και να επωμιστεί τον τριπλό της ρόλο ως: χώρας σημαίας, χώρας λιμένα και παράκτιου Κράτους (Flag State, Port State & Coastal State).

1. Νηολόγηση
2. Πιστοποίηση επαγγελματικής κατάρτισης των ναυτικών και ναυτική εκπαίδευση
3. Έλεγχος / διερεύνηση ναυτικών ατυχημάτων
4. Παρακολούθηση διεθνών εξελίξεων και νομοθεσίας
5. Διεθνής εκπροσώπηση στους Διεθνείς Οργανισμούς
6. Ναυτεργασία
Υπό το πρίσμα των ανωτέρω δεδομένων, είναι προφανές ότι η ηγεσία του νέου ΥΝΑ φέρει την αποκλειστική ευθύνη, προκείμενης της τεράστιας αναγκαιότητας ανάπτυξης της χώρας μας, να αναβαθμίσει τις προσφερόμενες υπηρεσίες και την αποτελεσματικότητα του Λ.Σ, αξιοποιώντας στο έπακρο την πολύχρονη εμπειρία του σε αυτούς τους τομείς, εφόσον στο παρόν χωροχρονικό πλαίσιο, το Λιμενικό Σώμα μπορεί να συνδράμει καταλυτικά στο κοινό συμφέρον.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟhttp://www.theseanation.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου