ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

ΔΣ ΕΣΗΕΜ-Θ: Τέρμα το διάλειμμα!


http://www.asyntaxtostypos.org/


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Ύστερα από διακοπή περίπου ενός μηνός, συνεδρίασε σήμερα το ΔΣ της Ενωσης Συντακτών.
——- Το πρώτο θέμα με το οποίο ασχολήθηκε, εκτός ημερησίας διατάξεως, ήταν οι τελευταίες εξελίξεις στην εφημερίδα Μέτροσπορτ. Η εργοδοσία, δύο μέρες πριν από το τέλος του μήνα, έχει καταβάλει τα 2/3 του μισθού στους δημοσιογράφους. Μέσα στις επόμενες δύο μέρες, σύμφωνα με το χρονοδιαγραμμα που από κοινού με την Ενωση έχει οριστεί, πρέπει να καταβληθεί και το υπόλοιπό ποσό. Σε διαφορετική περίπτωση και σύμφωνα με τις αποφάσεις των προηγούμενων συνεδριάσεων του ΔΣ, η ΕΣΗΕΜΘ θα προχωρήσει άμεσα στην προκήρυξη απεργίας.

———- Το δεύτερο θέμα, επίσης εκτός ημερησίας διατάξεως, προκάλεσε ένταση. Ο πρόεδρος του ΔΣ ενημερωσε το σώμα πως προ ημερών έλαβε χώρα συνάντηση σε εστιατόριο της πόλης μεταξύ του ιδίου και του δημάρχου Θεσ/νίκης Γ. Μπουτάρη. Η συνάντηση ήταν ανεπίσημη, χαλαρή, και σε αυτήν παρευρέθηκαν δύο μέλη του προεδρείου της ΕΣΗΕΜ-Θ (Πλήκα, Φωκιανίδης) και ο εκπρόσωπος της ΕΣΗΕΜ-Θ στο ΔΣ της ΔΕΠΘΕ (Νεστορίδης), που ο πρόεδρος επέλεξε να καλέσει. Δεν γνωρίζουμε ποιοι άλλοι ήταν ενήμεροι. Πάντως, τρία μέλη του ΔΣ (Ασπροπούλης, Κυριακούλης, Μανδατζής) δεν έλαβαν γνώση. Κάποιες απ’ τις πολλές αιτιολογήσεις που έδωσε η πλειοψηφία για το έλλειμμα ενημέρωσης ήταν α) ήμασταν σε περίοδο διακοπών, β) δεν ενδιαφερθήκατε να ενημερωθείτε, γ) δεν είναι δυνατόν να σας ενημερώνει έναν-έναν ο πρόεδρος, δ) ήταν ανεπίσημη η συνάντηση.
Εδώ προκύπτει μια σύγχυση: εάν η συνάντηση ήταν ανεπίσημη, χαλαρή, εξωθεσμικήγιατί τα αποτελέσματά της απασχόλησαν ένα θεσμικό όργανο όπως το ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ; Πόση αξιοπιστία έχουν οι όποιες άτυπες δεσμεύσεις του δημάρχου σχετικά με τη ΔΕΠΘΕ; Σε περίπτωση που δεν τηρηθούν αυτές οι δεσμεύσεις, μπορεί η Ένωσή μας να επικαλεστεί ένα ανεπίσημο, χαλαρό δείπνο μεταξύ μιας παρέας ανθρώπων;  Η μειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ, που ενημερώθηκε επισήμως και θεσμικά για τις ανεπίσημες και εξωθεσμικές δεσμεύσεις σχετικά με ένα μείζον πρόβλημα του κλάδου μας, άραγε είναι τίποτε παραπάνω από ένα απλό ντεκόρ ενός καλοστημένου σκηνικού;
Απ’ την άλλη, εάν η συνάντηση αυτή είχε επίσημο χαρακτήρα, λογικά θα έπρεπε να εκδοθεί μια ανακοίνωση της Ένωσης σχετικά με το περιεχόμενο και τα αποτελέσματά της. Κάτι τέτοιο δεν έγινε.
Προσοχή, δεν κρίνουμε τα αποτελέσματα της συνάντησης, τα οποία και ανεπίσημα είναι (έτσι μας είπαν) και φυσικά θα αξιολογηθούν μελλοντικά, ούτε βέβαια έχουμε θιχτεί επειδή ουδείς της μειοψηφίας προσκλήθηκε στη συνάντηση. Το μόνο που για την ώρα ζητάμε είναι έγκαιρη ενημέρωση, όχι κατόπιν εορτής. Γιατί καμιά φορά καλό είναι να γνωρίζει η… αριστερά τι ποιεί η δεξιά (μη πολιτική η χρήση τους).
Για την ιστορία, πάντως, ας σημειωθεί πως ανεπισήμως ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης εξέφρασε την πρόθεσή του να παγώσει τα σχέδια για μειώσεις κάθε είδους στη ΔΕΠΘΕ, και σε μισθούς και σε προσωπικό, και ότι θα εισηγηθεί τη συμπληρωματική επιχορήγησή της για μέχρι το τέλος του χρόνου. Όσο για τις τρεις τελευταίες απολύσεις, ο δήμαρχος δεν φάνηκε διατεθειμένος να τις ανακαλέσει ακυρώνοντας μιαν απόφαση της εταιρίας, επικαλούμενος και νομικούς λόγους.
———- Στο θέμα του Αγγελιοφόρου, ύστερα από την επιστολή των εργασιακών εκπροσώπων προς το ΔΣ της ΕΣΗΕΜΘ, στην οποία εξέφραζαν την ανησυχία τους λόγω των καθυστερήσεων στις πληρωμές και στο επίδομα αδείας και ζητούσαν επίσημη ενημέρωση από την εργοδοσία εκφράζοντας γενικότερα την αγωνία τους για το εργασιακό τους μέλλον, οι εξελίξεις είναι οι εξής: Η εργοδοσία του Αγγελιοφόρου δεσμεύτηκε για την καταβολη μισθού Ιουλίου και δώρου μέχρι τη Δευτέρα 3/9, ενώ στις 6/9 θα καταβληθεί ο μισθός Αυγούστου. Η ΕΣΗΕΜΘ αποφάσισε να κρατήσει στάση αναμονής μέχρι την υλοποίηση ή μη των δεσμεύσεων αυτών.
———- Επίσης, με αφορμή την προσωρινή διαγραφή ενός έτους του Τρ.Χατζημητρίου, διεθυντή του Αγγελιοφόρου, από το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό και το σχετικό αίτημα του συμβουλίου για τη δημοσίευση της απόφασης, συζητήθηκε εκτενώς η ανάρτηση ή μη των αποφάσεων του Πειθαρχικού στο σάιτ της ΕΣΗΕΜΘ, καθότι ελλοχεύει ο κίνδυνος δημοσιοποίησης προσωπικών δεδομένων. Εντέλει αποφασίστηκε στα μέλη της ΕΣΗΕΜΘ να αποστέλλεται με email το πλήρες σκεπτικό της απόφασης ενώ στο σάιτ να αναρτάται η απόφαση ή τμήμα αυτής.
———- Στασιμότητα -και όχι εξελίξεις- παρατηρείται και στην υπόθεση ΕΔΟΕΑΠ. Συμφωνα με την ενημέρωση από τον πρόεδρο της ΕΣΗΕΜΘ Μ.Βοϊτσίδη, η ΕΣΗΕΑ δεν συμφωνεί με την πρόθεση της ΕΣΗΕΜΘ, της ΕΠΗΕΑ και της ΕΠΗΕΘ για έλεγχο των οικονομικών του ΕΔΟΕΑΠ από ορκωτούς ελεγκτές, προκρίνοντας τη διενέργεια ελέγχου από δικαστική αρχή. Ολη αυτή η κωλυσιεργία απομακρύνει, όπως πολλοί είχαν προβλέψει εγκαίρως, το ενδεχόμενο διενέργειας εκλογών τον Σεπτέμβρη. Πάντως ο Μ.Βοϊτσίδης μετέφερε για ακόμη μια φορά την πρόθεση του προεδρείου του ΕΔΟΕΑΠ για διενέργεια εκλογών αμέσως μετά την ολοκληρωση του οικονομικού ελέγχου (αν και όποτε αρχίσει αυτός…).
———- Τέλος, υπήρξε ενημέρωση για τις διάφορες δράσεις στις οποίες συμμετέχει η Ένωση: τα χρηματοδοτούμενα έργα ΤΟΠΣΑ και Leonardo Da Vinci, τη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για την Κοινωνική Συνοχή, το Ρατσισμό και το Δημόσιο Λόγο και τη διάλεξη Mackenzie Warren σχετικά με τις εξελίξεις στη διαδικτυακή δημοσιογραφία. Σχετικές λεπτομέρειες εν καιρώ.
Παναγιώτης Μανδατζής