ΔΕΛΤΊΟ ΤΥΠΟΥ
Θέμα: «Δήλωση Θοδ. Δρίτσα, βουλευτή Α΄ Πειραιά & Νησιών και Κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., για τις εργασιακές σχέσεις στα λιμάνια»
Με αφορμή την πραγματοποίηση σύσκεψης φορέων με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής για τη διερεύνηση της δυνατότητας κύρωσης των Διεθνών Συμβάσεων Εργασίας 137 και 152 που αφορούν σε θέματα λιμενικής εργασίας, ο βουλευτής του Α Πειραιά & Νησιών του ΣΥΡΙΖΑ έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Αυτές οι εξελίξεις προετοιμάζουν το έδαφος για εξαγωγή στο σύνολο των λιμανιών της χώρας του μεσαιωνικού μοντέλου εργασιακών σχέσεων που εφαρμόζεται στον προβλήτα ΙΙ του λιμανιού του Πειραιά από την θυγατρική της COSCO, ΣΕΠ Α.Ε..
Με αυτά τα δεδομένα, η πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής να ανοίξει τη συζήτηση για την εφαρμογή των Διεθνών Συμβάσεων Εργασίας 137 και 152 που αφορούν σε θέματα λιμενικής εργασίας κινείται σε θετική κατεύθυνση, ενώ οι διατάξεις των προαναφερόμενων συμβάσεων και ειδικά της σύμβασης 137 αποτελούν τις ελάχιστες προδιαγραφές διασφάλισης της λιμενικής εργασίας οι οποίες θα πρέπει ασφαλώς να διευρυνθούν και να ενισχυθούν.
Οι αντιδράσεις επιχειρηματικών κύκλων στο ενδεχόμενο κύρωσης αυτών των συμβάσεων αποσκοπούν στη μελλοντική διασφάλιση από την πλευρά τους των μέγιστων δυνατών ωφελειών από την εκμετάλλευση της λιμενικής εργασίας, υπονομεύοντας με τη στάση τους την προοπτική ανάπτυξης των ελληνικών λιμανιών και τη δυνατότητα παροχής ποιοτικών υπηρεσιών από ειδικευμένο προσωπικό με σημαντική γνώση στο αντικείμενο.
Άλλωστε αποτελεί γεγονός ότι μέχρι τώρα τουλάχιστον οι Ευρωπαϊκές χώρες με σημαντική λιμενική βιομηχανία διαθέτουν ισχυρό ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας των λιμένων και προστασίας της εργασίας.
Άλλωστε αποτελεί γεγονός ότι μέχρι τώρα τουλάχιστον οι Ευρωπαϊκές χώρες με σημαντική λιμενική βιομηχανία διαθέτουν ισχυρό ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας των λιμένων και προστασίας της εργασίας.
Στο πλαίσιο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αλληλέγγυος στις προσπάθειες των εργαζομένων να αποτραπεί η επιχειρούμενη διάλυση των εργασιακών σχέσεων. Τα λιμάνια με δημόσιο έλεγχο και κατοχύρωση της εργασίας μπορούν να λειτουργήσουν ως μοχλοί οικονομικής ανάπτυξης για την εξυπηρέτηση των πραγματικών κοινωνικών αναγκών».