ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

Προσπάθεια γενίκευσης των ατομικών συμβάσεων Νέο «κρούσμα», αυτή τη φορά σε τυπογραφείο


"ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

αναδημοσίευση
Η μεγαλοεργοδοσία θέλει γενίκευση των ατομικών συμβάσεων για να ξεμοναχιάζει τους εργαζόμενους ώστε να προστατεύει τα κέρδη της (από παλιότερη κινητοποίηση εμποροϋπαλλήλων)


Μειώσεις μισθών που φτάνουν μέχρι και 12% με την υπογραφή ατομικών συμβάσεων επιχειρεί η εργοδοσία της εταιρείας ΑΦΟΙ ΒΛΑΧΟΥ (τυπογραφεία). Συνολικά στον κλάδο των λιθογράφων η εργοδοσία επιδιώκει να χτυπήσει τα εργατικά δικαιώματα με την υπογραφή ατομικών συμβάσεων, οι οποίες όχι μόνο μειώνουν τους μισθούς και χτυπούν τα εργατικά δικαιώματα, αλλά ταυτόχρονα χτυπούν την έννοια της συλλογικής διαπραγμάτευσης και αντίστασης, αφήνοντας τον κάθε εργαζόμενο ξεκρέμαστο απέναντι στις ορέξεις του εργοδότη.
Είναι ενδεικτικό ότι στην εταιρεία ΤΟΥΜΠΗΣ, η εργοδοσία προχώρησε σε προειδοποίηση απόλυσης στους εργαζόμενους (προκειμένου να απολύσει τους εργαζόμενους με χαμηλότερες αποζημιώσεις), ενώ στη συνέχεια σκοπεύει να τους επαναπροσλάβει με ατομικές συμβάσεις.
Εκαναν συνέλευση
Συγκεκριμένα, στην εταιρεία ΑΦΟΙ ΒΛΑΧΟΥ η εργοδοσία ξεκίνησε την επίθεση από τους εργαζόμενους στα γραφεία της εταιρείας. Αμεσα ωστόσο η Εργοστασιακή Επιτροπή της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων προχώρησε εξαρχής σε ενημέρωση των εργαζομένων και στη συνέχεια με εξόρμηση και κινητοποίηση μαζί με την Ενωση Λογιστών τους κάλεσε να μην υπογράψουν καμιά ατομική σύμβαση. 

Προχώρησαν από κοινού σε συνέλευση στα γραφεία του διοικητικού προσωπικού και μάλιστα υπήρξαν εργαζόμενοι που και αρνήθηκαν να υπογράψουν την νέα ατομική σύμβαση, αλλά και γράφτηκαν στο σωματείο των Λογιστών.
«Το Σωματείο Λιθογράφων», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων, «μπορεί τυπικά να μην καλύπτει στο καταστατικό του τους εργαζόμενους από τα γραφεία, όμως έχουμε ως βασική αρχή λειτουργίας την ταξική - συναδελφική αλληλεγγύη. Δεν σκοπεύουμε να γίνονται μειώσεις σε διοικητικούς που εργάζονται στα τυπογραφεία και εμείς να μένουμε παρατηρητές». Και καταλήγει: «Καλούμε σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση τους συναδέλφους της παραγωγής για να υπερασπιστούμε την απόφαση της γενικής μας συνέλευσης ότι δε θα δεχθούμε καμιά μείωση. Καλούμε όλους τους συναδέλφους από τα γραφεία να μη δεχθούν και να μην υπογράψουν καμιά μείωση αποδοχών».