ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

Χρέος κάθε εργάτη να σηκώσει το ανάστημά του ενάντια στη νέα σφαγή

ΝΕΑ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ
Κινδυνεύει το ίδιο το δικαίωμα στη σύνταξη

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
αναδημοσίευση
  • Χιλιάδες δε θα μπορούν να μαζεύουν τα απαραίτητα ένσημα λόγω της εκτόξευσης της ανεργίας και της γενίκευσης της υποαπασχόλησης.

Τα νέα σχέδια είναι εξίσου οδυνηρά για συνταξιούχους και εν ενεργεία εργαζόμενους που πρέπει να ξεσηκωθούν άμεσα για να τα εμποδίσουν (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση)
Τον κίνδυνο εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι να χάσουν κάθε δυνατότητα να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα προδιαγράφουν τα νέα αντιασφαλιστικά σχέδια που από μέρα σε μέρα αναμένεται να παρουσιάσει η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ. Κι αυτό καθώς, με δεδομένη την εκτόξευση της ανεργίας και τη ραγδαία επέκταση της υποαπασχόλησης, η συγκέντρωση των ενσήμων που χρειάζονται για να μπορέσει κάποιος να εξασφαλίσει ακόμα και την κατώτερη (σήμερα 486 ευρώ) σύνταξη του ΙΚΑ απαιτεί πολλά χρόνια δουλειάς. Χρόνια τα οποία θα αυξηθούν κατακόρυφα καθώς, όπως επιβεβαιώνουν με δηλώσεις τους κάθε βδομάδα τα κυβερνητικά στελέχη, μεταξύ άλλων, εξετάζεται και η αύξηση από τα 4.500 στα 6.000 ένσημα για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Με δεδομένο ότι πριν ακόμα την καπιταλιστική κρίση, ο μέσος όρος των ημερών ασφάλισης στο ΙΚΑ ήταν περίπου 200 ένσημα το χρόνο και απαιτούνταν όχι 15 (όπως ήταν τυπικά) αλλά στην πραγματικότητα 22 χρόνια περίπου για να κατοχυρωθεί το δικαίωμα στην κατώτερη σύνταξη.
Ακόμα όμως και με αυτούς τους υπολογισμούς, αν περάσουν τα νέα σχέδια δε θα αρκούν τα 30 χρόνια εργάσιμου βίου για να «πιαστεί το όνειρο» της κατώτερης σύνταξης (για να συγκεντρωθούν 6.000 ένσημα). Γιατί, ποιος εργαζόμενος μπορεί να εξασφαλίσει σήμερα 30 χρόνια αμείωτης απασχόλησης, όταν ο ανταγωνισμός μεγαλώνει συνέχεια με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να κλείνουν ή να συρρικνώνονται; Τι θα απογίνουν οι δεκάδες χιλιάδες εποχιακά απασχολούμενοι στον τουρισμό ή στη μεταποίηση;
Για να πάρει σύνταξη θα δουλεύει... 60 χρόνια!
Μέχρι και... 60 χρόνια πρέπει να δουλεύει ένας ξενοδοχοϋπάλληλος για να πάρει την κατώτατη σύνταξη - ψίχουλα των 486 ευρώ. Το συγκλονιστικό αυτό στοιχείο αποκαλύπτει το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου αποδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο πως η αύξηση των ενσήμων για την κατώτατη σύνταξη από τις 4.500 στις 6.000 έχει ως αποτέλεσμα την τεράστια αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.
Η ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου τονίζει ανάμεσα στα άλλα:
«Πριν λίγες μέρες η εξαγγελία της κυβέρνησης για το νέο ασφαλιστικό τερατούργημα επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι χρέος κάθε εργάτη είναι να σηκώσει το ανάστημα, να μη δεχτεί να δουλέψει μέχρι τον τάφο, να διεκδικήσει τον πλούτο που ο ίδιος παράγει.
Μεταξύ άλλων το σχέδιο προβλέπει τα 4.500 ένσημα που ήταν η ελάχιστη προϋπόθεση για το δικαίωμα στην σύνταξη να γίνουν 6.000 ένσημα. Αν αυτό το εξειδικεύσουμε στο νησί μας ένας ξενοδοχοϋπάλληλος που δουλεύει εποχιακά και βάζει 100 ένσημα το χρόνο, ίσα ίσα δηλαδή για να μπει στο Ταμείο ανεργίας, και είναι η πλειοψηφία των εργαζομένων στα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια που δουλεύουν έτσι, θα πρέπει να δουλέψει 60 χρόνια!
Ενώ προκλητικά αναφέρουν ότι αυτό το μέτρο πλασάρεται προκειμένου να αποφευχθεί η αύξηση των ορίων ηλικίας στα 66 ή στα 67 χρόνια. Θα δουλεύουμε δηλαδή μια ζωή για να πάρουμε στο τέλος τα ψίχουλα των 486 ευρώ που είναι η κατώτερη σύνταξη με τα σημερινά δεδομένα. Η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ και από κοντά τα υπόλοιπα κόμματα του ευρωμονόδρομου, ως πολιτικοί υπηρέτες του μεγάλου κεφαλαίου, θέλουν να τους εξασφαλίσουν τα κέρδη τους για μετά την καπιταλιστική κρίση.
Μας θέλουν φτηνό εργατικό δυναμικό χωρίς δικαιώματα που θα δουλεύουμε μέχρι τα βαθιά γεράματα. Πλέον δε χωράει καμία αναμονή για τους εργαζόμενους, καμιά καθυστέρηση. Καλούμε τους εργαζόμενους και του νησιού μας να μην επιτρέψουν να περάσει το νέο αντιασφαλιστικό έκτρωμα που καταδικάζει εμάς και τα παιδιά μας να δουλεύουμε μέχρι το τέλος της ζωής μας για να κερδοφορούν οι πλουτοκράτες. Η συσπείρωση και η δράση μέσα από τις γραμμές του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, του ΠΑΜΕ, είναι ο μόνος δρόμος για να φρενάρουμε τη λαίλαπα».
Ταφόπλακα στις «πρόωρες» συνταξιοδοτήσεις;
Πάντως, όλα μαρτυρούν την ετοιμότητα της κυβέρνησης να βρει με κάθε κόστος τα 5 - 6 δισ. ευρώ που πρέπει να αφαιρεθούν αυτή τη φορά μέσω των περικοπών σε συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα. Ετσι, μετά την πρόσφατη συνέντευξη του υπουργού Εργασίας, που τόνισε ότι πρέπει να προταχθεί η «διόρθωση των στρεβλώσεων που υπάρχουν σε χαμηλότερα (ακόμη και κάτω των 60 ετών) όρια συνταξιοδότησης», αυξάνονται τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο είτε για προσωρινή αναστολή είτε για πλήρη κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Ασχετα από το πώς θα διαμορφωθεί στο τέλος το νέο αντιασφαλιστικό πακέτο, το σίγουρο είναι ότι θα ενταθούν με κάθε τρόπο οι εκβιασμοί και τα ψευτοδιλήμματα ώστε οι εργαζόμενοι να εγκλωβιστούν στη λογική του «μικρότερου κακού» και της ηττοπάθειας, να μην οργανώσουν την αντίστασή τους, να παραδοθούν.
     Οι «συντάξεις - μαϊμού» και τα μεγάλα ψέματα
Κάθε φορά που οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου φέρνουν μέτρα για το χτύπημα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, τα αστικά μέσα ενημέρωσης γεμίζουν με τίτλους για τις «συντάξεις - μαϊμού». Μαζί με αυτές πλασάρονται δημοσιεύματα για επίσης «μαϊμού» αναπηρικές συντάξεις, για εφάπαξ πολύ μεγαλύτερα των εισφορών που παρακρατήθηκαν και άλλα παρόμοια, που έχουν ένα κοινό στόχο: Να δείξουν ότι η άθλια οικονομική κατάσταση των Ταμείων δημιουργήθηκε τάχα εξαιτίας αυτών των παραγόντων. Ετσι θέλουν να κρύψουν την πραγματική αιτία που είναι η επί δεκαετίες άγρια λεηλασία των αποθεματικών και των περιουσιών των ασφαλιστικών ταμείων από το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του, μέσα από τις εισφοροαπαλλαγές, την εισφοροδιαφυγή, το τζογάρισμα και προσφάτως το μεγάλο τσεκούρι που έπεσε με το λεγόμενο «κούρεμα». Προέκταση αυτού του ψευδούς ισχυρισμού είναι ότι η κατάσταση είναι τέτοια που πλέον δεν μπορεί να αντιμετωπιστει παρά μόνο με μέτρα που πλήττουν αναγκαστικά το σύνολο των εργαζομένων και των συνταξιούχων.

Η μεθόδευση αυτή συμβαίνει και τώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να αυξήσει για μια ακόμα φορά τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και να μειώσει τις συντάξεις. Γι' αυτό και οι τίτλοι όπως «Στο μικροσκόπιο της δικαιοσύνης οι συντάξεις "Μαϊμού"» ή «Εισαγγελέας για τις παράνομες συντάξεις», το πλήθος πανομοιότυπων δημοσιευμάτων σε εφημερίδες, ηλεκτρονικές ειδησεογραφικές σελίδες, οι σχετικές συζητήσεις σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές. Τα δημοσιεύματα όμως αυτά όχι μόνο παραποιούν τα στοιχεία που παρουσιάζουν αλλά και αποκρύπτουν τα άλλα μισά, δημιουργώντας έτσι ένα μεγάλο ψέμα.

Αναφέρουν, για παράδειγμα, για το ΙΚΑ ότι 7.500 συνταξιούχοι δεν παρουσιάστηκαν στη διαδικασία απογραφής. Ομως αυτό σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι όλοι αυτοί οι συνταξιούχοι δεν υπάρχουν ή ότι δεν δικαιούνται να παίρνουν σύνταξη. Κάτι που έτσι κι αλλιώς ακόμα δεν έχει ελεγχθεί. Πιο κάτω τα δημοσιεύματα (είναι σχεδόν πανομοιότυπα) αναφέρουν πως από τις 7.500 περιπτώσεις οι 2.500 αφορούν σε συνταξιούχους που έχουν πεθάνει. Ούτε εδώ μπαίνουν στον κόπο να αναφέρουν αν πράγματι κάποιος εισπράττει τις συντάξεις αυτές ή για λόγους γραφειοκρατίας κάποιες συνεχίζουν να μπαίνουν σε τραπεζικό λογαριασμό χωρίς όμως να τις παίρνει κανείς. Και τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν αρκετές... Τέλος, αναφέρουν ένα από τα στοιχεία που θα έπρεπε να αναφέρουν εξαρχής. Οτι από τις 7.500 περιπτώσεις μόνο οι 58 υποθέσεις έχουν παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη. Δηλαδή, μόνο το 0,77% των περιπτώσεων που δεν έχει απογραφεί πήγαν στη δικαιοσύνη και για τις οποίες ακόμα δεν έχει διαπιστωθεί αν είναι παράνομες ή όχι.

Το μεγάλο ψέμα συμπληρώνεται από την απουσία του βασικότερου από τα στοιχεία. Οτι ο αριθμός των συνταξιούχων στο ΙΚΑ είναι περίπου 1.200.000! Δηλαδή, ακόμα και αν υποθέταμε ότι οι 7.500 περιπτώσεις ήταν όλες παράνομες, αποτελούν μόλις το 0,62% επί του συνόλου των συντάξεων και οι 58 υποθέσεις που πήγαν στη δικαιοσύνη το 0,004%!

Να πώς τα αστικά μέσα ενημέρωσης δημιουργούν τα μεγάλα ψέμματα για να «νομιμοποιήσουν» την επίθεση των κυβερνήσεων του κεφαλαίου στα δικαιώματα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.