ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΕΡΓΩΝ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΏΝ: ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΤΏΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΑΝ ΤΟ ΠΟΣΟ ΤΩΝ 1.500 ΕΥΡΩ !

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΕΡΓΩΝ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Προς: 
Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μουσουρούλη
Πολιτικά κόμματα
Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (Γ.Ε.Ν.Ε.)
Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία
Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

ΘΕΜΑ: «ΠΑΝΩ ΑΠΟ 10.000 ΑΝΕΡΓΟΙ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ»

Ζήτημα άμεσης προτεραιότητας να παρθούν μέτρα ανακούφισης των άνεργων


► Να δοθεί τώρα σε όλους τους άνεργους πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, 1.500 €  από το Kεφάλαιο Ανεργίας Ασθενείας Ναυτικών(ΚΑΑΝ)
► Να εξασφαλισθεί άμεσα δωρεάν σίτιση των ανέργων από την Εστία Ναυτικών, να αξιοποιηθεί η υποδομή της και να ενισχυθεί οικονομικά με πρόσθετους πόρους.

Σε μια χώρα που οι Έλληνες εφοπλιστές είναι κυρίαρχοι στην κορυφή της παγκόσμιας ναυτιλίας με αμύθητα κέρδη από την στυγνή εκμετάλλευση των ναυτεργατών, των εργαζομένων, πάνω από 10.000 άνεργοι ναυτεργάτες αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.
         Με τις απαγορευτικές προϋποθέσεις που υπάρχουν, ελάχιστοι ναυτεργάτες δικαιούνται το επίδομα ντροπής 235 € ο άγαμος και 294 € ο έγγαμος. Οι μακροχρόνια άνεργοι αυξάνονται και δεν παίρνουν ούτε ένα ευρώ. Οι εφοπλιστές δεν πληρώνουν φορολογία, ούτε για τα κέρδη, ούτε για τα περιουσιακά τους στοιχεία, είναι νόμιμες οι περίφημες off shore εταιρείες για να κρύβουν τα κέρδη τους, απολαμβάνουν 56 νομοθετικές φοροαπαλλαγές, συνεχίζουν τη λεηλασία του ΝΑΤ αφού για πάνω από 60.000 αλλοδαπούς συναδέλφους μας δεν έδιναν και δεν δίνουν ούτε ένα ευρώ στο ΝΑΤ. Η κυβέρνηση με επίδειξη θράσους, καλεί τους άνεργους να πληρώσουν εξοντωτικό φόρο επειδή έχουν ένα σπίτι ενώ δεν εξαιρούνται και από τα χαράτσια της έκτακτης εισφοράς!  
Από τους 87 χιλιάδες ναυτεργάτες με συγκροτημένα δικαιώματα, σε πλοία άνω των 100 κόρων σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, της δεκαετίας του 1980, σήμερα μετά τις 11 μειώσεις των οργανικών συνθέσεων με τον όρο 8 των εγκριτικών πράξεων νηολόγησης του ν.2687/1953 και την άρση του καμποτάζ στα κρουαζιερόπλοια απέμειναν 16.800 θέσεις εργασίας σε πλοία άνω των 1000gt, μετατρέποντας τα πλοία σε «Νταχάου» υπερεκμετάλλευσης.
Διευρύνεται το αίσχος του παρασιτικού δουλεμπορικού κυκλώματος που λειτουργεί σε βάρος των ναυτεργατών ακόμα και των σπουδαστών του οποίου «παραμάγαζο» είναι και το ΓΕΝΕ. Δεκάδες είναι τα δουλεμπορικά γραφεία στον Πειραιά.
Εφοπλιστές – κυβέρνηση επιδιώκουν την εφαρμογή της Διεθνής Σύμβασης Ναυτικής Εργασίας (MLC-2006), για να χτυπηθούν οι ΣΣΕ, να διαμορφωθούν οι μισθοί στα κατώτερα επίπεδα του ILO. Οι εφοπλιστές στα επιβατηγά πλοία, για την υπογραφή της ΣΣΕ του 2012, απαίτησαν τη μείωση των αποδοχών των ναυτεργατών κατά 15% αλλά και να διωχτούν από την οργανική σύνθεση των πλοίων οι ναυτεργάτες των γενικών υπηρεσιών. Η μείωση της οργανικής σύνθεσης στοχοποιεί άμεσα τη δουλειά 4.500 ναυτεργατών, που κινδυνεύουν είτε να χάσουν τη δουλειά τους είτε να δουλεύουν ως χαμηλόμισθοι και ανασφάλιστοι.
Το άθλιο ψευτοδίλημμα ανεργία ή κατάργηση δικαιωμάτων, σημαίνει υποταγή, μας θέλετε με μεροκάματο πείνας, χωρίς ασφάλιση, σύνταξη, δικαιώματα
Αυτά τα ζητήματα πρέπει να αναδειχθούν και στο συνέδριο της ΠΝΟ που θα πραγματοποιηθεί στις 3 και 4  Δεκέμβρη 2012, αποτελεί επιτακτική ανάγκη ο εκδημοκρατισμός του Ναυτεργατικού Συνδικαλιστικού κινήματος και της ναυτεργατικής νομοθεσίας. Η διατήρηση της νόθας κατάστασης στην ΠΝΟ εξυπηρετεί τους εφοπλιστές και χτυπάει τα συμφέροντα των ναυτεργατών. Οι ναυτεργάτες έχουμε τη δύναμη να σπάσουμε το γκέτο των δυνάμεων της υποταγής.
Η κατάσταση στη ναυτιλία αποκαλύπτει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο τη βαριά και αγιάτρευτη αρρώστια ενός σάπιου συστήματος, αποδεικνύει τι σημαίνει ανταγωνιστικότητα.
Ανατρέπεται η ιδεολογική κυριαρχία εκείνων που λένε ότι «είμαστε κοινωνικοί εταίροι». Οι εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι ναυτεργάτες, εργαζόμενοι που αντιμετωπίζουμε πρόβλημα επιβίωσης, γνωρίζουμε καλύτερα από τον καθένα ότι η πίτα των αμύθητων κερδών των βιομηχάνων, των τραπεζιτών, των εφοπλιστών δεν μοιράζεται μαζί μας που είμαστε οι παραγωγοί του πλούτου.
Καταδικάζουμε την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις πολιτικές δυνάμεις που την υπηρετούν, μας στερούν το δικαίωμα στη δουλειά και χρησιμοποιούν την κρίση και την ανεργία για να επιβάλλουν, να προωθήσουν τις πιο σκληρές αντεργατικές εκμεταλλευτικές εργασιακές σχέσεις.
Εμείς είμαστε οι παραγωγοί του πλούτου, εμείς είμαστε η συντριπτική πλειοψηφία, εμείς έχουμε τη δύναμη και θα επιβάλουμε το δίκιο μας. Για μια ανάπτυξη που δεν μπορεί να είναι άλλη από αυτή που μπορεί να εξασφαλίσει τις πραγματικές ανάγκες της εργατικής – λαϊκής οικογένειας.

ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ

Να γίνει πράξη τώρα η απαίτηση της Επιτροπής Ανέργων Ναυτεργατών και των σωματείων ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, που έγινε δεκτή από το ΔΣ του ΓΕΝΕ, να συγκεντρώνονται τα CREW LIST και να ναυτολογούνται άμεσα ναυτεργάτες, όπου διαπιστώνονται παραβιάσεις οργανικών συνθέσεων.
Η πλειοψηφία του ΓΕΝΕ να αποτελείται από εκπροσώπους των αντιπροσωπευτικών ναυτεργατικών ενώσεων.
Αποστρατικοποίηση, απομάκρυνση του ΤΕΝΕΛ από το ΓΕΝΕ.  
Κατάργηση της αντεργατικής νομοθεσίας, ν. 2687/53 όρος 8 των εγκριτικών πράξεων νηολόγησης και του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 3577/92, που προωθούν την «μαύρη» ανασφάλιστη εργασία.
Επίδομα ανεργίας 1.120 ευρώ για όλους τους ανέργους για όσο διαρκεί η ανεργία.
Ο χρόνος ανεργίας να υπολογίζεται ως συντάξιμος χρόνος ασφάλισης.
Την πλήρη απαλλαγή των ανέργων από τη φορολογία για εισόδημα μέχρι  20.000 ευρώ (δηλαδή οικογενειακό εισόδημα 40.000 ευρώ).
Πλήρη, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, των ανέργων και των οικογενειών τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Να χορηγηθεί δωρεάν κάρτα απεριορίστων διαδρομών των ανέργων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και να ισχύσουν μειωμένα τιμολόγια για τις παροχές των πρώην ΔΕΚΟ. Να απαγορευτεί η διακοπή παροχής ηλεκτρικού, νερού και σταθερού τηλεφώνου στους ανέργους.
Άμεση ναυτολόγηση όλων των Δοκίμων όπως προβλέπεται από το Π.Δ. 251/1999.
Απαιτούμε οι Δόκιμοι να εγγράφονται στους καταλόγους ανεργίας του ΓΕΝΕ και να έχουν δικαίωμα επιδόματος ανεργίας.