ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

Συνάντηση της Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών Λ.Σ. με τον Υπουργό Ναυτιλίας κ. Κωστή ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗ για θέματα του Λ.Σ.-ΕΛ. ΑΚΤ.


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ                               
Αριθμ. Πρωτ.: 49/12
 
Συναντηθήκαμε σήμερα 13-07-2012 με τον Υπουργό Ναυτιλίας κ. Κωστή ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗ. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε κλίμα θετικό, η συζήτηση εξελίχθηκε στη βάση του πνεύματος συνεργασίας και εποικοδομητικής ανταλλαγής απόψεων.  

Στο κ. Υπουργό εκφράσαμε την ικανοποίησή μας για την ανασύσταση του Υπουργείου Ναυτιλίας με το Λιμενικό Σώμα, αναγκαιότητα που είχαμε στηρίξει όλο το προηγούμενο διάστημα.
 Τονίσαμε όμως, ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. πρέπει να αποσκοπεί στην ισόρροπη ανάπτυξη των δύο τομέων δράσης του Σώματος, τόσο του τομέα αστυνόμευσης, τήρησης της έννομης τάξης και της ασφάλειας στα λιμάνια και στις ελληνικές θάλασσες όσο και του τομέα ανάπτυξης και διοίκησης της ελληνικής ναυτιλίας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της ήδη θεσπισμένης οργανωτικής δομής  του Αρχηγείου.







Επίσης υποστηρίξαμε ότι μια απλή ανασύσταση δεν αρκεί για την επιτυχία του εγχειρήματος, χωρίς τα αναγκαία συνοδευτικά μέτρα, ιδιαίτερα για το κομμάτι εκείνο που αφορά το Λ.Σ. και τα στελέχη του, που καλούνται να στηρίξουν το νέο αυτό φορέα διοίκησης. 

Συγκεκριμένα, απαραίτητα συστατικά στοιχεία της επιτυχίας αποτελούν:  η καθιέρωση ενός σταθερού και αξιοκρατικού συστήματος προσλήψεων νέων Αξιωματικών, Υπαξιωματικών και Λιμενοφυλάκων, η αναβάθμιση της εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης με τη δημιουργία Λιμενικής Ακαδημίας, η καλύτερη εκμετάλλευση των πόρων του, του ανθρώπινου δυναμικού και των επιχειρησιακών μέσων, ο αξιοκρατικός τρόπος αξιολόγησης των στελεχών όλων των βαθμών, η ένταξη νέων τεχνολογιών στη λειτουργία του (πλήρης μηχανοργάνωση των υπηρεσιών, ολοκληρωμένες πληροφοριακές υπηρεσίες  κλπ), η ανάπτυξη της διακλαδικότητας και της συνεργασίας, η ολοκλήρωση δράσεων και αποφάσεων που αναπτύχθηκαν το προηγούμενο διάστημα αναφορικά με την  διακλαδικότητα, η αξιοποίηση των γνώσεων και ειδικοτήτων των στελεχών, η σύσταση ειδικής υπηρεσίας συνηγόρου για την υπεράσπιση των στελεχών εκείνων που διώκονται για πράξεις που έχουν εκτελέσει στα πλαίσια των καθηκόντων τους και των διαταγών της υπηρεσίας κλπ.  

Στη συνέχεια θέσαμε υπόψη του κ. Υπουργού το από 09-07-2012 υπόμνημά μας, 25 σημείων, τα οποία είναι σε άμεση συνάρτηση με την λειτουργία του Σώματος, αλλά και την καθημερινότητα των στελεχών και ζητήσαμε την υιοθέτησή τους από την πλευρά του και την ανάληψη συγκεκριμένων δεσμεύσεων και χρονοδιαγραμμάτων επίλυσής τους.

Ιδιαίτερα σταθήκαμε διεκδικώντας άμεσες λύσεις,  για εκείνα τα θέματα αιχμής, τα οποία λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων στην αντιμετώπισή τους, έχουν δημιουργήσει σοβαρότατα προβλήματα στα στελέχη Λ.Σ. –ΕΛ. ΑΚΤ., επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο την καθημερινότητά των ιδίων αλλά και των οικογενειών τους και μάλιστα σε μια ιδιαιτέρως δύσκολη οικονομική συγκυρία, που ως εργαζόμενοι έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα, από τις λαθεμένες πολιτικές λιτότητας του προηγούμενου χρονικού διαστήματος. 

Συγκεκριμένα ζητήσαμε άμεσες πρωτοβουλίες για:
1. Την ακύρωση της προβλεπόμενης κατά 12% μείωσης των αποδοχών μας, αναδρομικά από 01-07-2012, σύμφωνα και με προεκλογική δέσμευση του κόμματός του.
2. Την εξεύρεση πολιτικής λύσης για την αποπληρωμή οφειλών παρελθόντων  ετών για ιατρούς, φαρμακεία, ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα κλπ., των άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένων για την αποκατάσταση της πλήρους και απρόσκοπτης ιατροφαρμακευτικής κάλυψης των συναδέλφων. 
3. Την απευθείας σύναψη συμβάσεων με ιατρούς και φαρμακεία, σύμφωνα με προβλεπόμενη διάταξη που εμπεριέχεται στον προσφάτως ψηφισθέντα νόμο «Περί ενόπλων φρουρών στα εμπορικά πλοία και άλλες διατάξεις».
4. Την προώθηση σχετικής ΚΥΑ για την αποπληρωμή πλεύσιμων παρελθόντων ετών αλλά και την απρόσκοπτη καταβολή τους στο εξής. 
5. Την εξόφληση των οδοιπορικών εξόδων των μετακινούμενων στο εσωτερικό και εξωτερικό με εντολή, καμία μετακίνηση να μη πραγματοποιείται πλέον χωρίς την εξασφάλιση των αναγκαίων πιστώσεων και χωρίς τη λήψη προκαταβολής.
6. Την εξόφληση των αποζημιώσεων των Επιθεωρητών ΤΚΕΠ Λιμενικών Αρχών, που ενώ έχουν εισπραχθεί προς απόδοση, παρανόμως παρακρατούνται.

Ο κ. Υπουργός από την πλευρά του μας διαβεβαίωσε ότι:
1. Ο νέος οργανισμός του νέου φορέα θα ολοκληρωθεί περί τα τέλη του έτους και θα γίνει με την απαιτούμενη σοβαρότητα, ώστε να αποφευχθούν λάθη του παρελθόντος.
2. Το ειδικό μισθολόγιο των ένστολων δεν εμπίπτει στην αποκλειστική αρμοδιότητά του και επομένως θα περιμένουμε τις κεντρικές κυβερνητικές για το θέμα. 
3. Η διαδικασία αποπληρωμής των οφειλών παρελθόντων ετών για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και των οδοιπορικών εξόδων, θα εξακολουθήσει να πραγματοποιείται μέσω των εγγεγραμμένων πιστώσεων του ΥΠτΠ,  έως το τέλος του έτους,  παρακολουθείται από τον ίδιο και εξελίσσεται ομαλά με την καθημερινή ενταλματοποίηση των δαπανών.
4. Το αμέσως πρόσεχες διάστημα θα κινηθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες για την υπογραφή απευθείας συμβάσεων του Αρχηγείου ΛΣ.-ΕΛ. ΑΚΤ. με ιατρούς, φαρμακεία κλπ.
5. Έχει αποσταλεί εκ νέου σχετική ΚΥΑ για την αποπληρωμή των πλεύσιμων παρελθόντων ετών και την απρόσκοπτη καταβολή τους στο εξής.
6. Επιφυλάχθηκε να απαντήσει, μετά και από τις διευκρινήσεις που εμείς παρέξαμε αναφορικά με την εξόφληση των αποζημιώσεων των Επιθεωρητών ΤΚΕΠ.   
7. Οι τακτικές ετήσιες κρίσεις μεταφέρονται στις 05-08-2012, σύμφωνα με κυβερνητική εντολή, και προς τούτο συνυπέγραψε σήμερα την ανάλογη πράξη νομοθετικού περιεχομένου.
8. Συμφώνησε με τα θέματα της ίδρυσης Λιμενικής Ακαδημίας, της αλλαγής του τρόπου εισαγωγής των στελεχών στις παραγωγικές σχολές του Λ.Σ., της εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσής τους και ζήτησε να υποβάλλουμε αναλυτικά τις προτάσεις μας.
9. Έχει προχωρήσει η διαδικασία για την εξόφληση των οφειλομένων στο διδακτικό προσωπικό Κ.Ε. Πόρου και το αμέσως προσεχές διάστημα, θα ολοκληρωθεί.
10. Για την ανασύνθεση των Συμβουλίων Κρίσεων καθώς για την αλλαγή του τρόπου επιλογής στελεχών στις ανώτατες βαθμίδες ζήτησε να καταθέσουμε αναλυτικά τις απόψεις μας, επιφυλασσόμενος να απαντήσει.
11. Η πρότασή μας για την πλήρη μηχανοργάνωση των υπηρεσιών και την μεταξύ τους διασύνδεση αποτελεί και για τον ίδιο ανάγκη πρώτης προτεραιότητας. 
12. Το αίτημά μας, για επανακαθορισμό των μάχιμων υπηρεσιών θεωρείται δίκαιο και υποσχέθηκε να προχωρήσει στην τροποποίηση του υφιστάμενου νομικού πλαισίου, λαμβάνοντας υπόψη και τις προτάσεις που θα υποβάλλουμε.
13. Το αίτημά μας, για εξίσωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των υπηρετούντων σε ΠΠΛΣ με τα ισχύοντα στις υπόλοιπες ειδικές δυνάμεις θεωρείται δίκαιο και θα αναλάβει πρωτοβουλίες με τους συναρμόδιους υπουργούς για την ικανοποίησή του.
14. Για την αναδιάταξη των πόρων του Σώματος (ανθρώπινου δυναμικού και επιχειρησιακών μέσων) καθώς και των υπηρεσιών, θα τοποθετηθεί, αφού ενημερωθεί εμπεριστατωμένα από τις υπηρεσίες.
15. Θετικά απάντησε αναφορικά για την άμεση και σε μόνιμη βάση ενίσχυση των υπηρεσιών που προσφέρουν έργο στα στελέχη. 

Τα συμπεράσματά μας από την συνάντηση και με δεδομένο το μικρό χρονικό διάστημα παρουσίας του Υπουργού στο νέο Υπουργείο, είναι ότι ήταν ενήμερος για τα περισσότερα αιτήματά μας, οι απαντήσεις που λάβαμε κινούνται στο πλαίσιο των υποσχέσεων επίλυσής τους ή της επιφύλαξης εξέτασής τους.

Εμείς, από την πλευρά μας, κατανοώντας το μικρό χρονικό διάστημα από την ανάληψη των καθηκόντων του, θα δώσουμε μικρή πίστωση χρόνου για την αντιμετώπιση των προαναφερομένων προβλημάτων, καμιά όμως πίστωση χρόνου δε δίνουμε, αναφορικά με τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν από την πλευρά του, για την εξόφληση των ιατροφαρμακευτικών και οδοιπορικών δαπανών.

Τέλος, σταθεροί στις θέσεις και τις αρχές μας, θα σταθούμε αρωγοί και συμπαραστάτες σε όσα  θετικά γίνονται και θα γίνουν, θα σταθούμε όμως απέναντι σε ότι αρνητικό.   

Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος                          Ο Γενικός Γραμματέας
Δημήτριος ΣΑΪΤΑΚΗΣ           Σπυρίδων ΠΑΣΣΑΚΟΣ