αναδημοσίευση
11:07
Τρείς επιζώντες εντόπισαν και απεγκλώβισαν οι διασώστες
Καλά στην υγεία τους και οι τρεις 'Ελληνες που επιστρέφουν με αεροπλάνο στην Αθήνα.
Στους 5 έφτασε ο αριθμός των θυμάτων.
Σε 15 άτομα ανέρχεται ο αριθμός των αγνοουμένων του ναυαγίου του κρουαζιερόπλοιου Costa Concordia, μετά απο διασταύρωση στοιχείων, σύμφωνα με τον πρόεδρο της περιφέρειας της Τοσκάνης Ενρίκο Ρόσι.
Οπως είπε, αγνοούνται έντεκα επιβάτες και έξι μέλη του πληρώματος.
Δύτες εντόπισαν δυο ηλικιωμένους άνδρες νεκρούς ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών σε πέντε σύμφωνα με ανακοίνωση της ιταλικής ακτοφυλακής.
Οι δυο άνδρες, οι οποίοι φορούσαν σωσίβια γιλέκα, βρέθηκαν σε καμπίνα, στο πίσω μέρος του βυθισμένου τμήματος του κρουαζιερόπλοιου.
Το μεσημέρι, άλλο ένα άτομο κατάφεραν να απεγκλωβίσουν πυροσβέστες και σπηλαιολόγοι απο το κρουαζιερόπλοιο Costa Concordia, που προσάραξε σε ύφαλο και στη συνέχεια βυθίστηκε κοντά στο νησί Τζίλιο της Τοσκάνης, τη νύχτα της Παρασκευής.
Πρόκειται για τον ιταλό ναυτικό Μαρίκο Ταμποϊετρόνι, ο οποίος βρισκόταν εγκλωβισμένος σε μια από τις γέφυρες του κρουαζιερόπλοιου.
Είχε εγκλωβιστεί σε σημείο που είχε σχεδόν καλυφθεί από το νερό και οι διασώστες κατάφεραν να τον εντοπίσουν ακούγοντας τις εκκλήσεις του για βοήθεια.
Ο ναυτικός, υπεύθυνος των διοικητικών υπηρεσιών του πλοίου, είχε μέινει μέχρι τέλους κοντά στους επιβάτες.
Μεταφέρθηκε αμέσως με ελικόπτερο στο νοσοκομείο της πόλης Γκροσσέτο
Στο μεταξύ, όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, διασώστες δηλώνουν ότι ακούγεται θόρυβος και από άλλα σημεία του πλοίου, κάτι που μπορεί να αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας και για άλλους τυχόν επιζώντες.
Αυτό που προκαλεί μεγάλη ανησυχία είναι ότι, παρά το ότι οι πυροσβέστες και οι δύτες έλεγξαν το πλοίο, με το μπλακ άουτ μετά την πρόσκρουση, οι πόρτες στις καμπίνες μπλόκαραν και αν υπάρχουν μέσα επιβάτες, δεν μπορούν να βγουν.
Νωρίτερα, τα σωστικά συνεργεία ανέσυραν ζωντανούς δύο επιβάτες, ένα ζευγάρι Νοτιοκορεατών, 29 ετών και οι δυο τους, που έκανε ταξίδι του μέλιτος στο κρουαζιερόπλοιο.
Το ζευγάρι διασώθηκε από το ναυάγιο αφού πέρασε 24 ώρες σφηνωμένο στην καμπίνα του.
Δυο γιαπωνέζοι τουρίστες,που ήταν στην λίστα των αγνοουμένων, κατάφεραν να φτάσουν μόνοι τους στην Ρώμη και είναι καλά.
Η δήμαρχος της πόλης Ορμπετέλο, στην Τοσκάνη, Μόνικα Παφέτι, δεν άφησε μεγάλα περιθώρια για αισιοδοξία: "υπάρχουν σίγουρα πολλοί νεκροί. Μου είπαν περίπου σαράντα, αλλά πρέπει ακόμη να καθοριστεί με ακρίβεια. Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι μιλάμε για δεκάδες νεκρούς. Το αν είναι 35, 40 ή λίγο λιγότεροι, δεν το ξέρουμε".
Ο -μέχρι τώρα- απολογισμός είναι πέντε νεκροί και 40 τραυματίες.
Οι τρεις Eλληνες, μεταξύ των 3.000 επιβατών που είχαν επιλέξει να πραγματοποιήσουν την οκταήμερη κρουαζιέρα στην δυτική Μεσόγειο, είναι καλά στην υγεία τους και αναμένεται να επιστρέψουν αεροπορικώς στην Αθήνα.
Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, η ναυτική αυτή τραγωδία, οφείλεται στο ότι το πλοίο πλησίασε υπερβολικά στο νησί Τζίλιο, σε ένα είδος καθιερωμένου "φόρου τιμής"'.
Αυτό επιβεβαίωσε στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ο δήμαρχος του νησιού Σέρτζιο Ορτέλι, ενώ η εφημερίδα Ουνιτά αποκαλύπτει και επιστολή, στην οποία ο δήμαρχος κάνει αναφορά στην συνήθεια αυτή.
Ο εισαγγελέας του Γκροσέτο, αρμόδιος για την έρευνα του ναυαγίου είπε σε τηλεοπτικό σταθμό οτι ο κυβερνήτης του κρουαζιερόπλοιου Φραντζέσκο Σετίνο εγκατέλειψε το πλοίο αρκετή ώρα πριν από την απομάκρυνση των τελευταίων επιβατών.
Ο κυβερνήτης συνελήφθη το Σάββατο για πολλαπλή ανθρωποκτονία, ναυάγιο και εγκατάλειψη πλοίου.
Μαζί του συνελήφθη και ο υποπλοίαρχος Τσίρο Αμπρόσιο με την κατηγορία των πολλαπλών ανθρωποκτονιών και της εγκατάλειψης του πλοίου.
"Ο κυβερνήτης του πλοίου προσέγγισε με πολύ αδέξιο τρόπο το νησί Τζίλιο, προσέκρουσε σε ύφαλο, ο οποίος σφηνώθηκε στην αριστερή πλευρά του πλοίου δημιουργώντας μεγάλο ρήγμα με αποτέλεσμα να εισχωρήσει μεγάλη ποσότητα νερού μέσα σε δύο με τρία λεπτά και το πλοίο να πάρει κλίση", δήλωσε οεισαγγελέας του Γκροσέτο.
ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ REUTERS - EUROKINISSI