ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες για τις λαϊκές ανάγκες !


"ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ"
αναδημοσίευση 

Μπλόκο στο γέρικο πλοίο «ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ» της ΑΝΕΚ «έστησαν» χτες εργατικές λαϊκές οικογένειες από την Ικαρία, τους Φούρνους και τη Σάμο, έχοντας στο πλευρό τους και τους ναυτεργάτες.

Με συγκέντρωση στο λιμάνι του Πειραιά μπροστά και πάνω στον καταπέλτη και βροντοφωνάζοντας «ακτοπλοΐα για το λαό και όχι το κεφάλαιο το εφοπλιστικό», «όχι άλλα ΣΑΜΙΝΑ», κράτησαν το πλοίο, το οποίο ήταν να αποπλεύσει στις 6 το απόγευμα για το πρώτο του ταξίδι στην γραμμή των νησιών αυτών, ακινητοποιημένο μέχρι αργά το βράδυ.

Με τον τρόπο αυτό διατράνωσαν την απόφασή τους να αγωνιστούν για ασφαλείς, φτηνές ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, με σύγχρονα πλοία, 365 μέρες τον χρόνο, όχι στην άρση του καμποτάζ, πλοία με πληρώματα με μόνιμη σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, ενώ στο διεκδικητικό τους πλαίσιο, όπως αυτό καταγράφεται στις ανακοινώσεις τους, προβάλλουν την απαίτησή τους για «ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες που να εξυπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες, που αυτό είναι εφικτό μόνο με τη σύσταση ενιαίου δημόσιου φορέα ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών», στα πλαίσια της λαϊκής εξουσίας.


Την αγωνιστική κινητοποίηση διοργάνωσαν οι Ικάριοι και Φουρνιώτικοι Σύλλογοι της Αθήνας από κοινού με τις ταξικές ναυτεργατικές Ενώσεις ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, Μαγείρων (ΠΕΕΜΑΓΕΝ), Πληρωμάτων Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών (ΠΕΠΡΝ), Συνταξιούχων ΝΑΤ (ΠΕΣ ΝΑΤ) και την Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών.

Τους νησιώτες έχει ξεσηκώσει η απόφαση του υπουργείου Ναυτιλίας να αποδεχτεί, για την εξυπηρέτηση των εφοπλιστικών συμφερόντων, την αποδρομολόγηση από τη γραμμή του σύγχρονου πλοίου «ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ» και να αντικατασταθεί με το συγκεκριμένο υπερήλικο πλοίο. Ετσι στο όνομα της κερδοφορίας της ΑΝΕΚ και επειδή το κόστος πετρελαίου για το «ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ», σύμφωνα με την εταιρεία είναι χαμηλότερο κατά 50% από του «ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ», καταδικάζει τους κατοίκους των νησιών να ταξιδεύουν με ένα πλοίο του 1975, υποσυντήρητο, υποβαθμίζοντας ραγδαία την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα. Και βέβαια, χωρίς να μειωθεί η τιμή των πανάκριβων εισιτηρίων που πληρώνουν.

Στη διάρκεια της συγκέντρωσης ο πρόεδρος της Πανικαριακής Αδελφότητας Λευτέρης Κουτούφαρης κάλεσε τους νησιώτες να εντείνουν τον αγώνα τους για να μην ξαναζήσουν άλλα «ΣΑΜΙΝΑ». Σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων κάλεσε και ο πρόεδρος του Συλλόγου των Φουρνιωτών Γιώργος Μαρούσης.


Ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Σ. Τσιμπόγλου, αφού σημείωσε ότι «οι ναυτεργάτες που σας μεταφέρουν είναι απλήρωτοι επί μήνες, οι εφοπλιστές δεν εφαρμόζουν την ΣΣΕ και τους απειλούν μαζί με το υπουργείο Ναυτιλίας με ανεργία και εξαθλίωση», τόνισε ότι επιβάλλεται η κλιμάκωση της πάλης των εργαζομένων των νησιών με τους ναυτεργάτες για την ανατροπή της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής που για την κερδοφορία των εφοπλιστών, των μονοπωλίων εξαθλιώνει τους εργαζόμενους, απειλεί με απορρύθμιση το ακτοπλοϊκό δίκτυο, τινάζει στον αέρα την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής. Κάλεσε τους συγκεντρωμένους στο σημερινό συλλαλητήριο των χαλυβουργών και στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ την Τρίτη στην Ομόνοια.

Συγκέντρωση στο λιμάνι του Βαθιού της Σάμου, κατά την αναχώρηση του «ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ», διοργανώνει την Κυριακή στις 4.30 το απόγευμα το Εργατικό Κέντρο του νησιού, ενώ καλεί τους επιβάτες να μη βγάλει κανένας εισιτήριο για αυτή την ημέρα.