ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Λαική συνέλευση Λημνιών : Διεκδικούμε σύγχρονη, συχνή, ασφαλή, αξιοπρεπή συγκοινωνία!

Μύρινα, 11.03.20112



ΨΗΦΙΣΜΑ


Λαϊκής Συνέλευσης των κατοίκων της Λήμνου.


Με αφορμή τα πολλά και συσσωρευμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Λήμνος, την Kυριακή 11/3/2012 πραγματοποιήθηκε μετά από ανοιχτή πρόσκληση της Επιτροπής του Δήμου και των τοπικών φορέων της Λήμνου, λαϊκή συνέλευση, με μαζική συμμετοχή πολιτών, εκπροσώπων συλλογικών οργανώσεων και πολιτικών φορέων.

Μέσα από το γόνιμο και δημιουργικό διάλογο αναδείχθηκαν τα κρίσιμα προβλήματα, κατατέθηκαν απόψεις και προτάσεις για την επίλυσή τους, αλλά κυρίως διατρανώθηκε η αποφασιστικότητα και η ενότητα των Λημνιών στη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

Συγκοινωνίες / από το κακό στο χειρότερο
 
Τα προβλήματα ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Λήμνου, γνωστά πλέον σε όλους, αλλά και η συχνότητα και ιδίως η τιμή των αεροπορικών εισιτηρίων, καθιστούν σχεδόν απαγορευτικό οποιοδήποτε ταξίδι για την πλειονότητα των κατοίκων του νησιού και αποτελούν τροχοπέδη για την ανάπτυξη του τόπου μας.


Η Λήμνος το 8ο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας με 17.000 κατοίκους, εξυπηρετείται μόνο και αποκλειστικά με πλοία 4ης κατηγορίας.
Οι 12ετείς συμβάσεις που παρουσιάστηκαν ως «λύση» του προβλήματος για την «εξυπηρέτηση» των άγονων γραμμών, καταστρατηγούνται, χωρίς καν να τηρούνται τα προσχήματα, με την ανοχή ή και τη σύμπραξη των αρμόδιων υπηρεσιών αλλά κυρίως με την πολιτική κάλυψη της εκάστοτε κυβέρνησης.

Η απαίτηση των Λημνιών είναι να τηρηθούν τουλάχιστον οι νόμιμες δεσμεύσεις. Η Λήμνος διεκδικεί το αυτονόητο.

Υποβάθμιση/κλείσιμο υπηρεσιών

Οι συνεχείς καταργήσεις - υποβαθμίσεις υπηρεσιών ζωτικής σημασίας, εξαντλούν την υπομονή των Λημνιών πολιτών, οι οποίοι βλέπουν καθημερινά την ζωή τους να κοστολογείται και να υποβαθμίζεται. Μετά την κατάργηση των γραφείων των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, την κατάργηση της αυτόνομης λειτουργίας του Γ.Ν. – Κ.Υ. Λήμνου ήδη έχει ανακοινωθεί η συγκρότηση ενός ενιαίου οργανισμού Νοσοκομείου Μυτιλήνης – Λήμνου, αλλά και η κατάργηση του υποκαταστήματος ΙΚΑ Λήμνου και η υποβάθμιση του σε «Γραφείο Κοινωνικής Ασφάλισης», με ασαφείς αρμοδιότητες και έδρα τον Πειραιά, ενώ φημολογούνται
υποβαθμίσεις και άλλων ζωτικών υπηρεσιών όπως η ΔΟΥ.

Η έλλειψη στελέχωσης και η απουσία σειράς υπηρεσιών σε κρίσιμους τομείς (πρόνοια, απασχόληση, κοινωνική προστασία, ασφάλεια, πρόληψη, αλλά και τεχνικές υπηρεσίες και υπηρεσίες αγροτικής ανάπτυξης) αντί να αντιμετωπισθεί σύμφωνα με τις εξαγγελίες για μεταβίβαση αρμοδιοτήτων και πόρων στην Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, επιδεινώνεται με καταστροφικές συνέπειες για την ποιότητα ζωή, την οικονομική δραστηριότητα, την ανάπτυξη και την απασχόληση.

Οι συνέπειες της κρίσης

Οι συνέπειες της κρίσης στο νησί μας θα είναι οδυνηρές αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα.
Ο κίνδυνος να εμφανισθεί ένα νέο κύμα μετανάστευσης, ανάλογο των δεκαετιών του 60 και του 70 που ερήμωσαν ολόκληρα χωριά , είναι πλέον ορατός.
Το ελάχιστο που οφείλει το Ελληνικό Κράτος να κάνει για τους «ήρωες νησιώτες» που συχνά επικαλείται, είναι να εξασφαλίσει τις στοιχειώδεις συνθήκες ζωής ώστε οι κάτοικοι της Λήμνου να μπορούν να ελπίζουν και να αγωνίζονται για τον τόπο τους.
Η διατήρηση του καθεστώτος μειωμένου Φ.Π.Α. είναι μία ελάχιστη προϋπόθεση.
Η επίθεση στο εισόδημα και στα ασφαλιστικά δικαιώματα, η άδικη υπερφορολόγηση των λαϊκών ιδίως στρωμάτων αλλά και η διάθεση άνευ όρων παράδοσης του πλούτου της χώρας και του νησιού μας με μόνο στόχο την εξυπηρέτηση των τραπεζιτών και του χρηματοπιστωτικού συστήματος, μπορεί και πρέπει να αντιμετωπισθεί και με την ενεργοποίηση των πολιτών στο τοπικό επίπεδο.

Ο Δήμος και οι τοπικοί φορείς οφείλουν να συνεργαστούν και να αξιοποιήσουν κάθε
μέσο και δυνατότητα για την προστασία των πολιτών σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία.

Διεκδικούμε

- Σύγχρονη, συχνή, ασφαλή, αξιοπρεπή συγκοινωνία, που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των κατοίκων και των επισκεπτών και θα βοηθά στην ανάπτυξη του τόπου μας.

-Όχι πια πλοία 4ης κατηγορίας. Η Λήμνος δικαιούται ίση μεταχείριση με τα υπόλοιπα μεγάλα νησιά. Νομοθετική πρωτοβουλία για την τροποποίηση των υφιστάμενων συμβάσεων.

-Άμεση εφαρμογή των όρων των συμβάσεων για τη δρομολόγηση των πλοίων που προβλέπονται σε αυτές. Αναζήτηση ευθυνών, πολιτικών και άλλων που ενδεχομένως προκύπτουν από την παραβίασή τους.

- Κανένα κλείσιμο/υποβάθμιση υπηρεσίας ζωτικής σημασίας για τους κατοίκους και επισκέπτες του νησιού μας.

- Διατήρηση της αυτονομίας του Νοσοκομείου, αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, στελέχωση περιφερειακών ιατρείων, ενίσχυση υπηρεσιών πρόνοιας, πρόληψης και πρωτοβάθμιας φροντίδας.

- Διατήρηση και αναβάθμιση των υπηρεσιών κοινωνικής ασφάλισης, κοινωνικής αλληλεγγύης και απασχόλησης.

- Ενδυνάμωση και στελέχωση των υπηρεσιών στήριξης της αγροτικής ανάπτυξης. Λήψη μέτρων για την προστασία της παραγωγής και την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος.

- Διατήρηση του καθεστώτος μειωμένου Φ.Π.Α.

- Ανάπτυξη και αξιοποίηση του πλούτου των παραγωγικών δυνατοτήτων και των φυσικών πόρων σε όφελος των κατοίκων της τοπικής και της εθνικής οικονομίας.