ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Δρομολογεί την κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης!


ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΑΝΑΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ

Στην κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και στη νομοθέτηση μονομερώς από το αστικό κράτος του κατώτερου μισθού προχωρά η κυβέρνηση από τις αρχές Απρίλη του 2013. 
Αυτό ανακοίνωσε προχτές το υπουργείο Εργασίας, δίνοντας το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής της σχετικής πρόβλεψης που υπήρχε στο 2ο Μνημόνιο, σύμφωνα με την οποία, η κυβέρνηση θα αναθεωρούσε την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και θα προχωρούσε «στην αντικατάσταση του ύψους των μισθών που ορίζονται στην ΕΓΣΣΕ με ελάχιστο ύψος μισθού νομοθετημένο από την κυβέρνηση σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, μετά τη λήξη του Κοινωνικού Διαλόγου που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη με τη συμμετοχή της ΓΣΕΕ, η κυβέρνηση θα καταθέσει σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης για το «νέο μηχανισμό κατώτατου μισθού» το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκέμβρη, που θα γίνει νόμος του κράτος μέχρι το τέλος Γενάρη του 2013 και θα τεθεί σε ισχύ από τις αρχές Απρίλη του ίδιου έτους.
Με τον τρόπο αυτό, κυβέρνηση και τρόικα καταργούν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και μαζί και την ΕΓΣΣΕ. Αυτό που θα νομοθετεί πλέον η κυβέρνηση με το «νέο μηχανισμό» όπως τον ονομάζει είναι μόνο ο «ελάχιστος μισθός» και όχι το σύνολο των δικαιωμάτων που περιλαμβάνονται στην εκάστοτε ΕΓΣΣΕ. Αυτό το περιεχόμενο έχει η περίφημη «αντικατάσταση».
Ετσι το 15% περίπου των εργαζομένων που καλύπτονται από την ΕΓΣΣΕ, θα χάνουν τις τριετίες, τις άδειες, τα επιδόματα και ό,τι άλλο προβλέπεται σε αυτή. Θα λαμβάνουν δηλαδή, μετά και από 10, 15 χρόνια δουλειάς, μόνο τα 586 ευρώ μικτά που καθόρισε η προηγούμενη κυβέρνηση με την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου τον περασμένο Φλεβάρη.
Μπροστά σε αυτήν τη βάρβαρη επίθεση είναι άκρως προκλητικό ο υπουργός Εργασίας Ι. Βρούτσης να δηλώνει ότι «δεν πρόκειται να μειωθεί περαιτέρω ο κατώτατος μισθός». Μια τέτοια εξέλιξη θα ασκήσει επιπλέον πίεση και στις υπόλοιπες Συλλογικές Συμβάσεις, ρίχνοντας συνολικά την τιμή της εργατικής δύναμης στα Τάρταρα. Είναι κήρυξη πολέμου ενάντια σε ολόκληρη την εργατική τάξη και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστεί από τα συνδικάτα και από το σύνολο των εργαζομένων.
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ
Να ξεσηκώσουμε κάθε τόπο δουλειάς!
Την ανάγκη να δυναμώσει η οργάνωση των εργατών σε κάθε τόπο δουλειάς ανέδειξε η συγκέντρωση που οργάνωσαν χτες το απόγευμα στην Ομόνοια, πρωτοβάθμια κλαδικά συνδικάτα. Τα συνδικάτα κάλεσαν όχι μόνο στη σημερινή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια στη 1 το μεσημέρι, αλλά και σε ένταση της δουλειάς για να πετύχει η νέα γενική απεργία.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Νίκος Παπαγεωργίου, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, μιλώντας στη συγκέντρωση των συνδικάτων στην Ομόνοια, επισήμανε ακριβώς την ανάγκη «να ξεσηκώσουμε και τον πιο μικρό χώρο εργασίας, να σηκώσουμε ανάστημα σε κάθε τόπο δουλειάς, απ' τα κάτω, με συσκέψεις, συνελεύσεις». Και υπογράμμισε: «Δίνουμε το δικό μας σύνθημα ξεσηκωμού, υψώνουμε το δικό μας ανάστημα απέναντι στα άγρια μέτρα».
Αμέσως μετά αρχίζει η πορεία. Μπροστά το πανό του Συνδικάτου Επισιτισμού: «Κάτω τα χέρια από το λαϊκό εισόδημα». Τα συνθήματα δε σταματούν ούτε λεπτό: «Χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά» και «Ταξικοί αγώνες οργάνωση παντού αυτός είναι ο φόβος του κάθε αφεντικού», κυριαρχούν.
Μπροστά από το υπουργείο Εργασίας οι διαδηλωτές διαμήνυσαν πως η νέα επίθεση σε μισθούς και Συμβάσεις δε θα περάσει: «Βρούτση Γιαννάκη της τρόικας τσιράκι», ακούγεται το σύνθημα. Η πορεία συνεχίζεται και καταλήγει στο Σύνταγμα...