ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Συμφώνησαν, αλλά τους αρέσει το θέατρο!!!

www.reporter.gr
αναδημοσίευση

Date: 02:39 - 06 Φεβ 2012


 του Άγγελου Στάγκου


Τι Κυριακή και αυτή η χθεσινή.
Δεν ξέρω πόσοι έλληνες κατάλαβαν τι παιζόταν και συνεχίζεται να παίζεται, αλλά σίγουρα αρκετοί ήταν κρεμασμένοι στα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις για να μάθουν τι έβγαλε η δραματική και μαραθώνια συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με τον Παπαδήμο.

Θα συνεχισθεί και σήμερα, ίσως και αύριο, αλλά η εκτίμηση του υπογράφοντος είναι ότι έχουν φτάσει σε συμφωνία, και απλά τώρα παίζονται οι εντυπώσεις και ένα στημένο θέατρο για να μην φανούν οι κωλοτούμπες και να μειωθεί το κομματικό κόστος.

Κρίνοντας λοιπόν από τις δηλώσεις Καρατζαφέρη και Σαμαρά, αλλά και από την ανακοίνωση του Παπαδήμου, οι αρχηγοί συμφώνησαν να καταργηθούν φορείς και υπηρεσίες και να απολυθούν υπάλληλοι από το δημόσιο το 2012, ώστε οι δαπάνες του δημοσίου να μειωθούν κατά 1,5%. Συμφώνησαν επίσης να μειωθούν οι επικουρικές συντάξεις για να επιβιώσουν τα αντίστοιχα ταμεία, να μειωθούν οι κατώτατοι μισθοί για να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και να ανακεφαλοποιηθούν οι τράπεζες με τρόπο που το κράτος θα πάρει κοινές μετοχές, αλλά δεν θα συμμετέχει στη διοίκησή τους.

Με λίγα λόγια, οι Παπανδρέου, Σαμαράς και Καρατζαφέρης συμφώνησαν με όσα είχαν διαπραγματευθεί και ετοιμάσει οι Παπαδήμος και Βενιζέλος και από εκεί και πέρα αρχίζει το θέατρο.

Ο Σαμαράς άρχισε να ετοιμάζεται από μέρες, όταν από τη Συγγρού άρχισαν να ψιθυρίζουν προς τα μήντια ότι ο Παπαδήμος δεν κάνει διαπραγμάτευση, φτάνοντας μέχρι και σε χυδαίες επιθέσεις προς το πρόσωπό του, ώστε να εμφανισθεί σαν ήρωας ο Αντώνης.
Θυμηθείτε τι είπε χθες μόλις βγήκε από το Μαξίμου: ότι για πρώτη φορά έγινε σκληρή διαπραγμάτευση και ότι ο ίδιος δίνει σκληρή μάχη για να ανακουφίσει τον ελληνικό λαό, ενώ λίγο αργότερα οι δικοί του άρχισαν να διαρρέουν ότι χάρη στον Σαμαρά γλύτωσαν ο 13ος και 14ος μισθός, πού όμως είχαν φύγει ουσιαστικά από το τραπέζι πριν από μέρες.

Στο ίδιο κλίμα ο Καρατζαφέρης, άρχισε τη δική του παράσταση από την Παρασκευή, όταν ζήτησε αναβολή της συνάντηση του Σαββάτο, γιατί έπρεπε να πάει να κόψει μία πίττα στη Θεσσαλονίκη, όπου εκεί βροντοφώναξε ότι θα προτιμήσει να μη δεχθεί το πακέτο στήριξης, παρά να καταδικάσει τον έλληνικό λαό και χθες φρόντισε να πει κάτι ανάλογα ηρωϊκά, όταν αναχώρησε από τη σύσκεψη.
 Με αυτή την έννοια, οι Σαμαράς και Καρατζαφέρης θα συνεχίσουν σήμερα και αύριο τις παραστάσεις τους και μετά το έργο πιθανότατα θα αλλάξει.
Ο Καρατζαφέρης φρόντισε από χθες να ζυμωθεί με τους βουλευτές και ευρωβουλευτές του, ενώ ο Σαμαράς θα πρέπει να βάλει τα δυνατά για να πείσει τους έξαλλους δικούς του τύπου Μανώλη (αυτός δεν είναι βουλευτής, αλλά δίνει τον τόνο του λαϊκού δεξιού), εν όψει του αγώνα που θα δοθεί στην Βουλή, όταν θα πάει εκεί το νέο μνημόνιο.

Υπάρχει και ο Παπανδρέου, που δεν έκανε δηλώσεις, αλλά οι πληροφορίες λένε ότι ήταν ο πιο σκληρός και στο θέμα των μετοχών των τραπεζών και στο θέμα του κατώτατου μισθού.
Αυτός πάντως είχε δεσμευθεί εδώ και καιρό ότι θα στηρίξει τον Παπαδήμο και την συμφωνία στην οποία θα καταλήξει με την Τρόϊκα, αλλά και από τη δική του την πλευρά θα πρέπει να δώσει αγώνα για να πείσει στελέχη και βουλευτές.
Άρχισε ήδη χθες από τα στελέχη.
Όμως, για όσους απορούν γιατί οι αρχηγοί κατέφυγαν στο φτηνό θέατρο και γιατί προσπαθούν να πείσουν βουλευτές και στελέχη που βρίσκονται σε αναβρασμό ότι δεν μπορούσε να γίνει τίποτα άλλο, μία βασική, πολύ βασική αιτία είναι οι εκλογές που έχουν οριστεί να γίνουν πολύ σύντομα, επειδή σε αυτό επιμένει ο Σαμαράς.
Η συμφωνία θα είναι στον ένα ή τον άλλο βαθμό επώδυνη και ακόμη και αν αποδειχθεί ευεργετική μεσομακροπρόθεσμα, βραχυπρόθεσμα στις κάλπες θα αντιμετωπίσουν οργισμένους πολίτες και λαϊκισμό...

Αυτό που έγινε χθες ήταν ότι η ελληνική πλευρά, Παπαδήμος και οι τρεις αρχηγοί συμφώνησαν επί της αρχής σε ένα πλαίσιο συμφωνίας με την Τρόϊκα.
 Ίσως μένουν και κάποιες «λεπτομέρειες» να συμφωνηθούν, ποσοστά δηλαδή περικοπής των επικουρικών συμβάσεων (15-20%) και του κατώτατου μισθού.
Ολα πάντως θα πρέπει να τελειώσουν μέχρι την Τετάρτη που θα συνέλθει το Γιούρογκρουπ για να τα εγκρίνει, αφού στο μεταξύ προβλέπεται να κλείσει και το PSI...