ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
αναδημοσίευση
- Σήμερα η συνάντηση υπουργού Εργασίας - τρόικας
- Το ΠΑΜΕ καλεί σε δράση για να προετοιμαστεί γενική απεργία, να νεκρώσουν οι τόποι δουλειάς
Ενα μείγμα θανατηφόρο για τη ζωή της εργατικής τάξης συνθέτουν τα νέα μέτρα και σχέδια που προωθούν συγκυβέρνηση - τρόικα και θα τεθούν στη σημερινή συνάντηση υπουργού Εργασίας - τρόικας.
Ετσι, το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να καταδικάσουν τα αντεργατικά μέτρα με Γενικές Συνελεύσεις σε κάθε τόπο δουλειάς, με αποφάσεις και ψηφίσματα και παίρνοντας πρωτοβουλίες να οργανώσουν την επιτυχία της πανεργατικής απεργίας, που είναι ανάγκη να οργανωθεί για να πάρει απάντηση η εφιαλτική επίθεση που κλιμακώνουν τα επιτελεία της πλουτοκρατίας.
Στην ανακοίνωσή του ενόψει των εξελίξεων το ΠΑΜΕ σημειώνει:
«Οσο η κυβέρνηση, οι εργοδότες και οι εκπρόσωποι της ΕΕ και του ΔΝΤ εξειδικεύουν τα μέτρα τόσο αποκαλυπτικότεροι γίνονται. Τα επώδυνα μέτρα, αναγκαία για τη σωτηρία της χώρας όπως ψευδώς ισχυρίζονται, αφού πρόκειται για μέτρα σωτηρίας και εξασφάλισης της κερδοφορίας της μεγαλοεργοδοσίας και των πολυεθνικών, κάνουν την απάντηση των εργαζομένων με γενική απεργία άμεση αναγκαιότητα και μονόδρομο.
Οσο οι πολιτικοί υπηρέτες του κεφαλαίου δίνουν διευκρινίσεις τόσο περισσότερο αποκαλύπτεται ο αντεργατικός, απάνθρωπος χαρακτήρας των αποφάσεών τους. Ορισμένα παραδείγματα είναι ενδεικτικά.
- Στο εξής ο βασικός μισθός και το κατώτερο βασικό μεροκάματο και η βασική κατώτερη σύνταξη θα προσδιορίζονται με απόφαση της κυβέρνησης με βάση τη γενική κατάσταση της οικονομίας, την παραγωγικότητα, την ανταγωνιστικότητα. Θέλουν μισθούς Βουλγαρίας, τους οποίους και θα νομοθετούν.
- Το οκτάωρο - 5νθήμερο - 40ωρο είναι αντιαναπτυξιακό, αντιπαραγωγικό. Στο εξής ο μέσος ημερήσιος χρόνος εργασίας θα είναι 11 έως 13 ώρες. Οι εβδομαδιαίες ώρες εργασίας 72 και άνω και θα κατανέμονται σε ημερήσια, εβδομαδιαία, εξαμηνιαία και ετήσια βάση ανάλογα με τις ανάγκες των επιχειρήσεων.
- Τα ελάχιστα ένσημα για τη θεμελίωση βασικής σύνταξης από 4.500 θα πάνε στις 6.000. Δηλαδή, όποιος έχει δουλειά θα καταφέρνει να παίρνει την κατώτερη σύνταξη μετά τα 70. Βεβαίως, η κατώτερη θα είναι επίδομα αλληλεγγύης, αφού ο βασικός μισθός θα είναι 400 έως 500 ευρώ. Στα ασφαλιστικά ταμεία θα συμβάλλουν μόνο οι εργαζόμενοι (ορισμένοι μόνο γιατί οι περισσότεροι δε θα έχουν δουλειά ή θα δουλεύουν ανασφάλιστοι) και οι εργοδότες θα είναι απαλλαγμένοι από εισφορές στο ΙΚΑ, στον ΟΑΕΔ κ.λπ. Ηδη ο υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες, πέραν των όσων έχουν ανακοινωθεί.
- Οι αποζημιώσεις σε περίπτωση απολύσεων καταργούνται, γιατί αποτελούν αντικίνητρο - άκουσον άκουσον - για τη δημιουργία θέσεων εργασίας όπως ισχυρίζονται οι εργοδότες. Στο εξής ούτε ευρώ δε θα δίνει ο εργοδότης ως αποζημίωση σε αυτόν που απολύει ακόμα και αν για δεκαετίες θησαύριζε από την εργασία του εργαζόμενου και την απλήρωτη δουλειά.
Στο μέλλον το μόνο που τυπικά θα απαγορεύεται θα είναι η αφαίρεση της ζωής του μισθωτού από τους εργοδότες και τις πολυεθνικές, όπως στη φεουδαρχία.
Η "Αυτόνομη Παρέμβαση" σε σειρά οργανώσεων αποφεύγει να παίρνει αποφάσεις για την απεργί
Και ενώ ο εφιάλτης της αντεργατικής λαίλαπας όσο εξειδικεύεται τόσο αποκρουστικότερος γίνεται, "παρά την προσπάθεια των Μέσων Μαζικής Αποχαύνωσης των εφοπλιστών, τραπεζιτών, μεγαλοκατασκευαστών και άλλων χρυσοκάνθαρων", οι ηγεσίες των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ συνεχίζουν το χαβά τους. Εξακολουθούν είτε να κωλυσιεργούν, είτε και να αρνούνται την πρόταση του ΠΑΜΕ για ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ παρά τους φραστικούς λεονταρισμούς και τα μυξοκλάματα για αθέτηση των προεκλογικών εξαγγελιών (!) της συγκυβέρνησης και των υποτιθέμενων ευρωπαϊκών συνθηκών και προβλέψεων που λένε στις ανακοινώσεις τους.
Η "Αυτόνομη Παρέμβαση" σε σειρά οργανώσεων αποφεύγει να παίρνει αποφάσεις για την απεργία παραπέμποντας σε απόφαση της ΓΣΕΕ παρά τη γενική της τοποθέτηση υπέρ της απεργίας.
Η Εκτελεστική Γραμματεία καλεί τις ταξικές δυνάμεις των συνδικάτων ακόμα πιο αποφασιστικά να πάρουν πρωτοβουλίες ενημέρωσης των εργαζομένων και οργάνωσης της γενικής απεργίας. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Οι εργαζόμενοι σε κάθε τόπο δουλειάς, με Γενικές Συνελεύσεις, ψηφίσματα, να καταδικάσουν τα αντεργατικά μέτρα, να οργανώσουν την επιτυχία της απεργίας».