ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ Κόβουν και ράβουν με τη «μεζούρα» του κεφαλαίου


ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

αναδημοσίευση

Αλλεπάλληλες συναντήσεις για την κατάληξη και το σερβίρισμα των βάρβαρων μέτρων
Από την προχτεσινή κινητοποίηση του ΠΑΜΕ έξω από το υπουργείο Εργασίας
Eurokinissi
Ολοένα και πιο άγρια αποδεικνύονται τα μέτρα του νέου πακέτου που προωθεί η κυβέρνηση για να ανακάμψει η κερδοφορία του κεφαλαίου, ενώ την ίδια στιγμή οι κυβερνητικοί εταίροι επιχειρούν να ρίξουν στάχτη στα μάτια του λαού, αναβιώνοντας εκ νέου το παραμύθι των«κόκκινων γραμμών».
Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τη χτεσινοβραδινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου, η οποία, αν και δεν κατέληξε σε οριστικές αποφάσεις, όπως αναμενόταν, ωστόσο επιβεβαίωσε τη βούληση και την αποφασιστικότητα των κυβερνητικών εταίρων να πάρουν όποια μέτρα απαιτούνται για να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους.

Οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, κινούμενοι σταθερά σε προκαθορισμένους ρόλους, με στόχο την καλλιέργεια αυταπατών και την παραπλάνηση του λαού, επανέφεραν τα περί «κόκκινων γραμμών» και κατέθεσαν ενστάσεις για απολύσεις στο Δημόσιο και νέες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις.
Εχοντας συμφωνήσει πλήρως στους αντιλαϊκούς στόχους που υπηρετεί το σύνολο των μέτρων, εμφανίζονται τώρα να διαφωνούν με κάποια από αυτά, για να συντηρήσουν την πλασματική εικόνα ότι η κυβέρνηση δίνει τάχα μάχη για τα συμφέροντα του λαού.
Δίνοντας το στίγμα των όσων συζητήθηκαν στη σύσκεψη ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, σε δηλώσεις που έκανε εξερχόμενος, είπε ότι «υπήρξε πρόοδος στις συζητήσεις με την τρόικα», εκτιμώντας μάλιστα ότι «θα συγκλίνουμε πολύ σύντομα».Μάλιστα, όταν ρωτήθηκε αν οι απολύσεις στο Δημόσιο και οι νέες ανατροπές στα εργασιακά αποτελούν «κόκκινες γραμμές» για την κυβέρνηση, απάντησε ότι «γίνονται συζητήσεις», αφήνοντας ορθάνοιχτα όλα τα ενδεχόμενα.
Κατ' ιδίαν είπε αργότερα στους δημοσιογράφους ότι «τα πάντα βρίσκονται υπό συζήτηση».Ο ίδιος ανέφερε ότι θα ενημερώσει αύριο το Γιούρογκρουπ στη Λευκωσία, αλλά σημείωσε ότι η συζήτηση θα επικεντρωθεί στην Ισπανία και όχι στην Ελλάδα, παραπέμποντας τις αποφάσεις στο Γιούρογκρουπ στις 8 Οκτώβρη και στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 18-19 του ίδιου μήνα.
Λίστα δίχως τέλος
Ο Γ. Στουρνάρας συμμετείχε στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών της συγκυβέρνησης για να τους ενημερώσει σχετικά με τη συνάντηση που είχε ο ίδιος νωρίτερα με την τρόικα. Σε ό,τι αφορά τη λίστα με τα μέτρα, φαίνεται ότι συζητιέται η αύξηση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων που θα αποχωρήσουν από το Δημόσιο μέχρι το 2015. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η τρόικα έθεσε ζήτημα να υπερδιπλασιαστεί ο αριθμός των εργαζομένων που θα απομακρυνθούν φέτος από την εργασία τους (από 15.000 σε 30.000).
Από το συνολικό πακέτο των μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ, που ετοιμάζονται να περικόψουν την ερχόμενη διετία, αυτά στα οποία έχει επέλθει συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι τα μέτρα του υπουργείου Εργασίας, ύψους περί τα 5,5 δισ. ευρώ, με αυξητική τάση. Τα μέτρα αφορούν νέες άγριες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα.
Από εκεί και πέρα, η κυβέρνηση διαρρέει σκόπιμα ότι υπάρχουν «διαφωνίες» για τα μέτρα που αφορούν την αποκαλούμενη «διοικητική μεταρρύθμιση» του κράτους (συγχωνεύσεις, καταργήσεις φορέων, αλλά και μειώσεις του προσωπικού του ευρύτερου δημόσιου τομέα). Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι της τρόικας προτείνουν την «καθαρή λύση» των απολύσεων εκατοντάδων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων.
Οι εκπρόσωποι της τρικομματικής κυβέρνησης, οι οποίοι είναι καθ' όλα σύμφωνοι με το πνεύμα των περικοπών, προσπαθούν με ελιγμούς να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη και να καλλιεργήσουν την ψευδαίσθηση ότι διαπραγματεύονται για το καλό του. Στα πλαίσια αυτά δίνουν διάφορα ονόματα στις απολύσεις, όπως «προσυνταξιοδοτικό καθεστώς», «εργασιακή εφεδρεία» κλπ.
Στις χτεσινές συναντήσεις συζητήθηκε και το αίτημα της τρόικας να παρακολουθεί η ίδια το πρόγραμμα των περικοπών στις δαπάνες των υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Υγείας, Αμυνας και Εσωτερικών, στο σκέλος που αφορά τις μειώσεις δαπανών των ΟΤΑ.
«Ισοδύναμη» σφαγή
Αμέσως μετά τη χτεσινοβραδινή συνάντηση των τριών της συγκυβέρνησης, ο Ε. Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι οι περικοπές σε «μισθούς, συντάξεις και επιδόματα συζητιούνται» και ισχυρίστηκε προκλητικά ότι «η συζήτηση με την τρόικα είναι δύσκολη»και ότι «γίνονται προσπάθειες για να μην υπάρξουν άδικα, ισοπεδωτικά και οριζόντια μέτρα».
Στο ίδιο μήκος κύματος και εμπαίζοντας ανοιχτά τους εργαζόμενους, υποστήριξε ότι «δεν τίθεται θέμα απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων για λόγους νομιμότητας», ούτε «περαιτέρω αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις», αλλά σημείωσε ότι οι «συζητήσεις» συνδέονται με «νέο παραγωγικό μοντέλο και την υποστήριξη των επιχειρήσεων». Δηλαδή, με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων, που προϋποθέτει φθηνότερους εργατοϋπαλλήλους.
Προσπαθώντας να σπείρει αυταπάτες για «ηπιότερα μέτρα», υποστήριξε ότι είναι «δεδομένη η παράταση της δημοσιονομικής προσαρμογής στα τέσσερα χρόνια», η «μείωση του κρατικού χρέους» και η «αξιοποίηση» των αποφάσεων της ΕΚΤ για «αγορά κρατικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά», η οποία ωστόσο, ακόμα κι αν αφορούσε την Ελλάδα, δε θα άλλαζε σε τίποτα τη σφοδρότητα και τους ρυθμούς των αντιλαϊκών μέτρων.
Οπως ισχυρίστηκε, ακόμα, η διετής παράταση της σφαγής του λαού είναι «τα ισοδύναμα μέτρα νέου τύπου», αφού, όπως υποστήριξε, τη «δεύτερη διετία μπορεί να μην πάρουμε μέτρα και να έχουμε μπει σε ανάπτυξη»! Σ' αυτή την κατεύθυνση, ζήτησε «εθνική συναίνεση», υποταγή των λαϊκών στρωμάτων στη σφαγή τους.
Ο Φ. Κουβέλης, από την πλευρά του, στο γνωστό ρόλο του δήθεν υπερασπιστή των συμφερόντων του λαού «από τα μέσα», συνέχισε να καλλιεργεί αυταπάτες για πιο ήπια διαχείριση της κρίσης. Στη δήλωσή του ανέφερε ότι εμμένει στις θέσεις του, καλώντας την τρόικα να αντιληφθεί ότι «κανένα μέτρο δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε μια κοινωνία που διαλύεται».
Για τα Εργασιακά απέφυγε να μιλήσει συγκεκριμένα και περιορίστηκε δημαγωγικά να εκφράσει την ευχή ότι «δεν μπορούν να διαλυθούν τα ήδη αποσαθρωμένα εργασιακά δικαιώματα». Επίσης, εμφανίστηκε αντίθετος με τις απολύσεις στο Δημόσιο, δηλώνοντας ότι ο στόχος για τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων μπορεί να επιτευχθεί μέσα από το καθεστώς των συνταξιοδοτήσεων και της συγχώνευσης - κατάργησης φορέων του Δημοσίου.
Ακονίζουν τα μαχαίρια
Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να επιταχύνει την αντιλαϊκή επίθεση, επιβεβαίωσαν με ξεκάθαρο τρόπο και οι υπουργοί που συμμετείχαν σε χτεσινή σύσκεψη με τους βουλευτές της ΝΔ, στα κεντρικά γραφεία του κόμματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης ισχυρίστηκε προκλητικά ότι «η Ελλάδα τόσα χρόνια δεν λειτουργούσε σαν ελεύθερη οικονομία στα εργασιακά», πως «υπήρχε καθεστώς σοβιέτ»και ότι «η αγορά εργασίας απελευθερώθηκε με το δεύτερο μνημόνιο».
Βγάζοντας χολή για τις εργατικές κατακτήσεις των περασμένων δεκαετιών, επιβεβαίωσε περίτρανα ότι η κυβέρνηση προωθεί από κοινού με την τρόικα και τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους όλες τις αντεργατικές ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, που περιλαμβάνονται όχι μόνο στο δεύτερο μνημόνιο, αλλά και στο γνωστό «e mail» της τρόικας.
Στην ίδια σύσκεψη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας φέρεται να είπε ότι «δεν ξέρω πόσο θα κοπούν μισθοί και συντάξεις» (!), προετοιμάζοντας το έδαφος για την αποφασισμένη νέα άγρια σφαγή. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι τα ειδικά μισθολόγια και η εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης είναι πέρα και πάνω από τα μέτρα των 11,5 δισ., επιβεβαιώνοντας ότι το πακέτο είναι πολύ πιο μεγάλο.
Σε όλους τους τόνους νωρίτερα το Μέγαρο Μαξίμου διαμήνυε ότι «έχει φτάσει η ώρα των αποφάσεων» και πως «η καθυστέρηση είναι σε βάρος της χώρας». Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι πρέπει να τηρηθούν οι δεσμεύσεις προς τους εταίρους, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το πακέτο των μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ το ταχύτερο δυνατόν, ώστε να ενισχυθεί τάχα η «διαπραγματευτική θέση» του πρωθυπουργού να θέσει το ζήτημα της επιμήκυνσης στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 18-19 Οκτώβρη.
Σήμερα ο Α. Σαμαράς θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Γ. Χόιερ και τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί.