ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Σε εξέλιξη ο «Ξένιος Ζευς» σε ΕΡΤ/ ΑΠΕ/ΜΠΕ – Τι κάνουν η ΠΟΕΣΥ και οι ΕΝΩΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ;


http://www.asyntaxtostypos.org/

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Έκρυθμο είναι το κλίμα στους εργασιακούς χώρους της ΕΡΤ και του ΑΠΕ/ΜΠΕ, μετά τις «αλλαγές» που έγιναν και θα γίνουν στα διευθυντικά τους στελέχη και στα πρόσωπα που θα στελεχώνουν τις νέες ενημερωτικές ζώνες (διάβαζε: προπαγανδιστικές μνημονιακές ζώνες με σήμα το παπαγαλάκι) ειδικότερα της ΕΡΤ σε τηλεόραση και ραδιόφωνο. Αφήνοντας ορισμένους προϊσταμένους ειδήσεων (για το «ξεκάρφωμα») στις θέσεις τους (λόγω τωνειδικών τους στενών επαφών «τέταρτου τύπου» με ισχυρά στελέχη των συγκυβερνώντων κομμάτων), σχεδιάζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, μία σαρωτικήστοχευμένη επίθεση κατά των ελεύθερων και ανεξάρτητων φωνών της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης με στόχο να επικρατήσει η μία και μοναδική φωνή: η φωνή του αφέντη, της τρόικας, του ΔΝΤ και των τραπεζών. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η απόφαση φίμωσης των αντιμνημονιακών δημοσιογράφων στα δημόσια ΜΜΕ, έρχεται από πολύ ψηλά.

Αξίζει να τονιστεί ότι τα μικρά «κάστρα» ελευθερίας της έκφρασης στα δημόσια ΜΜΕ και ειδικότερα στην ΕΡΤ, χτίστηκαν με κύριο υλικό την ατομική αξιοπρέπεια και το αίσθημα ευθύνης απέναντι σε μια κοινωνία που είχε και έχει το δικαίωμα να πληροφορείται χωρίς τον παραμορφωτικό φακό της επίσημης προπαγάνδας. Αυτά τα «μικρά κάστρα» χτίστηκαν τις περισσότερες φορές με προσωπικά ρίσκα και με ατομικούς αγώνες κάποιων –λιγοστών, δυστυχώς- εργαζομένων-λειτουργών του Τύπου και όχι με τις πλάτες κανενός θεσμικού συνδικαλιστικού οργάνου που στις περισσότερες των περιπτώσεων περιοριζόταν (για περιστατικά εργοδοτικής αυθαιρεσίας) στην έκδοση κάποιας ανακοίνωσης-καταγγελίας χωρίς την παραμικρή απεργιακή ή άλλη συνέχεια.
Ως πολιορκητικό κριό για την άλωση αυτών των «μικρών κάστρων» που προσφέρουν ανάσες ακηδεμόνευτης ενημέρωσης στα δημόσια ΜΜΕ, η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ως πρόσχημα τις ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας και των δανειστών περί της δήθεν αναγκαίας «αναδιάρθρωσης» των προγραμμάτων, του «εξορθολογισμού» των δαπανών, της συρρίκνωσης και της συγχώνευσης συχνοτήτων, σταθμών και ανθρώπων. Το κράτος εμφανίζεται στριμωγμένο και, μετά από την πρωτοφανή σε αγριότητα επίθεση σε μισθούς και δικαιώματα, ετοιμάζεται για απολύσεις, εφεδρείες, καρατομήσεις.
Κάτι, όμως, πρέπει να είναι σαφές:

 Αυτό που κυρίως διακυβεύεται δεν είναι αυτές καθαυτές οι θέσεις εργασίας αλλά το ίδιο το δικαίωμα της κοινωνίας να πληροφορείται ελεύθερα από δημοσιογράφους που δεν ανήκουν στο εκάστοτε μπλοκ της εξουσίας.Και εδώ είναι που πρέπει να γίνει η τομή στη συντεχνιακή λογική που έχει διαποτίσει συνολικά τον κλάδο. Δεν χρειαζόμαστε άλλα κομματικά και κυβερνητικά-κρατικά παραρτήματα στον χώρο των δημοσιογράφων. 
Οι ψηφοσυλλέκτες μπορούν κάλλιστα να διαλέξουν άλλο χώρο για τη δραστηριότητά τους. Ας διαλέξουν απευθείας, τον χώρο της πολιτικής. Και ας μη διαμεσολαβούν τους αγώνες με την επίφαση μιας «ριζοσπαστικής» δημοσιογραφίας που έχει ως στόχο το αυριανό «θαύμα» της «αριστερής» διακυβέρνησης της χώρας. Φτάνει πια με τα «πολιτ-μπιρό»!
Έστω και καθυστερημένα, αυτό που οφείλει να πράξει τόσο ηΠΟΕΣΥ όσο και οι ΕΝΩΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ (σε άμεσο συντονισμό με τις υπόλοιπες Ενώσεις των εργαζομένων στα ΜΜΕ), είναι η καταγραφή σε καθημερινή βάση των καταγγελιών των εργαζομένων στα ΜΜΕ για τους εργοδοτικούς εκβιασμούς, τις πιέσεις, τις απόπειρες φίμωσης, τις αυθαιρεσίες και τις προσπάθειες επιβολής συναινετικού καθεστώτος απέναντι στην επέλαση του… «Ξένιου Δία» και στο εσωτερικό των δημόσιων ΜΜΕ της χώρας. Στόχος η άμεση χαρτογράφηση της πραγματικότητας και, σκοπός, η άμεση αντίδραση σε συντονισμό με όλους τους εργαζόμενους της χώρας.
Οι δημοσιογράφοι, στην κρίσιμη αυτή συγκυρία, όχι μόνο δεν πρέπει να σιωπούν (ή να παραπληροφορούν και να τρομάζουν την κοινωνία με ψεύτικα διλλήματα που προωθούν οι κυβερνώντες), αλλά πρέπει να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Όσοι παραπληροφορούν πρέπει να καταγγέλλονται άμεσα.
Αν η ΠΟΕΣΥ και οι ΕΝΩΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ δεν μπορούν να αναλάβουν αυτόν τον ρόλοκαι αρκεστούν στο να παρακολουθούν ως παθητικοί παρατηρητές την εξολόθρευση των δημοσιογράφων, τότε οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι οφείλουν και πρέπει να αυτενεργήσουν αναλαμβάνοντας άμεσα πρωτοβουλίες από τα κάτω, χωρίς διαμεσολαβήσεις και «διευθετήσεις». Σε κάθε περίπτωση, οι «πύρινες» ανακοινώσεις εναντίωσης στα κυβερνητικά σχέδια περί «επελάσεων», απολύσεων, εφεδρειών, φίμωσης των ακηδεμόνευτων φωνών κλπ., έχουν νόημα και αποκτούν ουσιαστικό περιεχόμενο, μόνο όταν συνοδεύονται από επίμονους απεργιακούς αγώνες, σε συντονισμό μαζί με την υπόλοιπη κοινωνία και για την κοινωνία, μακριά από εκτονωτικές λογικές και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.
Μόνο τότε θα έχουν ουσιαστικό νόημα ανακοινώσεις σαν την παρακάτω που εξέδωσε η ΠΟΕΣΥ για την κατάσταση σεΕΡΤ και ΑΠΕ/ΜΠΕ. Διαβάστε την. Και μετά, τι;
Ο κόσμος ξαναβγαίνει στους δρόμους; Εμείς;
Μορφή «επέλασης» έχουν λάβει οι αλλαγές που συντελούνται αυτές τις μέρες στη Διοίκηση της ΕΡΤ, στις διευθυντικές θέσεις της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, σε παρουσιαστές των ενημερωτικών εκπομπών και στις πιέσεις που ασκούνται για αλλαγές στη διοίκηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ», τονίζει η ΠΟΕΣΥ σε ανακοίνωσή της. Οι σαρωτικές ανακατατάξεις σε θέσεις ευθύνης στην ΕΡΤ και το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στοχεύουν όπως επισημάνει η ΠΟΕΣΥ, στον απόλυτο έλεγχο της Ενημέρωσης.