ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Με σύνθημα «Ένα καράβι για τη Λήμνο», οι κάτοικοι του νησιού ξεκινούν κινητοποιήσεις και εκστρατεία ενημέρωσης με σκοπό την αντικατάσταση του πλοίου «Aqua Maria» και την απομάκρυνσή του από τη γραμμή, καθώς το έχουν χαρακτηρίσει «ανεπιθύμητο» για το νησί, «απαίτηση αδιαπραγμάτευτη».

www.emprosnet.gr
limnos-ports.blogspot.com

αναδημοσίευση

«Ένα καράβι για τη Λήμνο»

Με σύνθημα «Ένα καράβι για τη Λήμνο», οι κάτοικοι του νησιού ξεκινούν κινητοποιήσεις και εκστρατεία ενημέρωσης με σκοπό την αντικατάσταση του πλοίου «Aqua Maria» και την απομάκρυνσή του από τη γραμμή, καθώς το έχουν χαρακτηρίσει «ανεπιθύμητο» για το νησί, «απαίτηση αδιαπραγμάτευτη».

«Η Λήμνος λέει “φτάνει πια”. Δε ζητάμε υπερβολές. 
Ζητάμε ένα αξιοπρεπές καράβι για το νησί μας.
Ζητάμε η Πολιτεία - επιτέλους - να μη μας βάζει στο περιθώριο. Μας αρκεί που είμαστε στη μεθόριο», τονίζουν οι κάτοικοι του νησιού, δηλώνοντας αποφασισμένοι να συνεχίσουν μέχρι το τέλος τον αγώνα τους.

Την προηγούμενη εβδομάδα, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του δημάρχου Λήμνου, Αντώνη Χατζηδιαμαντή, των στελεχών της αυτοδιοίκησης και των φορέων του νησιού, αποφασίστηκε την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου, οπότε και λήγει η νέα παράταση δρομολόγησης του «Aqua Maria», να συγκεντρωθούν στο λιμάνι, για να «αποχαιρετήσουν» το πλοίο και να μην το ξαναδεχτούν στη Λήμνο.
 
«Αξιοπρεπή ακτοπλοΐα…»

Στη συνάντησή τους, η δημοτική αρχή μαζί με τους φορείς τόνισαν ότι, δεκαετίες τώρα, η Λήμνος δεν μπορεί να αποκτήσει αξιοπρεπή ακτοπλοϊκή σύνδεση με τον Πειραιά, τη Θεσσαλονίκη, την Καβάλα και τα άλλα νησιά. «Παμπάλαια, μη αξιόπλοα καράβια, αλλά κυρίως η αδιαφορία των αρμοδίων έχουν οδηγήσει το νησί στο τέλμα», ενώ αναφέρθηκε χαρακτηριστικά ότι η Λήμνος, αν και το όγδοο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας, είναι το μοναδικό που εξυπηρετείται αποκλειστικά με πλοία τέταρτης κατηγορίας.

Οι φορείς της Λήμνου υποστηρίζουν ότι τον τελευταίο χρόνο «ο εμπαιγμός των ιθυνόντων προς τους κατοίκους της Λήμνου έχει κορυφωθεί».
Παραθέτοντας τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει, οι φορείς αναφέρουν ότι σύμφωνα με τις συμβάσεις που έχει υπογράψει η ΝΕΛ με το ΥΕΝ έπρεπε να έχουν δρομολογηθεί στις άγονες γραμμές που εξυπηρετούν τη Λήμνο, το πλοίο «Θεόφιλος» (37 ετών) και το πλοίο «Ταξιάρχης» (36 ετών).

Για την ενημέρωση όλων, οι φορείς παρουσιάζουν τα στοιχεία καθώς και το ιστορικό της αντικατάστασης του πλοίου, όπου συγκεκριμένα αναφέρουν ότι το Μάρτιο του 2011 το «Ταξιάρχης» είχε αποδρομολογηθεί για δύο εβδομάδες προκειμένου να μπει στη δεξαμενή για καθαρισμό, αλλά και για να γίνουν εργασίες συντήρησης και επισκευής στις μηχανές του.

Γι’ αυτόν το λόγο η ΝΕΛ αντικατέστησε το εν λόγω πλοίο στις άγονες γραμμές που εξυπηρετούν τη Λήμνο και τον Άι-Στράτη με το «Aqua Maria» (37 ετών), το οποίο δεν είναι άλλο από τη θρυλική «Μυρτιδιώτισσα», που ανήκε σε θυγατρική τής ΑΝΕΚ και παλαιότερα ήταν γνωστό και ως «Άνεμος», της εταιρείας «Νομικός».

Το πλοίο «Ταξιάρχης» επανήλθε, βέβαια, μετά τις απαραίτητες εργασίες, όμως όχι στα δικά του δρομολόγια, αλλά σε αυτά τού «Θεόφιλος», αφού το τελευταίο μετά από τη δική του αποδρομολόγηση για απαραίτητες εργασίες, αποφασίστηκε να αξιοποιηθεί σε άλλη γραμμή.

Οι κάτοικοι της Λήμνου αντέδρασαν από την πρώτη στιγμή σ’ αυτή την εξέλιξη, καθώς όπως υποστηρίζουν το πλοίο «Aqua Maria» «τους γυρνά χρόνια πίσω και η παραμονή του στη βασική γραμμή του νησιού δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή».
«Επιτέλους», τονίζουν, «ας αντιληφθούν όλοι ότι στη Λήμνο δεν κατοικούν πολίτες β΄ κατηγορίας, αλλά άνθρωποι που απαιτούν τη στοιχειώδη ισονομία που επιβάλλει το Σύνταγμα και οι νόμοι της πατρίδας μας.»

Δίμηνη παράταση

Στις 31 Οκτωβρίου 2011, μετά από την έντονη πίεση της δημοτικής αρχής, δόθηκε στο εν λόγω πλοίο δίμηνη παράταση δρομολόγησης, «αντί της ετήσιας, όπως επέμενε η ΝΕΛ, με την ταυτόχρονη διαβεβαίωση των ιθυνόντων του Υπουργείου Ναυτιλίας για την απόσυρση του πλοίου από τη γραμμή της Λήμνου, μετά το πέρας των δύο μηνών».
 Και συνεχίζουν: «Στις 31 Δεκεμβρίου 2011, όμως, ενημερωθήκαμε ότι δόθηκε στο πλοίο τής ΝΕΛ εκ νέου 12ήμερη παράταση δρομολόγησης, βάζοντάς μας σε σκέψεις για τη σκοπιμότητα και τις επιδιώξεις των ιθυνόντων.»

Οι εντονότατες διαμαρτυρίες των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού, αλλά και του συνόλου των επαγγελματιών, για την ταλαιπωρία που υφίστανται σε κάθε ταξίδι τους, όπως αυτές μεταφέρθηκαν και τέθηκαν υπόψη της πολιτικής ηγεσίας και των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, «δε φαίνεται να λαμβάνονται υπόψη για μία ακόμη φορά.
 
Δε μας ενδιαφέρουν τα παζάρια και κάθε είδους “συνεννοήσεις” εν όψει των διαγωνισμών που βρίσκονται σε εξέλιξη για τις άγονες γραμμές στο νότιο Αιγαίο ή σε άλλες περιοχές. Οφείλουν όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την τήρηση των όρων των συμβάσεων που το Ελληνικό Δημόσιο έχει υπογράψει, αλλιώς θα είναι υπόλογοι στο λημνιακό Λαό, αλλά και στην Ελληνική Δικαιοσύνη.
Η μετάθεση των ευθυνών από τους νυν στους πρώην και το αντίστροφο ούτε πείθει ούτε απαλλάσσει τους αρμοδίους από τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες τους.».

Ο Δήμος και οι φορείς του νησιού ενώνουν τη φωνή τους, τονίζοντας: «Η Λήμνος απαιτεί ισονομία και δικαιοσύνη. Απαιτούμε άμεση και υπεύθυνη απάντηση στα αιτήματά μας. Απαιτούμε από τον υφυπουργό Ναυτιλίας κ. Άδωνι Γεωργιάδη να μην υπογράψει την απόφαση παράτασης παραμονής τού “Aqua Maria” και να ανοίξει άμεσα τη διαδικασία τροποποίησης της σύμβασης, που θα εξασφαλίσει σύγχρονα πλοία στο νησί μας.»