ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Επανερχόμαστε υπουργέ και κύριοι ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗ,ΜΠΑΝΤΙΑ, ΚΟΥΝΟΥΓΕΡΗ ΚΑΙ ΤΣΙΑΔΗ-ΑΠΑΙΤΕΙΤΕ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΩΝ ΠΡΟΞΕΝΙΚΩΝ ΣΑΣ , ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΣΑΣ ΜΑΓΕΙΡΙΣΣΑ,ΠΛΥΣΤΡΑ ΚΑΙ ΣΥΖΥΓΟ;;;


Παρασκευή, 10 Αυγούστου 2012


   Οι κυριότερες τροποποιήσεις που επέρχονται με το π.δ. 97/2012 (ΦΕΚ Α΄156), τροποποίηση του π.δ. 33/2009

clip_image001
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
Αριθμ. Απόφ. 384/2003 Μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιά
Αριθμ. 1309/2003 Βιβλίου Σωματείων Πρωτοδικείου Πειραιά
Πειραιάς: 02-08-2012
Αριθμ. Πρωτ.: 51 /12
Στις 08-08-2012 δημοσιεύτηκε το π.δ. 97/2012 (ΦΕΚ Α΄156), τροποποίηση του π.δ. 33/2009 «Τοποθετήσεις, μεταθέσεις, αποσπάσεις του προσωπικού Λιμενικού Σώματος στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. (Α΄ 50)».
Οι κυριότερες τροποποιήσεις που επέρχονται είναι:
Α. Γενικές διατάξεις:
  1. Τόπος επιλογής θεωρείται πλέον η έδρα Λιμενικής Αρχής ή υπηρεσίας η οποία ευρίσκεται πλησιέστερα στον τόπο που πληροί τις κατωτέρω, περιοριστικά οριζόμενες προϋποθέσεις: α) αποτελεί τόπο γέννησης ή πολιτογράφησης ή εγγραφής στα δημοτολόγια του ιδίου ή της συζύγου του, ή β) αποτελεί τόπο, στον οποίο υπηρετεί ο ίδιος ή εργάζεται η σύζυγός του, ή γ) αποτελεί τόπο, στον οποίο έχει ιδιόκτητη κατοικία ο ίδιος ή η σύζυγός του ή διαμένουν οι γονείς του ιδίου ή της συζύγου του. Ο ενδιαφερόμενος οφείλει να δηλώνει ένα μόνο τόπο επιλογής, σύμφωνα με τα ανωτέρω κριτήρια. Λογίζεται ως τόπος επιλογής, ανεξάρτητα από διαφορετική δήλωσή του, ο τόπος όπου υπηρετεί στέλεχος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. για τουλάχιστον οκτώ συνεχή έτη, χωρίς να έχει υποβάλει αίτημα μετάθεσης, ή να έχει δηλώσει επιθυμία παραμονής.
  2. Στην κατηγοριοποίηση των Υπηρεσιών:
Στην Τρίτη κατηγορία μεταφέρθηκαν: από την δεύτερη κατηγορία οι Λιμενικές Αρχές Κέας, Άνδρου και Γαυρίου, από την τέταρτη κατηγορία οι Λιμενικές Αρχές Λαυρίου, Αίγινας, Αγκιστρίου, Πόρου Τροιζηνίας, Καρύστου, Κύμης, Καβάλας /Α΄ Λ/Τ (Θάσου), Πρίνου Νέων Στύρων και Μαρμαρίου, και από την πέμπτη κατηγορία οι Λιμενικές Αρχές Αιδηψού, Πορτοχελίου, Ερμιόνης.
  1. Το προσωπικό Λ.Σ. -ΕΛ.ΑΚΤ. που είχε αποσπαστεί (στο ΥΠΑΑΝ) σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 23 παράγραφος 9 του ν. 3922/2011 «Σύσταση Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής και άλλες διατάξεις.» (ΦΕΚ Α΄35), λαμβάνει για το χρονικό διάστημα της απόσπασής του, τα μόρια που αντιστοιχούσαν στις κατηγορίες όπου υπάγονταν οι Υπηρεσίες απόσπασης, πριν την έκδοση του π.δ. 127/2010 «Ανακατανομή αρμοδιοτήτων των Υπουργείων, Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Προστασίας του Πολίτη και Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας.» (ΦΕΚ Α΄214).
  2. Τα στελέχη Λ.Σ. -ΕΛ.ΑΚΤ. που ολοκληρώνουν με μέριμνα της υπηρεσίας ειδική εκπαίδευση ή μετεκπαίδευση ή εκπαίδευση σε σχολή μακράς φοίτησης ή σχολή εξωτερικού, τοποθετούνται κατά προτεραιότητα μετά το πέρας της εκπαίδευσής τους, σε θέσεις αντίστοιχες του αντικειμένου εκπαίδευσής τους, με σκοπό την αξιοποίηση των γνώσεων που απέκτησαν.
  3. Η στελέχωση των Λιμενικών Σταθμών, Προϊσταμένων και προσωπικού, θα γίνεται με μέριμνα της Κεντρικής υπηρεσίας.
  4. Καταρτίζονται ξεχωριστοί Πίνακες Μεταθέσεων για εισήγηση στο Συμβούλιο Μεταθέσεων, προς κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών που αντιστοιχούν στην ειδικότητά τους, για τους διπλωματούχους Πλοιάρχους ή Μηχανικούς προέλευσης Α.Ε.Ν. καθώς και για εκείνους που πληρούν τα προσόντα στελέχωσης της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών (ΜΥΑ), του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών (ΚΕΑ), της Υπηρεσίας Μουσικής και της Υπηρεσίας Εναερίων Μέσων (ΥΕΜ).
  5. Περιορίζονται οι εξαιρέσεις μεταθέσεων από τα αντικειμενικά κριτήρια και καταργείται το δικαίωμα επιλογής της επόμενης μετάθεσης για τους υπηρετούντες στα γραφεία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας ή σε διάφορες άλλες υπηρεσίες (Διοίκηση, ΔΑ κλπ), εξαιρουμένου του Γραφείου Εσωτερικών Υποθέσεων.
  6. Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας των στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. η διοίκηση έχει υποχρέωση ικανοποίησης αιτημάτων στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. τα οποία επιθυμούν να υπηρετήσουν για χρονικό διάστημα συνολικά πέντε ετών σε θέσεις στις οποίες η συντάξιμη υπηρεσία προσμετράται στο διπλάσιο, σύμφωνα με την εκάστοτε υφιστάμενη νομοθεσία, με κριτήριο να μην διαταράσσεται η εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών από όπου επιθυμούν να μετατεθούν
  7. Οι διαταγές μεταθέσεων υποχρεωτικά κοινοποιούνται πλέον στους ενδιαφερόμενους εντός δεκαπέντε ημερών από τη κύρωση των πινάκων.
  8. Τα στελέχη Λ.Σ. -ΕΛ.ΑΚΤ. που έχουν ήδη υπηρετήσει σε έδρα Ναυτιλιακού Ακολούθου, ή σε Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία, ή σε Διεθνή Οργανισμό ή σε Υπηρεσία Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, δεν δύνανται να αποσπαστούν εκ νέου στους προαναφερθέντες Οργανισμούς και Υπηρεσίες.
Β. Ειδικές διατάξεις:
  1. Για τους Απόφοιτους Παραγωγικών Σχολών ισχύουν τα εξής:
α. Οι Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί και Λιμενοφύλακες, μετά την αποφοίτησή τους από τις παραγωγικές σχολές Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. τοποθετούνται σε υπηρεσίες της πρώτης, δεύτερης και τρίτης κατηγορίας, για εκτέλεση τριετούς υπηρεσίας. Οι ανωτέρω εφόσον συμπληρώσουν τρία έτη υπηρεσίας από την τοποθέτησή τους, εντάσσονται στη διαδικασία των τακτικών μεταθέσεων, προς κάλυψη κενών οργανικών θέσεων υπηρεσιών και των λοιπών κατηγοριών, πλην της έκτης κατηγορίας.
Οι προερχόμενοι από τις τάξεις του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. εφόσον έχουν ήδη υπηρετήσει σε υπηρεσίες της πρώτης, ή δεύτερης, ή τρίτης κατηγορίας για χρονικό διάστημα λιγότερο των τριών ετών, τοποθετούνται στις συγκεκριμένες υπηρεσίες μέχρι συμπλήρωσης τριετούς υπηρεσίας σε αυτές. Εάν έχουν ήδη υπηρετήσει σε υπηρεσίες της πρώτης, ή δεύτερης, ή τρίτης κατηγορίας για χρονικό διάστημα ίσο ή μεγαλύτερο των τριών ετών, τοποθετούνται σε υπηρεσίες που καθορίζονται για την συγκεκριμένη περίπτωση, με απόφαση του Αρχηγού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.
Οι αποφοιτούντες Λιμενοφύλακες ειδικότητας Ηλεκτρολόγων-Ηλεκτρονικών, οι οποίοι κατέχουν πτυχία ή διπλώματα ανάλογης ειδικότητας, σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ. 50/2001 (ΦΕΚ 39 Α΄), όπως ισχύουν κάθε φορά, δύνανται να τοποθετούνται στο Τμήμα Τηλεπικοινωνιακών Ζεύξεων και Επικοινωνιών της Διεύθυνσης Πληροφορικής και Επικοινωνιών, προς κάλυψη αντίστοιχων κενών οργανικών θέσεων.
Τα στελέχη Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. που κατατάσσονται με ειδικότητα Τεχνικού, Υγειονομικού, Ιερέα, Οικονομικού και Νομικού, μετά την αποφοίτησή τους, ή αποκτούν ειδικότητα Μουσικού ή Υποβρύχιου Καταστροφέα, τοποθετούνται σε υπηρεσίες αντίστοιχες των προσόντων τους, όπως αυτές καθορίζονται με απόφαση του Αρχηγού Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ.
β. Οι απόφοιτοι παραγωγικών σχολών Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. έχουν δυνατότητα συμμετοχής σε ειδικές εκπαιδεύσεις, υπό την επιφύλαξη ότι μετά την ολοκλήρωσή τους δεν αίρονται οι υποχρεώσεις τους σχετικά με τον χρόνο παραμονής τους για την αρχική τριετή υποχρέωση παραμονής τους σε υπηρεσίες 1ης, 2ης και 3ης κατηγορίας.
γ. Οι απόφοιτοι των παραγωγικών σχολών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. που δεν έχουν εκπληρώσει την υποχρέωση του χρόνου παραμονής τους στις υπηρεσίες όπου τοποθετήθηκαν, και μόνο για λόγους που σχετίζονται με την υγεία των ιδίων δίνεται η δυνατότητα μετάθεσης τους μετά από γνωμάτευση της αρμόδιας Υγειονομικής Επιτροπής. Η αίτηση μετάθεσης για λόγους υγείας υποβάλλεται οποτεδήποτε ανακύψει το πρόβλημα και εφόσον συντρέχουν οι ανωτέρω λόγοι, εκδίδεται διαταγή μετάθεσης και υλοποιείται εντός μηνός από τότε που γνωστοποιήθηκε στην Διεύθυνση Προσωπικού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.
δ. Για τους αποφοίτους των παραγωγικών σχολών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ο χρόνος απόσπασης δεν προσμετράται στον χρόνο της τριετούς υποχρεωτικής παραμονής στις υπηρεσίες όπου τοποθετούνται μετά την αποφοίτησή τους.
  1. Συνυπηρέτηση στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.
Ρυθμίζονται για πρώτη φορά οι περιπτώσεις συνυπηρέτησης ως εξής:
α. Η συνυπηρέτηση με στρατιωτικό ή αστυνομικό ή λιμενικό ή πυροσβεστικό υπάλληλο ή συνοριακό φύλακα ή ειδικό φρουρό, μετά από αίτηση, είναι υποχρεωτική εφόσον το επιτρέπει η οργανική κατά βαθμό σύνθεση της υπηρεσίας. Σε αντίθετη περίπτωση, το στέλεχος Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. τοποθετείται ή μετατίθεται στην πλησιέστερη υπηρεσία, όπου το επιτρέπει η οργανική κατά βαθμό σύνθεση της. Στις περιπτώσεις αυτές ο κατά βαθμό νεότερος ακολουθεί τον αρχαιότερο.
β. Στην περίπτωση υποβολής αίτησης για συνυπηρέτηση με σύζυγο δικαστικό λειτουργό, το στέλεχος Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. τοποθετείται ή μετατίθεται ύστερα από αίτησή του στην υπηρεσία του τόπου μετάθεσης του δικαστικού λειτουργού, εφόσον το επιτρέπει η οργανική κατά βαθμό σύνθεση της υπηρεσίας, ή εάν δεν υφίσταται αυτή, στην πλησιέστερη υπηρεσία, όπου το επιτρέπει η οργανική κατά βαθμό σύνθεση της. Της ανωτέρω ρύθμισης εξαιρούνται οι Ανώτατοι Αξιωματικοί και Πλοίαρχοι Λ.Σ. -ΕΛ.ΑΚΤ.
Το εν λόγω π.δ., είναι το αποτέλεσμα γόνιμου διαλόγου και συνεργασίας υπηρεσιακών παραγόντων και συνδικαλιστικών φορέων του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ και εκτιμούμε ότι θα εισφέρει στην εμπέδωση του αισθήματος δικαίου μεταξύ των στελεχών.
Μοναδική παραφωνία αποτελεί η ρύθμιση του άρθρου 25, παράγραφος 2, περίπτωση (στ), που αναφέρεται στη συνυπηρέτηση των στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. στο εξωτερικό.
Όπως εξ αρχής κατηγορηματικά δηλώσαμε, όταν μας δόθηκε το αρχικό κείμενο προς συζήτηση, η συγκεκριμένη ρύθμιση θα μπορούσε υπό άλλες συνθήκες να τεθεί στο τραπέζι του διαλόγου και ύστερα από σχετική επεξεργασία που θα έθετε συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις. Συνεκτιμώντας διάφορες παραμέτρους καθώς και τις ιδιαίτερες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες της χώρας, συμφωνήθηκε ομόφωνα και δεν συμπεριλήφθηκε στην τελική πρόταση της ομάδας εργασίας που είχε συγκροτηθεί για το σκοπό αυτό.
Δυστυχώς σήμερα διαπιστώνουμε ότι «κάποιοι» δεν ωχριούν περί ουδενός όταν είναι να εξυπηρετήσουν μικροσυμφέροντα.
Εμείς αναλογιζόμενοι την οικονομική κατάσταση της χώρας και συναισθανόμενοι την κοινωνική μας ευθύνη απορρίπτουμε τη ρύθμιση αυτή και ζητούμε από τον Υπουργό να την ακυρώσει άμεσα, υπενθυμίζοντας του ότι το νόμιμο δεν είναι και ηθικό.

Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος                                    Ο Γενικός Γραμματέας
Δημήτριος ΣΑΪΤΑΚΗΣ                        Σπυρίδων ΠΑΣΣΑΚΟΣ