ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ- Μέτωπο για την μη κατάργηση του Λιμεναρχείου Στομίου!

αναδημοσίευση

Σάββατο, 3 Μαρτίου 2012

Του Γιώργου Ρούστα

Οξύτατες αντιδράσεις προκαλούν στο Λιμενικό Σώμα και στην Αυτοδιοίκηση του νομού Λάρισας η πρόταση που κατατέθηκε από την αρμόδια επιτροπή του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη για την κατάργηση της Λιμενικής Αρχής του Στομίου.

Τόσο ο πρόεδρος της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Κεντρικής Ελλάδος, κ. Κώστας Κυράνης, που ανέδειξε το θέμα, όσο και η αντιπεριφερειάρχης Ρένα Καραλαριώτου και ο δήμαρχος Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας εκφράζουν την αντίθεσή τους σε μια τέτοια προοπτική, που θα έχει αρνητικές συνέπειες στον τουρισμό και γενικότερα την τοπική οικονομία, όσο και στο αίσθημα ασφάλειας της περιοχής.

Κόντρα στο κλίμα που πάει να δημιουργηθεί, όλες οι πλευρές ζητούν την παραμονή του Λιμεναρχείου Στομίου και την αναβάθμιση του αντίστοιχου στον Αγιόκαμπο.Η επίμαχη πρόταση είναι αποτέλεσμα της εισήγησης του πρώην επιτελάρχη του ΛΣ κ. Βαλεργάκη ο οποίος εξουσιοδοτήθηκε να εκπονήσει το σχέδιο «Καλλικράτης» για τις υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος κατ’ αναλογία με αυτό της ΕΛ.ΑΣ. που είχε ως αποτέλεσμα την απογύμνωση των υπηρεσιών της Αστυνομίας σε πολλά επαρχιακά μέρη της Ελλάδος.
 
Κ. ΚΥΡΑΝΗΣ: ΝΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΤΕΙ ΤΟ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΑΓΙΟΚΑΜΠΟΥ
Η εξέλιξη αυτή βρίσκει κάθετα αντίθετη την Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Κεντρικής Ελλάδος, με τον πρόεδρό της κ. Κυράνη Κων/νο να δηλώνει στην «Ε» πως «η κατάργηση Υπηρεσιών στο Λιμενικό Σώμα είναι μια διαδικασία, η οποία ενώ έχει σωστή και ορθή προοπτική δεν στηρίζεται σε δεδομένα που θα μπορούσαν να κρίνουν ποια υπηρεσία είναι χρήσιμη και σε ποια υπηρεσία το πιθανό κλείσιμο θα προκαλέσει μεγαλύτερα προβλήματα από όσα σύμφωνα με το πλάνο του ΥΠτΠ θα λύσει».

Πραγματικά το Λιμενικό Σώμα μένει γυμνό στο Νομό Λάρισας καθώς η μετακίνηση των πλωτών και χερσαίων μέσων αλλά και των στελεχών που επανδρώνουν το Λιμεναρχείο Στομίου σύμφωνα με τη Νομοθεσία θα ενισχύσουν την Κεντρική Υπηρεσία του Λιμεναρχείου Βόλου, στην οποία υπάγονται και άλλες τρεις υπηρεσίες στο Τρίκερι, στον Αγ. Ιωάννη Πηλίου και στην Αμαλιάπολη.

Η τεράστια ακτογραμμή του Νομού Λάρισας αλλά και η μεγάλη καλοκαιρινή κίνηση σε συνδυασμό με την κατάργηση των υπηρεσιών της Αστυνομίας καθιστούν αδύνατη την ασφάλεια των πολιτών στην περιοχή καθώς ο Λιμενικός Σταθμός Αγιοκάμπου με τα μέσα και το προσωπικό που διαθέτει δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις επικίνδυνα αυξημένες τα τελευταία χρόνια ανάγκες καθώς η εγκληματικότητα έχει χτυπήσει κόκκινο.

Η λύση που προτείνεται από την Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος είναι η αναβάθμιση του Λιμενικού Σταθμού Αγιοκάμπου σε Υπολιμεναρχείο, ώστε να μετακινηθούν εκεί τα μέσα και το προσωπικό του Λιμενικού Σταθμού Στομίου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Κυράνη Κων/νο «με αυτή τη λύση ικανοποιείται και η φιλοσοφία του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος περί συρρίκνωσης των υπηρεσιών του, αλλά ταυτόχρονα ενισχύεται και το Λιμενικό Σώμα στο Ν. Λάρισας με μια Υπηρεσία αυτοτελή και αυτοδιοικούμενη που θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των Λαρισαίων, κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα και της Αυτοδιοίκησης του Νομού».

Ρ. ΚΑΡΑΛΑΡΙΩΤΟΥ: «ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ»

Σε επιστολή διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου να μην υλοποιηθεί το συγκεκριμένο σχέδιο που υποβαθμίζει γενικότερα τα παράλια του νομού θα προχωρήσει σήμερα η αντιπεριφερειάρχης Ρένα Καραλαριώτου.

Να σημειωθεί πως πριν από λίγες μέρες όταν βρέθηκε στη Λάρισα ο συντοπίτης αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού ναύαρχος κ. Χρηστίδης, τον οποίο η κ. Καραλαριώτου, πληροφορηθείσα την παραπάνω φημολογία του εξέφρασε την αντίθεσή της σε μια τέτοια προοπτική, με τον πρώτο να δεσμεύεται, λόγω αναρμοδιότητας να ενημερώσει τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος.

Σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη «δεν μπορεί την ώρα που προσπαθούμε συντονισμένα οι φορείς του νομού να αναβαθμίσουμε το Λιμεναρχείο Αγιοκάμπου σε Υπολιμεναρχείο κάποιοι καρεκλοκένταυροι, με τη στυγνή λογική των αριθμών και μόνο να εισηγούνται την κατάργηση του Στομίου. Προφανώς αγνοούν τη μεγάλη ακτογραμμή που υπάρχει και δεν μπορεί να εποπτευθεί από τον Αγιόκαμπο και ακυρώνουν κάθε προσπάθεια που γίνεται να αναβαθμίσουμε τον τουρισμό στην περιοχή με την ανάδειξη των δυνατοτήτων του λιμανιού του Αγιοκάμπου. Θα αντιδράσουμε έντονα σε μια εξέλιξη που υποβαθμίσει το τουριστικό προϊόν του νομού και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών».

ΑΝΤ. ΓΚΟΥΝΤΑΡΑΣ: «ΈΤΣΙ ΘΑ ΑΝΑΠΤΥΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ;»


Στο ίδιο κλίμα και οι δηλώσεις του δημάρχου Αγιάς Αντώνη Γκουντάρα, ο οποίος εξέφρασε και αυτός την αντίθεσή του στην προοπτική κατάργησης του Λιμεναρχείου Στομίου, τονίζοντας ταυτόχρονα την αναγκαιότητα αναβάθμισης σε Υπολιμεναρχείο αυτό του Αγιοκάμπου.

«Η ακτογραμμή των παραλιών μας είναι μεγάλη, εξίσου και η γεωγραφική περιφέρεια που καλούνται οι αρμόδιες αρχές να εποπτεύσουν. Γιατί να ταλαιπωρήσουμε τόσους επαγγελματίες, στέλνοντάς τους στον Βόλο για να εξυπηρετηθούν γραφειοκρατικά; Έτσι εννοεί η κυβέρνηση την ανάπτυξη της περιφέρειας. Την ώρα που αρκετοί, ακριβώς λόγω της κρίσης σκέπτονται την επιστροφή στην ύπαιθρο, η Πολιτεία κλείνει την μία υπηρεσία μετά την άλλη στους καλλικρατικούς δήμους. Την ίδια ώρα η Ελληνίδα Επίτροπος Μαρία Δαμανάκη αποκαλύπτει πως σαν χώρα στον τομέα της αλιείας έχουμε απορροφήσει μόνο το 1/10 των κοινοτικών κονδυλίων. Αντί να κοιτάξουμε πώς θα αξιοποιήσουμε τα χρήματα αυτά, καταργούμε πολύτιμους λιμενικούς σταθμούς. Κρίμα...».