Τριτοκοσμικές... Συνθήκες Στο Λιμενικό Κρήτης
Ο κ. Σαϊτάκης μιλά για τα προβλήματα του Λιμενικού.
Αναδημοσίευση: http://www.digitalcrete.gr
Διαρκώς σε θέση «μάχης», για τη φύλαξη, με κάθε μέσο και τρόπο, των υδάτινων συνόρων του τόπου μας. Ταυτοχρόνως και αδιάλειπτα, ωστόσο, και στο απαξιωτικό σημείο της κρατικής μέριμνας.
Όταν βρουν χρόνο και αποφορτιστούν από την πίεση, αρκούν μόνο λίγες ματιές για να συνειδητοποιήσουν τα προβλήματα που τους ταλανίζουν. Στα πεπαλαιωμένα κτίρια των υπηρεσιών τους, στο αποδεκατισμένο προσωπικό (και από αξιωματικούς), στα ελλιπέστατα παραγωγικά μέσα, αλλά και στις «χιλιομπαλωμένες» τσέπες τους, απ' τις συνεχείς περικοπές στους μισθούς τους.
«Εκεί που σχεδιάζει η κυβέρνηση να κατεβάσει το μέσο μισθό των λιμενικών, στα 540 ευρώ, τίθενται θέματα τόσο βιοποριστικά, όσο και αξιοκρατικής ανταπόκρισης, των ένστολών μας στα καθήκοντά τους», προειδοποιεί, μέσα από το Creteplus, ο κ. Δημήτρης Σαϊτάκης, πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος.
Τέσσερα χρόνια τώρα, το μεγάλο κρατικό «ψαλίδι» έχει καταφέρει να συρρικνώσει τα μηνιαία έσοδα των λιμενικών στα 680 ευρώ.
Εισόδημα πενιχρό, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι περισσότεροι εξ αυτών βρίσκονται μακριά απ' τις πατρογονικές τους εστίες. «Πρόσφυγες», αρκετοί, χωρίς μόνιμη στέγη το καλοκαίρι, αναγκάζονται μέχρι και να ...ξεσπιτωθούν!
«Πώς να ζήσουν αυτοί οι άνθρωποι; Εδώ μιλάμε για τα στοιχειώδη, μιας αξιοπρεπούς διαβίωσης! Πολλοί συνάδελφοι μου, τους θερινούς μήνες, καθώς νοικιάζουν δωμάτια όλο το χειμώνα, αναγκάζονται να ξεσπιτωθούν, ώστε να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των τουριστών!», αναρωτιέται ο κ. Σαϊτάκης...
Συνθήκες εργασίας, απαρχαιωμένες.
Η συντήρηση και ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων στην Κρήτη μπήκαν στα ατέλειωτα ...συρτάρια των υποσχέσεων, μαζί με την ενίσχυση των επιχειρησιακών τους μέσων :«Οι υπηρεσίες υποστελεχώνονται, από προσωπικό και παραγωγικά μέσα. Με εξαίρεση τον Άγιο Νικόλαο και τη Σητεία, οι υποδομές στον υπόλοιπο νησί είναι σε κάκιστη κατάσταση. Υπάρχει, επίσης, παντελής έλλειψη διοικητικής μέριμνας προς τα στελέχη», διαπιστώνει, μετά λύπης του, ο επικεφαλής της Ένωσης Αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος αντιπροτείνοντας ένα «Λιμενικό Καλλικράτη», για την ομαλοποίηση της λειτουργικότητας του κλάδου του, κατά τόπους: «Με την υπάρχουσα κατάσταση, δεν βλέπω κάτι καλύτερο, από ένα μεγάλο και αυτοδύναμο επανακαθορισμό των υπηρεσιών».
Συθέμελες, δηλαδή, αλλαγές, οι οποίες θα πρέπει να ξεκινούν, ακόμη κι απ' τον τρόπο εισαγωγής στο σώμα: «Πολλάκις κατά το παρελθόν έχουμε καυτηριάσει τον τρόπο εισαγωγής στο λιμενικό», υπενθυμίζει , αντιπαραβάλλοντας: «Θίγεται η αξιοπιστία και η αξιοκρατία. Μέχρι τώρα, η πρόσληψη στις σχολές γίνεται μέσω κάποιου διαγωνισμού. Έχουμε προτείνει αυτό να αντικατασταθεί, είτε απ' τον ΑΣΕΠ, είτε με τη διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων, για να διασφαλιστεί η αξιοκρατία και η διαφάνεια», κλείνει και συμπεραίνει, ελπίζοντας σε ...καλύτερες μέρες.