ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Προμελετημένο έγκλημα η αύξηση των ορίων ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΌΤΗΣΗΣ-ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Κ.Ε ΤΟΥ ΚΚΕ...


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ριζοσπάστης
Αναδημοσίευση
Προμελετημένο έγκλημα η αύξηση των ορίων
Σε σχόλιό του, για τη σχεδιαζόμενη νέα αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης,το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:
«Η νέα αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης που σχεδιάζουν κυβέρνηση - ΕΕ αποτελεί ένα προμελετημένο έγκλημα. Αφού κράτος και πλουτοκρατία καταλήστευσαν για δεκαετίες τα ασφαλιστικά ταμεία, τώρα τους δίνουν τη χαριστική βολή απαλλάσσοντας τους μεγάλους εργοδότες από τις όποιες εισφορές έδιναν και το κράτος από τις υποχρεώσεις του. Οι εργαζόμενοι, και ειδικά οι νέοι, δεν πρέπει α αποδεχτούν να ζήσουν, αναζητώντας δουλειά ως τα βαθιά γεράματα και χωρίς στοιχειώδεις παροχές Υγείας - Πρόνοιας. 
Μπορούν να βάλουν τέλος στα άγρια μέτρα που παίρνονται για την καπιταλιστική κερδοφορία. Πανεργατικός ξεσηκωμός! Να γίνει η απεργία στις 26 Σεπτέμβρη αφετηρία οργανωμένης αντεπίθεσης για την ανατροπή της αντεργατικής πολιτικής των κομμάτων της πλουτοκρατίας και της ΕΕ».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Ναρκοθετούν το δικαίωμα στη σύνταξη
«Κλειδώνει» από μέρα σε μέρα η νέα αύξηση στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης αλλά και στα ελάχιστα ένσημα. Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι δε θα μπορέσουν να πάρουν σύνταξη ποτέ
Από το συλλαλητήριο εργαζομένων και συνταξιούχων στις 8 Σεπτέμβρη στην Αθήνα
Στην τελική ευθεία για την επιβολή των νέων αντιλαϊκών μέτρων βρίσκεται η κυβέρνηση καθώς εντείνονται οι συσκέψεις του πρωθυπουργού με τους αρμόδιους υπουργούς. Χτες, ο υπουργός Εργασίας, Ι. Βρούτσης, μαζί με τον υπουργό Οικονομικών, συμμετείχε σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για τον καθορισμό του τελικού αντεργατικού πακέτου. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Εργασίας, τις τελικές αποφάσεις για τις περικοπές σε συντάξεις, εφάπαξ και προνοιακά επιδόματα, που θα ξεπεράσουν τα 6 δισ. ευρώ, θα πάρουν οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων της συγκυβέρνησης.
Στο επίκεντρο των μέτρων βρίσκεται και η αύξηση των γενικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο έτη, από το 65ο στο 67ο, η οποία θα συμπαρασύρει αντίστοιχα και τα ειδικά όρια συνταξιοδότησης πολλών Ταμείων ή κατηγοριών ασφαλισμένων. Μέτρο που θα οδηγήσει σε περικοπή της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1 δισ. ευρώ περίπου την επόμενη διετία, ενώ δεδομένη θεωρείται και η αύξηση από τα 4.500 στα 6.000 ένσημα για την κατοχύρωση του δικαιώματος συνταξιοδότησης στα κατώτερα όρια. Ειδικά η συγκεκριμένη αύξηση των ελάχιστων ενσήμων - με δεδομένα τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και υποαπασχόλησης - με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει χιλιάδες εργαζόμενους που βρίσκονται κοντά στην ηλικία συνταξιοδότησης να μην μπορέσουν ποτέ να συνταξιοδοτηθούν ή να εξαναγκαστούν να παραμείνουν στην αγορά εργασίας για πολλά χρόνια ακόμα.
Το έδαφος για τις νέες ανατροπές έχει ανοίξει εδώ και χρόνια. Τόσο οι αποφάσεις των οργάνων της ΕΕ όσο και οι αντιασφαλιστικοί νόμοι (Ρέππα κ.τ.λ.) αναφέρονταν εδώ και χρόνια στη σημασία της «ενεργού γήρανσης». Της παραμονής, δηλαδή, των εργαζομένων στην εργασία όχι φυσικά ως δυνατότητα (όπως επιδίωκαν να το εμφανίσουν) αλλά ως αποτέλεσμα των συνεχών περικοπών σε συντάξεις και άλλες παροχές. Επίσης, η σχεδιαζόμενη αύξηση στα όρια ηλικίας και στα ελάχιστα ένσημα για συνταξιοδότηση έρχεται στο έδαφος της ραγδαίας επέκτασης της υποαπασχόλησης και της εκτόξευσης της ανεργίας, μιας πραγματικότητας δηλαδή που ούτως ή άλλως αναγκάζει όλο και περισσότερους εργάτες να δουλεύουν, ήδη, όχι μόνο μέχρι τα 67, αλλά ακόμα και μέχρι τα 70 τους, προκειμένου να διασφαλίσουν μια σύνταξη.
Ταυτόχρονα, σε εξέλιξη βρίσκεται και ο λεγόμενος «Κοινωνικός Διάλογος», με τη συμμετοχή της ΓΣΕΕ, για τον καθορισμό του κατώτερου μισθού - για το σκοπό αυτό συγκροτήθηκε και Επιτροπή την περασμένη βδομάδα - ο οποίος πλέον θα αποφασίζεται από την κυβέρνηση. Πρόκειται για νέα ανατροπή στις εργασιακές σχέσεις, αφού έτσι ενταφιάζονται η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και όλα τα δικαιώματα που απορρέουν απ' αυτή για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, καθώς το μόνο που θα «εγγυάται» η κυβέρνηση είναι ένας «ελάχιστος μισθός» σε επίπεδα Βουλγαρίας και Ρουμανίας.
Η επίθεση στις εργασιακές σχέσεις θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα καθώς, όπως υποστηρίζει ο υπουργός Εργασίας σε συνέντευξή του, αυτό που υποσκάπτει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας ήταν και είναι οι «θεσμικές και διοικητικές αγκυλώσεις που εμπόδιζαν την κινητικότητα της εργασίας». Μάλιστα, μέμφεται το πολιτικό σύστημα γιατί στο παρελθόν «έγιναν ελάχιστες και αποσπασματικές παρεμβάσεις...». Αυτά λέγονται μετά από μια 20ετία επίμονων και επαναλαμβανόμενων ανατροπών, που κατέστησαν την «ευελιξία» κυρίαρχο μοντέλο και την κατάργηση κάθε προστασίας - ακόμα και τυπικής - καθημερινότητα για τους εργαζόμενους.
Νέες απαλλαγές στις εργοδοτικές εισφορές
Στην ίδια συνέντευξη, ο υπουργός Εργασίας προβάλλει προκλητικά την απόφαση της κυβέρνησης να απαλλάξει τους εργοδότες από εισφορές (5 μονάδες, που αντιστοιχούν στο 18% των συνολικών εργοδοτικών εισφορών), που θα εξασφαλίσει για τις μεγάλες επιχειρήσεις το ποσό των 1,3 δισ. ευρώ ετησίως. Μάλιστα, όπως ισχυρίζεται, η μείωση του μη μισθολογικού κόστους «αποτελεί ένα κρίσιμο πεδίο για την απελευθέρωση του δυναμισμού δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και την προαγωγή της επιχειρηματικότητας»! Επικεντρώνει τις νέες απαλλαγές στη μείωση ή κατάργηση των εργοδοτικών εισφορών προς τον ΟΑΕΔ και αυτό τη στιγμή που τα έσοδα του Οργανισμού καταρρέουν και εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι δε λαμβάνουν το παραμικρό επίδομα.
Στο πλαίσιο αυτό και προς εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων το υπουργείο σχεδιάζει την επέκταση του εργόσημου, που ενώ υποτίθεται είχε θεσπιστεί για την κατ' οίκον περιστασιακή εργασία - προς αντιμετώπιση της ανασφάλιστης εργασίας - τώρα με αυτό θα ασφαλίζουν τους εργαζομένους τους οι επιχειρήσεις σε προώθηση πωλήσεων, διανομή, ακόμα και καλλιτεχνικές δραστηριότητες.
ΠΑΜΕ: Να δώσουμε απάντηση με τη γενική απεργία!
Σε σχόλιό του για τη συνέντευξη του υπουργού Εργασίας, Ι. Βρούτση, σε καθημερινή εφημερίδα το Γραφείο Τύπου του ΠΑΜΕ σημειώνει:
«Ο υπουργός Εργασίας Βρούτσης με τη συνέντευξή του σε καθημερινή εφημερίδα κοροϊδεύει και προσπαθεί να εφησυχάσει τους εργαζόμενους μπροστά και στην απεργία για τα νέα βάρβαρα μέτρα που ετοιμάζεται η κυβέρνηση να πάρει. Λέγοντας ότι δεν ανοίγουν τώρα ζήτημα νέων μέτρων στα εργασιακά, επιδιώκει να περιορίσει την κατακραυγή και την αγανάκτηση των εργαζομένων.
Ηδη τα μέτρα που έχουν πάρει έχουν στραγγαλίσει τα δικαιώματα της εργατικής τάξης και τα επόμενα που αφορούν τα ωράρια, τις αποζημιώσεις, την αλλαγή του Ασφαλιστικού είναι ζήτημα χρόνου, όπως ομολογεί και ο ίδιος.
Πρόκειται για μέτρα που για το μεγάλο κεφάλαιο είναι το γράσο για να λαδώνουν τη μηχανή της εκμετάλλευσης. Οι εργαζόμενοι να συζητήσουν στους τόπους δουλειάς και συλλογικά με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους να αποφασίσουν όχι άλλες θυσίες για την πλουτοκρατία, μπορούμε να ζήσουμε χωρίς μνημόνια και έξω από την ΕΕ.
Ολοι μαζί με αποφασιστικότητα και αυταπάρνηση οργανώνουμε σαν ένας άνθρωπος την απεργία.
Ολοι στην απεργία στις 26 Σεπτέμβρη και στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα. Στην Αθήνα στην Ομόνοια στις 10.30 π.μ.».

ΕΕ ΓΙΑ ΤΑΜΕΙΑ
Στρώνει το έδαφος για νέες περικοπές
Ετήσιες απώλειες οι οποίες ανέρχονται στα 5 δισεκατομμύρια θα έχουν τα ασφαλιστικά ταμεία λόγω της εκτόξευσης των ανέργων στο 1 εκατομμύριο. Αυτό καταγράφει πρόσφατη απόφαση της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ), που σύμφωνα με δημοσιεύματα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα τις επόμενες μέρες, με στόχο - όπως φαίνεται - να στρωθεί το έδαφος για νέες περικοπές σε συντάξεις και άλλες παροχές, στο όνομα της «βιωσιμότητας των Ταμείων». Για το θέμα, η Επιτροπή Υπουργών του ΣτΕ ζητεί από την ελληνική κυβέρνηση να δώσει στοιχεία για τη σημερινή κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα Ταμεία.
Τα δημοσιεύματα των αστικών ΜΜΕ συνδέουν την παρέμβαση της ΕΕ με την αξιολόγηση του βαθμού «συμμόρφωσης της Ελλάδος προς τα όσα πρεσβεύει ο Ευρωπαϊκός Κώδικας Κοινωνικής Ασφάλισης». Κώδικας προσαρμοσμένος όχι στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, αλλά στο στόχο «να αποτραπεί η πτώχευση του πληθυσμού και να μην διαταραχθεί σοβαρά η κοινωνική ειρήνη». Στο στόχο δηλαδή που υπακούει και η θέσπιση μιας «βασικής σύνταξης», όπως έγινε μέσα από τον Ν. 3863/2010 που θέσπισε τη σύνταξη πείνας των 360 ευρώ και επιτάχυνε την επέκταση των δύο άλλων πυλώνων στην Ασφάλιση, αυτού των επαγγελματικών ταμείων και της «καθαρά» ιδιωτικής ασφάλισης. Βέβαια, την ίδια περίοδο που τα Ταμεία αντιμετωπίζουν πρόβλημα «βιωσιμότητας», η συγκυβέρνηση προχωρά ολοταχώς στη μείωση του «μη μισθολογικού κόστους», απαλλάσσοντας τους εργοδότες από μια σειρά εισφορές (για ΟΕΚ, ΟΕΕ, ΟΑΕΔ). Η λύση που φαίνεται να προκρίνεται είναι η νέα μείωση των παροχών σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους. Οπως τονίζουν τα δημοσιεύματα για τα συμπεράσματα της απόφασης της Επιτροπής των Υπουργών, «η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο κατάρρευσης του εθνικού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, που δε θα μπορέσει ν΄ αντέξει τη διαρκή συρρίκνωση των οικονομικών του. Εξαιτίας αυτού δε του γεγονότος, συμπληρώνει, θα αναγκασθεί να μειώσει και άλλο τις παρεχόμενες ασφαλιστικές και κοινωνικές υπηρεσίες»...