αναδημοσίευση
Παραδοχή αποτυχίας, έστω και μερικής, για το χειρισμό των επεισοδίων από την ΕΛΑΣ και τον ευρύτερο αστυνομικό σχεδιασμό. Τι δήλωσε ο αρχηγός (vid)
Στέλιος Μπαμιατζής
13 2012 22:07
Βροχή από ερωτήσεις και σχόλια δέχτηκε κυρίως η ηγεσία της ΕΛΑΣ κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο αρχηγός της αστυνομίας μαζί με το Γενικό Διευθυντή της Αττικής αλλά και τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος.
Από τις απαντήσεις που έδωσε, γίνεται κατανοητό πως ακόμα και η ίδια η ηγεσία της αστυνομίας κάθε άλλο παρά ευχαριστημένη έμεινε από το χειρισμό των επεισοδίων την Κυριακή.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Στις 17.30 το απόγευμα της Δευτέρας ξεκίνησε η συνέντευξη Τύπου στο αμφιθέατρο της ΓΑΔΑ, σχετικά με τα άκρως σοβαρά και βίαια επεισόδια την Κυριακή το βράδυ και ενώ στη Βουλή ψηφιζόταν η νέα δανειακή σύμβαση.
Όπως ήταν αναμενόμενο ο αρχηγός της ΕΛΑΣ έθεσε τις προτεραιότητες που είχε θέσει η αστυνομία για τη χτεσινή ημέρα.
Αυτές ήταν:
Πρωταρχικά, να μην υπάρχει απώλεια ζωής.
Δευτερευόντως να μεταβούν οι βουλευτές στη Βουλή χωρίς πρόβλημα.
Τρίτον να περιφρουρηθούν - φυλαχθούν γραφεία κομμάτων και τέταρτον να μην χαθούν περιουσίες.
Τι αντιμετώπιζε όμως η ΕΛΑΣ;
Σύμφωνα με τα λεγόμενα του αρχηγού αλλά και του Αττικάρχη, υπήρξε οργανωμένο σχέδιο από "μικρές ομάδες οι οποίες παρείσφρησαν σε μπλοκ και από εκεί εκμεταλλεύτηκαν τους άλλους πολίτες και επιδόθηκαν σε καταστροφές και λεηλασίες".
Στη συνέχεια υποστήριξε ο αρχηγός πως "ήθελαν ανθρώπινα θύματα". Όλα αυτά μπορεί να είναι σωστά, άλλωστε το επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία.
Για παράδειγμα, στην τράπεζα Άλφα, στην οδό Κοραή, όπου είχαν εγκλωβιστεί, σύμφωνα με την αστυνομία, 15 άνθρωποι. "θα είχαμε μια νέα Marfin", είπε ο αρχηγός.
Ή επίσης, υπήρχαν περιπτώσεις όπου τόσο ασθενοφόρα όσο και οχήματα της πυροσβεστικής εμποδίστηκαν και δη κατ' επανάληψη από εμπλεκόμενους στα επεισόδια να πλησιάσουν εστίες πυρκαγιάς, όπως ας πούμε στην οδό Χρήστου Λαδά.
Δεν υπήρχε, σημείωσε ο κ. Παπαγιαννόπουλος, ούτε μία περίπτωση που να συνδράμει η Π.Υ. χωρίς τη βοήθεια της ΕΛΑΣ, ενώ χρησιμοποιήθηκαν το σύνολο της αστυνομικής δύναμης της Αττικής αλλά και εκείνο της πυροσβεστικής.
Σε αυτό το σημείο ο Αττικάρχης πρόσθεσε πως μάλιστα πολίτες προπηλάκισαν και υπάρχουν και δύο τραυματίες πυροσβέστες, με χτυπήματα στο κεφάλι και τα πλευρά.
Πώς να εξηγηθούν όμως τα ανεξήγητα;
Οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων ήταν σκληρές και κινήθηκαν κυρίως πάνω στον άξονα, γιατί δεν προστατεύθηκαν οι περιουσίες των πολιτών, τομέας στον οποίον απέτυχε, όπως παραδέχθηκε τελικά και η ηγεσία της ΕΛΑΣ, γιατί υπήρχε τόσο μεγάλη χρήση χημικών, αλόγιστη όπως ειπώθηκε, αλλά και για τις συμπεριφορές αστυνομικών έναντι πολιτών, καθώς και για το εάν όμως υπήρχε πολιτική διάσταση στο σχεδιασμό της αστυνομίας.
Ξεκινώντας από το πρώτο, ο κ. Παπαγιαννόπουλος, μετά τις απανωτές ερωτήσεις, αναγκάστηκε να παραδεχθεί πως δεν έμεινε ικανοποιημένος, δεν μπορεί είπε επί λέξη, να είναι κανείς ικανοποιημένος όταν έχει χαθεί έστω και μία περιουσία.
Συμπλήρωσε ότι η ΕΛΑΣ θα κάνει τον απολογισμό αλλά και την αυτοκριτική της.
Στην προκειμένη περίπτωση βέβαια δεν χάθηκε μόνο μία περιουσία.
Συνολικά έχουμε περίπου 65 φωτιές, εκ των οποίων οι 28 είναι σε καταστήματα, οι 20 σε τράπεζες.
Το πράγμα χειροτερεύει για το γενικότερο αστυνομικό σχεδιασμό καθώς ο αρχηγός της ΕΛΑΣ αναγκάστηκε να παραδεχθεί πως υπήρξε και αλόγιστη χρήση χημικών.
Πώς το παραδέχθηκε;
Αρχικά με το να πει πως "η ΕΛΑΣ δεν θέλει να εμπλέκεται σε μάχη σώμα με σώμα", επιλέγει λοιπόν - προτιμά τη χρήση των χημικών για να απωθήσει τους λογής επιτιθέμενους.
Για να πει λίγα λεπτά αργότερα πως μπορεί και να "μην έγινε λελογισμένη χρήση".
Όσο για τις καταγγελίες επί της ουσίας για επιθετική συμπεριφορά αστυνομικών, ακόμα και επιθέσεις με χημικά απρόκλητες και κατά πάντων, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τόσο ο Αττικάρχης όσο και ο αρχηγός δεν ήταν σε θέση να δώσουν σαφή απάντηση.
Περιορίστηκαν να πούνε μόνο πως θα υπάρξει έρευνα.
Η λογική της πολιτικής εντολής και η έλλειψη πληροφοριών
Δεν έχει ακουστεί μάλλον κάτι πιο εξεζητημένο να το πούμε, πιο τραγικό ίσως, από τη δημόσια παραδοχή της ΕΛΑΣ πως δεν είχε πληροφόρηση.
Μία Κυριακή που "μύριζε", όπως λέμε δημοσιογραφικά, επεισόδια και ταραχές, μία Κυριακή για την οποία υπήρχαν καλέσματα και αναφορές από όλους τους χώρους και ενώ η Νομική τελεί υπό κατάληψη, η αστυνομία δεν είχε πληροφόρηση.
Μάλιστα, ο ίδιος ο αρχηγός το είπε δύο φορές, διότι οι δημοσιογράφοι επέμειναν σε αυτό.
"Υποθέσεις προβλέψεις και εικασίες, ναι κάναμε. Όχι, πληροφορίες δεν είχαμε".
Και στη συνέχεια:
"Συγκεκριμένες πληροφορίες δεν είχα".
Εν ολίγοις και συνοπτικά, η ΕΛΑΣ δεν άκουσε τα "σενάρια", δεν είχε πληροφόρηση και γενικώς... δεν γνώριζε.
Άρα, τι κάνουν η ΕΥΠ, η κρατική ασφάλεια, η αντιτρομοκρατική υπηρεσία, είναι η εύλογη ερώτηση;
Ειδικότερα για την κατάληψη της Νομικής, για την οποία ειπώθηκε ότι υπάρχουν δύο έγγραφα από από τον Πρύτανη, με το ένα ουσιαστικά να αντικρούει το άλλο.
Το NEWS 247 ρώτησε τον αρχηγό για το εάν υπήρχε και πολιτική διάσταση στην αντιμετώπιση των γεγονότων, δηλαδή, εάν ουσιαστικά υπήρξε εκ των άνωθεν εντολή να διωχθούν οι διαδηλωτές, η μεγάλη τους πλειονότητα, από το Σύνταγμα, ώστε να μην υπάρχει αφενός πίεση στους βουλευτές και αφετέρου να μην μπορέσουν οι δημοσιογράφοι των ξένων ΜΜΕ να παρακολουθήσουν από κοντά τα γεγονότα.
Εύλογα, η ηγεσία της ΕΛΑΣ απέρριψε αυτό το σκεπτικό. Τονίστηκε πως δεν υπήρξε καμία πολιτική υπόδειξη για το που θα διαδραματισθούν τα επεισόδια.
Άλλωστε το πλεονέκτημα αυτό δεν το έχει η ΕΛΑΣ αλλά αυτοί που τα δημιουργούν, σημειώθηκε.
Οι... προβοκάτορες και το Δημαρχείο
Ο κ. Παπαγιαννόπουλος αναφέρθηκε και στον ρόλο των αστυνομικών με πολιτικά οι οποίοι έχουν κατηγορηθεί πολλάκις για ύποπτο έως και προβοκατόρικο ρόλο.
Ο αρχηγός αρνήθηκε τις αιτιάσεις αυτές δίνοντας και στοιχεία.
Μέσα στην τελευταία διετία οι άνθρωποι αυτοί έχουν κάνει περίπου 3.000 συλλήψεις, εκ των οποίων οι 1.300 έχουν οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη.
Για το τέλος, μας προέκυψε ο κ. Σκυφτούλης.
Ο οποίος κοινωνιολόγος και γνωστός στον ευρύτερο αντιεξουσιαστικό χώρο, Επαμεινώνδας, συνελήφθη το βράδυ της Κυριακής, κατηγορούμενος για απόπειρα κατάληψης του δημαρχείου της Αθήνας, μαζί με άλλα 23 άτομα.
Συνολικά πάντως η Κυριακή μας "πρόσφερε":
109 αστυνομικούς τραυματίες
3 καμένες μοτοσικλέτες
92 προσαγωγές
79 συλλήψεις, 53 Έλληνες και 26 αλλοδαποί
Σύμφωνα με τον αρχηγό της Π.Υ. έλαβαν μέρος στην κατάσβεση των πυρκαγιών 80 οχήματα.