http://www.asyntaxtostypos.org/
αναδημοσίευση
Ο δημοσιογραφικός χώρος για να «συμπλέει» με τις εξελίξεις δεν χρειάζεται τη λίστα Λαγκάρντ. Έχει τη δική του λίστα: τη λίστα Κουρή. Τα ονόματα που βρίσκονται στη συγκεκριμένη λίστα είναι συνάδελφoι μας που συμφώνησαν αντί αντιτίμου να δοθεί ένα τέλος στην υπόθεση του τηλεοπτικού σταθμού ALTER, όπου από την αρχή του 2011, οι 650 εργαζόμενοι του βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας. Δηλαδή βρίσκονται σε κινητοποιήσεις εδώ 17 μήνες με κάποιο «διάλειμμα» 5 μηνών και με τα χρωστούμενα να έχουν φτάσει στους 18 μήνες.
Η «λίστα Κουρή» περιλαμβάνει 249 από τους περίπου 650 εργαζόμενους. Οι «λίσταρχοι» έχουν μπει σε μία διαβάθμιση και θα πάρουν ένα ποσό (ακούγεται από 7 μέχρι 20 χιλιάρικα) ανάλογα των κριτηρίων «παλαιότητας ή επωνυμίας». Οι συγκεκριμένοι θα δεχθούν να αρθεί η διαδικασία πτώχευσης, να σταματήσει η επίσχεση εργασίας και να ξαναλειτουργήσει το κανάλι ενώ οι υπόλοιποι, που εξαιρέθηκαν εν κρυπτω και εν αγνοία τους, μετά από υπόγειες συμφωνίες με την εργοδοσία, θα περιμένουν να αποπληρωθούν αυτά που ο Κουρής τους χρωστά. Δηλαδή ο Κουρής δεν πληρώνει τους εργαζόμενους του στην Αυριανή στο Μετρόπολις και στο κράτος και όπου αλλού χρωστάει και θα πληρώσει τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους του Alter, απ’ τους οποίους οι 400 θα βρεθούν άνεργοι;
Με ποια διαδικασία όμως θα ανοίξει ξανά το κανάλι; Ποιος είναι ρόλος των Ενώσεων και του κράτους απέναντι σε λαμόγια όπως ο Κουρής; Γιατί ο Κουρής αυτό το εργοδοτικό σίχαμα συνεχίζει να υπάρχει στον χώρο του Τύπου; Ποιος ευθύνεται που ο χώρος της Ενημέρωσης σε μεγάλο βαθμό κυριαρχείται από κομπιναδόρους της παραπληροφόρησης και παράσιτα της διαπλοκής;
Και σ’ αυτή τη φάση τα θύματα είναι οι εργαζόμενοι όλοι οι εργαζόμενοι. Θύματα των εκβιασμών, της ανέχειας, της εξαθλίωσης αλλά και της ανικανότητα του συνδικαλιστικού κινήματος να τους ενώσει, να τους συντονίσει, να τους κατευθύνει σε διαδικασίες που θα θωράκιζαν τον αγώνα και τις διεκδικήσεις τους. Θύματα των συσχετισμών και των ίδιων των επιλογών τους, αυτών που διαμορφώνουν τις γνωστές μνημονιακές πλειοψηφίες στα συνδικαλιστικά σωματεία (αλλά και στη Βουλή)…
Αυτοί που υπογράφουν τις δηλώσεις «μετανοίας και του συμβιβασμού» στο Alter βάζουν την ταφόπλακα σε ένα ακόμα συνδικαλιστικό μέτωπο και επιλέγουν πλευρά. Πρέπει τα συνδικάτα να επιδιώξουν λύσεις για όλους ανεξαιρέτως. Ενδιαφέρουσα η πρόταση Νταουντάκη για λήξη της επίσχεσης και επιστροφή όλων στο κανάλι. Ενδεχομένως να μπλοκάρει τη διάσπαση.
Ως συνδικαλιστικό κίνημα οφείλουμε να είμαστε αντίθετοι σε κάθε διασπαστική ατομική επιλογή που δυναμιτίζει τα αγωνιστικά μέτωπα και αλλάζει τα δεδομένα σε βάρος των συλλογικών διεκδικήσεων των εργαζομένων. Η υπογραφή των «δηλώσεων μετανοίας» ή των όποιων ατομικών συμφωνητικών αποτελεί πράξη αντισυνδικαλιστική καθώς έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις διεκδικήσεις του κλάδου για την κατοχύρωση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.
Οι δημοσιογράφοι που έχουν υπογράψει τα συμφωνητικά με τον Κουρή πρέπει να αναθεωρήσουν την πράξη τους και να συντονιστούν με τις Ενώσεις και τα συνδικάτα σε μία κοινή γραμμή διεκδίκησης.
Δημοσιεύουμε ένα κείμενο που εν μέρει φωτίζει τα γεγονότα και έχει σταλεί πριν από 23 ώρες:
Οι εξελίξεις στον ALTER
Από τα ξημερώματα της Δευτέρας κυκλοφόρησαν δημοσιεύματα στο διαδίκτυο πως ο μεγαλομέτοχος του ALTER Γιώργος Κουρής , κατέληξε σε συμφωνία με την «επιτροπή περιφρούρησης του αγώνα» , υποσχόμενος να δώσει ένα χρηματικό ποσό ως έναντι, με αντάλλαγμα να πάρει τις υπογραφές τους, ότι αποσύρουν την αίτηση πτώχευσης και ότι σταματούν την επίσχεση εργασίας, με στόχο το κανάλι να επαναλειτουργήσει την 1ηΔεκεμβρίου. Όπως έγινε γνωστό χθες, οι «διαπραγματεύσεις» έγιναν υπογείως, χωρίς να έχει ενημερωθεί ο εκπρόσωπος των δημοσιογράφων και μέλος της επιτροπής Βασίλης Τζήμτζος. Τα άτομα τα οποία ήρθαν σε συμφωνία, έγινε επίσης γνωστό, ότι είναι συνδικαλιστές της ΕΤΙΤΑ και των διοικητικών και αποφάσισαν να δώσουν μια λίστα με περίπου 250 ονόματα από το σύνολο των περίπου 650 εργαζομένων, τα οποία θα έπαιρναν κάποιο «έναντι» και θα επέστρεφαν στις εργασίες τους. Όσον αφορά τα κριτήρια με τα οποία επελέγησαν οι 250 τυχεροί; Κανείς δεν τα ξέρει. Με την χάρη «βασιλέως», μια μικρή ομάδα εργαζομένων αποφάσισαν ποιοι ήταν οι περισσότερο αγωνισταράδες , ποιοι ήταν λιγότερο, ποιοι είχαν τα περισσότερα οικογενειακά προβλήματα και ποιοι τα λιγότερα, ποιος θα πάρει τα περισσότερα χρήματα και ποιος τα λιγότερα και με λίγα λόγια ποιος θα «ζήσει» και ποιος θα συνεχίσει να «φυτοζωεί» . Όπως ήταν δεδομένο, η ενέργεια αυτή ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από τα άτομα τα οποία δεν συμπεριλαμβάνονταν στην λίστα και χθες το θέμα συζητήθηκε στο Δ.Σ της ΕΣΗΕΑ, το οποίο δεν έλαβε κάποια απόφαση, παρά μόνο να γίνει σήμερα εργασιακή συνέλευση.
Τι έγινε στην Θεσσαλονίκη.
Χθες το πρωί, οι εργαζόμενοι στο γραφείο του ALTER, ενημερώθηκαν από τεχνικό πως λόγω των εξελίξεων (τις οποίες οι περισσότεροι αγνοούσαν) θα γινόταν συνάντηση στις 2.00μμ έξω από το εργατικό κέντρο της Θεσσαλονίκης.